JamesB Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20 , 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20 , 2009 Μητέρα, η οποία είχε την πλήρη κυριότητα ενός οικοπέδου, προβαίνει σε σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και μεταβιβάζει με γονική παροχή στους δύο γιούς της την ψιλή κυριότητα όλων των οριζοντίων ιδιοκτησιών που έχουν συσταθεί στο κτίριο που υπάρχει στο οικόπεδο κατά ποσοστό 1/2 εξ αδιαιρέτου στον καθένα γιό, παρακρατώντας την επικαρπία. Δύο μήνες μετά κυρώνεται πράξη εφαρμογής στην περιοχή και εννιά μηνες μετά μεταγράφεται. Το ερώτημα είναι : Στη στήλη που αφορά στους ιδιοκτήτες θα εμφανίζονται μόνο οι γιοί ή και η μητέρα? (Να θεωρήσω αυτονόητο ότι η απόφαση με την οποία κυρώνεται η πράξη εφαρμογής θα πρέπει να μεταγραφεί μόνο στους ιδιοκτήτες που εμφανίζονται στη σχετική στήλη ή μήπως όχι?) Το ερώτημα έχει προκύψει γιατί αυτή τη στιγμή (πιθανώς λόγω της μικρής χρονικής διαφοράς μεταξυ της γονικής παροχής και της απόφασης κύρωσης) η απόφαση έχει μεταγραφεί μόνο στην μερίδα της μητέρας. Αν λοιπόν αυτό είναι λάθος προφανώς θα χρειαστεί διορθωτική. Ευχαριστώ.
ΘΕΟΧΑΡΗΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2009 JamesB κατά την γνώμη μου και με όσα αναφέρεις δεν είναι λάθος είναι συνηθισμένο κάτι τέτοιο,ιδιαίτερα όταν το χρονικό διάστημα μεταξύ γονικής παροχής και κύρωσης είναι μικρό στην στήλη των παρατηρήσεων μπορούν να καταχωρηθούν οι μεταβολές με αναφορά του συμβολαίου γονικης παροχής.
agios Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2009 Επειδή κριβώ το συμβόλαιο έγινε μικρό χρονικό διάστημα πριν την κύρωση, λογικά ο μελετητής της πράξης εφαρμογής δεν μπορούσε να το έχει υπόψην του ΄ρα και σωστά καταχωρήθηκε η μητέρα ώς ιδιοκτήτης. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με μια διορθωτική πράξη εφαρμογής μόνο για το όνομα.
JamesB Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2009 Με τη διορθωτική πράξη τελικά ποιός θα πρέπει να φαίνεται ως ιδιοκτήτης? Οι δύο γιοί με ποσοστό 50% ο καθένας (το ρωτάω γιατί νομίζω ότι ο επικαρπωτής δεν εμφανίζεται στη στήλη των ιδιοκτητών αλλά ίσως μόνο στις παρατηρήσεις) ή και η μητέρα (αν δεν ισχύει αυτό που είπα παραπάνω)?
ΘΕΟΧΑΡΗΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2009 JamesB έτσι κι αλλιώς θα χρειασθείς την συνδρομή τοπογράφου μηχανικού κινήσου άμεσα γιά να ξεμπερδεύεις μην ανησυχείς , επαναλαμβάνω είναι απλή και συνηθισμένη περίπτωση τα ξαναλέμε
JamesB Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2009 Το αντιλαμβάνομαι αυτό. Εϊναι προφανές ότι το πρόβλημα πρέπει αν είναι συνηθισμένο καθώς φαντάζομαι θα πρέπει να γίνονται πολλές μεταβιβάσεις κυριότητας οι οποίες να τυχαίνει να μεταγράφονται πριν την κύρωση της πράξης εφαρμογής. Απλά το ερώτημά μου είναι ποιός πρέπει να φαίνεται στην πράξη εφαρμογής. Όταν έχουμε ψιλή κυριότητα και επικαρπία σύμφωνα με το νόμο φαίνεται ο ψιλός κύριος ή και ο επικαρπωτής? Έχει διαφορά αν μιλάμε για δικαιώματα επί των οριζόντιων ή από τη στιγμή που αυτές έχουν ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου ουσιαστικά "οικοπεδούχοι" είναι οι ιδιοκτήτες των οριζόντιων και αυτοί θα πρέπει να εμφανίζονται στην πράξη εφαρμογής. Ευχαριστώ, επλίζω να μην κούρασα αλλά με ενδιαφέρει μια έγκυρη απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα προτού ξεκινήσω τις διαδικασίες για τη διόρθωση.
agios Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2009 Συνήθως στη στήλη των ιδιοκτητών εμφανίζονται οι ψιλή κύριοι και στη στήλη των παρατηήσεων αναγράφεται το όνομα ή τα ονόματα του-ων επικαρπωτή-τών. Αυτό είναι και το σωστότερο γιατί η επικαρπία δεν είναι δικαίωμα αλλά εμπράγματη δουλεία. Βέβαια και μια ερώτηση στο δήμο δε θα είναι κακή ιδέα.
JamesB Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2009 Έχει σημασία οτι μιλάμε για οριζόντιες ιδιοκτησίες πλέον? Ή θα γραφτούν τα ονόματα των ιδιοκτητών των οριζοντίων?
agios Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2009 Όχι δεν έχει σημασία. Θα αναγραφούν τα ονόματα των ψιλών κυρίων με το ποσοστό τους το οποίο προκύπτει για τον καθένα από το άθροισμα των ποσοστών συνιδιοκτησίας των οριζόντιων ιδιοκτησιών που του ανήκουν επί του ακινήτου. Στην περίπτωση σου βέβαια τα δύο αδέρφια έχουν συνιδοκτησία 50% σε όλες τις οριζόντιες οπότε θα έχουν 50% και στους πίνακες. Αν όμως ο ένας είχε στην κυριότητα του δύο οριζόντιες με ποσοστό συνιδιοκτησίας 300 χιλιοστά η κάθε μία και ο άλλος μία με ποσοστό συνιδιοκτησίας 400 χιλιοστά τότε ο ένας θα αναγράφονταν στον πίνακα της πράξης με ποσοστό 60% και ο άλλος με ποσοστό 40%.
JamesB Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2009 Ευχαριστώ πολύ όλους τους συνφορουμίτες (!) για τη βοήθειά τους.
Recommended Posts