Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας,

 

Ήθελα κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις γενικές αρχές για την εφαρμογή της θεμελιακής γείωσης. Καταρχάς θα ήθελα να γνωρίζω αν είναι μία στάνταρ διαδικασία που εφαρμόζεται ή γίνεται μελέτη :?:

Τη μελέτη την κάνει ο μηχανολόγος λογικά? Αλλά θα πρέπει ο πολιτικός μηχανικός να γνωρίζει πού θα γίνει η εγκατάστασή της? Η θεμελιακή γείωση είναι ξεχωριστό από την αντικεραυνική προστασία ή είναι μέρος αυτής?

 

Πραγματικά δεν γνωρίζω αν είναι γελοία αυτά που ρωτάω, αλλά μου δημιουργήθηκε η απορία.

Δημοσιεύτηκε

Από το τρέχον έτος η θεμελειακή γείωση είναι υποχρεωτική. Δυστυχώς δεν γνωρίζω τι ακριβώς ζητάει η πολεοδομία (προφανώς κάποιο μηχανολογικό σχέδιο).

 

Η θεμελειακή είναι ξεχωριστό πράγμα από την αντικεραυνική, αλλά συνηθέστερα είναι μέρος αυτής, αφού το μόνο πρόσθετο που έχει να γίνει για την αντικεραυνική είναι να ανέβουν 2 χαλύβδινοι αγωγοί (μέσα από τον οπλισμό) από τα θεμέλια (και την περιμετρική χαλύβδινη ταινία) στα ψηλότερα μέρη του κτιρίου και φυσικά η (χάλκινη) περιμετρική εγκατάσταση στην οροφή.

 

Το σχέδιο για "νορμάλ" κτίρια είναι απλό. "Χαλύβδινη ταινία" περιμετρικά των θεμελίων και κάθετος αγωγός ως τον κεντρικό πίνακα, 2 κάθετοι (όπως είπαμε) προς την σκεπή στα 2 ψηλότερα σημεία και ένας χαλκός από τα θεμέλια προς το ρολόι της ΔΕΗ.

 

Συνδέσεις (με ειδικούς πάντα συνδέσμους) οριζόντια (για την ταινία) και κάθετα (για τους αγωγούς) πάνω στον οπλισμό ανά 2 μέτρα.

 

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ θα βρεις πολλές (τεχνικές) απαντήσεις στα ερωτήματά σου. Εάν θυμάμαι καλά κάνει μόνο 10 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητή Liselef,

 

Η θεμελιακή γείωση είναι μια ειδική εγκατάσταση και απαιτεί μελέτη από ηλεκτρολόγο μηχανικό (ή από όσους εξομοιώνονται με αυτόν). Προφανώς, επειδή είναι δυνατόν να τοποθετηθεί εντός του οπλισμένου σκυροδέματος των θεμελίων (μπορεί όμως κι εκτός αυτών), ο πολιτικός μηχανικός πρέπει να ενημερωθεί έγκαιρα και να γνωρίζει τις κατασκευαστικές διαδικασίες που περιλαμβάνει.

Οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού της θεμελιακής γείωσης εξαρτώνται από τις ανάγκες που θα εξυπηρετήσει: γείωση προστασίας, γείωση λειτουργίας, γείωση αντικεραυνικής προστασίας ή όλα αυτά μαζί. Δεν υπάρχει απλή συνταγή και σίγουρα δεν ισχύει αυτό που υποστηρίζει ο/η Condor, δηλαδή ότι με δύο κάθετους χαλύβδινους αγωγούς έχουμε τα πάντα σε ένα πακέτο!

 

Από την άλλη πλευρά, το βιβλίο που προτείνει είναι αρκετά ενημερωτικό. Για την σωστή μελέτη όμως, απαιτούνται επιπλέον αναφορές στα εξής πρότυπα: ΕΛΟΤ HD 384 ΚΑΙ ΕΛΟΤ 1197 (για τις εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης). Αν στην εγκατάσταση υπάρχει και υποσταθμός τότε απαιτείται αναφορά σε διεθνή πρότυπα.

Σύντομα, πάντως, πρόκειται να κυκλοφορήσει το ελληνικό πρότυπο για τη θεμελιακή γείωση. Η προσωρινή έκδοσή του κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο [google]ΕΛΟΤ 1424 filetype:pdf[/google]

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι μια ερώτηση περισσότερο κατασκευαστική.

