Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχω μια περίπτωση που βρίσκεται στα όρια της νομοθεσίας και χρειάζομαι την γνώμη σας.

Ένα γήπεδο μεγάλης επιφάνειας (7.000m²) τέμνεται από το οικισμό (3000m² εκτός και 4000m² εντός), ο δρόμος που παρέχει πρόσβαση στο γήπεδο εφάπτεται στο εκτός οικισμού τμήμα του γηπέδου (σε πρόσωπο 25.00m) αλλά ο ίδιος ο δρόμος είναι εντός οικισμού (η ρυμοτομική γραμμή είναι το όριο του οικισμού). Από άλλες συζητήσεις, και παρά τις κάποιες ενστάσεις, έχω καταλάβει ότι όταν η πρόσβαση γίνεται από αγροτικό δρόμο δεν δίνεται η αρτιότητα, στην περίπτωσή μου όμως ο δρόμος είναι εντός οικισμού αλλά μεταξύ αυτού και του εντός οικισμού τμήματος παρεμβάλλεται το εκτός οικισμού τμήμα. Είναι το όλο γήπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο;

Δημοσιεύτηκε

1) Εάν είσαι συνάδελφος, ανέγραψε την ειδικότητά σου στο προφίλ.

2) Ένα σχήμα αν ανέβαζες .... θα βοηθούσε πολύ. Απο τα λεγόμενά σου αν κατάλαβα καλά ....Δεν είσαι οικοδομήσιμος.

Δημοσιεύτηκε

k.lyb

επιπλέον των όσων αναφέρει και ζητά ο συνάδελφος GRTOPO

έλεγξε και πές μας αν ταυτόχρονα ο οικισμός είναι και προυφιστάμενος του 1923

η ερώτησή σου αφορά αρτιότητα και οικοδομησιμότητα για εντός οικισμού η γενικότερα

τα ξαναλέμε

Δημοσιεύτηκε

Τα στοιχεία μου τα καταχώρησα (το είχα ξανακάνει πριν την ερώτηση αλλά μάλλον κάτι έκανα λάθος)

Ναι ο οικισμός είναι προϋφιστάμενος του 1923 σας επισυνάπτω και ένα σκαρίφημα.

Ζητώ γενικές πληροφορίες για το αν είναι αρτιο και οικοδομήσιμο, σύμφωνα με κάποια απόφαση που έχω διαβάσει ένα εν μέρη εντός οικισμού ακίνητο ελέγχεται για την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα σε κάθε τμήμα του χωριστά. Εγώ έχω ενα τμημα 3.000m² εκτός οικισμού μη άρτιο μη οικοδομήσιμο (δεν έχει τα 4στρ.) και ένα τμήμα 4.000m² εντός οικισμού σίγουρα άρτιο αλλά υπό συζήτηση οικοδομήσιμο.

οικισμός.zip

Δημοσιεύτηκε

Βλέποντας το τδ διαπιστώνω ότι 1) το όριο του οικισμού ακολουθεί μια περίεργη όδευση η οποία, αν και φυσιολογικά θα περίμενε κανείς να ορίζει ως εντός οικισμού το τμήμα με την οξεία γωνία, στην πραγματικότητα περιλαμβάνει το τμήμα της αμβλείας, 2) η κορυφή της γωνίας που σχηματίζει το όριο δεν αντιστοιχεί σε τοπογραφικό στοιχείο (κτίριο, αποθήκη, γωνία δρόμου κλπ) ως συνήθως συμβαίνει, 3) στο δρόμο (αν και δεν αποτυπώνεται ξεκάθαρα η θέση του) έχει πρόσωπο το εκτός σχεδίου τμήμα και όχι το εντός, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδομησιμότητα του τμήματος εντός του οικισμού.

 

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να διαβάσεις τη σχετική νομοθεσία για την αρτιότητα εδώ. Η εγκύκλιος που αναφέρεις αφορά στη δυνατότητα να θεωρηθεί ως άρτιο το τμήμα που περιλαμβάνεται εντός του οικισμού που δεν καλύπτει το κριτήριο του εμβαδού.

Δημοσιεύτηκε

1)Το όριο όντως ακολουθεί περίεργη πορεία (ηλίθια κατά την άποψη μου γιατί με τα κριτήρια δημιουργίας του οικισμού που λέει ότι από κορυφή σε κορυφή δεν πρέπει η απόσταση να είναι >500m θα μπορούσε η νοτιοανατολική κορυφή να έχει παραληφθεί και να υπάρχει μεγαλύτερο τμήμα εντός οικισμού)

2) Το σκαρίφημα είναι πρόχειρο για αυτό δεν απεικονίζονται τα κτίρια που αποτελούν τις κορυφές του οικισμού.

3)Ναι έτσι είναι αλλά λόγω του ότι ο δρόμος είναι στο εντός οικισμού τμήμα ελπίζω να την πάρω την αρτιότητα.

 

Το έγγραφο στο οποίο αναφέρομαι είναι απάντηση σε ερώτημα προς το υ.πε.χω.δε με αριθμό 1326/24-01-06 και λέει

-Το όριο του οικισμού σε καμία περίπτωση δεν τέμνει την ιδιοκτησία αλλά την χωρίζει σε δύο τομείς, στον τομέα εντός και στον τομέα εκτός οικισμού.

-Σε αυτές τις περιπτώσεις η συνολική εκμετάλλευση του ακινήτου σε τ.μ. (συντ. δόμ.) υπολογίζεται με βάση τους όρους δόμησης που αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα χωριστά και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αρτιότητας.

-Επειδή η ιδιοκτησία εξακολουθεί να είναι ενιαία η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει οπουδήποτε εντός αυτής, αρκεί να τηρούνται οι αντίστοιχες πολεοδομικές διατάξεις (χρήσεις, αρτιότητα, πλαϊνές αποστάσεις

Δημοσιεύτηκε

Μετά τη διευκρίνιση ότι ο δρόμος περιλαμβάνεται στα όρια του οικισμού, υπάρχει ελπίδα (αλλά όχι βεβαιότητα) να το παλέψεις στην πολεοδομία.

 

Το θέμα των ακινήτων που τέμνονται από το όριο ενός οικισμού <2000 έχει συζητηθεί πολλές φορές και με λέξεις-κλειδιά "όριο οικισμού" μπορείς να βρεις πολλά θέματα σχετικά με το δικό σου. Για παράδειγμα, σου προτείνω να διαβάσεις αυτό το thread που νομίζω ότι ταιριάζει με τη δική σου περίπτωση. Αναφέρεται και η σχετική απάντηση της ΔΟΚΚ στο θέμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.