Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε συνέχεια ενός θέματος που διαβασα νωρίτερα για τα συνεργεία

 

θα ήθελα να κάνω την παρακάτω ερώτηση

( τελευταία η πυροσβεστική δε νομίζω να το πολυψάχνει το θέμα )

 

στη νέα ΚΥΑ 16085 που αφορά τα συνεργεία στο άρθρο 3 παραγρ 7 β

 

αναφέρει :

 

β) Εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν για τις λειτουργικές τους ανάγκες μέχρι δύο (2) φιάλες υγραερίου (προπάνιο ή μίγμα) χωρητικότητας μέχρι είκοσι πέντε (25) Kgr κάθε μία, καθώς και μέχρι δύο (2) φιάλες ασετιλίνης, δεν υπάγονται στις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 31856/2003 (ΦΕΚ Β΄ 1257) κοινή υπουργική απόφαση για υγραέριο, ούτε στις διατάξεις της υπ’ αριθμ. ΑΠΒ 10451/929/1988 (ΦΕΚ Β΄ 370) υπουργική απόφαση «Όροι ίδρυσης και λειτουργίας εμφιαλωτηρίων πεπιεσμένων αερίων, μονάδων παραγωγής ασετιλίνης, ως και όροι διακίνησης αποθήκευσης και ελέγχου των φιαλών συσκευασίας τους». Υποχρεούνται όμως στην τοποθέτηση απλού φορητού ανιχνευτή εκρηκτικών μιγμάτων, σε κατάλληλη θέση,είτε γίνεται χρήση υγραερίου είτε γίνεται χρήση ασετιλίνης.

 

έχει αντιμετωπίσει κανείς το παραπάνω ?

 

ρωταω διότι

στο εμπόριο ( από όσο έψαξα ) δεν υπάρχουν φορητοί ανιχνευτές ασετυλίνης

για περιβάλλον ασετυλίνης χρησιμοποιούνται μόνιμα μέσα ανίχνευσης και μάλιστα αντιεκρηκτικού τύπου ( σύνολο εγκατάστασης με πίνακα, μπουτον, σειρήνα και ένα ανιχνευτή υπολογίζω περί τα 2.500,00 € τουλάχιστον, σε περίπτωση που και το δίκτυο είναι αντιεκρηκτικού τύπου )

 

Βέβαια με σταθερό ανιχνευτή δε λύνεται το πρόβλημα καθώς αυτός μετράει σε λίγα τετραγωνικά και όχι όπου πάει το '' καροτσάκι '' με το σετ O2-C2H2 που χρησιμοποιούν στα συνεργεία.

 

και σίγουρα το να μην αναφέρει κάποιος στη μελέτη το υγραέριο ή την ασετυλίνη δεν αποτελεί λύση

 

επειδή μάλλον μπερδεύτηκαν ο ανιχνευτής εκρηκτικών μιγμάτων δε μετράει όλα τα μίγματα

άλλο το μίγμα του υγραερίου άλλο της ασετυλίνης.

Δημοσιεύτηκε

Το ακετυλένιο είναι από μόνο του μία κλάση, συγκεκριμένα Class I, Group A.

Το υγραέριο, μαζί με το φυσικό αέριο, ατμούς βενζίνης ή αιθανόλης ή ακετόνης, ανήκει στην class I, group D.

 

Περισσότερα για ανίχνευση και μέτρηση εκρηκτικών και τοξικών μιγμάτων μπορείτε να δείτε στη OSHA.

Ενα εγχειρίδιο για την επιλογή,εγκατάσταση και χρήση ανιχνευτών επικίνδυνων αέριων μιγμάτων μπορείτε να δείτε εδώ.

 

 

Αν και υπάρχει μία σχετική δυνατότητα να γίνει αναγωγή της μέτρησης μεταξύ αερίων της ίδιας ομάδας, (π.χ. να χρησιμοποιήσεις ανιχνευτή για φυσικό αέριο για να μετρήσεις υγραέριο, ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, με ανηγμένες ενδείξεις), η χρήση ανιχνευτή group D για ακετυλένιο δεν ενδείκνυται.

 

Το σημαντικό όμως είναι ότι αν ή εργασία με το ακετυλένιο γίνεται σε καλά αεριζόμενο χώρο, τότε τι να τον κάνεις τον ανιχνευτή; Αν από την άλλη μεριά η εργασία γίνεται σε μη-καλά αεριζόμενο χώρο, τότε το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να φροντίσεις για τον καλό αερισμό, και όχι να χρησιμοποιήσεις έναν ανιχνευτή. Στην περίπτωση τώρα που είναι αδύνατος ο καλός αερισμός (βλ αμπάρια πλοίων, κλειστές δεξαμενές κτλ) τότε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ χρειάζεται φορητός ανιχνευτής όχι μόνο ασετυλίνης αλλά πολλών άλλων αερίων (CO, H2S, κτλ) που μπορεί να υπάρχουν από λειτουργικούς λόγους.

 

Αλλά για συνήθεις χρήσεις σε υπαίθριες εργασίες, δεν βοηθά στην ασφάλεια ο φορητός ανιχνευτής.

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Cortex.

Δυστυχώς αντιμετωπίζω την ίδια περίπτωση για συνεργείο.

και εγώ επίσης δεν έχω βρει μέχρι στιγμής λύση για "φορητό Ανιχνευτής εκρηκτικού μίγματος ασετυλίνης" όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση.

και η εναλλακτική λύση είναι όπως την περιέγραψε ο Cortex περίπου στα 2500 ευρώ.

όμως μπορείς να πεις κατι τέτοιο στο ιδιοκτήτη του συνεργείου στο οποίο δουλεύει μόνος του και λειτουργεί εδώ και 15-20 χρόνια (με πιστοποιητικό που έχει λήξει βέβαια εδώ και αρκετά χρόνια) με με 2-3 πυροσβεστήρες και 1 φωλιά ότι επειδή έκανε κάποιες αλλαγές στο χώρο του (και για αυτό γίνεται καινούργια μελέτη) και μεταβιβάζει την επιχείρηση στο παιδί του ότι απαιτούνται 2500 ευρώ και χωρίς να του εξασφαλίζουν κάποια ιδιαίτερη προστασία (διοτι οι φιάλες όπως ειναι φυσικό αλλάζουν θέση στην επιχειρηση) και να μη σε παρει με τις πέτρες???

Παρακαλώ πολύ εάν έχετε καποια νεότερη λύση ενημερώστε με.

Ευχαριστώ πολύ

Δημοσιεύτηκε

Με σιγουριά μπορώ να πω ότι αυτή είναι (ακόμα) μία περίπτωση που ο νομοθέτης δεν έχει καταλάβει τίποτα από όσα ζητάει...

 

Τώρα, τι μπορεί να γίνει; Τίποτα!

  • 11 months later...
Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι μήπως κάποιος έκανε κάποια πρόοδο στο θέμα? Έχω το ίδιο ακριβώς πρόβλημα... Ψάχνω έναν απλό ανιχνευτή για τον έλεγχο σε συνεργείο της Πυροσβεστικής..

Δημοσιεύτηκε

Δεν ξέρω αν βοηθαω ή αν λέω απλά βλακείες αλλά ένας απλός ανιχνετής μπαταρίας είναι αυτός που έχουν στη ζώνη τους οι διασώστες και μετράει διάφορα αέρια όπως H2S, CO, και υδρογονάνθρακες. Έχει και dead man alarm (αν μείνει ακίνητος πάνω από 1min αρχίζει και σκούζει). Θα τον βρείτε στην STOP ΕΠΕ στον Πειραιά στην αρχή της οδού "Ανααύσεως". Ένας τέτοιος στερεωμένος στο καροτσάκι με τις μπουκάλες ή στη ζώνη του μπουκααδόρου δεν είναι αρκετός να καλύψει τη νομοθεσία? Η τιμή του είναι γύρωστα 300Ευρώ.

  • 3 years later...
  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

υπάρχει από γνωστή εταιρία ελληνική ανιχνευτής που ξέρω και κοστίζει περί τα 800 ευρά

ανιχνετής αντιεκρηκτικού τύπου για ασετυλίνη

Δημοσιεύτηκε

Στη Θεσ/νίκη, που έκανα μελέτη πριν 2 χρόνια δέχτηκαν το "Τοποθετείται φορητός ανιχνευτής εκρηκτικών αερίων (ασετιλίνης) στο χώρο όπου αποθηκεύονται οι συσκευές οξυγονοκόλλησης μετά το πέρας των εργασιών στο ισόγειο του συνεργείου και καλύπτει τον χώρο γύρω από τις συσκευές οξυγονοκόλλησης.

Ο φορητός ανιχνευτής θα είναι τοποθετημένος μόνιμα στο τοίχο και σε ύφος 10  cm πάνω από το κλείστρο της φιάλης ασετιλίνης".

Δεν γνωρίζω τι και πόσο κόστισε αυτό που τοποθέτησε ο ιδιοκτήτης.

Δημοσιεύτηκε

ναι όλα καλά μέχρι εκεί, αλλά το παρελθόν έχει δείξει ότι αν κάτι δεν μπει πριν πέσει η υπογραφή ότι μπήκε και λειτουργεί καλώς, μετά δεν μπαίνει.

άρα αν γίνει κάτι εσύ φαίνεσαι ότι υπέγραψες με ευθύνη σου ότι μπήκε και λειτουργεί καλώς, ενώ η πραγματικότητα μπορεί να σε διαψεύδει.

θα μου πεις ότι μπορείς να ισχυριστείς ότι όταν υπέγραψες εσύ αυτό υπήρχε, αλλά θα πρέπει να δείξεις και το τιμολόγιο αγοράς.

γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πλέον με το τί υπογράφουμε, γιατί τα γραπτά μένουν!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.