Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δυνατότητα έκδοσης αδείας σε οικόπεδο με μακροχρόνια δέσμευση λόγω ένταξης σε σχέδιο


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους

 

Σε οικόπεδο εντός οικισμού προ του '23 υπάρχει κτίσμα το οποίο είναι υφιστάμενο προ του 1955 και πιθανότατα και προ του '23 (στους τίτλους αναφέρεται ως ερειπωμένο).

 

Στην περιοχή υπάρχει σε εξέλιξη πολεοδομική μελέτη η οποία εκκρεμεί εδώ και πάνω από 15 χρόνια και δεν έχει εκδοθεί ακόμα ΦΕΚ ένταξης . Η πρόταση ρυμοτομικού , περνάει έναν πεζόδρομο κατά μήκος του ορίου του οικοπέδου και το υπόλοιπο το χαρακτηρίζει χώρο πρασίνου.

 

Κανονική άδεια οικοδομής εξ'όσων γνωρίζω δεν δύναται να εκδοθεί λόγω των παραπάνω δεσμεύσεων.

 

Γνωρίζετε αν υπάρχει η δυνατότητα να εκδοθεί άδεια επισκευής των υπαρχόντων παλαιών κτισμάτων ?

Link to comment
Share on other sites

εξαρτάται τι εννοείς άδεια επισκευής;μικρής κλίμακας; γιατί εφόσον είναι τόσο παλιό φαντάζομαι δεν έχει και άδεια και κατά συνέπεια πως θα πάρει εξαίρεση από κατεδάφιση εφόσον ρυμοτομείται;

 

σε μια παρόμοια περίπτωση που είχα (αλλά με τμήμα κτιρίου σε πρασιά -όχι κοινόχρηστο χώρο- και με οικοδομική άδεια) δεν μπορούσα ούτε να κάνω ενίχυση στατική όυτε καν αλλαγή χρήσης. Τελικά πήρα για το τελευταίο αλλά όχι για τίποτα άλλες εργασίες. Θεωρώντας ότι τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα έχουν μια ανοχή μιας και προυπάρχουν αλλά έως να αντέχουν, δεν εκδίδουν άδειες οικοδομικές ή άλλες που περιλαμβάνουν οικοδομικές εργασίες ενίσχυσης κ.α. για να μην παρατείνεται ο χρόνος χωής τους και κάποια στιγμή να ελαχιστοποιηθούν. Ειδικά στην περίπτωσή σου δύσκολο το βλέπω αλλά πότέ δεν ξέρεις τι θα μάθεις εδώ μέσα...

 

Πάντως έχει μια λογική αν το σκεφτείς, γιατί αν σου δώσουν τώρα άδεια να ενισχύσεις και να φτιάξεις ένα ερείπιο δεν μπορεί άυριο που θα εκριθεί η μελέτη?! να στο ρυμοτομήσουν! γιατί θα βγείς στα κανάλια.. Δεν είναι παράδοξο;

 

Όπως και να έχει ελπίζω να ακούσεις κάτι πιο αισιόδοξο....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ενα πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι εκτός της καθυστέρησης δεν είναι ορατή στον ορίζοντα η ολοκλήρωση της διαδικασίας , με προφανή δυσμενή αποτελέσματα για το ιδιοκτήτη , ο οποίος είχε την ατυχία να το αγοράσει ακριβώς πριν ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης .

 

Yπάρχουν διατάξεις πάνω στις οποίες μπορώ να στηριχτώ και να απαιτήσω από την Πολεοδομία την έκδοση άδειας στο συγκεκριμένο οικόπεδο με την αιτιολογία της μακροχρόνιας δέσμευσης ?

Link to comment
Share on other sites

Εάν υπάρχει οικισμός προ του 1923 δεν μας διευκρινίζεις τι είδους ΠΜ εκκρεμεί και με ποιές διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση κτίσμα προ του 1955 θεωρείται νομίμως υφιστάμενο, δεν απαιτείται άδεια για αυτό και ειναι μη κατεδαφιστέο. Ανάλογα με τις διατάξεις της ΠΜ υπάρχει διάταξη που προβλέπει μεταβατική περίοδο εφαρμογής της (ρυμοτομίας δηλαδή του ακινήτου όταν εγκριθεί η αλλαγή χρήσης) και στην περίοδο αυτή επιτρέπεται τα νομίμως υφιστάμενα ακίνητα ( και τα προ 1955) να επισκευάζονται για λόγους υγιεινής και ασφάλειας. Δεν προβλέπεται όμως σε καμμία περίπτωση άδεια ένίσχυσης, επέκτασης κλπ. Τέλος η ύπαρξη πρόθεσης τροποποίησης δεν δημιουργεί δέσμευση στην ιδιοκτησία ιδιαίτερα εάν εκκρεμεί επι μακρόν και δεν ειναι λογικό να σου αρνούνται έκδοση οικ. άδειας.

jlivas.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.