Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

παιδια καλησπερα! Ειμαι νεο μελος κ θελω να σας συγχαρω για το πολυ καλο κ διαφωτιστικο forum!

 

Προχωρω στις ερωτισεις κ λεω να αρχισω απο τα βασικα.

 

1) ποιος ειναι ο ενδεδειγμενος χρονος (μερες) για ξεκαλουπωμα θεμελιων, πλακας κ κατακορυφων στοιχειων Φ.Ο. Επισης εχει διαφορα αν αντι για τον κλασσικο ξυλότυπο χρησιμοποιηθει μεταλλοτυπος (ετοιμα πανελα απο εργοστασιο)?

 

2) Σε οτι αφορα στα δοκίμια, ποσα πιστευετε πως πρεπει να ζηταει ο μηχανικος επιβελψης απο τον εργολαβο για θεμελιωση πλακες κ λοιπα στοιχεια ενδεχομενως κ ποσων ημερων?

 

Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

Δημοσιεύτηκε

Συναδελφε με βαση τον κανονισμο σκυροδεματος η αφαιρεση ξυλοτυπων πλαινων πρεπει να γινεται 2 μερες μετα την σκυροδετηση και οταν υπαρχει παγετος επιπλεων οσο διαρκει ο παγετος. Για τις πλακες για συνηθη ανοιγματα εως 4.00μ ειναι 6 ημερες και περαν αυτου 15 ημερες.. και για μεγαλου ανοιγματος πανω απο 7-8 μετρα και για εξωστες μεγαλυτρους απο 2.00μ μετα απο 20 ημερες περιπου. Και φυσικα γιαυτην την περιπτωση για ακομη μια εβδομαδα να τοποθετουνται πλαισια ασφαλειας. (δες αναλυτικα κανονισμο σκυροδεματος) .Στην πραξη συνηθως οι κατακορυφοι-πλαινοι ξυλοτυποι αφαιρουνται την αλλ μερα ενω οι πλακες μετα απο εξι μερες και αντε 12ημερες αν εχει μεγαλα ανοιγματα..

Θεωρω οτι για πλακες δοκαρια οριζοντιοι ξυλοτυποι σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να αφαιρουνται λιγοτερο απο 1 εβδομαδα εως 4,00μ .Για πανω απο 4.00 εως 7.00 μετρα τουλαχιστον 14-15 ημερες και φυσικα πανω απο 7 και 8 οποσδηποτε 3 εβδομαδες. Για τα πλαινα απο την πειρα και την αλη μερα να αφιαρεθουν εφονσον δεν φορτισθουν τα δομικα στοιχεια και δεν εχει υγρασια στο περιβαλον μεγαλη τοτε δεν νομιζω οτι υπαρχει προβλημα.

Δημοσιεύτηκε

Σε κάθε διάστρωση και μια ποσότητα σκυροδέματος μέχρι 150κ.μ. ανά κατηγορία σκυροδέματος, θα λαμβάνονται 6 κυβικά δοκίμια ανά ημέρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος (Κ.Τ.Σ.) και των προδιαγραφών ΣΚ-303 και ΣΚ-350 του ΚΕΔΕ.

Αν η ποσότητα σκυροδέματος είναι μεγαλύτερη από 150κ.μ., τότε θα λαμβάνονται 12 δοκίμια, ενώ αν είναι μικρότερη των 20κ.μ. θα λαμβάνονται σύμφωνα με την παράγραφο 13.3.10 του Κ.Τ.Σ. Η ευθύνη λήψης των δοκιμίων ανήκει στον εργολάβο και τον ιδιοκτήτη, προς τους οποίους χορηγείται η δια του παρόντος γραπτή εντολή (ΚΤΣ 15.2.1).

Τα δοκίμια πρέπει να βγουν από τις μήτρες μέσα σε 20 έως 32 ώρες από της παρασκευής τους για να παραδοθούν αμέσως σε αναγνωρισμένο εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα κοινοποιούνται στον ιδιοκτήτη και τον επιβλέποντα μηχανικό (ΚΤΣ 15.11).

