Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαιτούμενα τιμολόγια και ΕΚΚΟ


Recommended Posts

Το θέμα αφορά οικοδομή με άδεια του 1995, με τάξη μεγέθους ΕΚΚΟ 25.000.000δρχ. Ο ιδιοκτήτης δεν έχει πρωτότυπα τιμολόγια στα χέρια του και ισχυρίζεται ότι τα κατέθετε μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις (η εκτίμηση μου είναι ότι τα είχε και τα έχει χάσει). Σε έλεγχο που κάναμε στην αρμόδια εφορία μας είπαν ότι υπάρχουν αντίγραφα τιμολογίων στις δηλώσεις και έχουμε κάνει αίτηση για να τα πάρουμε και εμείς. Οι ερωτήσεις που έχω να κάνω είναι οι ακόλουθες :α) Αν π.χ. στο αρχικό ΕΚΚΟ η εκτίμηση για εκσκαφές ήταν 1.000.000 δρχ και εμείς έχουμε τιμολόγιο με ποσό μικρότερο ή δεν έχουμε τιμολόγιο τι γίνεται? Υποθέτω το ίδιο γίνεται και για όλο το πλήθος εργασιών. β) Ποιές εργασίες πρέπει να έχουν περατωθεί για να θεωρηθεί ένα σπίτι ότι έχει τελειώσει για την εφορία? Δηλαδή π.χ. μπορούμε για να μειώσουμε το ποσό του αρχικού ΕΚΚΟ που πρέπει να δικαιολογήσουμε, να τους πούμε ότι κλιματιστικά δεν έχουμε βάλει ακόμα αλλά θα προσκομμίσουμε τιμολόγια αντίστοιχα του ΕΚΚΟ σε 1-2 χρόνια? Το ίδιο και για εργασίες όπως χρωματισμοί, ανελκυστήρας κτλ. Ή είναι δεσμευτικό να έχουν καλυφθεί όλες οι παράμετροι του ΕΚΚΟ? γ) Ποιό είναι το χειρότερο σενάριο εφόσον καταλήξουμε σε ένα ποσό π.χ. 10.000.000 δρχ του ΕΚΚΟ το οποίο δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε?

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά αν έχεις καλύψει τα 25000000 δρχ τότε μπορείς να κάνεις ανακατανομή των χιλιοστών στα έργα . Αν δεν το έχεις καλύψει πληρώνεις ΦΠΑ στην διαφορά κάθε έργου .

Ενα ποσοστό 20 % των εργασιών μπορείς να το δικαιολογήσεις με τα ένσημα του ΙΚΑ .

Γενικά διάβασε καλά τα περί ΕΚΚΟ και πήγαινε στην εφορία διαβασμένος και χωρίς απορίες , γιατί την έβαψες .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Με ενδιαφέρει και εμένα αυτή η απάντηση, γιατί έχω παρόμοια περίπτωση-μπάχαλο (άδειας του 1995) σε οικοδομή που τελειώνει τώρα με ...πεθαμένο επιβλέποντα και πρέπει τουλάχιστον να δώσω κάποιες κατευθύνσεις στην ιδιοκτήτρια (αν και το βλέπω η κατεύθυνση να είναι "πήγαινε σε Μηχανικό που ασχολείται με αυτά").

Link to comment
Share on other sites

Περί ΕΚΚΟ ισχύουν οι βασικοί κανόνες που λέμε στο θέμα του ΦΠΑ του ΕΚΚΟ .

Δηλαδή οι υπεργολάβοι χωρίς ΦΠΑ , τα υλικά με ΦΠΑ .

Από το 2008 , ισχύει όλοι με ΦΠΑ , αλλά δεν ξέρω αν έχει αναδρομική ισχύ .

 

Επίσης έχεις δικαίωμα σε ποσοστό μέχρι 20 % του ΕΚΚΟ να βάλεις μεροκάματα και να το περάσεις με το ΙΚΑ χωρίς τιμολόγιο .

Στην περίπτωση όμως αυτή πρέπει να κάνεις μισθωτές υπήρεσίες με παρακράτηση φόρου και συγκεντρωτικές κάθε χρόνο .

Επίσης πρέπει να πάρεις τιμολόγιο γιά σκαλωσιές , ενοικίαση πρέσσας σοβατζή , ενοικίαση ξυλοτύπου κλπ από άτομα που έχουν δηλώσει στην ΔΟΥ τους αυτή την δραστηριότητα .

 

Το τιμολόγιο του υπεργολάβου πρέπει να είναι από άτομο που ήταν εργαζόμενος εκεί και ασφαλισμένος στις καταστάσεις του ΙΚΑ .

 

Οταν είσαι τεχνική εταιρεία ο περιορισμός του 20 % γιά τα μεροκάματα δεν ισχύει .

 

Οταν τελειώσει το έργο , εφ' όσον το σύνολο των τιμολογίων υπερκαλύπτει το αρχικό ΕΚΚΟ , τότε μπορούμε να κάνουμε ανακατανομή των αρχικών ποσοστών με τα τελικά .

 

Αν δεν έχουμε τόσα τιμολόγια , χρεωνόμαστε το ΦΠΑ γιά κάθε εργασία που λείπει σύμφωνα με τον αρχικό πίνακα .

Αυτό είναι η μλκια και γιά αυτό πρέπει να το αποφύγουμε .

 

Το πρόβλημα που δημιουργείται με τις παλιές άδειες , είναι ότι δεν υποχρεούνταν σε ΕΚΚΟ πριν το 1993 , αλλά οι εργασίες άρχισαν μετά το 1993 .

Ετσι δεν υπάρχει ΕΚΚΟ και το ζητάνε .

 

Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε αντικειμενικές της τότε εποχής γιά να βγάλουμε ΕΚΚΟ .

Αρα πρέπει να το υπολογίσουμε μόνοι μας .

Εκεί αν έχουμε δικά μας στατιστικά στοιχεία της εποχής γιά το πραγματικό κόστος , κάνουμε μιά αναγωγή της σημερινής αξίας του ΕΚΚΟ πρός την σημερινή αξία του κόστους , γιά την τότε εποχή .

 

Θα βγεί μικρό νούμερο αλλά μην σας τρομάξει .

Στην εφορία δεν γνωρίζουν από αυτά , απλά θέλουν ένα μπούσουλα γιά να τελειώνουν .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στην προκειμένη, υπάρχει ΕΚΚΟ, είναι σε δραχμές βέβαια και δεν αναφέρει τίποτα για ΦΠΑ (δεν ξέρω δηλαδή αν συμπεριλαμβάνει ή όχι). Πέραν αυτού ο ΦΠΑ τότε ήταν 17% ή 18% και μέχρι σήμερα έχει φτάσει στο 23%. Άρα αν τον περιλαμβάνει τι γίνεται; Τον τελικό πίνακα, ποιός μπορεί να τον συντάξει εφόσον μελετητής και επιβλέπων όπως είπα δεν είναι εν ζωή; Για τη ρευματοδότηση έχει πάρει σφραγίδα αυτοψίας (τρόπος του λέγειν από όσο κατάλαβα...) από την Πολεοδομία οπότε ξεπέρασε τον "σκόπελο" της Υ.Δ. από τον ...πεθαμένο. Την άδεια σε τέτοια περίπτωση ποιός την "κλείνει" εφόσον δεν υπάρχει επιβλέπων; Ξέρω ότι το τελευταίο ερώτημα είναι λιγάκι εκτός θέματος, αλλά τώρα που το συζητάμε...

Πρόκειται για φίλη και θέλω να τις πω τουλάχιστον κάτι πριν τη στείλω αλλού να βγάλει άκρη...

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι υπάρχει πρόσφατη διάταξη που επιτρέπει την υπογραφή του ΕΚΚΟ από άλλο μηχανικό .

Προφανώς με τον νόμο του 2008 , ο ΦΠΑ περιλαμβάνεται σε κάθε κατηγορία .

 

Το βασικό είναι το άθροισμα των τιμολογίων περιλαμβανομένου του ΦΠΑ να υπερβαίνει το αρχικό ΕΚΚΟ . Ετσι μπορείς να κάνεις ότι ανακατανομή θέλεις .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ. Θα της πω να βρει ό,τι τιμολόγια έχει (πράγμα που το φοβάμαι γιατί είναι λιγάκι "χύμα") και βλέποντας και κάνοντας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχω το ΕΚΚΟ απο την εκδοση της αδειας. Δηλαδη το εντυπο Β και τον πινακα 1 και οχι τον τελικο. Εχω απο τον ιδιοκτητη τιμολογια που (μαλλον) καλυπτουν το ποσο του πινακα 1.

Αν το καλυπτουν ειμαι ενταξει; αν εχω ομως διαφορες ως προς τα ποσα των εργασιων; τι κανω; κανω τελικο ξανα πινακα με τα ποσα των τιμολογιων;

Link to comment
Share on other sites

Κάνεις πίνακα και γράφεις τι είχες και τι έχεις για κάθε εργασία.

Το σύνολο θα είναι το ίδιο.

Επίσης ποσοστό μέχρι 20% του ΕΚΚΟ σου μπορείς να το περάσεις ως εργατικές εισφορές στηριζόμενος στις καταστάσεις του ΙΚΑ.

Άρα μπορεί να έχεις τιμολόγια ποσού έως 80% του ποσού του ΕΚΚΟ σου.

Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε την ΠΟΛ 1297/94, άρθρο 3 "Ακαθάριστα έσοδα".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.