Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε μια οικοδομή στην Ανάβυσσο που είμαι επιβλέποντας σκεφτόμαστε μήπως υπάρχει λόγος να βάλουμε ενεργειακούς υαλοπίνακες. Ποιο το κόστος όμως και κάποια site όπου μπορώ να βρώ πληροφορίες ? Και αξίζει όμως ή θα έπρεπε να ψαχτώ με άλλες πηγές εξοικονόμησης ενέργειας.

Προσφέρουν τίποτα αυτοί οι υαλοπίνακες ανάλογα με το κόστος τους και υπάρχει λόγος να τους βάλω σε μια παραθαλάσσια (σχεδόν) οικοδομή? Γιατί σκεφτήκαμε ότι πχ θερμομονωτικά αλουμίνια δεν θα βάλουμε λόγω του ότι η περιοχή δεν πιάνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

 

υγ. Οταν λέω κόστος θα ήθελα πόσο τοις εκατό πχ σε σχέση με συμβατικά κουφώματα (πχ μια βαριά σειρά αλουμίνιο (χωρίς θερμομόνωση) και δύο υαλοπίνακες, με κενό) είναι ακριβότερα τα κουφώματα όπου τα τζάμια αποτελούν ενεργειακά γυαλιά και πόσο τοις εκατό εξοικονόμηση σε σχέση με τα συμβατικά κουφώματα θα μπορούσα να έχω αν χρησιμοποιούσα ενεργειακά γυαλιά.

Δεν είναι ανάγκη να λέμε αναλυτικές πληροφορίες αλλά κάποια γενικά πράγματα. Για να μαθαίνουμε και μείς οι αδαείς.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα. Κι εγώ μόλις τελείωσα το σπίτι μου κι έβαλα ενεργειακούς υαλοπίνακες. Το επιπλέον κόστος έχει να κάνει μόνο με τη διαφορά στην τιμή των υαλοπινάκων η οποία είναι διπλάσια από τους απλούς (5-κενό-5). Μπαίνει ενεργειακό μόνο το εξωτερικό 4άρι ή 6άρι, και ενδεικτικά σου αναφέρω 39ευρώ ανά m2 για τον απλό υαλοπίνακα, 78 για τον ενεργειακό με 4άρι. Για τη δική μου μονοκατοικία είχα περίπου 32 m2 τζάμια, δηλαδή διαφορά τιμής 1.248ευρώ. Κατά την (ταπεινή) γνώμη μου αξίζει τον κόπο να τα δώσεις εκεί και για λόγους οικονομίας σε θέρμανση και κλιματισμό, αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς. Σκέψου ότι για πλακάκια ή κουζίνες χαλάμε ένα σκασμό λεφτά μόνα για να τα βλέπουμε. Μπορούμε να κόψουμε από εκεί. Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Η χρήση του σωστού όρου βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία. Πιστεύετε ότι η χρήση του όρου ¨ενεργειακός υαλοπίνακας" βοηθά ή όχι;

 

Τι κάνει έναν υαλοπίνακα να είναι "ενεργειακός";

Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι η χρήση του επιθέτου "ενεργειακός" είναι παραπλανητική.

Δημοσιεύτηκε

"Ενεργειακός" είναι όρος που χρησιμοποιείται στην αγορά. Δεν είναι και ο πιο δόκιμος, αλλά πόσο εύκολο είναι να λές "υαλοπίνακας χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας";

Δημοσιεύτηκε
Κατά την (ταπεινή) γνώμη μου αξίζει τον κόπο να τα δώσεις εκεί και για λόγους οικονομίας σε θέρμανση και κλιματισμό, αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς. Σκέψου ότι για πλακάκια ή κουζίνες χαλάμε ένα σκασμό λεφτά μόνα για να τα βλέπουμε. Μπορούμε να κόψουμε από εκεί. Ευχαριστώ.

 

συμφωνώ 100%!!!είναι παραπλανητικός ώς όρος αλλά είναι το πώς ο απλός άνθρωπος θα κατανοήσει εν μέρη γρήγορα τι διαφορά έχει το ένα απο το άλλο!

Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι δύσκολο για τον μέσο άνθρωπο να κατανοήσει την θερμομόνωση. Αντίθετα το "ενεργειακός" πέφτει και σε μένα λίγο "επιστημονικό", πόσο μάλλον στον μέσο άνθρωπο.

 

Φαντάζομαι θα συμφωνείτε ότι συζήτηση για το τι συντελεστή θερμοδιαπερατότητας θα πρέπει να έχουν οι υαλοπίνακες, είναι πιο κατανοητή από την συζήτηση για το αν πρέπει να μπούν ενεργειακοί υαλοπίνακες. Οχι;

 

Για το προσδιορισμό της "ενεργειακότητας" ενός υαολπίνακα, καλύτερα να χρησιμοποιούμε τον συντελεστή θερμικής διαπερατότητας.

Επειδή όμως το κούφωμα είναι αντιπροσωπευτικότερο δομικό στοιχείο, μιας και ο υαλοπίνακας θα μπει μαζί με το κούφωμα, νομίζω ότι το καλύτερο είναι να βλέπουμε τον αντίστοιχο συντελεστή όλου του κουφώματος.

 

Για την αρχική ερώτηση, η απάντησή μου είναι ότι θα πρέπει να συγκρίνουμε νούμερα. Και από την μικρή μου εμπειρία, είδα ότι τα νούμερα είναι:

1. παραπλήσια και δεν δικαιολογούν μεγάλες διαφορές στις τιμές

2. όχι πάντα αξιόπιστα (οπότε δικαιολογούνται οι διαφορές στις τιμές)

Δημοσιεύτηκε

Δεν διαφωνώ με τον όρο ότι οι υαλοπίνακες χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας, δεν θα έπρεπε να ονομάζονται ενεργειακοί αλλά η αγορά σήμερα με αυτό το όνομα τους έχει καταξιώσει άλλο τι λέμε μεταξύ μας. Επίσης άκουσα ότι το λ πολλές φορές το οφείλουν σε μεμβράνη που είναι κολλημένη απάνω τους. Μα δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε το ίδιο λ αν κολλούσαμε μια μεμβράνη σε ένα απλό υαλοπίνακα? Και επίσης τι γίνεται με την εσωτερική θερμοκρασία μήπως οι "ενεργειακοί" υαλοπίνακες δεν επιτρέπουν αυτή την θερμοκρασία να χαθεί στο περιβάλλον ?

Δημοσιεύτηκε

Αν ισχυρίζεται κάποιος ότι μία μεμβράνη θα έχει θερμομονωτικά αποτελέσματα σε ένα πίνακα, ας δώσει νούμερα. Και όπως λες μπορεί κάλιστα αυτή μεμβράνη (αν υπάρχει) να τοποθετηθεί και σε έναν απλό υαλοπίνακα. Αν δεν δίνει νούμερα (και αντίστοιχα πιστοποιητικά) η γνώμη μου είναι ότι παραπλανεί.

 

...τι γίνεται με την εσωτερική θερμοκρασία μήπως οι "ενεργειακοί" υαλοπίνακες δεν επιτρέπουν αυτή την θερμοκρασία να χαθεί στο περιβάλλον

 

Η ικανότητα ενός κουφώματος να μεταδίδει την θερμότητα από την μία πλευρά του στην άλλη πλευρά, μετριέται και δίνεται από τον κατασκευαστή του κουφώματος με την μορφή του συντελεστή θερμοπερατότητας (ή όπως αλλοιώς μπορεί να το αναφέρει). Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Δημοσιεύτηκε

Μήπως μιλάτε για διαφορετικά πράγματα;

Μεμβράνες δεν μπαίνουν, εκτός και εαν μιλάμε για φιμέ κρύσταλλα αυτοκινήτου.

Η διαφορά με τους απλούς διπλούς υαλοπίνακες έγκειται

α) Σε κάποιο ελαφρύ αέριο με το οποίο γίνεται η πλήρωση του διάκενου

β) Στην επικάλυψη από την πλευρά του διάκενου, του εξωτερικού ή του εσωτερικού κρύσταλλου, (ανάλογα με τις κυρίαρχες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής του έργου) με οξείδιο ενός άλατος.

Έτσι έχουμε τους διπλούς υαλοπίνακες χαμηλής εκπεμψιμότητας (low-e)

Δεν υφίσταται ο όρος "ενεργειακοί υαλοπίνακες".

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο και Σ ευχαριστούμε Brasco για την διευκρίνηση της παρεξήγησης.

 

Η ερώτηση μου ισχύει παραταυτα.

 

Μπορεί καποιος να μας δώσει τιμές σε ένα πχ σπίτι 100 τμ, την ενέργεια που "χάνει" με απλούς διπλούς υαλοπίνακες και αυτής με διπλούς υαλοπίνακες low-e. Ιδανικά, θα μπορούσε να μας δώσει και τιμές για το αν τα αλουμίνια θα είναι θερμοδιακοπτόμενα και επίσης για προσωπικούς λόγους πχ ένα έργο μου θα μπορούσε να μου κάνει κάποιος μελέτη του ποσού της ενέργειας που "χάνει" το σπίτι με απλούς διπλούς υαλοπίνακες και τι θα "έχανε " με low-e. Επίσης αυτός ο άνθρωπος, θα πρέπει να έχει μια συνολική εικόνα των θερμικών απωλειών του σπιτιού και του οικονομικού κέρδους, αν εφαρμοζότανε μονάδες όπως υαλοπίνακες low-e ώστε να το εντάξουμε σε ένα πρώτο επίπεδο μιας μεταξύ μας συζήτησης και μετέπειτα μελλοντικής συνεργασίας.

 

 

... Δεν ξέρω αν το παραπάνω θέμα επιτρέπετε να το αναρτήσω σε forum. Αν επιθυμείτε διαγράψτε το.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.