Δημοσιεύτηκε
2) Σε οτι αφορα στα δοκίμια, ποσα πιστευετε πως πρεπει να ζηταει ο μηχανικος επιβελψης απο τον εργολαβο για θεμελιωση πλακες κ λοιπα στοιχεια ενδεχομενως κ ποσων ημερων?

 

Σε μικρης κλιμακας εργα, η ποσοτητα συνηθως ειναι μεταξυ 30-100μ3. Ετσι οπως ειπς και ο Χαρης καλυπτεσαι με 6 κυβικα (15x15x15) δοκιμια των 28 ημερων αλλα μπορεις να παρεις ενα επιπλεον (ή και μια 6αδα) των 7 ημερων ωστε να ξερεις πιο νωρις και στο περιπου που βρισκονται οι αντοχες σου. Τωρα ποια σχεση διεπει τα δοκιμια των 28 με αυτα των 7 ημερων δεν γνωριζω και θα ηθελα αν ξερει καποιος να μας πει.

 

Εαν εχεις σκυροδετηση <20μ3 καλυπτεσαι και με τρια των 28 ημ. αλλα και παλι μπορεις να παρεις εστω και ενα των 7.

 

Αυτο που γραφει ο Χαρης, αυτουσιο, μπορει να χρησιμοποιηθει ως εντολη ληψης δοκιμιων, η οποια ναι μεν καλο θα ειναι να μπαινει πανω στον ξυλοτυπο, ΔΕΝ ειναι υποχρεωτικο ομως να εμφανιζεται εκει.

Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι υποχρεωτικό να εμφανίζεται στον ξυλότυπο αλλά το ζητούν στην Πολεοδομία Δυτικής Θεσσαλονίκης. Για να είναι καλυμμένος ο μελετητής των στατικών όπως είπε ο υπάλληλος.

 

Σχέση αναγωγής κύβων ηλικίας 7 και 28 ημερών (Μαθήματα Σιδηροπαγούς Σκυροδέματος, Πενέλης, Τόμος Ι, σελ.8-9):

1. Ζ250 -> 1,4

2. Ζ350L -> 1,3

3. Z350F και Z450L -> 1,2

4. Z450F και Z550 -> 1,1

Το Ζ250 αντιστοιχεί στο κοινό Portland ενώ το Z350F στο υψηλής αντοχής.

 

Από το Beton Kalendrer 1984, Τόμος 3, σελ. 36 που διαθέτω:

1. Ζ25 -> 40~55%

2. Ζ35L -> 50~65%

3. Z35F και Z45L -> 65~80%

4. Z45F και Z55 -> 80~90%

Δημοσιεύτηκε

δεν θα αναφερθώ καθόλου στο θεωρητικό κομμάτι μιας και ο κανονισμός τεχνολογίας σκυροδέματος δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

 

 

εγω εχω να βάλω 2 άλλες παραμέτρους που για εμένα εκεί είναι η ουσία του προβλήματος.

 

 

ερώτημα (α) : μου λέτε οτι στις 28 ημέρες το σκυρόδεμα πρεπει να εχει αποκτήσει τις αντοχές του. στις μέρες μας με την εντατικοπίηση και τα μηχανήματα που υπάρχουν, τα πολύ κλειστά χρονοδιαγράμματα σε 28 ημέρες εγω εχω ρίξει άλλες τρεις πλάκεσ ( μέσος όρος πλάκας 10 ημέρες).

 

δηλαδή πριν ακόμα η πλάκα μας αποκτήσει τις αντοχές που εμείς της ζητάμε την έχουμε φορτίσει με ακόμη περισσότερο φορτίο. αντε και να ξεκαλουπώσουμε σε 10 ημέρες την πρώτη πλάκα βλέπουμε οτι απαιτούμε απο τη πρώτη πλάκα να παραλάβει πολύ πιο γρήγορα τις φορτίσεις απο οτι μπορεί. το εργο δεν προλαβαίνει να ανασάνει και εμείς το έχουμε φορτίσει και άλλο. τι μου λέτε τώρα πότε ξεκαλουπώνουμε....

 

 

ερώτημα (β) : την ιστορία με τα δοκίμια τη βλέπω μια μεγάλη σαχλαμάρα με το τρόπο που γίνεται!!!!

 

φυσικά ο κανονισμός μια χαρά τα λέει, εμείς κάνουμε λάθος ελέγχους.

 

ολοι παίρνουμε δοκίμια απο τη βαρέλα. υπάρχει περίοπτωση μια εταιρεία πιστοποιημένη με iso να μας φέρει προβληματικό προιον? αρα το υλικό μέχρι τη στγμή που έρχετε στο εργοτάξιο ειναι οκ ( το μόνο που έχει για εμένα νόημα να ελένξουμε είναι πότε φορτώθηκε το σκυρόδεμα για να μην εχει περάσει πολύς χρόνος απο τη παρασκευή του και ο οδηγός το έκανε βόλτες - σε αυτή τη περίπτωση διώχνουμε τη βαρέλα - άντε να τσεκάρουμε και τη κάθιση εαν έχουμε το μηχάνημα για τη δοκιμή.

 

 

αλλά έστω οτι παίρνουμε δοκίμια και βρίσκουμε οτι είναι προβληματικα - οι αντοχές δεν είναι οι προβλεπόμενες. πάμε τα αποτελέσματα στην εταιρεία μπε΄τόν και ξέρετε τι μας λέει?

 

ποιος πήρε τα δοκίμια? υπήρχε πιστοποιημένο συνεργείο? ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!! τα δικά μου εργαστήρια τα βρίσκουν ολα οκ

 

φυσικά το γνωρίζετε οτι τα δοκίμια παιρνονται απο ειδικά εργαστήρια και πρέπει να είναι παρόν και η εταιρεία παρασκευής σκυροδέματος.

 

οπότε λοιπόν μέχρι τώρα η διαδικασία μπάζει νερά.

 

εγώ δέχομαι οτι το σκυρόδεμα που έρχεται είναι άριστο!!!!

 

απο εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκινάνε τα προβλήματα!!!!

 

 

ποιος ελέγχει τους οδηγούς πρωτού ξεκινήσουν το άδειασμα που ρ΄πιχνουν νερό μέσα για να ξεκινήσουν να αδειάζουν?

 

ποιος είπε οτι η διάστρωση και η δόνηση γίνεται με το σωστό τρόπο ( ξέρετε οτι το μέγιστο ύψος που πρέπει να ρίχνουμε το σκυρόδεμα είναι τα 2,5 μέτρα - απο τι ύψος πέφτει στη σκυροδέτηση των κολωνών?)

 

 

οταν οι βαρέλες φεύγουν μήπως οι οδηγοί ξεπλένουν τη σέσουλα και το κάδο και τα νερά για ευκολία τους τα ρίχνουν μέσα στη σκάφη της πρέσσας??

 

 

μετά τη σκυροδέτηση η συντήρηση είναι σωστή?

 

που θέλω να καταλήξω?????

 

 

εαν πραγματικά θέλετε να δείτε τι ρίξατε πάρτε ΚΑΡΟΤΑ!!!!

 

και κάτι τελευταίο!!! πρωτού πάρετε δοκίμια πείτε στον οδηγό οτι θα πάρετε δοκίμια!! μην το τρελλάνει στο νερό και πάθει καρδιά και αυτός και εσείς!!! αυτό προβλέπουν οι σωστές δημόσιες σχέσεις μεταξύ των μηχανικών και των οδηγών!!!

 

( ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΟΙ ΚΑΚΟΙ!!!! :lol: :lol: )

Δημοσιεύτηκε

α) Μα και τα φορτία που επιβάλλονται στο κτίριο κατά τη φάση κατασκευής είναι πολύ μικρότερα από τα φορτία λειτουργίας. Λάβε υπόψη σου και τους συντελεστές ασφαλείας για τα φορτία στην οριακή κατάσταση αστοχίας που είναι 1,35 για τα μόνιμα και 1,50 για τα κινητά (ωφέλιμα).

 

β) Πρώτα απ' όλα δεν είναι όλες οι εταιρείες πιστοποιημένες, ακόμα.

