jcr190 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9 , 2008 γεια! ενας συνηθισμενος τοιχος (ο οποιος ειναι απο σκυροδεμα) θεωρειται υδατοπερατος? ποση υγρασια μπορει να απορροφησει?
kostassid Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9 , 2008 οσο ειναι τα κενα του, και αναλογα αν εχει μονωση.Οποτε ειναι συναρτηση του τυπου-ποιοτητας σκυροδεματος, της δονησης που εγινε, της συντηρησης που εγινε, της μονωσης που εχει. Ποιο ειναι το προβλημα, για δωσε παραπανω στοιχεια για παραπανω βοηθεια
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2008 Εξαρτάται από την ποσότητα του τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή του. Δες σχετικά τον ΚΤΣ.
acnt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2008 Η λέξη "απορροφίσει" είναι λάθος. Το σκυρόδεμα δεν είναι σφουγκάρι αλλά πορώδες υλικό. Το νερό απο την άλλη ακολουθεί τον κανόνα του "έυκολου δρόμου" οπότε εάν έχεις μικρορωγμές, "φωλιές" κτλ, το νερό θα πάει εκεί που βρίσκει μικρότερη αντίσταση. Έτσι καταλαβαίνουμε πως η περίπτωση που πρέπει να σε απασχολεί είναι το να είναι μπαζωμένος ο τοίχος και τί είδους μπάζωμα έχεις. Σε υπέργειο τοίχο δεν θα έχεις πρόβλημα υγρασίας.
Macon ATEE Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 , 2008 Συνάδελφοι, καλημέρα! Ένα τοιχείο από σκυρόδεμα θεωρείται και είναι υδατοπερατό. Τα μόρια του νερού είναι πολύ μικρότερα -0,28 νανόμετρα – σε σχέση με έναν τυπικό πόρο (τάξη μεγέθους: μικρά). Ένα κυβικό μέτρο καλής ποιότητας, χωρίς ρωγμές σκυρόδεμα μπορεί να απορροφήσει – ο όρος είναι δόκιμος – πάνω από 100 λίτρα νερό/ώρα! Το νερό μετακινείται μέσα από: 1) Κατασκευαστικές ατέλειες: όπως π.χ. φωλιές αδρανών, κατασκευαστικούς αρμούς κλπ. 2) Ρωγμές: έχουν να κάνουν σχέση με τον οπλισμό, την ύπαρξη κατάλληλων αρμών κλπ. 3) Το πορώδες: έχει να κάνει με την ποσότητα τσιμέντου, υδατοτσιμεντοσυντελεστή (επιθυμητός: 0,40 – 0,45), συμπύκνωση, συντήρηση κλπ. Το νερό κινείται μέσα από το θεωρητικά αρηγμάτωτο μπετόν: α) σε υγρή μορφή: απορροφάται τριχοειδώς (μοριακές δυνάμεις). Η ποσότητα του διερχόμενου νερού είναι συνάρτηση του αριθμού των πόρων, του μεγέθους τους, της μεταξύ τους επικοινωνίας και βέβαια της ποσότητας του νερού (π.χ. ύπαρξη ή όχι υδροστατικής πίεσης κλπ.). β) σε μορφή υδρατμών: Αυτή η κίνηση του νερού φέρνει επίπεδα υγρασίας που μπορεί να είναι απαράδεκτα ανάλογα με τη χρήση του χώρου και τιθασεύεται μόνο με τη χρήση κατάλληλων φραγμάτων υδρατμών. Στην πράξη τι μπορούμε να κάνουμε; ΕΑΝ: - χρησιμοποιήσουμε έναν προηγμένο υπερρευστοποιητή που θα μας δώσει μπετόν με w/c 0,40 (max 0,45) ΚΑΙ ΕΑΝ: - χρησιμοποιήσουμε ένα καλό στεγανωτικό μάζης (π.χ. βασισμένο σε εστέρες λιπαρών οξέων ή κάποιο κρυσταλλοποιητικό) ΚΑΙ ΕΑΝ: - είμαστε άψογοι με κοκκομετρία, ποσότητα τσιμέντου, συμπύκνωση, συντήρηση ΚΑΙ ΕΑΝ: - οπλίσουμε σωστά ΚΑΙ ΕΑΝ: - προβλέψουμε αρμούς όπου χρειάζονται ΚΑΙ ΕΑΝ: - αποφύγουμε τις κατασκευαστικές ατέλειες ΚΑΙ ΕΑΝ: - χρησιμοποιήσουμε κατάλληλο φράγμα υδρατμών, ΤΟΤΕ μπορούμε να μιλήσουμε για υδατοστεγανό μπετόν! Better search for the Holy Grail!
acnt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 , 2008 Φίλε Macon ATEE κατι τι οποιο ειναι υδατοπερατό, όπως το σκυρόδεμα, δεν είναι απαραίτητα και απορροφητικό. Η λέξη απορροφώ εμπεριέχει την έννοια της κατακράτησης ποσότητας υγρού απο ένα υλικό, σε συνδυασμό με αύξηση του όγκου του υλικού αυτού. Εγώ απ΄οσα ξέρω, αν μια κολώνα "τραβήξει" νερό, τότς θα το εμφανίζει απο την άλλη πλευρά (συνήθως). Ναι μεν συμβαίνουν τα όσα λες και σε ευχαριστώ πραγματικα για την ανάλυση, αλλά ο όρος "απορροφηση", επιμένω, είναι αδόκιμος για το σκυρόδεμα. Και ας μην μπερδευόμαστε με το νωπό σκυρόδεμα το οποίο πραγματικά θα απορροφήσει νερό έως σημείου κορρεσμού του. Διότι όταν γίνει αυτό, το πλεονάζων νερό θα διαπεράσει το σκυρόδεμα και θα ελευθερωθεί (βλ. υπερβολική διαβρωχή πλάκας).
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 , 2008 Δείτε τον ορισμό στο Ηλεκτρονικό Λεξικό. "απορροφώ [aporofσ] & -άω P10.1α -ώμαι P11 : 1.για κτ. που επιτρέπει σε μια υγρή ή αέρια ουσία να διεισδύει και να συγκρατείται μέσα σε αυτό: Tο βαμβάκι / το σφουγγάρι απορροφά τα υγρά. H αλοιφή απορροφάται από το δέρμα." Άρα: απορρόφηση = διείσδυση + συγκράτηση υγρού όχι διόγκωση. Η διόγκωση είναι επακόλουθο και δε συμβαίνει πάντοτε. Εφόσον είναι υδατοπερατό τότε σίγουρα έχουμε διείσδυση. Έχουμε όμως συγκράτηση; Σ' ένα πολύ μικρό βαθμό έχουμε, αλλά καταλαβαίνω γιατί ο acnt θεωρεί αδόκιμο τον όρο. Macon ATEE είσαι πάρα πολύ κατατοπιστικός. Παρεμπιπτόντως, το άγιο δισκοπότηρο το βρήκε ο Dan Brown. Σύμφωνα με τον ΚΤΣ §12.6.2 (σκυρόδεμα στη θάλασσα) το σκυρόδεμα με λόγο Ν/Τ<0>400kg/m³ είναι μειωμένης υδατοπερατότητας. Τελείως στεγανό είναι μάλλον ουτοπικό απ' ότι κατάλαβα.
acnt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 , 2008 Πάντως, εάν θέλεις στοιχείο απο ΟΣ αρκετά μη υδατοπερατό, αξίζει να πληρώσεις μόνωση με τσιμεντοειδές επίχρισμα... ΥΓ. Thanx Χάρη...Εχω ένα κωλυματάκι με τις λέξεις, πρέπει να παραδεχτώ...
Macon ATEE Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 , 2008 Συνάδελφοι, καλησπέρα σας! Και όμως το μπετόν κατακρατά νερό χωρίς να αυξάνει τον όγκο του. Το νερό απλώς γεμίζει το σύστημα των πόρων. Το νερό μπορεί να παραμείνει μέσα στο μπετόν για αρκετό διάστημα ή να αναζητήσει διέξοδο προς την επιφάνεια (επιφάνειες). Αυτό το ορίζει μια σειρά παραμέτρων όπως π.χ. πιέσεις, θερμοκρασία, σχετική υγρασία, κατάσταση επιφανείας, υπόγειες – υπέργειες κατασκευές και άλλες πολλές. Ο όρος απορρόφηση χρησιμοποιείται ευρύτατα στη διεθνή βιβλιογραφία και από τα Διεθνή Ινστιτούτα Σκυροδέματος (absorption, capillary absorption κλπ.). Δεν βρίσκω κάποιον όρο πιο κατάλληλο για να περιγράψω το φαινόμενο. Εύχομαι να είσθε όλοι καλά!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα