shelby Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2009 Mε ποιο πρότυπο του ΕΛΟΤ γίνεται η θεμελιακή γείωση και υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις πάνω σε αυτό το πρότυπο; Εrling ευχαριστώ. Αυτό εδώ ισχύει; http://www.eetemher.gr/bio/SEP1424.pdf
miltos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2009 την γίνεται στην περίπτωση που τοποθετηθούν όλοι οι συνδεσμοι που απαιτούνται, (π.χ ανα 2μ) αλλά παράλληλα τοποθετηθούν και χαλυβδόσυρμα για καλύτερη στήριξη του εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για σπινθήρα?ή οι συνδεσμοι εξασφαλίζουν την απαραίτητη αγωγιμότητα και δεν επηρεάζει καθόλου το χαλυβδόσυρμα?Νομίζω πως το σύρμα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση. Αν διέλθει από τη λάμα πολύ υψηλό ρεύμα ίσως αναπτυχθεί τάση, άρα και ένταση, από επαγωγή στο βρόγχο που σχηματίζει το σύρμα, με συνέπεια την υπερθέρμανση του σύρματος, και ίσως τοπικό σκάσιμο του μπετού (από βρασμό του σύρματος). Δεν ξέρω αν μπορεί να πάει τόσο μακρυά το πράγμα. Νομίζω ότι το είχα διαβάσει στο βιβλίο του Κόκκινου.
stayros Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2009 Πιστεύω πως αν έχεις χρησιμοποιήσει τους σωστούς συνδέσμους και απλά επικουρικά χρησιμοποιήσεις και το σύρμα τότε θα βρίσκονται όλα (ταινία, οπλισμός, συρμα) στο ίδιο δυναμικό άρα δεν υπάρχει λόγος για σκάσιμο.
Rann Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 21 , 2009 Γεια σας συνάδελφοι, Είμαι νέος μηχανικός με μηδενική εμπειρία και αυτήν την εποχή μελετώ την ηλεκτρική εγκατάσταση μιας μικρής πολυκατοικίας. Από το σχέδιο κάτοψης του υπογείου, μετρώ το μήκος του αγωγού θεμελιακής γείωσης και βγαίνει περίπου 35 m. Με ειδική αντίσταση εδάφους 100 Ωm, η τιμή αντίστασης γείωσης βγαίνει κοντά στα 8 Ω. Ερωτήματα: 1. Είναι ικανοποιητική αυτή η τιμή; Σε κάποιο τεχνικό εγχειρίδιο διάβασα ότι αυτή πρέπει να είναι κάτω από 1 Ω - αλλά στα πρότυπα (ΕΛΟΤ 1424) δεν αναφέρεται τίποτε για την τιμή της αντίστασης γείωσης. 2. Πώς μπορεί πρακτικά να μειωθεί; Δηλαδή, ποια άλλη διάταξη μπορώ να προβλέψω που θα συνδέεται παράλληλα με τη θεμελιακή γείωση, ώστε η συνολική αντίσταση γείωσης να μειωθεί; Τι είναι συμφερότερο, ένας ακόμη γειωτής ή βελτιωτικά γειώσεων;
CostasV Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 21 , 2009 μετρώ το μήκος του αγωγού θεμελιακής γείωσης και βγαίνει περίπου 35 m. Με ειδική αντίσταση εδάφους 100 Ωm, η τιμή αντίστασης γείωσης βγαίνει κοντά στα 8 Ω. Ποιά τιμή παίρνεις για μήκος (ι) και ποιά για επιφάνεια (S) για τον υπολογισμό ; Το μήκος πάντως δεν είναι τα 35 m.
Rann Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 21 , 2009 Χρησιμοποιώ τη σχέση: R = (ρ/π l) ln (2l/d) , όπου d = sqrt(4A/π) το ισοδύναμο πάχος του αγωγού γείωσης. Με Α = 40 x 4 mm, είναι d = 14,27 mm, οπότε αντικαθιστώντας πιο πάνω την τιμή αυτή καθώς και l = 34,64 m, προκύπτει R = 7,80 Ω ~ 8 Ω.
CostasV Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 21 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 21 , 2009 Δεν μπορώ (αυτή την στιγμή) να επιβεβαιώσω εάν χρησιμοποιείς τον σωστό τύπο, αλλά εάν είναι ο σωστός τύπος, τότε βάζεις τα δεδομένα της λάμας (40mmΧ4mm ) μαζί με την ειδική αντίσταση της γης. Ενώ η γη βρίσκεται γύρω από τα πέλματα, που έχουν διατομή της τάξης των τετραγωνικών μέτρων.
zafsko Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 22 , 2009 Ο τύπος και η μέθοδος που χρησιμοποιείς είναι σωστά (με βάση και το βιβλίο του Ντοκόπουλου). Το μόνο που είναι ΄΄αυθαίρετο΄΄ όπως καταλαβαίνεις είναι η ειδική αντίσταση του εδάφους. Τώρα όσον αφορά στην τιμή της αντίστασης γείωσης αυτή δεν προβλέπεται από το πρότυπο να είναι κάτω από κάποιο όριο (ειδικά στην περίπτωση της ουδετέρωσης νομίζω δε θα είχε και νόημα). Το 1Ω που αναφέρεις είναι για άλλες περιπτώσεις (μέση τάση).
nikoskourtis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2009 Χρησιμοποιώ τη σχέση: R = (ρ/π l) ln (2l/d) , όπου d = sqrt(4A/π) το ισοδύναμο πάχος του αγωγού γείωσης. Με Α = 40 x 4 mm, είναι d = 14,27 mm, οπότε αντικαθιστώντας πιο πάνω την τιμή αυτή καθώς και l = 34,64 m, προκύπτει R = 7,80 Ω ~ 8 Ω. Αν δεν κανω λαθος αυτο που ενδιαφερει δεν ειναι η διατομη αλλα η επιφανεια. Συνεπως η λαμα με Α = 40 x 4 mm δεν αντιστοιχεί σε d = 14,27 mm αλλα σε d=28
Νίκος Π Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6 , 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6 , 2010 καλησπέρα στο φορουμ, Διάβασα με ενδιαφέρον όλα τα σχόλια που αφορούν στην θεμελιακή γειώση τα οποία όμως αγγίζουν σημαντικά ερωτήματα του κατασκευαστικού μόνο μέρους του θέματος. Αναφορικά με την μελέτη και τους υπολογισμούς θεωρώ πως υπάρχουν αρκετά ερωτήματα τα οποία αντιμετωπίζω και εγώ ο ίδιος που καλούμαι να εκπονίσω μία τέτοια μελέτη χωρίς να έχω στην διάθεσή μου κάποιο έτοιμο λογισμικό υπολογισμών. Θα ήθελα να ζητήσω από τα μέλη του φόρουμ αν είναι εφικτό να ανεβάσουν μία πρότυπη μελέτη θεμελιακής γείωσης η οποία θα φανεί ιδιαίτερα χρήσημη σε αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό το θέμα. Ευχαριστώ θερμά.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα