Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Οικοδομησιμότητα ακινήτου και κόστος


georgepal

Recommended Posts

Καλή ημέρα σε όλους

Όπως θα καταλάβετε είμαι άσχετος με το αντικέιμενο ο οποίος προσπαθεί να μάθει. Παρακαλώ λοιπόν για την κατανόησή σας αν κάποιες απο τις απορίες μου φανούν αστείες ή και βλακώδεις.Προσπαθώ να διευρενήσω την υπόθεση ανέγερσης οικοδομής σε περιοχή εντός σχεδίου πόλεως (Λαγονήσι πλησίον Λεωφόρου Καλυβίων στο ύψος του supermarket Βασιλόπουλος, περίπου 1 χλμ. απο την παραλία). Μια απο τις δυσκολίες που διακρίνω είναι ότι ο χώρος που σχεδιάζομε την κατασκευή αποτελέιται απο 2 ξεχωριστά οικόπεδα (με διαφορετικά συμβόλαια κτήσης) τα οποία δεν έχουν ενοποιηθεί και προυπάρχει και επι των 2 οικοπέδων οίκημα που στερείται αδείας και καλύπτει μέρος και των 2 οικοπέδων. Πιο αναλυτικά το υπάρχον οίκημα των 65 τμ. έχει οικοδομηθεί κατά ποσοστό 80% περίπου στο αριστερό οικόπεδο και κατά το υπόλοιπο στο δεξί.Τα 2 οικόπεδα είναι πανομοιότυπα σε διαστάσεις (275 τμ).

Η περίπτωση που ενδεχομένως να μπορούσαμε να υλοποίησουμε είναι της ανέγερσης μιας ανεξάρτητης οικοδομής επι του δεξιού οικοπέδου που θα εφάπτεται της παλαιάς ώστε ναι μεν να καλύπτει τρόπον τινά και τα τετραγωνικά που έχουν ήδη ανεγερθεί απο παλιά αλλά και ταυτοχρόνως να εκτείνεται ώστε να καλύψει και τα επόμενα τετραγωνικά μέτρα που δικαιολογούνται για την περιοχή (κάλυψη 0.4).Φυσικά με έκδοση οικοδομικής αδείας.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής :

1. Φαίνεται η τακτική αυτή σύνομμη και θεμιτή ή θα δημιουργήσει προβλήματα; Είναι κατά την γνώμη σας εφικτό;

2. Μας αναφέρθηκε ότι πρέπει να εκδοθεί πράξη εφαρμογής πριν την οικοδομισημότητα, τι είναι αυτή και όντως χρειάζεται;

3. Τι είναι η οικοδομισημότητα και συνοδεύτεται απο κάποιο κόστος (μας ζητήθηκαν γύρω στα 2000 euros); Είναι κάποιο κόστος που προκύπτει απο παράβολα και οφειλές υπέρ δημοσίου ή είναι ένα κόστος διευκόλυνσης κάποιων διαδικασιών;

4. Το ποσόν που εισπράτεται για την έκδοση της οικοδομικής αδείας είναι ανάλογο των τετραγωνικών που πρόκειτα να οικοδομηθούν κατά πλάτος ή καθ ύψος (ύπαρξη ορόφου και υπογείου); Επίσης με ποιόν τρόπο υπολογίζεται το ποσό που πρόκειται να εισπραχτεί απο το δημόσιο για την οικοδομική άδεια;

Αυτά μπορώ να σκεφτώ τώρα, ευχαριστώ όσους με διάβασαν για την υπομονή τους .!:confused:

Link to comment
Share on other sites

Το κτήριο που ευρίσκεται και στα δύο οικόπεδα δημιουργεί ένα θέμα που θέλει περαιτέρω διερεύνηση. Μόνος ικανός να απαντήσει είναι μηχανικός αφού μελετήσει ΟΛΑ τα στοιχεία.

 

Η οικοδομησιμότητα δεν είναι κάτι που συνοδεύεται από άποιο συγκεκριμένο κόστος. Τα 2.000 euro από ποιον εννοείτε ότι ζητήθηκαν, από τοπογράφο/μηχανικό, από κάποια υπηρεσία...???

 

Το κόστος αδείας περιλαμβάνει τις αμοιβές των μηχανικών γα τις μελέτες που θα γίνουν και κάποιες κρατήσεις. Έχει να κάνει με το μέγεθος της οικοδομής αλλά δεν είναι ακριβώς ανάλογο με τα τετραγωνικά. Οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ αμοιβές μελετών καθώς και οι κρατήσεις της οικοδομικής αδείας μπορούν να υπολογιστούν από το μηχανικό σας αφού λάβει υπ' όψη όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

 

Οπότε μονόδρομος η επίσκεψη σε κάποιο μηχανικό της περιοχής σας για να λύσετε τις όποιες απορίες σας και να προχωρήσετε.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα σας

Τα χρήματα που αναφέρω ζητήθηκαν απο μηχανικό για ατην συγκεκριμένη διαδικασία της οικοδομισημότητας και μπορώ να πω ότι μου φάνηκαν αρκετά καθώς δεν γνωρίζω καθόλου την διαδικασία έκδοσης του συγκεκριμένου εγγράφου.

Ωστόσο αν μου λέτε ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κόστος για την διαδικασία αυτή ,αυτό αν καταλαβαίνω καλά (καθώς ο μηχανικός δεν ήταν σαφής στο σημείο αυτό)το κόστος αφορά ενδεχομένως την επιτάχυνση κάποιων διαδικασιών καθώς και την αμοιβή του μηχανικού για τις όποιες ενέργειές του.

Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Αφού σου είπαν ότι πρέπει να εκδοθεί πράξη εφαρμογής πιθανόν το ποσό των 2.000 ευρώ να αφορά την τακτοποίηση του οικοπέδου. Δηλαδή την εισφορά σε χρήμα.

Απο κει και πέρα αν τα οικόπεδα ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο (είτε φυσικό είτε νομικό τότε θεωρούνται 1 χωρίς να είναι απαραίτητη συμβολαιογραφική πράξη).

Οικοδομησιμότητα είναι μια ιδιότητα οικοπέδου σύμφωνα με την οποία μπορείς να...οικοδομήσεις. Μην την μπερδεύεις με την αρτιότητα όμως. Για να είναι οικοδομήσιμο ένα οικόπεδο (γήπεδο) να θυμάμαι καλά πρέπει να εγγράφεται κτήριο εμβαδού τουλάχιστον 35μ2 λαμβάνοντας υπ'όψιν και τον απαραίτητο ακάλυπτο χώρο. Επίσης πρέπει να έχει πρόσωπο σε δρόμο και όχι σε Κ.Χ. π.χ. πλατεία, ρέμμα, πάρκο.

Μάλλον όμως δεν έχεις καταλάβει καλά τι σου είπε ο μηχανικός σου, οπότε ρώτησε τον αυτά που ρωτάς και σε εμάς. Αλλιώς απευθύνσου σε κάποιον άλλο συνάδελφο, αλλά καλό είναι να τα ξεκαθαρίσεις με τον πρώτο μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ και εγώ με τη σειρά μου να διαπιστώσω τι περιλαμβάνει το κόστος των 2.000. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το διευκρινήσεις με το μηχανικό που μίλησες. Δεν μπορεί να αναλυθεί εδώ μέσα η προσφορά ενός συναδέλφου, είναι αντιδεοντολογικό. Ελεύθερη αγορά είναι, ο καθένας μπορεί να σου ζητήσει την αμοιβή που θεωρεί ότι ανταποκρίνεται στη δουλειά του, όπως και εσύ με τη σειρά σου μπορείς να επιλέξεις όποιο μηχανικό θέλεις.

Link to comment
Share on other sites

Το κόστος των 2000 ευρώ που ζητήθηκε πρέπει να είναι η αμοιβή του μελετητή μαζί με τα φορολογικά που απαιτούνται για την έκδοση της οικοδομησιμότητας. Η πολεοδομία απαιτεί την κατάθεση των ελαχίστων αμοιβών και τα ανάλογα φορολογικά σύμφωνα με την νομοθεσία.

Link to comment
Share on other sites

πάντως εγώ θα ζήταγα περισσότερα.Η διεκπεραίωση ενός φακέλου στην Πολεοδομία είναι αστάθμητος παράγοντας...

Link to comment
Share on other sites

έκδοση της οικοδομησιμότητας

Δεν υπάρχει τέτοια έκφραση, κάτι σου διαφεύγει, ξαναρώτησε, μάλλον δεν άκουσες κάτι καλά.

Σε ενημέρωσε ο μηχανικός σου για το κόστος έκδοσης οικοδομικής άδειας και επίβλεψης;

 

Πάντως για το 4 η αμοιβή είναι τόσο μεγαλύτερη όσο περισότερα είναι τα τετραγωνικά. Μετράν και τα τετραγωνικά του υπογείου, ημιυπαιθρίων κλπ. Το πόσα χρήματα θα πληρώσεις στο δημόσιο και αλλού για την έκδοση της οικοδομικής άδειας θα στο πει πάλι ο μηχανικός σου.

 

Το κτίσμα που στερείται άδειας είναι παράνομο. Πρέπει να πληρώσεις και για αυτό λεφτά (πολλά). Μην ρωτήσεις εδώ πόσα. Θα σου πει ο μηχανικός σου.

 

Οι ελάχιστες αμοιβές είναι ίδιες σε όποιο μηχανικό και αν πας. Είναι αυτό που λέει το όνομά τους, ελάχιστες, αν κάποιος σου ζητήσει παραπάνω είναι νόμιμος.

 

Από τις ερωτήσεις σου συμπεραίνω αυθαίρετα ίσως ότι δεν εμπιστεύεσαι τον μηχανικό που έχεις επιλέξει και φοβάσαι ότι θα σε κλέψει. Ίσως να ήταν καλύτερα να έβρισκες κάποιον που εμπιστεύεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει τέτοια έκφραση, κάτι σου διαφεύγει, ξαναρώτησε, μάλλον δεν άκουσες κάτι καλά.

Σε ενημέρωσε ο μηχανικός σου για το κόστος έκδοσης οικοδομικής άδειας και επίβλεψης;

 

lightname πρωτα απ' όλα είμαι μηχανικός.

 

Στην περιοχή που δουλεύω όταν θέλουμε να οικοδομίσουμε σε περιοχή που έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης χωρίς να έχει γίνει η πράξη εφαρμογής τότε η πολεοδομία αφού ελέγξει τις εισφορές σε γη και χρήμα, την εφαρμογή των οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών και τα όμορα οικόπεδα τότε μας εκδιίδει την βεβαίωση οικοδομησιμότητας η οποία είναι προαπαιτούμενη για την κατάθεση οικοδομικής άδειας.Οι αμοιβές για την παραπάνω εργασία είναι ανεξάρτητες από την έκδοση της οικοδομικής άδειας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.