Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρακτικός τρόπος εκτίμησης βραχυκυκλώματος


GeorgeS

Recommended Posts

Μήπως γνωρίζει κανείς κάποια απλοποιημένη προσεγγιστική μέθοδο εκτίμησης του βραχυκυκλώματος σε συνήθης ηλεκτρικές εγκαταστάσεις Χ.Τ. χωρίς βαριά επαγωγικά φορτία και μακριά από στρεφόμενες μηχανές ?

Δηλαδή μια πρακτική μέθοδο που σου δίνει γρήγορα μια τάξη μεγέθους του αναμενόμενου βραχυκυκλώματος σε διάφορα σημεία του δικτύου μια εγκατάστασης Χ.Τ. (συνήθως με Υ/Σ).

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο όχι.. Δεν έχω και βιβλίο μπροστά μου να δω τον τύπο. Μπορείς να τον γράψεις ή να σηκώσεις/σκανάρεις απο ένα βιβλίο σου?

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, ο πλέον αξιόπιστος τρόπος υπολογισμού είναι κατά IEC 60909 ή VDE 0102 το οποίο έχει υιοθετήσει το IEC. Ο υπολογισμός αυτός όμως είναι σύνθετος και χρονοβόρος γιαυτό ψάχνω καμιά εμπειρική μέθοδο που να δίνει μια τάξη μεγέθους γρήγορα ώστε να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης κυρίως σε κτίρια με υποσταθμούς και παραλληλισμένους Μ/Σ όπου το βραχυκύκλωμα σχεδόν διπλασιάζεται.

Link to comment
Share on other sites

GeorgeS ρίξε μια ματιά στο American's Electrician Handbook

 

Χονδρικά εάν έχεις έναν Μ/Σ π.χ. 100 kVA με δευτερεύον στα 240 V, τότε έχεις μέγιστο ρεύμα λειτουργίας στο δευτερεύον 100.000/240 = 417 A.

 

Eαν η σύνθετη αντίσταση Ζ του Μ/Σ (εκφρασμένη σε %), είναι 5% τότε το ρεύμα βραχυκύκλωσης, τελείως χονδρικά είναι 100%/5%= 20 φορές μεγαλύτερο από το ρεύμα λειτουργίας, δηλαδή 8340 Α.

post-5538-131887228949_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Κώστα, αλλά το θέμα μου δυστυχώς δεν είναι στις μπάρες μετά το Μ/Σ. Εκεί υπολογίζεται εύκολα. Συχνά το δίνει και ο κατασκευαστής. Είναι σε πιο απομακρυσμένα σημεία (μπάρες υποπινάκων) όπου κυρίως η σύνθετη αντίσταση του καλωδίου παίζει σημαντικό ρόλο. Να πω την αλήθεια, επειδή ξέρω εξ εμπειρίας ότι ελάχιστοι μηχανικοί ασχολούνται με βραχυκυκλώματα και επιλεκτικότητα, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι έχει βρει κανείς κάποιον πρακτικό τρόπο αλλά λέμε ...μπας και. :)

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο, τώρα σε κατάλαβα.

Αρα θα εξαρτάται

1. από τον Μ/Σ,

2. από το Ζ μέχρι τον πίνακα (όπου θα μπει ο διακόπτης ή η σφάλεια), και

3. από το Ζ του κυκλώματος μετά τον πίνακα.

 

Πάντως με την ευκαιρία που μου έδωσες , ξεσκόνισα τις γνώσεις μου ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.