Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αν υποθέσουμε ότι έχω μια μονοκατοικία γύρω στα 120 τ.μ. και για ιδεολογικούς λόγους δεν θέλω να συνδεθώ στο δίκτυο της ΔΕΗ. Θα μπορούσα με μια γεννήτρια πετρελαίου να έχω όση ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται ένα σύγχρονο ελληνικό σπίτι;; (ΤV και τα μισά φώτα ανοιχτά όλη μέρα, θερμοσίφωνο κλπ). Είναι εύκολο να εκτιμηθεί ποσότητα πετρελαίου/κόστος σε ετήσια βάση;; Τι είδους γεννήτρια θα χρειαζόταν;;;

 

Κάτι που επίσης θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: Μέχρι τώρα η ενέργεια παράγεται σε κάποιο κεντρικό σημείο (πχ υδροηλεκτρικό εργοστάσιο) και κατανέμεται στα σπίτια με τις αναλογούσες απώλειες. Με την στροφή στην πράσινη ενέργεια (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά) έχω την αίσθηση ότι δημιουργείται η αντίστροφη τάση, δηλ. παραγωγή ενέργειας σε κάθε σπίτι ξεχωριστά. Υπάρχουν κάποιοι διεθνής όροι που να περιγράφουν τις δυο αυτές φιλοσοφίες;;; Τίποτα καλά σχετικά άρθρα;;;

 

Μια τελευταία ερώτηση που φαίνεται να αναδύεται από τα βάθη του μυαλού μου και σε σχέση με τα παραπάνω είναι: για ποιο λόγο συμφέρει να γίνεται η παραγωγή ενέργειας κεντρικά και έπειτα να κατανέμεται σε κάθε σημείο κατανάλωσης, με όλες τις σχετικές απώλειες και όχι να παράγεται σε κάθε σπίτι ξεχωριστά, με μηδενικές (σχετικά) απώλειες μέχρι το σημείο κατανάλωσης;;

Δημοσιεύτηκε

Ενδιαφέροντα θέματα για συζήτηση.

 

Στην πρώτη παράγραφο, γράφεις ότι "για ιδεολογικούς λόγους δεν θέλω να συνδεθώ στο δίκτυο της ΔΕΗ". Ποιοί είναι αυτοί οι λόγοι που σε αποθαρρύνουν από την σύνδεση με την ΔΕΗ και σε ενθαρρύνουν στην εγκατάσταση γεννήτριας; Χονδρικά μία γεννήτρια 12 kVA, θα σε κάλυπτε αν δεν χρησιμοποιείς ταυτόχρονα θερμοσίφωνο με άλλες ενργοβόρες συσκευές όπως φούρνος, πλυντήριο κτλ.

 

Στη δεύτερη παράγραφο ρωτάς για τους όρους... Ρίξε μια ματιά στην wikipedia και εδώ

 

Στην τρίτη παράγραφο, η απάντηση είναι "η οικονομία κλίμακας". Οσο μεγαλώνει μία μηχανή, γίνεται φθηνότερη στην κατασκευή της και λειτουργίας της από ότι 2 παρόμοιες του 1/2 μεγέθους.

Ενα λεωφορείο είναι πολύ φθηνότερο από ότι 50 αυτοκίνητα μαζί.

Μία κεντρική θέρμανση πολύ φθηνότερη από ότι 10 αυτόνομες θερμάνσεις (άλλο αν δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας)

Μία πολυκατοικία πολύ φθηνότερη από ότι 10 ανεξάρτητες μονοκατοικίες.

