Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Αυθαίρετο υπόγειο σε νομίμως ανεγερθείσα οικοδομή.


alexandra.s

Recommended Posts

Βάσει οικοδομικής άδειας του 1970 ανεγέρθηκε διώροφη οικοδομή. Κτίστηκε και υπόγεια αποθήκη, χωρίς αυτό να αναφέρεται οπουδήποτε στην άδεια. Η υπόγεια αποθήκη ουσιαστικά δηλαδή είναι νόμιμη (και ως προς τους όρους δόμησης και ως προς τη χρήση) αλλά τυπικά δεν φαίνεται πουθενά.

Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό ή κάτι μου διαφεύγει;

Υπάρχει διαδικασία "νομιμοποίησης" δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ουσιαστική πολεοδομική παράβαση; (διάβασα σε νομικό βιβλίο ότι υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης της άδειας)

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

η υπογεια αποθηκη οπως την περιγραφετε δεν ειναι νομιμη ουτε ουσιαστικα ουτε τυπικα.

 

Δεν συζητιέται το θεμα αυτο εξ αποστασεως ούτε καν σαν απαριθμηση με τιτλους θεματων που εχετε προβλημα, και ειναι απαραιτητο να απευθυνθειτε σε μηχανικο της εμπιστοσυνης σας προκειμενου να σας καθοδηγησει σχετικα με δυνατοτητες επιλυσης αν υπαρχουν.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι στην πληρέστατη απάντηση του συναδέλφου howard_roark.

Έχω -όμως- μια απορία, χωρίς παρεξήγηση και χωρίς ίχνος επιθετικότητας. Υποστηρίζετε -ενώ είστε

δικηγόρος- ότι μια παράνομη πράξη (κατασκευή αποθήκης χωρίς άδεια) είναι ουσιαστικά νόμιμη;

Link to comment
Share on other sites

Η ουσιαστική νομιμότητα έγκειται στο γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα το υπόγειο δεν δηλώθηκε εκ παραδρομής ή επειδή δεν θεωρήθηκε απαραίτητο να δηλωθεί για κάποιους λόγους από τον μηχανικό (δυστυχώς ηλικιακά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω με ποιον τρόπο χορηγούνταν οι άδειες οικοδομής το έτος 1970). Εάν είχε δηλωθεί τότε, νομίζω ότι σήμερα θα ήταν απολύτως νόμιμο (δηλαδή και τυπικά νόμιμο). Επαναλαμβάνω ότι έχουν τηρηθεί στην πραγματικότητα όλοι οι όροι δόμησης. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ήδη απευθύνθηκα σε μηχανικό, αρκετά έμπειρο, ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να με βοηθήσει (δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά τέτοια περίπτωση, δηλαδή να μην πρόκειται για ουσιαστική πολεοδομική παράβαση, π.χ. υπέρβαση ύψους υπογείου ή περίγραμμα εκτός ορίων λοιπών ορόφων, αλλά για τυπική παράλειψη). Για το λόγο αυτό απευθύνθηκα σε εσάς και τους συναδέλφους σας, μήπως με διαφωτίσετε σχετικά, ώστε και εγώ με τη σειρά μου να παραπέμψω τον πελάτη μου σε μηχανικό, αλλά δίδοντάς του πρώτα όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία.

Ευχαριστώ πάντως...

Link to comment
Share on other sites

κατά πάσα πιθανότητα το υπόγειο δεν δηλώθηκε εκ παραδρομής ή επειδή δεν θεωρήθηκε απαραίτητο να δηλωθεί για κάποιους λόγους από τον μηχανικό

Αυτούς τους λόγους, θα τους εντοπίσει ο Μηχανικός στον οποίο θα απευθυνθείτε.

Η εκ παραδρομής παράλειψη δεν είναι πιθανή· πιστέψτε με.

 

ήδη απευθύνθηκα σε μηχανικό, αρκετά έμπειρο, ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να με βοηθήσει
Να απευθυνθείτε σε άλλον.

 

δίδοντάς του πρώτα όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία
Η πληροφορία περί ουσιαστικής νομιμότητας (κάτι που -κατηγορηματικώς- δεν ισχύει), δεν θα βοηθήσει τον πελάτη σας.

Γι' αυτό -απλώς- πείτε του να βρει κάποιον Μηχανικό που μπορεί να αντιμετωπίσει την περίπτωσή του.

Link to comment
Share on other sites

μαλλον κατι αλλο σας ειπαν ή δεν το καταλαβατε γιατι δεν μπορω να πιστεψω πως αυτα που μας γραφετε ειπωθηκαν σοβαρα απο μηχανικο. Δεν ειναι μονο οι οροι δομησης και οι περιορισμοι εξ αυτων αλλα και η εφαρμογη διαφορων μελετων (αρχιτεκτονικης, στατικης, ηλεκτρομηχανολογικης) στην πραξη και παντα σε σχεση με τα προβλεπομενα που εχουν εγκριθει.

 

για να καταλαβατε θα σας πω ενα μικρο παραδειγματακι μονο. Η στατικη μελετη του κτιριου, πολυ ή λιγο, θα ηταν διαφορετικη αν υπηρχε υπογειο. Οποτε αμεσως αμεσως εχουμε περιπτωση οπου προφανως δεν εφαρμοστηκε η στατικη μελετη που υποβληθηκε στην αρμοδια αρχη, ή υποβληθηκε μελετη που εδειχνε ενα υπογειο που δεν υπηρχε πουθενα αλλου (περιπτωση απιθανη αλλα ολα τα εχουμε δει ειδικα για την περιοδο που μας λετε).

 

Το παραπανω ειναι ενας λογος που απο μονος του καθιστα αυτο που λετε και ξαναλετε περι "τυπικης παραλειψης" αναληθες και γιαυτο σας το επισημανα, μην πειτε τιποτα στον πελατη σας και ειστε λαθος. Η παραλειψη ειναι ουσιαστικη.

 

Τη διαδικασια νομιμοποιησης, αν υφισταται τετοια περιπτωση εδω, θα την εξηγησει στον πελατη σας ο μηχανικος του και οχι ο δικηγορος του, με την ιδια εννοια που ο μηχανικος του για δικονομικα θεματα (θεωρητικα ή πρακτικα) θα τον παραπεμψει σε εσας. Η διαδικασια νομιμοποιησης εχει την σχετικη νομοθεσια της αλλα πιστεψτε με, και χωρις καμμια διαθεση να σας προσβαλλω, δεν ειναι δυνατον να την παρακολουθησετε ουτε θεωρητικα διαβαζοντας την.

 

Απευθυνθειτε σε αλλο μηχανικο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Τη διαδικασια νομιμοποιησης, αν υφισταται τετοια περιπτωση εδω, θα την εξηγησει στον πελατη σας ο μηχανικος του και οχι ο δικηγορος του

 

Όταν αναφέρομαι σε διαδικασία δεν εννοώ την λεπτομερή περιγραφή της και τον κατάλογο των δικαιολογητικών που θα χρειαστούν, αλλά μία σαφή απάντηση σχετικά με το εάν μπορεί να ακολουθηθεί διαδικασία νομιμοποίησης, πόσο χρονοβόρα μπορεί να είναι και τι κόστος μπορεί να έχει (από πλευράς προστίμων).

 

Για το λόγο αυτό έθεσα την ερώτηση στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μήπως και μπορούσε κάποιος συνάδελφός σας με αντίστοιχη εμπειρία να με παραπέμψει κάπου ή να με υποψιάσει για κάτι (π.χ. για το λόγο που ο μηχανικός της οικοδομής απέκρυψε τότε την ύπαρξη του υπογείου), που σε εμένα δεν είναι προφανές.

 

Είναι βέβαιο ότι θα συμβουλεύσω τον πελάτη να απευθυνθεί σε μηχανικό. Όπως προείπα, εξ αρχής αυτή ήταν η πρόθεσή μου.

 

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δυνατότητα νομιμοποίησης υπάρχει. Σεβομένος τους Κανόνες του φόρουμ (όπως έχουν...προς το παρόν) θα σας παραπέμψω (όπως όλα τα μέλη) στη χρησιμοποίηση της Αναζήτησης. Μπορεί σε παλαιότερες συζητήσεις να εντοπίσετε πληροφορίες.

Link to comment
Share on other sites

εγώ συνάδελφοι θα διαφωνήσω με την νοοτροπία ότι τα πράγματα είναι στη μαρμίτα και τα ανακατεύουν μόνο οι δρουίδες, και αφού στα παλιά θέματα υπάρχουν απαντήσεις γιατί δεν τις δίνουμε τώρα?

Διότι η απάντηση στην ερώτηση της δικηγόρου και με την αντίστοιχη δόση ειρωνίας από παλιά μέλη η οποία είναι για μένα τραβηγμένη είναι η εξής:

Ναι, μπορεί να νομιμοποιηθεί.

Ανάλογα με την υπηρεσία (πολεοδομία) και το πόσες μαι ποιες αίναι οι παρανομίες

Τα πρόστιμα είναι ανάλογα με τα παραπάνω (παίζουν ρόλο τα τετραγωνικά μέτρα και ο χρόνος διατήρησεις)

Link to comment
Share on other sites

Θα απαντήσω με ερωτήσεις.

1) Έχετε δει τις εγκεκριμένες κατόψεις-τομές ?

2) Είσαστε σίγουρη ότι ο μηχανικός απέκρυψε το υπόγειο και δεν αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες εκ των υστέρων να το κατασκευάσουν?

3) Τι ύψος έχει αυτό το υπόγειο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.