Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Πράξη εφαρμογής και οριζόντιες ιδιοκτησίες


JamesB

Recommended Posts

Μητέρα, η οποία είχε την πλήρη κυριότητα ενός οικοπέδου, προβαίνει σε σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και μεταβιβάζει με γονική παροχή στους δύο γιούς της την ψιλή κυριότητα όλων των οριζοντίων ιδιοκτησιών που έχουν συσταθεί στο κτίριο που υπάρχει στο οικόπεδο κατά ποσοστό 1/2 εξ αδιαιρέτου στον καθένα γιό, παρακρατώντας την επικαρπία. Δύο μήνες μετά κυρώνεται πράξη εφαρμογής στην περιοχή και εννιά μηνες μετά μεταγράφεται.

 

Το ερώτημα είναι : Στη στήλη που αφορά στους ιδιοκτήτες θα εμφανίζονται μόνο οι γιοί ή και η μητέρα?

 

(Να θεωρήσω αυτονόητο ότι η απόφαση με την οποία κυρώνεται η πράξη εφαρμογής θα πρέπει να μεταγραφεί μόνο στους ιδιοκτήτες που εμφανίζονται στη σχετική στήλη ή μήπως όχι?)

Το ερώτημα έχει προκύψει γιατί αυτή τη στιγμή (πιθανώς λόγω της μικρής χρονικής διαφοράς μεταξυ της γονικής παροχής και της απόφασης κύρωσης) η απόφαση έχει μεταγραφεί μόνο στην μερίδα της μητέρας. Αν λοιπόν αυτό είναι λάθος προφανώς θα χρειαστεί διορθωτική.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

JamesB

κατά την γνώμη μου και με όσα αναφέρεις δεν είναι λάθος

είναι συνηθισμένο κάτι τέτοιο,ιδιαίτερα όταν το χρονικό διάστημα μεταξύ γονικής παροχής και κύρωσης είναι μικρό

στην στήλη των παρατηρήσεων μπορούν να καταχωρηθούν οι μεταβολές με αναφορά του συμβολαίου γονικης παροχής.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή κριβώ το συμβόλαιο έγινε μικρό χρονικό διάστημα πριν την κύρωση, λογικά ο μελετητής της πράξης εφαρμογής δεν μπορούσε να το έχει υπόψην του ΄ρα και σωστά καταχωρήθηκε η μητέρα ώς ιδιοκτήτης.

Αυτό μπορεί να διορθωθεί με μια διορθωτική πράξη εφαρμογής μόνο για το όνομα.

Link to comment
Share on other sites

Με τη διορθωτική πράξη τελικά ποιός θα πρέπει να φαίνεται ως ιδιοκτήτης? Οι δύο γιοί με ποσοστό 50% ο καθένας (το ρωτάω γιατί νομίζω ότι ο επικαρπωτής δεν εμφανίζεται στη στήλη των ιδιοκτητών αλλά ίσως μόνο στις παρατηρήσεις) ή και η μητέρα (αν δεν ισχύει αυτό που είπα παραπάνω)?

Link to comment
Share on other sites

JamesB

έτσι κι αλλιώς θα χρειασθείς την συνδρομή τοπογράφου μηχανικού

κινήσου άμεσα γιά να ξεμπερδεύεις

μην ανησυχείς , επαναλαμβάνω είναι απλή και συνηθισμένη περίπτωση

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Το αντιλαμβάνομαι αυτό. Εϊναι προφανές ότι το πρόβλημα πρέπει αν είναι συνηθισμένο καθώς φαντάζομαι θα πρέπει να γίνονται πολλές μεταβιβάσεις κυριότητας οι οποίες να τυχαίνει να μεταγράφονται πριν την κύρωση της πράξης εφαρμογής.

Απλά το ερώτημά μου είναι ποιός πρέπει να φαίνεται στην πράξη εφαρμογής. Όταν έχουμε ψιλή κυριότητα και επικαρπία σύμφωνα με το νόμο φαίνεται ο ψιλός κύριος ή και ο επικαρπωτής? Έχει διαφορά αν μιλάμε για δικαιώματα επί των οριζόντιων ή από τη στιγμή που αυτές έχουν ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου ουσιαστικά "οικοπεδούχοι" είναι οι ιδιοκτήτες των οριζόντιων και αυτοί θα πρέπει να εμφανίζονται στην πράξη εφαρμογής.

 

Ευχαριστώ, επλίζω να μην κούρασα αλλά με ενδιαφέρει μια έγκυρη απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα προτού ξεκινήσω τις διαδικασίες για τη διόρθωση.

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως στη στήλη των ιδιοκτητών εμφανίζονται οι ψιλή κύριοι και στη στήλη των παρατηήσεων αναγράφεται το όνομα ή τα ονόματα του-ων επικαρπωτή-τών. Αυτό είναι και το σωστότερο γιατί η επικαρπία δεν είναι δικαίωμα αλλά εμπράγματη δουλεία.

Βέβαια και μια ερώτηση στο δήμο δε θα είναι κακή ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν έχει σημασία. Θα αναγραφούν τα ονόματα των ψιλών κυρίων με το ποσοστό τους το οποίο προκύπτει για τον καθένα από το άθροισμα των ποσοστών συνιδιοκτησίας των οριζόντιων ιδιοκτησιών που του ανήκουν επί του ακινήτου.

Στην περίπτωση σου βέβαια τα δύο αδέρφια έχουν συνιδοκτησία 50% σε όλες τις οριζόντιες οπότε θα έχουν 50% και στους πίνακες.

Αν όμως ο ένας είχε στην κυριότητα του δύο οριζόντιες με ποσοστό συνιδιοκτησίας 300 χιλιοστά η κάθε μία και ο άλλος μία με ποσοστό συνιδιοκτησίας 400 χιλιοστά τότε ο ένας θα αναγράφονταν στον πίνακα της πράξης με ποσοστό 60% και ο άλλος με ποσοστό 40%.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.