Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Η μαύρη γραμμή δεν ταυτίζεται οπωσδήποτε με το περίγραμμα του οριοθετημένου οικισμού. Εσύ εφαρμόζεις τα όρια όπως αναγράφονται στη σχετική απόφαση οριοθέτησης του οικισμού.

ΥΓ Ανέβασε το τοπογραφικό σου 

  • Απαντήσεις 353
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα. Δεν έχω ακόμη στα χέρια μου το τοπογραφικό. Το έχει κάνει ο συνάδελφος τοπογράφος αλλά μέχρι να διευκρινίσει αυτά τα ερωτήματα δεν το έχει ολοκληρώσει. Το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται σε διαφορετική περιοχή από αυτή που μένω και γι'αυτό δεν είναι εύκολο να επισκεφτώ τις αρμόδιες υπηρεσίες, το κάνει εκείνος. Γι'αυτό και σκέφτηκα να υποβάλλω ταυτόχρονα κι εγώ ερώτημα στο φόρουμ.

Επομένως η μαύρη polyline του κτηματολογίου τί είναι? Άρα με τα λεγόμενα σου Παύλο, το οικόπεδο έχει τμήμα εντός και τμήμα εκτός οικισμού, δηλαδή ισχύει το ΦΕΚ του οικισμού.Εάν κάποια στιγμή ο ιδιοκτήτης του, αποφασίσει να εκδόσει κάποια Ο.Α. για την κατοικία (πχ ενίσχυσης, ή αντικατάστασης στέγης ή προσθήκης ή οτιδήποτε) αυτή πώς θα εκδοθεί? Με τις διατάξεις για τα εντός οικισμού για το ένα κομμάτι και τις διατάξεις για τα εκτός σχεδίου για το άλλο κομμάτι?

Δημοσιεύτηκε

Η μαύρη γραμμή είναι περιοχή εκτός δασικής ανάρτησης και λογικά θα είναι λίγο μεγαλύτερη από το πολύγωνο του οικισμού. Δες για παράδειγμα τον οικισμό που επισυνάπτω. Με την κίτρινη γραμμή είναι το πολύγωνο του οικισμού. Με την μαύρη γραμμή το πολύγωνο "εκτός δασικής ανάρτησης". Αν έχεις τμήμα εντός και τμήμα εκτός, είναι άρτιο  ακόμη και αν αυτό υπολείπεται από την κατά κανόνα επιφάνεια. Από κει και ύστερα, αναλόγως που τοποθετείται η οικοδομή, ισχύουν και οι όροι δόμησης. Μπορείς για παράδειγμα να τοποθετήσεις την οικοδομή στο εκτός οικισμού τμήμα, τηρώντας τις διατάξεις της εκτός σχεδίου (πχ ελάχιστες πλάγιες αποστάσεις κλπ).

εκτος ανάρτησης.pdf

Δημοσιεύτηκε (edited)
26 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

 Αν έχεις τμήμα εντός και τμήμα εκτός, είναι άρτιο  ακόμη και αν αυτό υπολείπεται από την κατά κανόνα επιφάνεια.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση Παύλο, μια τελευταία διευκρινιστική ερώτηση επί αυτού που γράφεις και που έχω παραθέσει. Έστω το οικόπεδο 300τμ ,και το όριο του οικισμού το κόβει σε τμήμα Ι εντός οικισμού εμβαδού 150μ2 και τμήμα ΙΙ εκτός οικισμού εμβαδού 150μ2. Το τμήμα ΙΙ καταλαβαίνω ότι είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, αφού είναι μικρότερο των 4000 μ2,  το δε τμήμα Ι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση αφού είναι εντός οικισμού και είναι οικόπεδο προυφιστάμενο της ημερομηνίας δημοσίευσης των όρων δόμησης και ορίων του οικισμού, άρα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (κατά παρέκκλιση) ως έχει. Σωστά?

Edited by pirsogiannis
Δημοσιεύτηκε

To εντός οικισμού τμήμα θεωρείται ότι έχει την απαιτούμενη αρτιότητα ακόμη και αν δεν την έχει. Το ακίνητο είναι ενιαίο και περιλαμβάνει δυο τομείς με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς. Το τμήμα εντός οικισμού βάσει του ΦΕΚ 181/Δ/85 και το τμήμα εκτός οικισμού βάσει του ΦΕΚ 270/Δ/85 με όποιες συμπληρώσεις και τροποποιήσεις έχουν γίνει ως σήμερα. 

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα,

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το αν έχω καταλάβει σωστά... Οικόπεδο συνολικού εμβαδού 650τ.μ. έχει 100τ.μ. εντός οικισμού και τα υπόλοιπα εκτός. Θεωρώ λοιπόν βάσει του ΦΕΚ 181/Δ/3-5-85  αρθ. 7 παρ. 1 ότι εντός του ορίου οικισμού έχω αντίστοιχη αρτιότητα (στην περίπτωσή μου 600τ.μ.). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χαράξω ένα όριο στα 600τ.μ. που μου ορίζει η αρτιότητα αφήνοντας τα υπόλοιπα 50 και οικοδομώ σε αυτά τα 600 βάσει των διατάξεων εντός οικισμού (π.χ. απόσταση βάσει εντός οικισμού) σωστά;

Ευχαριστώ πολύ

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε
5 ώρες πριν, Jo_jo said:

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το αν έχω καταλάβει σωστά... Οικόπεδο συνολικού εμβαδού 650τ.μ. έχει 100τ.μ. εντός οικισμού και τα υπόλοιπα εκτός. Θεωρώ λοιπόν βάσει του ΦΕΚ 181/Δ/3-5-85  αρθ. 7 παρ. 1 ότι εντός του ορίου οικισμού έχω αντίστοιχη αρτιότητα (στην περίπτωσή μου 600τ.μ.). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χαράξω ένα όριο στα 600τ.μ. που μου ορίζει η αρτιότητα αφήνοντας τα υπόλοιπα 50 και οικοδομώ σε αυτά τα 600 βάσει των διατάξεων εντός οικισμού (π.χ. απόσταση βάσει εντός οικισμού) σωστά;

όχι σε καμία περίπτωση δεν πας να χαράξεις όριο στο τοπογραφικό μεταβάλλοντας το όριο του οικισμού. Η αρτιότητα που δίνεται είναι θεωρητική, δηλαδή θεωρείται ότι υπάρχει. Να προσέξεις διότι αυτό ήταν ένα συχνό λάθος τα προηγούμενα χρόνια. Οικοδομείς εντός των 100 τμ. Μπορείς να τοποθετήσεις οικοδομή εκτός αλλά να πληρούνται οι διατάξεις της εκτός οικισμού δόμησης (πλάγιες αποστάσεις κλπ). Θέλει λίγο ψάξιμο το συγκεκριμένο ζήτημα και προτείνω να συμβουλευτείς συναδέλφους ΠΜ και ΑΤΜ.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Αυτά που σου λέει ο Πάυλος είναι ακριβώς αυτό που θέλει η διάταξη. 

Το όριο του οικισμού,  όπως αυτό ορίστηκε στα σχέδια του οικισμού, δεν είναι σε καμία περίπτωση γραμμή κατάτμησης, καθώς επίσης δεν μετακινείται όπως το υπονοείς εσύ παραπάνω.

Απλά αν μία τέτοια γραμμή ορίου οικισμού περνά από ένα γήπεδο, θεωρητικά αποκτά το γήπεδο αυτό κάποια πλεονεκτήματα έναντι των γειτονικών.

Για παράδειγμα αν η γραμμή αυτή ήταν ελάχιστα έξω από το γήπεδό σου, αυτό θα ήταν "άχρηστο" με τα 650μ2  του.

Τώρα ,που "τέμνεται από αυτή την γραμμή, σου δίνεται ένα δικαίωμα να κτίσεις, έστω στο εκτός σχεδίου με τους όρους του εκτός σχεδίου. Αν είχες περισσότερα μ2 εντός θα μπορούσες να κάνεις καλύτερη δουλειά, κτίζοντας ίσως στο εντός, με τους όρους δόμησης του οικισμού.  Γιαυτό ο Παύλος σου λέει να προσέχεις!

Δημοσιεύτηκε

μιλάμε για αυτες τις διαταξεις?

"1. Εάν ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν

μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν

έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του Νομάρχη, θεωρείται

ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που

αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή".

 

    «Σε ιδιοκτησία που τμήμα της εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης προκύπτει για το εκτός οικισμού τμήμα βάσει των κείμενων διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εφόσον έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του. Στην περίπτωση αυτή η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει οπουδήποτε εντός της παραπάνω ιδιοκτησίας μετά από έγκριση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, αρκεί τα τμήματα που τοποθετούνται στο εντός του οικισμού τμήμα να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα περί αποστάσεων στο παρόν και με την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται υπέρβαση στο συντελεστή κάλυψης και όγκου και στο επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν, ενώ στο εκτός του οικισμού τμήμα αρκεί οι οικοδομές να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις για τις τηρούμενες αποστάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση. Όταν το τμήμα που εμπίπτει εκτός του ορίου οικισμού δεν έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του, δεν αντιστοιχεί σε αυτό το τμήμα συντελεστής δόμησης και η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τα παραπάνω.»

 

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.