TakisNik Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31 , 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 31 , 2009 Οικόπεδο τυφλό εντός σχεδίου, με συμβόλαιο του 1960, προερχόμενο από υπαίτεια κατάτμηση, άρτιο κατά παρέκκλιση ως προς το εμβαδόν, αποκτά το 2007 με χρησικτησία τμήμα διπλανού οικοπέδου με πρόσωπο στο δρόμο 3,5 μέτρα και παραμένει άρτιο κατά παρέκκλιση μη όμως οικοδομήσιμο λόγω έλλειψης προσώπου. Σύμφωνα με το ΣτΕ µε την αριθ. 46/1990 απόφαση του όπου έκρινε ότι εάν ιδιοκτήτης τυφλού οικοπέδου αποκτήσει κατά κυριότητα και το συνεχόµενο οικόπεδο, τότε δηµιουργείται ένα ενιαίο και όχι δύο αυτοτελή οικόπεδα (ανάλογες αποφάσεις και 4257/79, 4895/88 του Σ.τ.Ε), το ερώτημα είναι ότι το τυφλό οικόπεδο θεωρείται ενιαίο από το χρόνο δημιουργίας του (1960) ή από το χρόνο συνένωσής του (2007); Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για τακτοποιητέο ενώ στη δεύτερη για ανύπαρκτο οικόπεδο; Παρακαλώ μεταβείτε στο Πίνακας Ελέγχου -->Προσωπικό Προφίλ-- >Επεξεργασία προσωπικών στοιχείων και στο πεδίο επάγγελμα συμπληρώστε την ειδικότητά σας. avgoust
danag Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2009 Συνάδελφε Takis, Παραθέτω απόσπασμα σχετικής εγκυκλίου. Ίσως σε βοηθήσει... ΥΠΕΧΩΔΕ 9622/1473/Εγκ. 7/92 : Χρόνος δημιουργίας οικοπέδου, για την εφαρμογή των διατάξεων της κατά παρέκκλιση αρτιότητας και παραστατικά στοιχεία απόδειξής του 1. Σε περίπτωση κατάτμησης ως χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου, θεωρείται ο χρόνος μεταγραφής του οικιστικού συμβολαίου. 2. Σε περίπτωση κληρονομιάς ή κληροδοσίας ο χρόνος θανάτου του κληρονομημένου. Στις περιπτώσεις εξ αδιαθέτου κληρονομίας όταν η δήλωση αποδοχής κληρονομιάς έχει γίνει μετά το χρόνο της κατά παρέκκλισης αρτιότητας και δεν υπάρχει προγενέστερος τίτλος που αποδεικνύει την κατά παρέκκλιση αρτιότητα, για το χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος θανάτου του κληρονομημένου. 3. Σε περίπτωση ύπαρξης συμβολαιογραφικού προσυμφώνου, δυνάμει του οποίου έχει εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση περί μεταβιβάσεως της κυριότητας οικοπέδου, ο χρόνος μεταγραφής της δικαστικής απόφασης. 4. Στις περιπτώσεις επικύρωσης ανωμάλων δικαιοπραξιών ως χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου θεωρείται ο χρόνος σύνταξης του ιδιωτικού συμφωνητικού (προσυμφώνου κλπ.) μεταβίβαση της κυριότητάς τους αφού αυτός αναφέρεται στην δικαστική απόφαση η οποία επικυρώνει την δικαιοπραξία μεταβίβασης του ακινήτου κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Αστικού Κώδικα παρ. 2 του άρθρου 15 του Ν.Δ./τος 3958/59 "περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των περί οριστικών παραχωρητηρίων των κλήρων διατάξεων της Εποικιστικής Νομοθεσίας κυρώσεως πράξεων τινων του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλων τινων διατάξεων" (ΦΕΚ Α' 133), παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 666/77 "περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων της Εποικιστικής Νομοθεσίας και άλλων τινων διατάξεων". 5. Στις περιπτώσεις υπολογισμού των εισφορών γης του άρθρου 8 του Ν. 1337/83 θεωρείται αυτοτελής ιδιοκτησία του υποχρέου εκείνη, που ανήκει κατά κυριότητα σ' αυτόν με οριστικό συμβόλαιο ή δικαστική απόφαση κλπ. που έχει μεταγραφεί στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και όχι εκείνη που απόκτησε με προσύμφωνο με το οποίο απλά δίνεται υπόσχεση για μελλοντική μεταβίβαση. 6. Στις περιπτώσεις που ζητείται η κατά παρέκκλιση αρτιότητα γηπέδου για το οποίο δεν υφίσταται τίτλος αρτιότητας ή ο υπάρχων τίτλος δεν αποδεικνύει το χρόνο δημιουργίας του τότε η πολεοδομική υπηρεσίας, αντί της μέχρι τώρα δικαστικής απόφασης θα απαιτεί να προσκομίσει αθροιστικά ο ενδιαφερόμενος. α) Πιστοποιητικό από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο περί μη διεκδικήσεως του υπόψη γηπέδου. β) Βεβαίωση του Προέδρου της κοινότητας ή του Δημάρχου για το χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου συνοδευομένη από τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου θεωρημένο από τον Πρόεδρο της Κοινότητας ή το Δήμαρχο. γ) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/85 στην οποία να δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη ή τους συνιδιοκτήτες του ότι είναι κύριοι του υπόψη γηπέδου, ο χρόνος και ο τρόπος απόκτησής του, καθώς και ο χρόνος δημιουργίας τους, τον οποίο επικαλούνται για την παρέκκλιση.
TakisNik Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6 , 2009 Ευχαριστώ danag για την βοήθεια, μέχρι στιγμής στην περιπτωση αυτή βλέπω περισσότερο να με βοηθούν οι εκάστοτε αποφάσεις παρά οι νόμοι.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα