Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Επέκταση διαμερίσματος ή κατασκευή λυόμενου;


M-Pan

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

 

Πρόκειται να προχωρήσω σε μια κατασκευή σε 1 με 2 χρόνια και ήθελα μια πρώτη εικόνα πριν βρω μηχανικό για να προχωρήσω σε λεπτομέρειες.

 

2 - 3 βασικά πραγματάκια για να κατατοπιστώ σε γενικές γραμμές:

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια οικοδομή με 100τμ (10x10) ισόγειο ως οικία και 90τμ όροφος με 2 διαμερίσματα (περίπου 45x10 έκαστο). Σύνολο 3 οικογένειες και θέλουμε να κάνουμε μια επέκταση από τα 190 στα 250τμ σύνολο ώστε να μοιραστεί περίπου στο 1/3 για κάθε οικογένεια.

 

Στο υπάρχον κτίριο σκεφτόμαστε 3 λύσεις:

α) Επέκταση των επάνω διαμερισμάτων κατά φάρδος (75x10) με σκελετό κάτω και συνένωση της πάνω πλάκας από δεξιά και αριστερά (με μπετά ή σιδεροκατασκευή).

β) Επέκταση των επάνω διαμερισμάτων κατά μάκρος (45x17) από την πίσω πλευρά με πλάκα.

γ) Χτίσιμο από πάνω με κάλυψη 60τμ σύνολο (στην τελευταία πλάκα) και μετατροπή των διαμερισμάτων σε στυλ μεζονέτας.

 

Στο α και β κολλάω στην κατασκευή και από αισθητικής (θα είναι σαν αυτιά) και αν είναι απαραίτητα τα θεμέλια ακόμα και για σιδεροκατασκευή δεν θα μας βγάλει οικονομικά!

Σε όλα αλλά ιδιαίτερα στο γ κολλάω γιατί η οικοδομή είναι παλιά (του '87) και ειδικά ο πάνω όροφος είχε μείνει χρόνια εκτεθειμένος (μέχρι τα χτίρια) και η ταράτσα δεν είναι για πολλά πολλά. Συν ότι το έδαφος είναι χάλια (1χμ από θάλασσα και 200μ από ποτάμι)

 

Το οικόπεδο είναι 1 στρέμμα από το οποίο το μισό είναι διαθέσιμο αλλά προορίζεται για μελλοντική οικοδομή αν και εφόσον νομιμοποιήσουν γιατί είναι όλα αυθαίρετα.

 

Μια τελευταία εναλλακτική που σκεφτόμαστε είναι ένα λυόμενο δίπλα από την οικοδομή που θα είναι και η τελευταία λύση αν δεν μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κάτι από τα παραπάνω.

 

Ερωτήσεις:

1) Στην περίπτωση σιδεροκατασκευής κερδίζω από εκσκαφές και θεμέλια ή θα πρέπει να γίνουν όλα κανονικά; (για τις λύσεις επέκτασης του ορόφου στα πλάγια ή πίσω).

2) Στη μια πλευρά της οικοδομής είμαι κάπως οριακά και ήθελα να ρωτήσω πόσα μέτρα πρέπει να έχω από το σύνορο για: α) Τυφλό τοίχο (π.χ.: 3μ), β) με παράθυρο (π.χ.: 4μ), με μπαλκόνι (π.χ.: 5μ);;;;;

3) Σε όλες τις περιπτώσεις σκέφτομαι να κάνω τα κτίρια με alfablok (ytong) για λιγότερο βάρος. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται να γίνουν οι εξωτερικοί τοίχοι με π.χ. 25-30cm ytong και οι εσωτερικοί με 10cm ΧΩΡΙΣ ΚΟΛΟΝΕΣ για εξοικονόμηση χρημάτων και βάρους;

4) Αν κάνω το λυόμενο στο άλλο μισό του οικοπέδου τι υποδομή χρειάζεται η κάτω πλάκα (από θεμέλια κλπ) για να χτιστεί μόνο με ytong (χωρίς κολόνες);

5) Θεωρείται λυόμενο η κατασκευή μόνο με ytong;

6) Το λυόμενο το βάζουμε κανονικά σαν σπίτι σε εφορίες, ικα κλπ;

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Θέλω απλά μια πρώτη ιδέα για να κατατοπίζομαι μέχρι να βρω μηχανικό για να βάλω μπροστά!

Link to comment
Share on other sites

μην το παρεις προσωπικα καλε μου φιλε, αλλα εχω μια ερωτηση: με χρονοχρεωση νομιζεις οτι πληρωνονται οι μηχανικοι και δεν εχεις παει ακομη? τι θα χασεις δηλαδη? μονο ο μηχανικος θα χασει τον χρονο του αν μετα που θα σου ανοιξει τα ματια εσυ ψεκασεις με εξαφανιζολ.

 

αν εξαρταται απο το οικονομικο η αποφαση σου, πηγαινε κανε μια κουβεντα και παρε τις αποφασεις σου. Θα σε ενημερωσει ο μηχανικος σου για τις επιλογες που εχεις σε συναρτηση με ολα αυτα που σε προβληματιζουν και που μας παραθετεις.

 

ολα αυτα που μας λες δειχνουν ενα επιπολαιο πασαλλειμα - ειναι φυσικο αφου δεν εχεις αντιληψη των προβληματων που πρεπει να αντιμετωπιστουν. Εδω απο οτι καταλαβα ετσι που μας τα λες και πετας κατι μπομπιτσες ουτε αδεια δεν θα βγει.

 

Εν πασει περιπτωση, βαζεις πολλα ερωτηματα που χωρις ενα τοπογραφικο, μια υπαρχουσα κατασταση και μια τετ α τετ κουβεντα, δεν απαντωνται ουτε για πλακα. Δηλαδη ουτε για επιπεδο καφενειο δεν γινεται κουβεντα ετσι.

 

Πιστεψε με, δεν εχω κακη διαθεση. Αφου εχεις διαθεση να το ψαξεις, βρες εναν μηχανικο να σε ενημερωσει ΥΠΕΥΘΥΝΑ.

Link to comment
Share on other sites

Λυπάμαι για το χρόνο που χάσατε. Το θέμα (θέματα καλύτερα) που σας απασχολεί δεν μπορεί να βρει απαντήσεις εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.