Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Παρακαλώ θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά με ποιους κανονισμούς ισχύουν αυτή τη στιγμή για τα εξής υλικά:

1. χάλυβας

2. ξύλο

3. τοιχοποιία

4.Επίσης, τι ισχύει για την περίπτωση επανελέγχου υφισταμένου, για οποιαδήποτε περίπτωση (στο οποίο δεν παρεμβαίνουμε).

5.Οι ευρωκώδικες (ΕΝV) έχουν καταργηθεί στο σύνολό τους και ισχύουν οι νέοι; (π.χ., στον ENV 1993 o συντελεστής ασφαλείας ήταν γ=1.1, στο νέο 1.0)

6.Κανονισμοί φορτίσεων;

 

Συγνώμη που βομβαρδίζω, όποιος ξέρει οτιδήποτε για οποιοδήποτε θέμα και έχει τη διάθεση (χωρίς ειρωνείες παρακαλώ) να βοηθήσει, ας το πράξει.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσιεύτηκε

1. Ευρωκώδικας 3

2. Ευρωκώδικας 5

3. Ευρωκώδικας 6

4. Εφόσον δεν παρεμβαίνεις, δεν έχει κάποια νομική έννοια ο επανέλεγχος. Κατά τα άλλα, ύστερα από σεισμό το υπουργείο έχει μία συγκεκριμένη εγκύκλιο εφαρμογής (η οποία επανεκδίδεται μετά από κάθε σεισμό) και προδιαγράφει πρακτικά έλεγχο με τον ισχύοντα κατά την κατατσκευή του κτιρίου κανονισμό. Και στην περίπτωση προσθήκης, ισχύει το παράρτημα Ε του ΕΑΚ2003.

5. Χωρίς να είμαι σίγουρος, νομίζω πως ισχύουν πάντα τα πιο σύγχρονα κείμενα, σε συνδυασμό πάντα με τα εθνικά προσαρτήματα. Στο σχέδιο εθνικού προσαρτήματος του ΕΛΟΤ για τον EC3 δεν γίνεται κάποια μεταβολή στον συντελεστή ασφαλείας του χάλυβα.

6. Για το φορτία βαρύτητας ισχύει κατά βάσει ο κανονισμός φορτίσεων του 46, παράλληλα πλέον με τον EC1, όπως διαμορφώνεται από το εθνικό προσάρτημα (το οποίο τον φέρνει κοντά στις τιμές του κανονισμού του 46).

Δημοσιεύτηκε

Για την τοιχοποιία δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θέλουν ευρωκώδικα 5. Εμένα στην πολεοδομία που ρώτησα δέχονται και πεσσούς και πολλά από τα προγράμματα μας (statics π.χ.) λύνουν μόνο με πεσσούς και δεν έχουν ευρωκώδικα5.

Δημοσιεύτηκε

(ευρωκώδικα 6 θες να πεις, αλλά δεν έχει σημασία)

Μπορείς να με βοηθήσεις τι εννοείς με τον έλεγχο πεσσών;...εγώ ως έλεγχο πεσσών γνωρίζω έναν απλοποιητικό και απαλλακτικό έλεγχο που γινόταν σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό του '59. Εκείνος βέβαια, σίγουρα δεν απαιτεί στατικό πρόγραμμα...Μπορείς να με διαφωτίσεις; (συγνώμη που είμαι αδαής με το θέμα).

 

Edit: Προφανώς δε θέλω να κάνεις περιγραφή ή ανάλυση ή κάτι τέτοιο...απλά να με παραπέμψεις σε κάποιο κανονισμό ή παράρτημα που δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου.

Δημοσιεύτηκε

Άλλο η απαλλαγή από στατικό έλεγχο, που είχε να κάνει με τις μέγιστες εγκάρσιες αποστάσεις μεταξύ πεσσών (4.0m αν θυμάμαι καλά) και άλλο η μέθοδος των πεσσών.

 

Ο έλεγχος πεσσών έχει πρακτικά να κάνει με τον υπολογισμό των εντατικών μεγεθών και όχι με την εκτίμηση της αντοχής (θλιπτικής, διατμητικής, εφελκυστικής/καμπτικής) της τοιχοποιίας. Αν αυτή γίνει σύμφωνα με τον EC6, τότε τα εντατικά μεγέθη σχεδιασμού μπορούν να υπολογιστούν με την μέθοδο των πεσσών.

 

Στην απλοποιημένη μέθοδο των πεσσών αγνοούνται εκκεντρότητες μεταξύ κέντρου ελαστικής στροφής και κέντρου μάζας και η σεισμική δύναμη μοιράζεται κατά Χ και Υ ανάλογα με το εμβαδόν του κάθε πεσσού. Η δύναμη αυτή πολλαπλασιάζεται με το ελεύθερο ύψος του πεσσού (απόσταση μεταξύ ποδιάς και πρεκιού) και μας δίνει την αναπτυσσόμενη ροπή. Με γνωστή την ροπή, την αξονική από τα φορτία βαρύτητας και την διατμητική δύναμη, προχωράμε στον υπολογισμό των αναπτυσσόμενων τάσεων της διατομής.

 

Η απόκλιση βέβαια της μεθόδου αυτής (είτε ευμενής είτε δυσμενής) είναι μεγάλη, αλλά για τα συνήθη μικρά και χαμηλά κτίρια δίνει μια αίσθηση της συμπεριφοράς του κτίσματος. Άλλωστε σε έλεγχο υφισταμένου προγενέστερου του 95 (και σε προσθήκη προγενέστερο του 85) εφαρμόζονται οι παλιές μέθοδοι.

 

Από κει και πέρα, προγράμματα σαν το FEDRA έχουν το πρόβλημα ότι δεν είναι χωρικά, δηλαδή λύνουν απλά επίπεδους πεσσούς με επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία. Δεν ξέρω αν κάνουν την καταναμή της σεισμικής δύναμης μετά από υπολογισμό των δυσκαμψιών από τα πεπερασμένα στοιχεία. Εντούτοις είναι μακράν καλύτερα και ακριβέστερα από την μέθοδο των πεσσών, η οποία όμως γίνεται με το χέρι και χωρίς κόστος.

 

Για "σωστά" αποτελέσματα χρειάζεται προσομοίωση στο SAP2000 ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα με επιφανειακά ππερασμένα στοιχεία στο χώρο. Απλά τις περισσότερες φορές ισχύει το ρητό "μην πυροβολείς σπουργίτι με κανόνι". Μια μέθοδος πεσσών σε συνδυασμό με διαζωματική τοιχοποιία είναι μια χαρά για μικρά κτίρια με καλή κάτοψη.

Δημοσιεύτηκε

Μάλιστα.

Σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να με "φωτίσεις" για τη μέθοδο των πεσσών - ειλικρινά δεν το περίμενα. (αν και προκύπτουν κάποιες απορίες - π.χ. πώς υπολογίζεις τη σεισμική δύναμη με το χέρι)

Αναφέρεται η μέθοδος αυτή σε κάποιο κανονισμό; - παλιό αντισεισμικό;

 

Προφανώς δεν έχω εμβαθύνει στην τοιχοποιία ακόμη, απλά θα ήταν καλό να γνωρίζω τα όπλα που διαθέτω στη φαρέτρα μου (ή μάλλον, να πάρω μία ιδέα).

Δημοσιεύτηκε

Αν θυμάμαι καλά, μπορείς να βρεις σχετικά με τη μέθοδο των πεσσών στο βιβλίο του Κοσμόπουλου (δεκαετία 80).

Δημοσιεύτηκε

Εννοώ, αναφέρεται (προτείνεται) σε κανονισμό ως τρόπος ανάλυσης/ελέγχου κατασκευών από φέρουσα τοιχοποιία; Δεν πιστεύω να μπορείς να την εφαρμόσεις σε νέο κτίριο ωστόσο. (επειδή ανέφερες διαζωματική τοιχοποιία και μικρή κάτοψη, μου φάνηκε σα να εννοούσες νέο κτίριο)

 

Edit: Επι παραδείγματι, ο απαλλακτικός έλεγχος αναφέρεται στο άρθρο 9 του αντισ. κανονισμού του '85

Δημοσιεύτηκε

Σε νέο, μικρό κτίριο μπορείς να την εφαρμόσεις. Απλά την αντοχή των διατομών πρέπει να την υπολογίσεις με τον EC6.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.