Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Προσπαθώ να κάνω εφαρμογή παλιών συμβολαίων στη Κρήτη που είναι σε κοιλά και οκάδες. Εχώ ένα τεύχος του Σ.Α.Τ.Μ. Β.Ε. "εφαρμογές διαγραμμάτων και τίτλων ακινήτων" που μιλά για 1 κοιλό = 24 οκάδες = 2 στρέμματα. Με ενδιαφέρει να τα διασταυρώσω με άλλα στοιχεία (πραγματογνωμοσύνες ?) ειδικά για την Κρήτη. ξέρει κανείς κάτι.

Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε
δες και αυτό συνάδελφε.

 

Ο.Κ. το είδα. Ευχαριστώ DOOM.

Επαναλαμβάνει αυτό που λέει το τεύχος του Σ.Α.Τ.Μ. Β.Ε. που μιλά για 1 κοιλό = 24 οκάδες = 2 στρέμματα.

Επειδή και αυτό είναι εκτίμηση και πιθανών έχει την ίδια αρχική πηγή με το τεύχος του Σ.Α.Τ.Μ. Β.Ε, αν έχει κάποιος κάτι διαφορετικό και ειδικά για Κρήτη, εξακολουθεί να με ενδιαφέρει.

 

Y.Γ. Μετά από προσεκτικότερη ανάγνωση, στον πίνακα 1 (σελ 22 του PDF) επιβεβαιώνεται η κοινή πηγή με το τεύχος του Σ.Α.Τ.Μ. Β.Ε. "εφαρμογές διαγραμμάτων και τίτλων ακινήτων" (γράφει στο τέλος του πίνακα 1 ότι πηγή είναι το τεύχος του Σ.Α.Τ.Μ. Β.Ε.)

Δημοσιεύτηκε

συνάδελφε ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

γι'αυτό που ρωτάς μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν με βάση κάποιες συγκρίσεις που έγιναν πριν πολλές δεκαετίες

Δημοσιεύτηκε

γι'αυτό που ρωτάς μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν με βάση κάποιες συγκρίσεις που έγιναν πριν πολλές δεκαετίες

 

Συμφωνώ συνάδελφε Θεοχάρη και για αυτό το λόγο προσπαθώ να συγκεντρώσω και άλλες εκτιμήσεις (κυρίως από Κρήτη) για να είμαι όσο ποιό αντικειμενικός γίνετε.

Δημοσιεύτηκε

Στο βιβλίο ΔΙΑΜΕΤΡΙΚΗ του Ιωάννου Δραίκη (έκδοση 1846), που έχει σκανάρει το Google Book Search (μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών ελληνικών εκδόσεων) μπορεί να βρει ένας ΑΤΜ πολλά και σημαντικά στοιχεία για τη δουλειά του και μάλιστα όταν χρειάζεται να ασχοληθεί με μέτρα και σταθμά του 19ου αι.

 

Στο κεφάλαιο "Περί των μέτρων της χωρητικότητος" παρ. 216 (σελίδα 75) του βιβλίου αναφέρεται ότι "το Β. κοιλόν = 3,015 παλαιού ή 75 οκάδες".

 

ΥΓ. Προσπάθησα να ανεβάσω την πλήρη έκδοση του βιβλίου (pdf) αλλά υπερβαίνει το ανώτατο όριο. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να το κατεβάσει από το παραπάνω site.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ ΜΑΚΑΡ, ενδιαφέρον το βιβλίο ΔΙΑΜΕΤΡΙΚΗ του Ιωάννου Δραίκη, αλλά από μία γρήγορη ανάγνωση που του έκανα, αναφέρεται στις "αντικειμενικές" αντιστοιχίες μεταξύ όμοιων μονάδων (μήκους με μήκους, επιφάνειας με επιφάνειας και όγκου με όγκου).

Από την σχέση "το Β. κοιλόν = 3,015 παλαιού ή 75 οκάδες" συνεπάγεται ότι 1 παλαιό κοιλόν = 24,88 οκάδες (επιβεβαιώνει (περίπου) την σχέση του τεύχους του Σ.Α.Τ.Μ. Β.Ε 1 κοιλό = 24 οκάδες).

Το πρόβλημά μου όμως, είναι κυρίως λίγο παραπέρα, καθώς το κοίλο ή κοιλό (προσοχή δεν είναι κιλό) και η οκά είναι μονάδες μέτρησης όγκου (ή μάζας, δεν είμαι σίγουρος) που αντιστοιχούσε σε καρπό που έσπερναν σε ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ αγρού.

Όπως καταλαβαίνετε αυτή η σχέση (όγκος (ή μάζα) καρπού με επιφάνεια αγρού), δεν μπορεί να είναι σταθερή (μπορεί να εκτιμηθεί στο περίπου), αλλά εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο πρόβλημα.

Δημοσιεύτηκε

Είναι προφανές ότι, με το βιβλίο αυτό ο Δραίκης προσπάθησε να καταγράψει στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους αφενός τις βασικές έννοιες της τότε αριθμητικής και της Γεωμετρίας αφετέρου τις σχέσεις μεταξύ των υφιστάμενων (τούρκικων) και των νέων (βασιλικών) μονάδων μέτρησης και σταθμών.

 

Η σχέση μεταξύ της μονάδας χωρητικότητας, όπως την ονομάζει και είναι, και της επιφάνειας της γης που μπορεί σπαρεί με τη μονάδα αυτή δεν είναι, οπωσδήποτε, αντικειμενική και παρατηρούμε ότι άλλη σχέση υπήρχε στην Κρήτη, άλλη στην Αττική και άλλη σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όπως, επίσης,υπήρχε και η σχέση μεταξύ ζεύγους βοδιών (για το όργωμα) και της επιφάνειας της γης που μπορούσε να οργωθεί.

 

Edit

Νομίζω ότι για τη σωστή απόδοση της συγκεκριμένης μονάδας χωρητικότητας, πρέπει να δεχτούμε αυτή που αναφέρει ο Δραίκης το 1846 (κοιλό, δηλαδή με τον τόνο στη λήγουσα) .

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ μαζί σου Μακάρ (άν και για την οκά ισχύει και αυτό http://el.wikipedia.org/wiki/οκά).

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ όμως (και το τονίζω) εξακολουθεί να είναι αυτή η σχέση μεταξύ της μονάδας χωρητικότητας (κοιλό και οκά), και της επιφάνειας της γης που μπορεί σπαρεί με τη μονάδα αυτή ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

Δημοσιεύτηκε

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ όμως (και το τονίζω) εξακολουθεί να είναι αυτή η σχέση μεταξύ της μονάδας χωρητικότητας (κοιλό και οκά), και της επιφάνειας της γης που μπορεί σπαρεί με τη μονάδα αυτή ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

 

Δεν ξέρει κάτι άλλο κανείς για αυτή τη σχέση?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.