Φυσικά η εταιρεία θα αμυνθεί λέγοντας ακριβώς αυτά που είπες. Πού αναφέρεται όμως ότι η λήψη των δοκιμίων πρέπει να γίνει από πιστοποιημένο συνεργείο; Πιστοποιημένο από ποιον και για ποια εργασία, τη λήψη δοκιμίων στο εργοτάξιο; Ο επιβλέπων μηχανικός δεν είναι ο πλέον αρμόδιος για να κάνει αυτή τη δουλειά; Πρέπει να είναι παρόν και εκπρόσωπος της εταιρείας; Αν γνωρίζεις σχετική νομοθεσία θα σε παρακαλούσα να την παραθέσεις γιατί το θέμα το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και δεν γνωρίζω και πολλά πράγματα.

 

Για το ύψος πτώσης του σκυροδέματος θα ήθελα να μάθω αυτά τα 2,5μ που αναφέρει ο ΚΤΣ από πού μετρούνται. Από το σημείο εξόδου από τη μπούμα της αντλίας; Δεν είναι λίγο...

Δημοσιεύτηκε
Πού αναφέρεται όμως ότι η λήψη των δοκιμίων πρέπει να γίνει από πιστοποιημένο συνεργείο; Πιστοποιημένο από ποιον και για ποια εργασία, τη λήψη δοκιμίων στο εργοτάξιο; Ο επιβλέπων μηχανικός δεν είναι ο πλέον αρμόδιος για να κάνει αυτή τη δουλειά; Πρέπει να είναι παρόν και εκπρόσωπος της εταιρείας;

 

Δεν αναφερεται κατι τετοιο απο τον ΚΤΣ. Απλα εχει καθιερωθει η δειγματοληψια να γινεται απο συνεργειο το οποιο παρεχεται απο την εταιρια θραυσης δοκιμιων. Τα 2,5 μετρα μαλλον μετρα απο την μπουμα, αλλα στις κολωνες πως αλλιως θα γινει; Αλλωστε τα καλουπια των υποστυλωματων περιοριζουν τοσο το σκυροδεμα που δεν νομιζω να τιθεται καποιο σοβαρο θεμα αλιωσης του σκυροδεματος. Σε σκυροδετηση πλακας αλλαζει η κατασταση.

 

Αυτο που λες για τους οδηγους εχει βαση, αλλα δεν μπορεις να κανεις τιποτα εαν ο οδηγος πριν φτασει στην οικοδομη ριξει για καποιο λογο νερο. Αυτο που μπορεις και πρεπει να κανεις ειναι με το που φτασει η αντλια να βαλεις τον χειριστη να αδειασει την σκαφη. Οι ανθρωποι εχουν δικιο να θελουν τη σκαφη γεματη (για να μη κολλησει) αλλα τι φταις εσυ αν εριχνε πριν C16/20 και το εχει μεσα; Λοιπον, αδειασμα στο οικοπεδο και μετα σκυροδετηση.

Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχει όμως κάποιος νόμος που να σε υποχρεώνει υπάλληλοι της εταιρείας ελέγχου των δοκιμίων να κάνουν τη δειγματοληψία. Επομένως, σε μια πιθανή αντιδικία με την εταιρεία παραγωγής του σκυροδέματος ο ιδιοκτήτης είναι καλυμμένος αν ο μηχανικός πάρει τα δοκίμια.

 

Δε γίνεται και διαφορετικά αλλά το σκυρόδεμα τελικά πέφτει από πολύ μεγαλύτερο ύψος αν υπολογίσεις και τη διαδρομή από το μέγιστο ύψος του σωλήνα της αντλίας μέχρι την έξοδό του από τη μπούμα. Αν τώρα υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της σύστασης του σκυροδέματος δεν το νομίζω αν βασιστούμε στα κατά καιρούς αποτελέσματα των καρότων.

Δημοσιεύτηκε
Δεν υπάρχει όμως κάποιος νόμος που να σε υποχρεώνει υπάλληλοι της εταιρείας ελέγχου των δοκιμίων να κάνουν τη δειγματοληψία. Επομένως, σε μια πιθανή αντιδικία με την εταιρεία παραγωγής του σκυροδέματος ο ιδιοκτήτης είναι καλυμμένος αν ο μηχανικός πάρει τα δοκίμια.

 

Συμφωνω αλλα ειναι ενα καλο κολπο για να μη φαινομαστε-αμφισβητουμαστε εμεις απο τις διαφορες εταιριες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.