giorgosv Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2008 Καλημέρα, εχω γραφτεί καιρό στο φορουμ αλλά επειδή ήταν σχετικα ανενεργό δεν το παρακολουθούσα.Με χαρά είδα ότι έχει μεγαλώσει η συμμετοχή και συγχαρητήρια γι'αυτο! Λοιπόν στο θέμα που θελω να ρωτήσω: Μου έχει ζητηθεί να κατατμήσω ένα οικόπεδο 3 στρ. σε 3 μέρη που βρίσκεται εντός εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου που όμως δεν έχει γίνει η πράξη εφαρμογής.Οι εισφορές υπολογίζονται βάσει του Ν.1337 και τίθεται το εξής ερώτημα: Τι εννοεί ο νόμος 1337 όταν λέει ότι για την κατάτμηση οικοπέδων σε περιοχές εγκεκριμένου σχεδίου αλλά πρίν την πράξη εφαρμογής θα πρέπει να εξασφαλίζεται η εισφορά σε γη; Θα πρέπει δηλαδή να δεσμεύσω μέρος του οικοπέδου που αναλογεί στην εισφορά σε γη αφού αφαιρέσω τα ρυμοτομούμενα τμήματα (δηλαδή να κάνω μια τοπική πράξη εφαρμογής) ή κατι άλλο; Δεν μπορώ π.χ. να κατατμήσω τα αρχικά 3 στρ. σε 3 κομματια του 1 στρ. και απλά με δήλωση στο τοπογραφικό και στα συμβόλαια που θα γίνουν να εξασφαλίζεται η εισφορά σε γη και να προκύψει από την τελική πράξη εφαρμογής; Δεν ξέρω αν σας μπέρδεψα ή παρέλειψα να δώσω κάποια πληροφορία...
chris_anst Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2008 η εισφορά σε γη θα υπολογισθεί βάσει των ιδιοκτητών που ήταν κύριοι στις 10/3/1982. Επίσης η εισφορά σε γη δεν είναι επιπλέον εισφορά εκτός του ρυμοτομούμενου. Δηλαδή υπολογίζεται η εισφορά σε γη, υπολογίζονται και τα ρυμοτομούμενα. Αν του ρυμοτομήθηκε μικρότερο εμβαδό από όσο έπρεπε να δώσει (εισφορά σε γη), τότε ο ιδιοκτήτης χρωστάει τη διαφορά , την οποία είτε θα αποδώσει ως μέρος του οικοπέδου του είτε ως μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα. Αν του ρυμοτομήθηκε περισσότερο από όσο λέει η εισφορά σε γη τότε ο δήμος του χρωστάει τη διαφορά, η οποία θα του αποδοθεί είτε σαν εμβαδό οικοπέδου, είτε σαν νέο οικόπεδο είτε ως χρηματική αποζημίωση. Αυτά θα τα υπολογίσει η πράξη εφαρμογής. Τώρα εσύ θα υπολογίσεις την εισφορά σε γη βάσει του εμβαδου, της αρχικής ιδιοκτησίας, προσοχή αν ο ιδιοκτήτης έχει και άλλη ιδιοκτησία εντός της πράξης στις 10/3/82. Ύστερα η εισφορά αυτή θα καταμεριστεί ανάλογα με το ποσοστό που θα κατατμηθεί στον καθένα. Μετά θα υπολογίσεις τη διαφορά ρυμοτομούμενου - εισφορά σε γη. η αναφορά στο Ν1337 πρόκειται για τις περιπτώσεις που ανέφερα παραπάνω, κατά την οποία αλλάζουν τα όρια του οικοπέδου. Είναι πολλά στραβά που μπορεί να συμβούν. Αν έχουν γίνει ήδη δηλώσεις ιδιοκτησίας και μετά γίνει η κατάτμηση θα πρέπει μετά να γίνει διορθωτική πράξη εφαρμογής, και ενδεχόμενη αλλαγή ορίων που θα μπερδέψει πολύ την κατάσταση. Γενικά καλείσαι να δόσεις μια λύση ως προς την εισφορά σε γη την οποία δεν ξέρεις αν θα την υιοθετήσει ο μελετητής. Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται κατατμήσεις σε αυτό το στάδιο. Δημιουργούνται προβλήματα μετά την κύρωση της πράξης. Για παράδειγμα έχω δει μεγάλες αλλαγές ορίων όπου το αρχικό και το τελικό οικόπεδο δεν έχει καμία σχέση ως προς το σχήμα και το εμβαδό. Αν έχουν γίνει δηλώσεις ιδιοκτησίας και μετά γίνει κατάτμηση φαντάσου εσύ να το κατατμήσεις σε τρία μέρη και μετά να αλλάξει το σχήμα του αρχικού οικοπέδου , πως θα γίνει η διορθωτική μετά? Αν όμως γίνει η κατάτμηση πριν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας τότε δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί ο μελετητής θα γνωρίζει για αυτήν κατάτμηση και θα το λάβει υπόψιν του.
