Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά καλημέρα,

 

κατά την διάτρηση και δειγματοληψία βαθειάς γεώτρησης συνολικού μήκους 200μ, με περιστροφικό δειγματοληπτικό γεωτρύπανο, εξοπλισμένο με μηχανισμό wireline, από τα 20μ έως τα 55μ συναντήθηκε έντονα κερματισμένος ασβεστόλιθος (σαν χαλίκι-σκύρα) με αποτέλεσμα η ημερήσια πρόοδος να έχει ελαττωθεί δραματικά (1-3μ/ημέρα). Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος διάτρησης με ή χωρίς συνεχή δειγματοληψία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματικότερη πρόοδο των εργασιών?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας

  • 6 months later...
  • 4 months later...
Δημοσιεύτηκε

Τα γεωλογικά στοιχεία μιάς περιοχής καθώς και ο δείκτης RQD από πυρήνες που λαμβάνονται από τα πρώτα μέτρα διάτρησης, μπορούν να δώσουν στον υπεύθυνο του εργοταξίου τις πληροφορίες σχετικά με ποιά μέθοδο θα πρέπει να συνεχιστεί η διάτρηση.

Η προχώρηση σε κάθε βουτιά, δηλαδή το μήκος που προχώρησε ο δειγματολήπτης σε μια εισαγωγή – διάτρηση - εξαγωγή του στο υπέδαφος πριν αυτός γεμίσει με πυρήνα βράχου ή «φρακάρει» δηλαδή δεν εισχωρήσει στο εσωτερικό του η μέγιστη ποσότητα πυρήνα που χωράει, διαφέρει ανάλογα ποια μεθοδολογία διάτρησης χρησιμοποιείται.

Η μέθοδος wireline είναι πιό γρήγορη από την συμβατική, η διαφορά στην ταχύτητα έχει να κάνει με την εισαγωγή-εξαγωγή του δειγματολήπτη, σε μικρά βάθη αυτή είναι μικρή, αυξάνει όμως σημαντικά με το βάθος.

Η μέθοδος wireline (ταυτόχρονη στήριξη της οπής με περιφραγματικούς σωλήνες και πυρηνοληψία με τον δειγματολήπτη wireline) δεν μπορεί να συνδιαστεί με την συμβατική μέθοδο λόγω ασυμβατότητας, διαφοροποιήσεων του εξοπλισμού.

Ετσι στην καλή ποιότητα βραχομάζας με υψηλό RQD η διάτρηση με την μέθοδο w.l. είναι γρήγορη, όμως όταν συναντηθεί δύσκολο υπέδαφος δεν υπάρχουν οι εναλλακτικές λύσεις της συμβατικής μεθόδου όπως μονή καροταρία με καρβίδια, διαιρετός δειγματολήπτης διαφορετικών διαμέτρων, καταστροφική διάτρηση με τρίκωνο κλπ και η ταχύτητα που κερδίζεται, χάνεται στην συνέχεια αφού ο χειριστής πρέπει να συνεχίσει με τη μέθοδο wireline.

Στην προκειμένη περίπτωση όταν εμφανίστηκε η κατακερματισμένη βραχομάζα στα 20 περίπου μέτρα δηλαδή σε μικρό βάθος, ίσως έπρεπε να γίνονταν εξαγωγή του εξοπλισμού wireline και η διάτρηση να συνεχίζονταν, ξεκινούσε πάλι από την αρχή, με την συμβατική μέθοδο μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Βέβαια θα υπήρχε μια καθυστέρηση, θα χρειάζονταν διεύρυνση η οπή κλπ, αλλά στην συνέχεια η προχώρηση θα ήταν ταχύτερη.

Όταν το πέτρωμα «έφτιαχνε» με RQD>40-45%, μπορούσε να ξαναχρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός w.l.

