alexliz Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 , 2009 Νοικιάζω μία τυπική μεζονέτα, συμβατικά κτισμένη, μόνο που αντί για σοβά ο ιδιοκτήτης την επένδυσε με πέτρα. Προχθές έβρεξε. Το ίδιο και σήμερα. Έχω ροή νερού στο εσωτερικό στον 1 όροφο, κάτω από το περβάζι ενός κουφώματος. Επίσης, άλλος τοίχος στο ίδιο δωμάτιο έχει μουλιάσει εσωτερικά σε όλη την επιφάνειά του, από το δάπεδο μέχρι το πρέκι της μπαλκονόπορτας, σε μία ζώνη γύρω στο 1.20m χωρίς ροή, απλώς μούλιασμα. Επίσης στο ισόγειο, έχω άλλον μουλιασμένο τοίχο με τον ίδιο τρόπο. Στο δε υπόγειο, έχω πάλι μουλιασμένο τοίχο. Όλοι οι τοίχοι που αναφέρω είναι στην ίδια πλευρά του κτηρίου. Μου κάνει δε εντύπωση ότι δεν παρατηρώ την υγρασία να ξεκινά από την οροφή του 1ου ορόφου. Με άλλα λόγια, μου φαίνεται ότι δεν μπαίνει από αστοχία της στεγάνωσης της στέγης. Μάλλον μου δείχνει να έχει εισχωρήσει η βροχή στο πάχος του εξωτερικού τοίχου, και όταν αυτός πλέον κοραίνεται, δίνει την υγρασία από τη μέσα μεριά. Οι βροχές που είχαμε ήταν παρατεταμένες, αν και όχι συνεχώς με μεγάλη ένταση. Ήταν το είδος που διαβρέχει επί ολόκληρο 24ωρο. Άλλο στοιχείο: το αρμολόγημα των λίθων της επένδυσης του κτηρίου είναι χάλια, με ρηγματώσεις και τεράστια κενά. Το ερώτημα: Σας ακούγεται πιθανό αυτό που προτείνω, ότι δηλαδή η υγρασία εισχωρεί κατά το πάχος της εξωτερικής τοιχοποιίας και όχι από αστοχία σε ένα σημείο στη στεγάνωση της στέγης; Σε όλους τους ορόφους (υπόγειο, ισόγειο, 1ος όροφος) το πρόβλημα εμφανίζεται στον ίδιο προσανατολισμό (δηλαδή στην ίδια πλευρά του κτηρίου), που συμπίπτει μεν με τη θέση που είναι το λούκι στο χαμηλότερο σημείο της στέγης, όμως τα υπόλοιπα στοιχεία με κάνουν να πιστεύω πιο πιθανή την άλλη εκδοχή (δηλαδή ότι ολόκληρος ο τοίχος έχει πλέον κορεστεί και μεταφέρει την υγρασία). Ξέρει κανείς κάτι για το φαινόμενο που περιγράφω; Γιατί και ο σπιτονοικοκύρης μου έχει συγχιστεί με αυτό που συμβαίνει στο σπίτι του (και στον νοικάρη του...) και πρόκειται να κάνει κάτι να το φτιάξει, αλλά θα ήθελα να τον συμβουλέψω σωστά, μην πάει και πετάξει τα λεφτά του και δεν γίνει και η επέμβαση σωστά. Ευχαριστώ, όπως πάντα.
agrafiot Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 , 2009 Είναι δύσκολο να κορεστεί ο τοίχος και να εμφανίζει τέτοια υγρασία από αστοχία της αρμολόγησης. (Εκτός βέβαια αν μιλάμε για κάποια εμφανή με γυμνό μάτι αστοχία) Συνήθως τα σπίτια που επενδύονται με πέτρα πάσχουν: 1) Αν έχουν πέτρινα καπάκια στην στέγη, αυτά είναι ευάλωτα αν δεν έχει τοποθετηθεί μονοκόμματο πέτρινο τεμάχιο. 2) Στην συναρμογή με το κούφωμα. Επειδή η επιφάνεια της πέτρας είναι τραχειά και όχι λεία προκύπτει πρόβλημα αν δεν έχει γίνει σωστή λεπτομέρεια. Μήπως σου βάζει νερό από τα πρέκια του κωφώματος ή από τους λαμπάδες και νοτίζει όλον το τοίχο? 3) Από τις μαρμαροποδιές για τον ίδιον παλι λόγο. Από την εμπειρία μου με πέτρινες επενδύσεις θεωρώ πολύ ασυνήθιστο να σου βάλει νερό από το σώμα της λιθοδομής ή από αστοχία της αρμολόγησης.
alexliz Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 , 2009 @agrafiot: ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν έχω πέτρινα καπάκια στη στέγη, ούτε μπορώ να παρατηρήσω ευθεία αντιστοιχία ανάμεσα στη θέση των υδροροών ή του καναλιού απορροής της στέγης και τα σημεία και την έκταση των περιοχών με υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Αντίθετα, βλέπω άμεση σχέση ανάμεσα στην υγρασία και την ποιότητα του αρμολογήματος εξωτερικά. Υπάρχουν πολλά κενά στο κονίαμα, από μερικά χιλιοστά μέχρι κενά που στην παρειά του τοίχου φτάνουν από 1 μέχρι 3 εκατοστά. Το βάθος τους δεν το γνωρίζω, αλλά μπορώ μόνο να φανταστώ ότι και εσωτερικά στην τοιχοποιία το ίδιο συμβαίνει (δηλαδή δεν έχουν πληρωθεί τα κενά ανάμεσα στις πέτρες). Κοίτα και αυτό.