giorgosv Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2008 Αυτά ακριβώς έχω κάνει συνάδελφε αλλά βλέπεις η ξεροκεφαλιά και η νοοτροπία του Έλληνα ο οποίος δεν δέχεται ότι πρέπει να δώσει το 1/3 του οικοπέδου (στην περίπτωση μου) για το σχέδιο πόλης μας φέρνουν στο σημείο να ψάχνουμε λύσεις διαφορετικές από το προβλεπόμενο. Βασικά ξαναθέτω την ερώτηση μου αλλιώς: Μπορώ να κατατμήσω αυτό το οικόπεδο σε 3 μέρη (άρτια και οικοδομήσιμα εννοείται) και να αποφασίσει (με ευθύνη του ιδιοκτήτη) ο μελετητής της πράξης εφαρμογής την τελική μορφή των νέων οικοπέδων? Υ.Γ. Οι δηλώσεις ιδιοκτησίας δεν έχουν γίνει ακόμα.
chris_anst Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 , 2008 αφού δεν έχουν γίνει δηλώσεις τότε ας γίνει κατάτμηση, αλλά δε θα γλιτώσει και τίποτα. Η εισφορά σε γη θα υπολογιστεί βάσει του αρχικού εμβαδού. Ο νομοθέτης αυτό προέβλεψε και έβαλε αυτό το άρθρο στον Ν1337.
elli_summers Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10 , 2014 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10 , 2014 καλησπέρα εχω μια υπόθεση: 3 οικοπεδα το ενα διπλα στο αλλο, σε περιοχη που δεν εχει κυρωθεί η πράξη εφαρμογής (ειναι στην πρωτη αναρτηση) - μπορει το μεσαίο να χωριστεί και τα κομμάτια να "κολλήσουν" στα ακριανά οικόπεδα και να προκύψουν δηλαδη 2 οικόπεδα αντί για 3?η αρτιότητα λεει οτι ειναι 1,5 στρεμμα ομως για τα οικόπεδα που προκύπτουν απο πραξη εφαρμογής ειναι 150μ². Το μεσαίο εαν χωριστεί θα δωσει 2 * 200μ² περίπου. Εαν γίνεται, ποια ειναι η διαδικασία?
ΘΕΟΧΑΡΗΣ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11 , 2014 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11 , 2014 δεν εξηγείς γιατί πρέπει να γίνει τώρα πως γνωρίζεις την τελική μορφή και θέση των οικοπέδων που οριστικά θα αποδοθούν? έχεις ελέγξει εισφορές,ρυμοτομούμενα,προσκυρούμενα κλπ? ενδεχομένως με το να δώσεις μία λύση τώρα να γεννηθούν σοβαρότερα θέματα-προβλήματα στο μέλλον με τι εμβαδά και τι προσωπα θα κάνεις την κατάτμηση?
nbr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11 , 2014 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11 , 2014 Νομίζω πως σ’ αυτές τις τρεις αράδες δεν περιγράφεις πλήρως το πρόβλημα. Δε γράφεις πόσοι είναι οι ιδιοκτήτες των τριών κομματιών, δηλαδή πόσοι έκαναν δήλωση ιδιοκτησίας στα πλαίσια της πράξης Εφαρμογής; Πόσο μεγάλα είναι τα γεωτεμάχια και αν είναι διαιρετά; (Ατό που γράφεις για τις αρτιότητες δηλ. 1500τμ ?; σήμερα και μετά από την πράξη 150τμ δεν το δίνεις με σαφήνεια. Πριν την πράξη η περιοχή δεν ήταν εκτός σχεδίου;? ) Μια πράξη τελειώνει αφού τακτοποιήσει στην περιοχή ΚΑΙ το ιδιοκτησιακό καθεστώς . Υπολογίζει τις εισφορές σε γη και χρήμα, ανάλογα με την συνολική έκταση που είχε ο κάθε ιδιοκτήτης στις 10.03.1982 (προσοχή!). Νομίζω πως δεν έχει νόημα μια κατάτμηση σήμερα.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα