Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισχύς λέβητα βάσει θερμοκρασίας εξόδου νερού


deathlok

Recommended Posts

Υπολογίζοντας έναν λέβητα για μία πολυκατοικία μου προέκυψε η εξής απορία.

 

Κάθε κατασκευαστείς ανακοινώνει την ισχύ του λέβητα έστω 100.000kcal/h, κατά πόσο η ισχύς αυτή επηρεάζεται από την θερμοκρασία εξόδου νερού από το λέβητα;

 

Πιο απλά αν εγώ ρυθμίσω τον θερμοστάτη του λέβητα στους 75 βαθμούς (και όχι στους 90 που είναι συνήθως το μέγιστο (και δεν βάζει και κανείς τον λέβητα του)) η ισχύς που μπορεί να δώσει ο λέβητας εξακολουθεί να είναι 100.000kcal/h;

Link to comment
Share on other sites

Ο λέβητας μπορεί να αποδώσει 100.000 Kcal/h (max), εσύ μπορείς να τον ρυθμίσεις να αποδίδει 40-50-70-80.000 Kcal/h και η απόδοση του λέβητα είναι στο νερό.

Η θερμοκρασία εξόδου του νερού, εξυπηρετεί στον χρόνο που θα κάνει για να ζεστάνει τον χώρο/ους από τα σώματα (απόδοση στον χώρο).

Δεν αλλάζει η ονομαστική του απόδοση.

Link to comment
Share on other sites

... Πιο απλά αν εγώ ρυθμίσω τον θερμοστάτη του λέβητα στους 75 βαθμούς (και όχι στους 90 που είναι συνήθως το μέγιστο (και δεν βάζει και κανείς τον λέβητα του)) η ισχύς που μπορεί να δώσει ο λέβητας εξακολουθεί να είναι 100.000kcal/h;

 

Η θερμική ισχύς των 100.000 kcal/h ισοδυναμεί με την ανύψωση θερμοκρασίας μία ποσότητας νερού 4000 kg κατά 25 deg C μέσα σε 1 ώρα. Τα 4000 kg σε 1 ώρα είναι παροχή 4 m3/h.

 

Εάν δηλαδή χαμηλώσεις την θερμοκρασία από τους 90 στους 75, χωρίς να αυξήσεις την παροχή, τότε σίγουρα ο λέβητας δίνει χαμηλότερη ισχύ. Αλλά αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι ο καυστήρας δουλεύει με χαμηλότερη ισχύ. Ο καυστήρας δουλεύει με σταθερή (πάνω-κάτω) ισχύ, που εξαρτάται από την πόσότητα καυσίμου που καίει στο φλογοθάλαμο.

 

Αυτά τα δύο, τώρα , η θερμική ισχύς που παραδίδεται από το καύσιμο στον φλογοθάλαμο, και η θερμική ισχύς που παραδίδεται από τον φλογοθάλαμο και τον εναλλάκτη θερμότητας καυσαερίων στο νερό, είναι διαφορετικά σε μέγεθος. Η διαφορά αυτή "εξομαλύνεται" αφενός μεν από την μερική ή τμηματική λειτουργία του καυστήρα (σε σχέση με του λέβητα, που είναι σχεδόν συνεχής) και από την αυξομείωση της θερμοκρασίας του νερού του λέβητα, κατά +- 5 βαθμούς , πάνω και κάτω από την θερμοκρασία του θερμοστάτη.

Link to comment
Share on other sites

όπως τα λέει o CostasV είναι..να προσθέσω τις δύο ακραίες φανταστικές περιπτώσεις που τον λέβητα τον δουλευεις σε θερμοκρασίες πχ 150 βαθμούς κελσίου?ή στους 50βαθμούς κελσίου...η ενέργεια που ρέει απο την φλόγα στον περιβάλλοντα χώρο καύσης ας την θεωρήσουμε σταθερή..οπότε η ενέργεια που ρέει απο το μέταλλο στο νερό ας θεωρηθεί πάλι σταθερή...τί αλλάζει?αν θελήσουμε να πάρουμε αυτή την ενέργεια, παίζουμε με τις παροχές νερού...δηλαδή μικρή παροχή σχετικά νερού για την θερμ των 150 και μεγάλη σχετικά παροχή για τους 40..

Link to comment
Share on other sites

Λογικό να πειράζεις την παροχή και να είναι όλα μία χαρά, ΑΛΛΑ δεν υπάρχει ένα κατασκευαστικό όριο στην παροχή; Δλδ όσο θέλω ανεβαίνω (εκτός και αν είναι τόσο μεγάλο που τελικά δεν επηρεάζει).

 

Για την πιστοποίηση ενος λέβητα χρησιμοποιείται κάποιο πρότυπο ΔΤ;

Link to comment
Share on other sites

Στην πράξη, το όριο είναι ο κυκλοφορητής σε σχέση με το δίκτυο. Και αν πρόκειται να βάλεις μεγαλύτερο κυκλοφορητή, τότε το όριο είναι η ανώτατη ταχύτητα στους σωλήνες, ώστε να μην προκαλείτεαι θόρυβος.

 

Στην θεωρία... δεν θυμάμαι. Αλλά το ΔΤ κάπου στους 20-25 βαθμούς πρέπει να είναι. Εχει κανείς το πρότυπο (για την πιστοποίηση λεβήτων) να το ελέγξει;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.