 

Σε δουλειά που πήρα κατ' αποκοπή μου ζητήσανε να τοποθετήσω περιμετρικό δακτύλιο στατικής γείωσης απο γαλβανιζέ χαλυβδοταινία. 30x3,5.

 

Θα τοποθετηθεί περιμετρικά ενος φρεατίου από Ο/Σ που μέσα του θα έχει πετρέλαιο. Κάτι σαν υπόγεια δεξαμενή καυσίμου διαστάσεων 2,00χ3,00χ2,50

Τι να προσέξω?

 

Πως το τοποθετώ ?

 

Πλάκα γείωσης δεν έχει ?

 

Τη χαλυβδοταινία την φέρνω σε επαφή κάπου με τον οπλισμό του δαπέδου ή των τοιχίων ? Αν ναι την στερεώνω απλά με σύρμα και σκυροδετώ ?

 

Kόστος ?

 

Merci ιν advance :wink:

Δημοσιεύτηκε

TheoTDM900 πολιτικός μηχανικός είμαι οπότε δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να ρωτήσω τον μελετητή που έκανε την μελέτη της θεμελιακής και ο οποίος πρέπει να την επιβλέψει. :wink:

Δημοσιεύτηκε
TheoTDM900 πολιτικός μηχανικός είμαι οπότε δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να ρωτήσω τον μελετητή που έκανε την μελέτη της θεμελιακής και ο οποίος πρέπει να την επιβλέψει. :wink:

 

 

δεν υπάρχει μελέτη συνάδελφε.

 

Έργο του στρατού είναι . Υπόγειο με στάθμη στο -2,50 και κάτοψη 2,00χ3,00.

 

Καμιά ιδέα ?

 

Έστω και από επιβλέψεις άλλων έργων όπου τοποθετήθηκε στατική γείωση όπως το περιγράφει η ΤΣΥ :wink:

Δημοσιεύτηκε

Τοποθέτηση θεμελιακής γείωσης όπως την είδα εγώ έγινε ως εξής: Πέρασε ο ''μάστορης'' την χαλιβδοταινία περιμετρικά στο κτίριο στο εσωτερικό τον συνδετήριων δοκών (στη δική σου περίπτωση, που φαντάζομαι πως δεν υπάρχουν πεδιλοδοκάρια, στο κάτω τμήμα των τοιχείων). Η χαλυβδοταινία είναι πολύ δύσκαμπτη και χρειάστηκε να μπει σε κομμάτια σε κάποια σημεία(κλείνοντας βέβαια περιμετρικά) Οι ενώσεις των τμημάτων της ταινίας γίνονται με ειδικούς συνδέσμους που προμηθεύονται από εκεί που αγοράζουμε και την γείωση. Η φιλοσοφία είναι πως η γείωση πρέπει να βρίσκεται στο εσωτερικό του οπλισμού και να μην έρχεται σε επαφή με αυτόν (όσο είναι δυνατόν αυτό φυσικά). Είναι αρκετά άκαμπτη ώστε να μπορεί να σταθεί στο εσωτερικό. Το σύρμα αντενδείκνυται λόγω πιθανών οξειδώσεων κλπ.

Στην περίπτωση που παρακολούθησα εγώ, τοποθετήθηκε και κατακόρυφα σε υποστύλωμα σύρμα χαλκού το οποίο οδηγούσε λίγο ψηλότερα στο λεγόμενο τρίγωνο γειώσεως.

Αυτά… ελπίζω να βοηθάνε κάπως.

Δημοσιεύτηκε

ΩΧ στρατος!!!!! τζιζζζζζ

Πάντως από όσο θυμάμαι αυτό που λέει παραπάνω ο fkl κάναμε στον στρατό για την γείωση και μετά στο τρίγωνο που ήταν μόνο ένας πάσσαλος με λίγο κάρβουνο τις περισσότερες φορές :(.

Δεν ήξερα ότι αυτό είναι και η θεμελιακή γείωση.

Μάλιστα, κάτι μάθαμε σήμερα :)

Δημοσιεύτηκε

Δλδ αν κατάλαβα καλά βάζω την ταινία περιμετρικα και την ενώνω με πλάκα γείωσης ?

 

Πρέπει να έρθει σε επαφή με τον οπλισμό ή όχι ?

 

Απλά να μπεί στο Ο/Σ ? Πως θα εξασφαλίσω μη επαφή ?

 

Πλάκα βάζω και που ?

 

:roll:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.