Συνήθως η γεώτρηση ξεκινάει με την συμβατική μέθοδο και μετά από κάποιο βάθος όταν η ποιότητα της βραχομάζας έχει βελτιωθεί σημαντικά, η διάτρηση συνεχίζεται με τη μ.w.l.

Με το βάθος η αποσάθρωση εξαλείφεται, οι ασυνέχειες είναι κλειστές, πληρωμένες με συμπαγή υλικά, δηλαδή υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για διάτρηση με τη μ.w.l.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

καροταρία=εκεί που μπαίνει και συγκρατείται το "καρότο"...το δείγμα δηλαδή...πιο επιστημονικός όρος είναι "δειγματολήπτης...

 

Μη βιάζεσαι να μάθεις την ορολογία του εργοτάξιου...συνιστώ πρώτα να διαβάσεις το site investigation του Clayton και κυρίως το βιβλίο του Hvorslev περί δειγματοληψίας...αν το βρεις αυτό το δεύτερο να μου πεις...

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ...

Από ορολογία εργοταξίου δεν σκαμπάζω (ούτε βιάζομαι να μάθω :P ) μιας και όλες μου οι πηγές είναι από τα αγγλικά (ή από καθηγητή που τα έχει μάθει πρώτη φορά στα αγγλικά, και τα 2 παίζουν).

 

Και μιας και πιάνουμε την ορολογία, σαν sidenote: πυρηνολήπτης ή δειγματοσυλλέκτης: λήψη πετρωμάτων- "καρότου", δειγματολήπτης: λήψη μη συνεκτικού εδάφους-"χαλαρού" δείγματος

Δημοσιεύτηκε

Όχι...

 

Ναι μεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτούς τους όρους, αλλά δεν είναι ευρέως αποδεκτοί με τις έννοιες που τους δίνεις...

 

Γενικά, δειγματολήπτης ή sampler είναι αυτό που χρησιμοποιείς για να πάρεις δείγμα...οποιοδήποτε δείγμα...είτε άμμο είτε άργιλο είτε βράχο είτε οτιδήποτε.

 

Πυρηνολήπτης και δειγματοσυλλέκτης, προσωπικά δεν τα χρησιμοποιώ ποτέ...αν θες να το κάνεις ok, αλλά μην κάνεις το διαχωρισμό σε άμμους και αργίλους-βράχους.

 

Ξανασυνιστώ τον Clayton, που μπορείς να βρεις εδώ: http://www.geotechnique.info/

 

Y.Γ. 1: Το δεύτερο βιβλίο που υπάρχει στη σελίδα είναι το πρώτο περί critical state soil mechanics...λίγο δύσκολο στο διάβασμα, αλλά περιέχει πολλές από τις βασικές αρχές της εδαφομηχανικής

 

Υ.Γ. 2: Ξαναλέω, κοίτα μπας και βρεις το βιβλίο του Hvorslev...Αν το βρεις να το βγάλεις κι εμένα μια κόπια ;)

Δημοσιεύτηκε

H παραπάνω αναφορά σε πυρηνολήπτη/δειγματολήπτη δόθηκε από καθηγητή μου, έτσι το διδάχθηκα στο μάθημα δειγματοληπτικών γεωτρήσεων και υδρογεωτρήσεων. Τώρα βέβαια, εάν κανείς δεν χρησιμοποιεί έτσι αυτούς τους όρους...

 

Βλ. υστερόγραφο που αποτελεί απόσπασμα από την παρουσίαση.

 

Πρέπει να σημειώσω όμως ότι έχω συναντήσει το sampler σαν όρο χωρίς να γίνεται διαχωρισμός.

 

 

Σχετικά με το ΥΓ2, θα το ψάξω την πέμπτη (δεν υπάρχει στην βιβλιοθήκη του ιδρύματος). Αν ξεθάψω τπτ δεν θα σε ξεχάσω, μην ανησυχείς.;)

 

 

ΥΓ: http://yfrog.com/n801geotriseisdeigmatolipj

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.