Δημοσιεύτηκε

Χωρίς να είμαι μηχανολόγος, αλλά από προσωπική εμπειρία τοποθέτησης θα σου έλεγα ότι είναι εντελώς ασύμφορη η λύση της γεννήτριας. Δεν είναι τόσο τα φώτα, και η TV που αναφέρεις. Τα φορτία φωτισμού και τηλέορασης δεν είναι τόσο σημαντικά. Αντιθέτως, ανελκυστήρας, κουζίνα-φούρνος, A/C, θερμοσίφωνας, πιθανές γεωτρήσεις είναι οι πιό ενεργοβόρες εφαρμογές. Χοντρικά και χωρίς να είμαι μηχανολόγος ξαναλέω, θα χρειαζόταν μία γεννήτρια γύρω στα 40 Kv εννοείται τριφασική. Σε φούλ φορτίο μια τέτοια γεννήτρια έχει αυτονομία γύρω στις 8-10 ώρες με fuel tank 60λτ. Άρα καταλαβαίνεις ότι είναι εντελώς ασύμφορο. (Επίσης είναι θορυβώδεις, και είναι σχεδιασμένες να διακόπτουν την λειτουργία τους μετά από 10-12 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας ώστε να ψύχονται, άρα δεν μπορείς να εξαρτάσαι από αυτές για πλήρη λειτουργία)

 

Όσο για την τελευταία ερώτηση σου νομίζω ότι η απάντηση είναι παραπάνω από προφανής. Η ενέργεια παράγεται και διανέμεται κεντρικά, διότι οι πρώτες ύλες είναι συγκεντρωμένες( πχ λιγνίτης, ή φράγματα, αιολικά πάρκα) και όχι διάσπαρτες, και επιπλέον για να γίνεται διαχείριση και διανομή της ενέργειας, πρέπει να υπάρχει συγκέντρωση. Η ΔΕΗ διανέμει την ενέργεια ανάλογα με τις απαιτήσεις κατανάλωσης, τις αντοχές του δικτύου, επίσης "κλείνει ή ανοίγει" ανεμογεννήτριες ανάλογα με την ζήτηση ώστε να μην λειτουργολύν άσκοπα κλπ κλπ κλπ. Πώς θα γινόταν αυτό αν δεν υπήρχε συγκέντρωση και κεντρική διανομή, διαχείριση?

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας κ απο μένα...

 

Ένα άλλο μειονέκτημα που έχουν οι "μεγάλες" γεννήτριες είναι οτι πρέπει να έχουν κάποιο φορτίο συνέχεια.... Όταν έχεις μια γεννητρια 40KW και χρησιμοποιείς φωτισμο κουζινα και θερμοσίφωνα μαζί δεν θα έχεις πρόβλημα... Όταν όμως δουλευεις μόνο το φωτισμό????

Επισημάνω οτι αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζω καλά γιατι πολυ απλά δεν ξέρω τι είδη γεννητριων κυκλοφορουν στην αγορά...

 

Αν θέλεις μια ενεργειακά αυτόνομη κατοικία, που να μην έχει καμμια σχέση και εξάρτηση απο τη Δεη, εγώ θα σου πρότεινα ένα Υβριδικό σύστημα στο οποίο να συνδυάσεις κάποιο φωτοβολταϊκό ή αιολικό σύστημα με μια εφεδρική γεννήτρια η οποία 8α παρεμβάλεται όταν αυξάνονται τα φορτία σου ή πολυ απλά δεν επαρκεί το εκάστοτε σύστημα...

Δημοσιεύτηκε

agrafiot, mike_val: Καταλαβαίνω ότι αν υπήρχε μια συσκευή σαν μεγάλη μπαταρία, η οποία να τροφοδοτούσε το σπίτι αντί να τροφοδοτείται από την γεννήτρια απευθείας, πολλά τεχνικά προβλήματα θα λυνόταν. Επιπλέον θα ήταν ποιο εύκολο να φορτίζει και από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, mike_val. Αυτή η τεχνολογία (μεγάλες μπαταρίες) είμαι σίγουρος ότι υπάρχει (υποβρύχια). Είναι όμως διαθέσιμη;;;

Τώρα για τις οικονομίες κλίμακος CostasV, agrafiot. Όταν υπολογίζεται το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στην Πτολεμαϊδα, υπολογίζεται και το κόστος της απώλειας ανθρώπινης ζωής από καρκίνο;; Εγώ προσωπικά είμαι εχθρός των μεγάλων τεχνικών έργων και μου αρέσει η φιλοσοφία του MASANOBU FUKUOKA.

Αλλά μην απαντήσετε αυτό. Γίνεται σύγκριση ενεργειακής απόδοσης λεωφορείου αυτοκινήτου, οπότε νικητής βγαίνει το λεωφορείο. Αν γίνει σύγκριση λεωφορείου-παπιού; Λεωφορείου-ποδηλάτου; Λεωφορείου-ηλιακού ποδηλάτου; Τότε ποιος θα έβγαινε νικητής;;;

Συμπληρωματικά το θερμοσίφωνο σε ένα σπίτι μπορεί να παραληφθεί, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εναλακτικές συσκευές ως προς την ηλεκτρική κουζίνα (πχ υγραέριο). Το ψυγείο δεν ξέρω αν είναι ενεργοβόρος συσκευή.

Δημοσιεύτηκε

@ lightname

Αν χωρίσουμε την ερώτηση σου σε 3 τμήματα:

1. α) Ναι, μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες σου με ένα σύστημα γεννητριών

β) Ναι και Όχι, ενώ μπορείς να κάνεις μια αρκετά ασφαλή εκτίμηση για την ποσότητα του καύσιμου, το ίδιο δεν μπορεί να γίνει με το ετήσιο κόστος κατανάλωσης, γιατί αυτό επηρεάζεται από την διεθνή κατάσταση της παράγωγης/τιμής των καύσιμων

γ) Το μέγεθος της γεννήτριας το βρίσκεις, αφού πρώτα υπολογίσεις τις ανάγκες σου σε ηλεκτρική ενεργεία (υπάρχει γεννήτρια που φτάνει μόνο για χρήση ενός τρυπανιού, μέχρι γεννήτριες που καλύπτουν τις ανάγκες ενός νοσοκομείου)

2. Τα links που σημείωσε ο CostasV δίνουν μια καλή γενική περιγραφή, παραπάνω πράγματα δεν μου έρχονται τώρα στο μυαλό (ίσως μετά τον δεύτερο καφέ :) κάτι να γίνει)

3. Το κυριότερο πρόβλημα της κεντρικής παράγωγης ενεργείας είναι η διαχείριση της, καθώς και η συντήρηση του δικτύου που ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος των απωλειών.

Ως προς τις ενεργειακά αυτόνομες κατοικίες, το κυριότερο πρόβλημα είναι το αρχικό κόστος και μετέπειτα η διαχείριση αυτής της επένδυση πχ πολλοί που άλλαξαν τις συμβατικές λάμπες σε Α ενεργειακής κλάσης, αφήνουν τώρα τα φωτά διπλάσιο χρόνο ανοιχτό. Έτσι, δεν βοηθούν στην σωστή απόσβεση της επένδυσης τους, και το εργοστάσιο καίει πάλι σχεδόν την ιδία ποσότητα λιγνίτη. Δηλαδή, για την επίτευξη ενεργειακής αυτάρκειας χρειάζεται και αλλαγή της καταναλωτικής μας νοοτροπίας.

 

 

Τέλος, η πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια σε θέματα γύρω από τις ΑΠΕ και στις μεθόδους Εξοικονόμηση Ενεργείας δημιουργουνς έναν αντιστοιχο παραξυσμο (ή σε άλλες περιπτωσεις υπερενθουσιασμο) στον Ελληνα πολιτη, που δεν βοηθει στην σωστη ρυθμιση των τιμων της αγοράς και στην εφαρμογή τους. Για παράδειγμα τα Φ/Β: Πολύς κόσμος πίστεψε ότι μπορεί να «φυτέψει» ηλεκτρική ενεργεία στα χωράφια του και να μετατρέψει το σπίτι του σε μια μικρή Πτολεμαΐδα. Ως συνέπεια «κάποιοι» κατασκευαστές/προμηθευτές προσπάθησαν να βγάλουν από την μύγα ξύγκι, και όλοι μαζί παρέα να μην κάνουν τίποτα στο τέλος, γιατί όλη η διαδικασία φράκαρε («όλος τυχαίος» αυτό βόλεψε κάποιους «άλλους»)

 

Σίγουρα, η εφαρμογή μεθόδων εξοικονόμησης ενεργείας (και μετέπειτα η δημιουργία «πρασίνων» ή οικολογικων κατοικιών) δεν πρέπει να ξεχαστεί, αλλά αυτήν την στιγμή είναι λιγουλάκι ακριβή. Για αρχή, μια αντικατάσταση λαμπτήρων, και η προτίμηση (σε τυχών νέες αγορές) ηλεκτρικών συσκευών με πιστοποιητικό Α κλάσης, μπορούν να βοηθήσουν. Αν τώρα δεν υπάρχουν λεφτά για νέα κουφώματα, λίγο «αεροστοπ» και η δουλεία σου πάλι κάπως θα γίνει.

 

Που θέλω να καταλήξω;

Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε νέα και βελτιωμένα συμπεράσματα στην σύγκριση μεταξύ του κεντρικού συστήματος παροχής ηλεκτρ. ενεργείας και αυτόνομων κατοικιών, γιατί είναι λίγα τα παραδείγματα στα όποια εφαρμόστηκε κάποια μέθοδος, και ακόμη λιγότερα εκείνα στα όποια εφαρμόστηκε σωστά (λόγο ότι υπάρχουν αρκετοί παράμετροι που πρέπει πρώτα να υπολογιστούν και αρκετα εμποδια να ξεπεραστούν). Επίσης, ως προς το οικολογικό σκέλος, εάν χρησιμοποιήσεις γεννήτριες, από τη μια θα μειώσεις την ρύπους από τα εργοστάσια λιγνίτη, από την άλλη θα αυξήσεις εκείνους από τα διυλιστήρια.

ΥΣΤ1: Για εμένα το ιδανικό σπίτι, ΕΙΝΑΙ το (σχεδόν) ενεργειακά ανεξάρτητο σπίτι.

Τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρει:

Α) Να έχει σωστό προσανατολισμό (κάτι ξέρουν και οι παλιοί)

Β) Να έχει «σωστό» σχεδιασμό (δεν αναφέρω κάτι συγκεκριμένα, για να μην μπω στα παρτέρια των αρχιτεκτόνων :) )

Γ) Να έχει κατασκευαστεί «σωστά», με τα «κατάλληλα» υλικά (παρομοίως δεν μπαίνω στα παρτέρια των πολικών μηχανικών)

Δ) Όπως ανέφερε και ο mike_val ένα υβριδικό σύστημα για τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα (παρτέρι of ηλεκτρ. Μηχανικών)

Ε) Να έχει ένα μεικτό σύστημα θέρμανσης (my parteri, δεν αναφέρω τίποτα γιατί κουράστηκα από την πληκτρολόγηση)

ΣΤ) Σωστή διαχείριση και λειτουργία των παραπάνω (εδώ είναι επίσης και παρτέρι των δάσκαλων και γενικότερα των εκπαιδευτικών)

ΥΣΤ2: Με τον ερχομό της καινούργιας τεχνολογίας σε συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταριές), θα μπορέσουμε να αγγίξουμε την ενεργειακή αυτάρκεια.

Δημοσιεύτηκε

Teomad χωρίς να γίνομαι γραφικός θα τολμούσα να πώ οτι αυτο που αναφέρεις θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη (δηλαδή ενα βήμα παραπέρα) των βιοκλιματικών κατοικιών (πράσινο σπίτι)

αν και με τα σημερινα δεδομένα έχω μπερδευετεί.

 

Οι περισσότεροι προσπαθούν να "πουλήσουν" ή καλύτερα προωθήσουν ένα καλά μονωμένο σπίτι (χωρις να έχει κάποια άλλα στοιχεια βιοκλιματικής κατασκευής) ώς πράσινο....

 

Συνοψίζοντας επειδή πάντα και το δικό μου όνειρο ήταν ένα όσο το δυνατόν ανεξάρτητο και αυτόνομο σπίτι... πόσο μάλλον τώρα που αποκτώ εμπειρία στο Μηχανολογικό τομέα... θα προσπαθήσω να κάνω πράξη αυτα που έχω στο μυαλό μου...

 

Συγνώμη για τα εκτός θέματος... Και επιτρέψτε μου να ρίξω τη σπίθα για να ξεκινήσει ένα νέο ολοκληρωμένο θέμα με ιδέες για την εξέλιξη των βιοκλιματικών (όπως είδα και σε άλλα τοπικ πολλά μυαλά σκέφτονται σίγουρα καλύτερα απο ένα)

Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν ευχαριστώ όλους και περιμένω και την συνδρομή και άλλων συναδέλφων.

 

mike_val, δεν είσαι εκτός θέματος με την τελευταία δημοσίευση, κάθε άλλο θα έλεγα.

 

CostasV: Distributed generation, Distributed energy resources, αυτές τις λέξεις κλειδιά έψαχνα, ευχαριστώ, από ότι είδα υπάρχουν στο Amazon και σχετικά βιβλία, ωραία. Επίσης θα ήθελα να πω ότι έπιασα το υπονοούμενο και ότι όχι δεν σκοπεύω να χτίσω αυθαίρετη βίλα στα βουνά. Οι ιδεολογικοί λόγοι είναι μακρυνάρι που περιλαμβάνει πληρωμή δημοτικών τελών, τηλεόρασης και οικολογικές ανυσηχίες σε συνδυασμό με επαγγελματικό ενδιαφέρον.

 

teomad2: Όταν θα ξεκουραστείς από την πληκτρολόγηση θα μπορούσες να δώσεις λέξεις κλειδιά για "καινούργιας τεχνολογίας σε συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταριές)" για να τσεκάρω λίγο το Google και το Amazon;;

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες μπαταριών, αλλά όλες είναι σε πειραματικό ή στο στάδιο τελικών (θέλω να ελπίζω) δοκίμων. Στο google χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό: latest/new/future + battery/electricity storage units + technologies θα βρεις αρκετά ενδιαφέρον υλικό

Δημοσιεύτηκε

Το θέμα του αν έχει νόημα ή όχι να φτιάξει κάποιος ένα αυταρκές σπίτι, νομίζω ότι είναι αρκετά σύνθετο και δεν έχει μονοσήμαντη απάντηση. Εκτός αν έχει κανείς τις γνώσεις και την όρεξη να κάνει μελέτη κύκλου ζωής.

Κάποιος μπορεί να όντως να καταφέρει να γίνει αυτάρκης κτίζοντας σε μια ημιαστική περιοχή π.χ. Μεσόγεια. Πάλι όμως θα μετακινείται όλη την ώρα με ΙΧ για τα στοιχειώδη, οπότε μάλλον κακό κάνει στο περιβάλλον. Κάποιος άλλος στην προσπάθεια του να γίνει αυτάρκης, μπορεί να βάλει ανεμογεννήτρια μέσα στην πόλη ή να καίει πετρέλαιο σε γεννήτρια ή να βάλει Φ/Β σε μία νότια όψη που σκιάζεται από την απέναντι πολυκατοικία. Αποτέλεσμα μια τρύπα στο νερό και πάλι.

Νομίζω η πιο ορθολογική απάντηση και αυτή που δίνω και σαν μελετητής σε μη μηχανικούς είναι η προσπάθεια να μειώσουμε τις ανάγκες μας (ε κόφτε επιτέλους τις πισίνεις και τα γκαζόν), να μονώσουμε σωστά τα σπίτια μας, και από κει και πέρα να χρησιμοποιήσουμε ότι μας παίρνει απο παθητικά και ενεργητικά συστήματα. Τώρα αυτό αν λέγεται βιοκλιματικό ή πράσινο σπίτι, ας το κρίνει η ιστορία... λέμε τώρα.

Τώρα όσον αφορά την αποκεντρωμένη παραγωγή η απάντηση μάλλον είναι τα δίκτυα ενέργειας σε επίπεδο γειτονιάς και η συμπαραγωγή, αλλά καλύτερα να τα πει κανας Μηχανολόγος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.