Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πού είναι η οικοδομική γραμμή σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατ;


Recommended Posts

Σε περίπτωση οικισμών που διέπονται από το ΠΔ του 85 πέρι οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων , πώς ορίζεται η γραμμή δόμησης ; Διαβάζοντας το ομότιτλο άρθρο 9 του παραπάνω ΠΔ και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 βλέπω :

[shadow=red:48ca5c981a]6α. Το κτίριο τοποθετείται στη γραμμή δόμησης όπως αυτή διαμορφώνεται με την εφαρμογή των διατάξεων των προηγουμένων παραγράφων είτε εσώτερον αυτής, κατά την κύρια όψη του, στο σύνολο ή σε τμήμα αυτής.

β) Σε οικόπεδο μεγαλύτερο των 500 τ.μ. το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 2,50 μέτρων από την παραπάνω οριζόμενη γραμμή δόμησης.[/shadow:48ca5c981a]

Τελικά πού είναι η καταραμένη ; Μήπως συμπίπτει με την ρυμοτομική ;

Και εκείνο το (β) πέρι 2,50 μ σε περίπτωση οικοπέδου 500 τμ μήπως κρύβει κάποια παγίδα ; Εγώ έχω 400 τμ , οπότε μπορώ να κολήσω στο δρόμο ;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στους οικισμούς χωρίς σχέδιο πόλης δεν υπάρχει διάκριση οικοδομικής-ρυμοτομικής γραμμής. 'Έχουμε τη λεγόμενη γραμμή δόμησης που σωστά υποθέτεις ότι συμπίπτει με την ρυμοτομική. Τώρα, το ότι σε οικόπεδα μεγαλύτερα των 500μ2 τοποθετούμε το κτίριο σε απόσταση 2,5μ από αυτή τη γραμμή δόμησης, δηλαδή την ίδια απόσταση όπως και με τα άλλα όρια του οικοπέδου εφ' όσον δεν εφάπτεται το κτίριο σ' αυτά, κατά την γνώμη μου ο νομοθέτης προσπαθεί εδώ να δημιουργήσει ''καβάντζα'' σε περίπτωση μελλοντικής διαπλάτυνσης κοινόχρηστων δρόμων ή σε περίπτωση μελέτης σχεδίου πόλης. Η οικοδομησιμότητα αν θυμάμαι καλά απαιτεί την ύπαρξη κοινόχρηστου δρόμου πλάτους 4,00μ., που αν δεν υπάρχει πρέπει να παραχωρηθεί από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη.

Δεν ξέρω αν σε βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

SIRADRAB σε ευχαριστώ για την απόκρισή σου . Είχα μάλιστα ξεχάσει να πω πως ο συγκεκριμένος οικισμός δεν έχει εγκεκριμένο σχέδιο πόλης . Οπότε αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω 400 τμ μπορώ να μην πάω πίσω 2,50 . Βέβαια , η αρτιότητα είναι 500 τμ , αλλά σαν προυπάρχων του αρκούν 400 τμ . Επίσης , εγώ είμαι αποφασιμένος ούτως ή άλλως να πάω 2,50 μ πίσω , απλά δε θα μου περίσευε να πάω ΆΛΛΑ 2,50 .

Link to comment
Share on other sites

Καλά λέει η Σοφία δες τι χαρακτηρισμό έχει ο δρόμος, γιατί ορίζεται και απόσταση από τον δρόμο αν είναι εθνική,επαρχιακή ή κοινοτική.

Επίσης υπάρχουν και μερικοί οικισμοί που με απόφαση νομάρχη ορίζεται γραμμή δόμησης από το δρόμο ,δηλαδή προκήπιο.

Αλλά από ότι φαίνεται δε χρειάζεται να αφήσεις 2.50μ

Link to comment
Share on other sites

Αν εισαι σε περιπτωση που υπαρχει αποφαση Νομαρχη θελει επιπλεον ψαξιμο

γιατι επειδη η αναλογη αρμοδιοτητα μεταφερθηκε απο τους νομαρχες πισω παλι στο ΥΠΕΧΩΔΕ, καποιες απο αυτες τις αποφασεις δεν ισχυουν (αναλογα με το εαν οταν παρθηκαν, ειχαν ηδη μεταβιβαστει οι αρμοδιοτητες, ποτε εγκριθηκαν απο το δημοτικο συμβουλιο κλπ - ελληνικο χαος)

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας . Το κοίταξα το ΠΔ 209/98 και τώρα ψάχνω να βρω τι γίνεται σε τοπικό επίπεδο .

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Γεια σας.

 

Ψάχνω σχετικά για Κρήτη. Το παραπάνω ΠΔ αναφέρει σε διάφορα σημεία ότι είναι για νήσους πλην Κρήτης, Εύβοιας, Ρόδου κλπ. Γνωρίζει κανείς πού θα βρω σχετικά με αυτά; Υπάρχει άλλο που να καλύπτει και αυτές τις περιοχές;

Link to comment
Share on other sites

για να οικοδομήσεις σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων θα πρέπει από τον άξονα του δρόμου μέχρι το όριο του οικοπέδου σου να υπάρχει απόσταση 2,00 μέτρων, αν δεν υπάρχει θα πρέπει να κάνεις συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης κ.λπ. δεν είσαι υποχρεωμένη να αφήσεις 2,50 μ. μπορείς να τοποθετήσεις σε σχέση με το δρόμο όπου θέλεις εκτός αν πρόκειται για εθνική οδο οπότε εκεί πρέπει να το ψάξεις λίγο με την πολεοδομία νομίζω, γιατι η απόσταση από τον άξονα μέχρι την οικοδομική σου διαφέρει όταν η εθνική οδός περνάει μέσα από οικισμό ή όχι...η γραμμή δόμησης θέλει θεώρηση από τον οικείο Δήμο επίσης

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.