MICHANOLOGOS Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28 , 2009 Καλησπέρα σας, θέλω να ρωτήσω πως θα υπολογίσω την αντλία jockey (παροχή και μανομετρικό) και πως το πιεστικό δοχείο σε μια εγκατάσταση πυρόσβεσης? Πρώτη φορά ασχολούμε με εγκατάσταση πυρόσβεσης και σας παρακαλώ να μου δώσετε μια μικρή βοήθεια. Ευχαριστώ προκαταβολικά. Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητας σας στο προφίλ σας , ευχαριστώ ZaXoYs
kyma202 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 , 2009 Καταρχην γιατι λες μονο για Τζοκευ και οχι για ολοκληρο συγκροτημα??? Δευτερον πρεπει να ξερεις ποσες φωλιες κ ποσα σπρινκλερ θα τοποθετητθουν στην εγκατασταση σου και αναλογα να βγαλεις κ τα μανομετρικα των αντλιων...Αν δν κανω λαθος η φωλια θελει περιπου 24 κυβικα/ωρα κ το σπρινκλερ 3 η 5, αλλα υπολογισε οτι αν εχεις κ φωλια κ σπρινκλερ θα πρεπει να μπει μειωτηρας στο δικτυο των σπρινκλερ...
MICHANOLOGOS Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 , 2009 Καταρχην γιατι λες μονο για Τζοκευ και οχι για ολοκληρο συγκροτημα??? Δευτερον πρεπει να ξερεις ποσες φωλιες κ ποσα σπρινκλερ θα τοποθετητθουν στην εγκατασταση σου και αναλογα να βγαλεις κ τα μανομετρικα των αντλιων...Αν δν κανω λαθος η φωλια θελει περιπου 24 κυβικα/ωρα κ το σπρινκλερ 3 η 5, αλλα υπολογισε οτι αν εχεις κ φωλια κ σπρινκλερ θα πρεπει να μπει μειωτηρας στο δικτυο των σπρινκλερ... Καλησπέρα, ρωτάω μόνο για jockey γιατί όπου και αν έψαξα βρήκα παρα πολύ λίγα , όπως και για το πιεστικό.
CostasV Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 , 2009 Δεν είμαι ειδικός στην πυρόσβεση. Οι παράμετροι που επηρεάζουν την επιλογή της jockey είναι 1. το εύρος των πιέσεων λειτουργίας της , π.χ. να ξεκινά στα 6 και να σταματά στα 7 bar (άρα , για να είναι αξιόπιστη, θα πρέπει τα 7 bar να τα έχει όχι στο δεξιό άκρο, αλλά κάπου στην μέση της χαρακτηριστικής) 2. την παροχή που πρέπει να έχει ώστε να συμπληρώσει την υπολειπόμενη ποσότητα στο δοχείο διαστολής σε ορισμένο χρόνο (δεν χρειάζεται και πολύ "ψάξιμο, διότι αν έχει π.χ. τα 7 bar στο μέσο της χαρακτηριστικής, θα δίνει αξιόλογη παροχή) 3. την συχνότητα εκκινήσεων (που εξαρτάται από τις απώλειες τις μικροδιαροές και μη καλή στεγάνωση των βαλβίδων)
kyma202 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 , 2009 Αν ενδιαφερεσαι για να αγορασεις και να τοποθετησεις ενα συγκροτημα πυροσβεσης ειναι καλυτερα και πιο ευκολα βασικα για σενα να επικοινωνισεις με μια ετερεια κατασκευης τετοιων και δινοντας τους τα μανομετρικα που θες θα σου προμυθευσουν το συγκροτημα...Το τζοκευ αυτο που κανει ειναι να κραταει την πιεση λιγο πανω απο των κυριων αντλιων και να συμπληρωνει τις τυχον διαρροες...
kouzinikos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 , 2009 Εάν θέλεις να βρεις χρήσιμες πληροφορίες για τις αντλίες πυρόσβεσης βρες τον NFPA20. Οι αντλίες jockey είναι διατήρησης της επιθυμητής πίεσης από απώλειες διαρροών του δικτύου όπως έγραψε και ο συνάδελφος. Ο αποδεκτός χρόνος κάλυψης των απωλειών είναι τα 10 λεπτά ή 3,8 l/m. Φυσικά εσύ γνωρίζεις το μέγεθος του δικτύου. Η περιοχή λειτουργίας της είναι πάνω από της κύριας αντλίας συν την στατική του δικτύου. Αξίζει το κόπο/κόστος εάν ασχολείσαι με τη πυρόσβεση να έχεις τον NFPA.
CostasV Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 , 2009 Ο αποδεκτός χρόνος κάλυψης των απωλειών είναι τα 10 λεπτά ή 3,8 l/m. Το 3.8 l/m πώς προέκυψε; Με m εννοείς μέτρο μήκους δικτύου; Για ποιά διατομή;
kouzinikos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 30 , 2009 Το 3,8 είναι λίτρα ανά λεπτό ή 1 γαλόνι ανά λεπτό και προτείνεται από τον NFPA. Δεν σχετίζεται με τη διατομή σωλήνας ή το συνολικό μήκος δικτύου, αλλά με τις διαρροές που προκαλούν την απώλεια πίεσης. Η αντλία μας θα πρέπει να δίνει αυτή την παροχή και εάν αυτή δεν επαρκεί θα πρέπει να επιλέξουμε μια που θα μας καλύπτει τουλάχιστον εντός 10 λεπτών. Βέβαια πρώτα θα έχει υπολογίσει ο μελετητής τις μέγιστες επιτρεπτές απώλειες του δικτύου που έχει να κάνει με τον αριθμό των συνδέσεων σωλήνων, εξαρτημάτων & εξοπλισμού (1,89 λίτρα ανά ώρα για 100 συνδέσεις ανεξαρτήτως διατομής) κ.α. Καλύτερα η επαναπλήρωση από την αντλία να γίνεται αργά εντός των ορίων παρά να γίνεται γρήγορα με συνέπεια πλήγματα στο δίκτυο.
MICHANOLOGOS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2 , 2009 Καλησπέρα σας, σχετικά με το πιεστικό δοχείο βρήκα ότι ο όγκος του μπορεί να υπολογιστεί ως το 4% του περιεχομένου νερού της εγκατάστασης, κατά πόσο ισχύει αυτό? Ευχαριστώ.
kouzinikos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7 , 2009 Δεν το έχω δει αυτό αλλά μπορείς να το εμπιστευτείς εάν είναι από βιβλιογραφία ή άλλος αξιόπιστος και δοκιμασμένος εμπειρικός τρόπος. Γνωστός κατασκευαστής προτείνει πρακτικό υπολογισμό του όγκου όπου το Vδοχ = ((Vδιαρροών * k) / 4) * ((Pmax +1)/(Pmax - Pmin) σε λίτρα. k= 1 για αντλίες έως 1hp, 1,5 για 2,5 - 4 hp, 2,5 για 5-8 hp Pmax & Pmin σε bar Γενικότερα δεν απαιτείται πάντα να τοποθετηθεί πιεστικό δοχείο και για πολλούς έμπειρους μηχανικούς θεωρείτε άχρηστο - δεν συμφωνώ 100%.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα