Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Μανωλη, πες μας και τη γνωμη σου σχετικα με την υποχρεωση αναγραφης της κτηματικης περιφερειας στο τοπογραφικο.

Terry αφού μετά από αυτά που είπε ο Γιάννης ο εντοπισμός της κτηματικής περιφέρειες είναι καμιά φορά δύσκολος πως είναι δυνατόν να υπάρχει και η υποχρέωση να την αναγράφουμε?

Edited by terry
Δημοσιεύτηκε

Πήρα έγκριση από Δασαρχείο ενός νομού για τοπογραφικό και αργότερα, ο ιδιοκτήτης θέλησε να κάνει ανέγερση. Όταν λοιπόν το έψαξα παραπέρα με έστειλαν στην πολεοδομία του όμορου νομού για θεώρηση όρων δόμησης. Το ίδιο το Δασαρχείο ζήτησε την συνεργασία μου για να βρούμε "που ακριβώς είναι τα όρια στο συγκεκριμένο σημείο". Εν τω μεταξύ στην περιοχή γίνεται (γινόταν) ανέγερση βιομηχανιών σε μεγάλη κλίμακα και όπως καταλαβαίνετε, υπήρχε διεκδίκηση από τους Δήμους και τις Νομαρχίες....

Πάντως, ManolisGon πιστεύω ότι ο μηχανικός που κάνει το τοπογραφικό πρέπει να κάνει την έρευνά του σχετικά με την κτηματική περιφέρεια που ανήκει το αγροτεμάχιο με βάση 4 στοιχεία:

1) Τι αναγράφουν παλιά σχέδια και συμβόλαια

2) Την γενική "χάραξη" από τους χάρτες του Καλλικράτη (ή Καποδίστρια)

3) Στοιχεία από ΓΠΣ εκατέρωθεν και

4) Ερωτήσεις σε κατοίκους της περιοχής (όλο και κάποιον αγρότη με τρακτέρ θα συναντήσεις όταν κάνεις το τοπογραφικό...)

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

 

Πάντως, ManolisGon πιστεύω ότι ο μηχανικός που κάνει το τοπογραφικό πρέπει να κάνει την έρευνά του σχετικά με την κτηματική περιφέρεια που ανήκει το αγροτεμάχιο με βάση 4 στοιχεία:

1) Τι αναγράφουν παλιά σχέδια και συμβόλαια

2) Την γενική "χάραξη" από τους χάρτες του Καλλικράτη (ή Καποδίστρια)

3) Στοιχεία από ΓΠΣ εκατέρωθεν και

4) Ερωτήσεις σε κατοίκους της περιοχής (όλο και κάποιον αγρότη με τρακτέρ θα συναντήσεις όταν κάνεις το τοπογραφικό...)

 

Συνάδελφε δεν νομίζω ότι είναι σωστό να μπλέκουμε με τόσα στοιχεία γιατί πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση. Εγώ είχα πρόσφατα μία περίπτωση που άλλα έλεγαν οι ντόπιοι και τα παλιά συμβόλαια και άλλα οι χάρτες του Καποδίστρια. Εγώ βασίστηκα στους χάρτες του Καποδίστρια κι ας μου έλεγαν όλοι ότι είμαι λάθος. Είναι η μόνη αξιόπιστη πηγή που έχω. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα.

Παρεμπιπτόντως να επανέλθω σε κάτι που είχα ρωτήσει και παλιότερα. Ξέρεις κανείς αν είναι αξιόπιστη πηγή το

 

http://www.geodata.gov.gr/geodata/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=21&sobi2Id=51&Itemid=

 

ή έχουν αλλάξει αυτά;

 

Επίσης η συμβολαιογράφος μου είπε ότι πρέπει να γραφτούν σωστά γιατί όταν γίνει το κτηματολόγιο θα υπάρξουν μπλεξίματα, άρα είναι μία σοβαρή δουλειά ο καθορισμός των ορίων. Το αν πρέπει να τον κάνει ο μηχανικός ή ο συμβολαιογράφος είναι άλλη κουβέντα.

Δημοσιεύτηκε

Φυσικά και μπορεί να είναι αντιφατικά τα στοιχεία αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να το διπλοτσεκάρεις.

Οι χάρτες του Καποδίστρια έχουν απόκλιση χιλιομέτρου....

Οι άλλοι πως το κάνετε μεταξύ Δήμων? ή μεταξύ νομών?

Δημοσιεύτηκε

Η γνώμη μου πάντως είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να βασιστείς στην γνώμη των κατοίκων της περιοχής. Αυτό δημιουργεί τα μπλεξίματα.

  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Από τις τελευταίες απαντήσεις των συναδέλφων διαπιστώνω ότι συγχέεται η κτηματική περιφέρεια με τις νυν Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες (επί Καλλικράτη) (οι οποίες ταυτίζονται με τα πρώην Δημοτικά Διαμερίσματα (επί Καποδίστρια) και τις ακόμα ποιο παλιές Κοινότητες).

Για τα Δημοτικά και Τοπικά διαμερίσματα (τα οποία υπάρχουν και έχουν (ανα-)συσταθεί (ΦΕΚ 1292/Β/11-8-2010)) υπάρχει πρόβλημα προσδιορισμού μόνο όταν είσαι κοντά στα όρια καθώς αυτά ορίζονται από χάρτες μικρής κλίμακας και μικρής ακρίβειας όπως αυτά που δημοσιεύονται στο (http://www.geodata.g...i2Id=51&Itemid= ) και δύνονται από την ΕΛ. ΣΤΑΤ.. Παράλληλα έχω ακούσει (χωρίς να έχω δει όμως ποτέ) ότι υπάρχουν αποφάσεις (μάλλον των πρώην Νομαρχών) που καθορίζουν τα όρια των πρώην κοινοτήτων (επαναλαμβάνω νυν Δημοτικών και Τοπικών Διαμερισμάτων) με λεκτική περιγραφή από σταθερά και φυσικά όρια (ρέματα - κορυφές - δρόμοι) πράγμα που θα μπορούσε να βοηθηθεί σε αρκετές περιπτώσεις (όχι όλες).

Να προσθέσω επίσεις εδώ ότι σε περιοχές με κτηματολόγιο οι κτηματογραφήσεις γίνονται σε επίπεδο πρώην Κοινοτήτων και νυν Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων όπου και καθορίζονται με ακρίβεια τα όριά τους (πώς άραγε (?) όταν διαπιστόνουμε να υπάρχουν πολύ συχνά λάθη σε ακίνητα ειδικά κοντά στα όρια) χωρίς να μνημονεύονται πουθενά Κτηματικές Περιφέρειες

 

Για τις Κτηματικές Περιφέρειες όμως (για τις οποίες δημιουργήθηκε και το συγκεκριμένο POST) τα μόνα στοιχεία που έχω είναι αναφορές σε παλαιότερα συμβόλαια που παραπέμπουν σε περιοχές οικισμών, υποσύνολα των τότε Κοινοτήτων και νύν Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και που μέχρι τώρα δεν έχω δει κανένα άλλο επίσημο στοιχείο που να τις ταυτίζει με τις πρώην Κοινότητες.

Έχω λοιπών την εντύπωση (μέχρι κάποιος ή κάτι την αλλάξει) ότι πρόκειται για περιγραφές αόριστες (αντίστοιχες με την τοποθεσία) που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους και τους συμβολαιογράφους (πιθανόν να σχετίζονται και με τις περιοχές ευθύνης των τότε αγροφυλάκων (?)). Για του λόγου το αληθές επαναλαμβάνω το παράδειγμα από την πρώτη σελίδα του POST :

 

"Σε μία παλιά κοινότητα Α με τέσσερις οικισμούς Α1, Α2, Α3 και Α4 στο εσωτερικό της , σε μία μεταβίβαση ακινήτου της δεκαετίας του 80 το ακίνητο βρισκόταν κατά την περιγραφή του συμβολαίου (χωρίς τοπογραφικό διάγραμμα) στην θέση "τάδε" της Κτηματικής Περιφέρειας του χωριού Α1 (εκτός ορίων οικισμών) της κοινότητας Α.

Το ερώτημα είναι πως ορίζεται το όριο των Κτηματικών Περιφερών μεταξύ των τεσσάρων χωριών (οικισμών) μέσα στην ίδια τότε Κοινότητα και σημερινή Τοπική Κοινότητα.

(θεωρώ δεδομένο ότι οι Κτηματικές Περιφέρειες αναφέρονται σε επίπεδο χωριού - οικισμού καθώς έχω δει σε συμβόλαια αναφορές για τις Κτηματικές Περιφέρειες Α1, Α2, Α3 και Α4 και των τεσσάρων χωριών - οικισμών)

Επιπλέον προσθέτω ότι στην κοινότητα Α δεν έχει γίνει ποτέ αναδασμός ή κάτι σχετικό".

 

Παρακαλώ και πάλι για τις τεμκμηριομένες και εντός θέματος απόψεις σας

Edited by ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  • Upvote 3
  • 9 years later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα 10 χρόνια μετά. Όντως είναι περιγραφές "αόριστες". 'Οντως δημιουργείται ζήτημα όταν συμβολαιογράφοι μας ζητάνε να πούμε αν το τάδε γεωτεμάχιο (που είναι εκτός διανομής ή αναδασμού) ανήκει στην κτηματική περιφέρεια ή όχι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.