ss_sk Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 Οι (όποιες) υδρορροές είναι εξωτερικές ή έχουν ενσωματωθεί στην επένδυση? Σκέφτηκα και το ενδεχόμενο διαρροής στο σύστημα ύδρευσης/αποχέτευσης (αν περνάει από εκεί) αλλά η συγκυρία με τη βροχή δε στηρίζει τέτοιο σενάριο. Γνωρίζετε το υλικό και την ποιότητα κατασκευής του ''εσωτερικού'' τοίχου? Πράγματι όποια ποσότητα νερού και να εισχωρεί από κακό αρμολόγημα δεν είναι ικανή να διαπεράσει τόσο εύκολα τοίχους (σε σημείο κορεσμού) σε 2 μέρες. Μάλλον η πρώτη ενέργεια είναι καθαίρεση του σοβά εσωτερικά για έλεγχο του τοίχου - αν δε δείξει κάτι συγκεκριμένο σειρά θα έχει η επένδυση. Είτε νέο αρμολόγημα (πρέπει να έχει συζητηθεί παλαιότερα στο φόρουμ η διαδικασία) είτε επανακατασκευή της επένδυσης (από διαφορετικό βεβαίως συνεργείο...η ακριβή λύση αλλά μάλλον πιο σίγουρη).
alexliz Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 Γεια χαρά ss_sk! Οι υδροροές είναι εσωτερικές, εντός των υποστυλωμάτων. Αν διαρρέουν, έχουμε πρόβλημα. Όμως οι υδρορροές δεν βρίσκονται πάντα κοντά στα σημεία που έχουμε υγρασία. Μπορεί το νερό που διαρρέει (αν τελικά αυτό συμβαίνει) να βρίσκει δρόμους στο εσωτερικό της τοιχοποιίας και τελικά να εκδηλώνεται υγρασία εκεί που εκδηλώνεται. Κερδίζει έδαφος και μία άλλη θεωρία: σε δύο από τις τέσσερις τρανταχτές περιπτώσεις υγρασίας στο συγκεκριμένο έργο, ενδέχεται το νερό να εισέρχεται από την όψη από τα φωτιστικά πάνω από τις εισόδους (γιατί αυτά έχουν τοποθετηθεί άσχημα και δεν εφαρμόζουν στην τοιχοποιία, αφήνοντας μεγάλα κενά). Κατόπιν το νερό περνάει μέσα από τις ηλεκτρικές διαδρομές και τελικά αναβλύζει από τα ηλεκτρικά κουτιά και πριζοδιακόπτες, μουλιάζοντας τους τοίχους. Αύριο-μεθαύριο, με το που θα στεγνώσει λίγο ο καιρός (ακόμη βρέχει στην Αργολίδα...) θα ανέβουμε να δούμε και την κατάσταση της στεγάνωσης πάνω στη στέγη.
myri Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 υδροροές είναι εσωτερικές, εντός των υποστυλωμάτων. παιδιά, αυτό δεν απαγορεύεται; μήπως απλά είναι εσωτερικές στην τοιχοποιία;
alexliz Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 @myri: όταν γράφω 'εντός των υποστυλωμάτων' εννοώ ότι είναι έξω από το σκυρόδεμα της διατομής (αν και δεν ήμουν εκεί...), απλώς ότι έχουν ενσωματωθεί στην επικάλυψη/επίχρισμα, άντε και καμιά στρώση αλφαμπλόκ για να κρυφτούν. Απλώς ότι δεν είναι εμφανείς.
BaBiNoS Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 Καλησπέρα! Μήπως μπορείς να μας καλύψεις με φωτογραφικό υλικό από τα εξωτερικά σημεία που πιστεύεις ότι υπάρχει εισχώρηση? Σε αυτές τις περιπτώσεις, ισχύει το μία εικόνα χίλιες λέξεις!
agrafiot Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27 , 2009 Κερδίζει έδαφος και μία άλλη θεωρία: σε δύο από τις τέσσερις τρανταχτές περιπτώσεις υγρασίας στο συγκεκριμένο έργο, ενδέχεται το νερό να εισέρχεται από την όψη από τα φωτιστικά πάνω από τις εισόδους (γιατί αυτά έχουν τοποθετηθεί άσχημα και δεν εφαρμόζουν στην τοιχοποιία, αφήνοντας μεγάλα κενά). Κατόπιν το νερό περνάει μέσα από τις ηλεκτρικές διαδρομές και τελικά αναβλύζει από τα ηλεκτρικά κουτιά και πριζοδιακόπτες, μουλιάζοντας τους τοίχους. Αυτό που λές είναι ΠΟΛΥ ΜΑ ΠΟΛΥ σωστό! Έχει συμβεί ουλ ολίγες φορές, όχι μόνο με φωτιστικά αλλά και με ξεχασμένα σωληνάκια του ηλεκτρολόγου, που ΠΑΝΤΑ κοιτάνε τον Θεό!. Αποτέλεσμα μέχρι και να σου καίνε τον ηλεκτρολογικό πίνακα. Πάντως παρότι διάβασα το λινκ που μου έδωσες, εξακολουθώ να θεωρώ δύσκολη την εισροή νερού από το σώμα της λιθοδομής (εκτός και αν είναι τραγική η ποιότητα της δουλειάς). Καλή τύχη!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα