Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πριν από μερικές μέρες μου ανατέθηκε η μελέτη μιας δεξαμενής. Επειδή δεν έχω ξανασχοληθεί με κάτι τέτοιο, ήθελα να ρωτήσω αν έχετε υπόψη σας κάποιο σχετικό σύγγραμμα στο οποίο θα μπορούσα να ανατρέξω.

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Μπορείς να μας δώσεις κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά της μελέτης σου;

 

Όπως αν είναι μεταλλική, η από σκυρόδεμα;

 

Κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης νερού, δεξαμενής κολύμβησης;

Δημοσιεύτηκε

Πρέπει να υπολογίσεις τα βασικά φορτία που επιδρούν πάνω της και να κάνεις τους κατάλληλους συνδυασμούς φορτίσεων:

 

Βασικά φορτία είναι:

-Ωθήσεις γαιών (περίπτωση γεμάτης και άδειας δεξαμενής)

-Ύδροστατική πίεση νερού (περίπτωση θαμμένης και πόσο)

-Σεισμός

-Σεισμικές ωθήσεις

-Ιδία βάρη

-Κινητά φορτία (υπάρχει δυνατότητα κίνησης οχημάτων πάνω στην οροφή της δεξαμενής, τότε λύνεται σαν γέφυρα)

-επίχωμα

 

Για δεξαμενές εγώ χρησιμοποιώ κανονισμούς DIN 1045 και 1072 και συνδυάζω στην επίλυση (για όπλιση και σεισμό) τους Ελληνικούς.

 

Το μοντέλο πρέπει να το κάνεις (βέλτιστη λύση) με κάποιο πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων. Προσομοιώνεις τοιχώματα, πλάκες, είσάγεις τα φορτία και βρίσκεις οπλισμούς. Αν δεν υπάρχει πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων, μπορείς να εφαρμόσεις πρόγραμμα γραμμικών στοιχείων με πολύ μικρά μέλη στα οποία θα δίνεις τις ιδιότητες των διατομών.

 

Οι λεπτομέρειες όπλισης είναι θέμα εμεπειρίας. Τα τοιχώματα οπλίζονται όπως τα περιμετρικά τοιχεία υπογείου πάνω-κάτω. Στις γωνίες και σε όλες τις ενώσεις τοποθετούνται κρυφουποστυλώματα. Ο οπλισμός όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι μια εσχάρα Φ10/15 αλλά πιθανόν μεγαλύτερος (αναλόγως τα ανοίγματα που έχεις). Η κάτω πλάκα έχει οπλισμό άνω και κάτω και διατμητικό (αν υπάρχει μεγάλη διάτμηση τοποθετούνται πι-καβαλέτα αλλιώς σπάει ο άνω οπλισμός στις στηρίξεις. Η πάνω πλάκα αναλόγως το επίχωμα, σαν πλάκα με μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει οπλισμός διάτμησης

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ. Όπως σωστά υπέθεσε ο Γιάννης πρόκειται για δεξαμενή από σκυρόδεμα.

Θα χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση νερού, θα θεμελιωθεί σε βάθος -2,5μ και θα προεξέχει της επιφάνειας του εδάφους κατά περίπου 1,5μ.

Δημοσιεύτηκε

μπορείς να κάνεις και επίλυση με το χέρι θεωρώντας τα τοιχία της δεξαμενής σαν τριέριστη ή τετραέριστη πλακα και υπολογίζοντας τις ενεργητικές ωθήσεις των γαιών που είναι οι δυσμενέστερες

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

 

Οι υδροδυναμικές πιέσεις λόγω σεισμού πως υπολογίζονται?? Πως εφαρμοζονται στο φορεα σαν τριγωνικο κατανεμημενο οπως η υδροστατικη πιεση?

 

Οσον αφορα την προσομοιωση τα τοιχωματα της δεξαμενης υπολογιζονται σαν καμπτομενα δομικα στοιχεια δηλ σαν πλακες πιστευω, οποτε η προσομοιωση με πεπερασμενα στοιχεια θα πρεπει να γινει με επιφανειακα πεπερασμενα στοιχεια shell elements για το ETABS (ή SAP) και όχι με membrane... Συμφωνείτε?

Δημοσιεύτηκε

Αναγκαστικά Shell γιατί έχεις φορτία και στις 2 διευθύνσεις.

Υδροδυναμικές λόγω σεισμού νομίζω σε τέτοια έργα δεν έχουν και πολύ νόημα. Αν έκανες έναν υδατόπυργο θα είχε, αλλά τώρα εδώ νομίζω δεν παίζει και σπουδαίο ρόλο. Άλωστε συνήθως τον περισσότερο οπλισμό στον βγάζει η ρηγμάτωση και όχι η αντοχή, εκτός αν μιλάμε για κανα τέρας βιολογικού.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ με τον Evan σαν τρέριστη πλάκα ...

Απο την μια έχεις ωθήσεις γαιών και απο την άλλη πίεση νερού βέβαια έχεις τριγωνική κατανομή και δεν υπάρχουν πίνακες για τέτοιου είδους φόρτιση ..

 

(εξετάζεις με ή χωρίς νερό και με ή χωρίς έδαφος - κατά την γνώμη μου γιατί μπορεί να μην έχει γίνει συμπύκνωση του εδάφους )

 

πάρε μια λωρίδα 1 μέτρου - πάκτωση από κάτω - άρθρωση από πάνω και είσαι ΟΚ ...

 

Θα δεις θα σου βγάλει τα ελάχιστα ... προσοχή όμως στην επικάλυψη γιατί το περιβάλλον είναι ΑΚΡΩΣ διαβρωτικό !!!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.