Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε April 22, 2008 at 03:29 μμ Δημοσιεύτηκε April 22, 2008 at 03:29 μμ Ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ. "Χαλκός εντός του οπλισμένου σκυροδέματος. Σωστό ή Λάθος; ΣΩΣΤΟ!"
dimlyk Δημοσιεύτηκε May 1, 2008 at 04:17 μμ Δημοσιεύτηκε May 1, 2008 at 04:17 μμ αν και καθυστερημενα να επιστησω την προσοχη σου στις συνδεσεις των "λοιπων" καθως και στην τοποθετηση των εξαρτηματων της δεξαμενης μια και υποψιαζομαι οτι προκειται για φρεατιο δεξαμενης και καποια προσοχη στην αντισταση γειωσης αν αναφερεται καπου πχ τα 5 ωμς η κατι αλλο και ...αν δεν εχεις καλο χωματακι ... ισως ειναι μια μικρη ευκαιρια ...
vtounto Δημοσιεύτηκε May 22, 2008 at 05:41 μμ Δημοσιεύτηκε May 22, 2008 at 05:41 μμ Ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ."Χαλκός εντός του οπλισμένου σκυροδέματος. Σωστό ή Λάθος; ΣΩΣΤΟ!" O κ. Ν.Κόκκινος στην παραπάνω αναφορά του πιθανότατα εμπιστεύεται την "υποτιθέμενη" στεγανότητα του σκυροδέματος η οποία θα απέτρεπε την είσοδο οξυγόνου και ύδατος στο εσωτερικό του και θα αδρανοποιούσε την ένταση γαλβανικού φαινομένου μεταξύ χάλυβα & χαλκού. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το σκυρόδεμα παρουσιάζει έντονο πορώδες που δεν εξαλείφεται πλήρως ούτε με στεγανωτικά μάζης... (Σημ: Σχετικά με το φαινόμενο της διάβρωσης χάλυβα λόγω καθοδικού φαινομένου μπορείτε να ανατρέξετε στις αξιόλογες μελέτες του Καθηγητή ΕΜΠ Γ.Μπατή) Επιπλέον, ακόμη και το ίδιο το πρότυπο ΕΛΟΤ για τις θεμελιακές γειώσεις διαψεύδει τον κ.Κόκκινο ως προς την χρήση άλλων υλικών εκτός του χάλυβος για τα ηλεκτρόδια : prΕΛΟΤ 1424:2006 Απαιτήσεις για θεμελιακή γείωση 5.2 Υλικά Ώς ηλεκτρόδια θεμελιακής γείωσης πρέπει να χρησιμοποιούνται χαλύβδινες ταινίες με ελάχιστες διαστάσεις διατομής 30 mm Χ 3.5 mm ή χαλύβδινοι αγωγοί κυκλικής διατομής με ελάχιστη διάμετρο 10 mm. Οι λήψεις θεμελιακής γείωσης πρέπει να είναι κατασκευασμένες από υλικό ανθεκτικό στη διάβρωση (γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα).
miltos Δημοσιεύτηκε May 22, 2008 at 06:12 μμ Δημοσιεύτηκε May 22, 2008 at 06:12 μμ Αυτόν τον προβληματισμό περί χαλκού στο σκυρόδεμα τον είχα για πολύ καιρό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ηλεκτρόδιο (ταινία) αλλά και σε μικρότερα τμήματα, δηλαδή τους αγωγούς γείωσης (που από την ταινία βγάζουν προς τα πάνω λήψη γείωσης). Τελικά και λόγω κόστους χρησιμοποίησα γαλβανισμένη ταινία. Στο θέμα μας τώρα, στο βιβλίο του Κόκκινου γίνεται αναφορά στο πρότυπο IEC62305-3, από το οποίο προκύπτει, σύμφωνα με το βιβλίο ότι: "Ο χαλκός σε επαφή εντός σκυροδέματος με το χάλυβα οπλισμού της θεμελίωσης έχουν άριστη αντοχή σε διάβρωση". Δεν μπορώ να στηριχθώ στο προσχέδιο του ΕΛΟΤ για να κατηγορήσω το χαλκό εντός σκυροδέματος, διότι είναι απλά προσχέδιο. Ακόμα και από προχειρότητα μπορεί να παραλήφθηκε ο χαλκός. Από το προσχέδιο προκύπτει όμως και κάτι άλλο που με είχε απασχολήσει. Μπορεί η ταινία να μην είναι γαλβανισμένη; Το προσχέδιο απαιτεί να είναι γαλβανισμένοι οι συνδετήρες αλλά δε λέει κάτι αντίστοιχο για την ταινία. Όμως πουθενά αλλού δεν έχω διαβάσει για ταινία που δεν είναι γαλβανισμένη.
corsakias Δημοσιεύτηκε June 23, 2008 at 03:49 μμ Δημοσιεύτηκε June 23, 2008 at 03:49 μμ Από το τρέχον έτος η θεμελειακή γείωση είναι υποχρεωτική. Δυστυχώς δεν γνωρίζω τι ακριβώς ζητάει η πολεοδομία (προφανώς κάποιο μηχανολογικό σχέδιο). ... αυτο απο που βγαίνει? Ποιες ειναι οι πηγές σου? Διότι νομίζω απο τη 2006 άρχισε να ισχύει αυτό τις περι υποχρεωτικής τοποθέτησης-κατασκευής της θεμελιακής γειωσης
johnblac27 Δημοσιεύτηκε June 23, 2008 at 04:24 μμ Δημοσιεύτηκε June 23, 2008 at 04:24 μμ εκτός απο το βιβλίο του Δ.Κόκκινου εκδόσεις ΕΛΕΜΚΟ (ΘΕΜΕΛΙΑΚΗ ΓΕΙΩΣΗ) μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και στο πρότυπο ΕΛΟΤ 1424 (νομιζω υπάρχει στο ιντερνετ)
xoisnic Δημοσιεύτηκε August 3, 2008 at 08:51 πμ Δημοσιεύτηκε August 3, 2008 at 08:51 πμ απο το 2006 αρχισε να γινεται ευρεια χρηση σωληνων πολυαιθυλενιου για υδρευση, οποτε το δυκτιο δεν προσγεροταν για γειωση. ετσι τωρα απαιτειται θεμελιακη.
Γιώργος Σαρρής Δημοσιεύτηκε August 7, 2008 at 05:42 πμ Δημοσιεύτηκε August 7, 2008 at 05:42 πμ εκτός απο το βιβλίο του Δ.Κόκκινου εκδόσεις ΕΛΕΜΚΟ (ΘΕΜΕΛΙΑΚΗ ΓΕΙΩΣΗ) μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και στο πρότυπο ΕΛΟΤ 1424 (νομιζω υπάρχει στο ιντερνετ) Επισήμανση: Το πρότυπο ΕΛΟΤ 1424 είναι ακόμα ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ άρα δεν είναι οριστικό. Επομένως δεν είναι έγραφο αναφοράς και δεν είναι δεσμευτικό.
erling Δημοσιεύτηκε February 5, 2009 at 12:53 μμ Δημοσιεύτηκε February 5, 2009 at 12:53 μμ Το ρώτησε παραπάνω και ο corsakias. Από που προκύπτει ότι είναι υποχρεωτική?
stayros Δημοσιεύτηκε February 5, 2009 at 02:45 μμ Δημοσιεύτηκε February 5, 2009 at 02:45 μμ Από το 2006 έχει βγει απόφαση η θεμελειακή να είναι υποχρεωτική γείωση. Ένα googlισμα πάντα βοηθάει
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα