Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασύρματα δίκτυα: Ποιά η επιτρεπόμενη ισχύς εκπομπής;


nikoskourtis

Recommended Posts

Έκανα μια βόλτα με το laptop ψάχνοντας για ασύρματα δίκτυα. Διαπίστωσα οτι μέσα στην πόλη της Λευκάδας, που είναι μια μικρη πόλη 10.000 κατοίκων, γίνεται χαμός απο τέτοια δίκτυα. Φαντάζομαι τι γίνεται σε μεγαλύτερες πόλεις.

Εκτός απο τα πολλα δίκτυα απο τα router που υπάρχουν στα σπίτια διαπίστωσα ότι υπάρχει ενα δίκτυο το οποίο πιάνει σε αποστάσεις 2,5 χιλιόμετρα. Ρώτησα κι έμαθα οτι αυτός έχει βάλει κεραίες και πουλάει ασύρματη πρόσβαση.

Γνωρίζει κανένας κατα πόσο είναι νόμιμο να βάζει ο καθένας κεραίες wifi οπου θελει; Η εκπομπή απο τα κοινα router ειναι νόμιμη; Μέχρι ποια ισχυ επιτρέπεται;

Link to comment
Share on other sites

Είναι νόμιμο να βάζει ο καθένας κεραίες wifi όπου θέλει, αρκεί να μην ξεπερνάνε ένα ύψος και η ισχύς εκπομπής να μην είναι πάνω από κάποιο όριο. Δεν χρειάζεται άδεια από την ΕΕΤΤ.

 

Για να πιάνει στα 2.5χλμ προφανώς έχει ενισχυτή και η ισχύς υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο που είναι τα 100mwatt ( http://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Electronic_Communications/Radio_Communications/Rigths_Of_Use/FAQ_WirelessNetworks.html )

 

 

Να πουλάει ασύρματη πρόβαση απαγορεύεται, εκτός αν έχει την σχετική άδεια. Με ένα τηλέφωνο στην ΕΕΤΤ κάνεις καταγγελία και λύνεται το πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Μα μπορεί να μην έχει μόνο 1-2!.Μπορεί να έχει κάτι σαν μικρή κυψέλη και έτσι με Χ αριθμό κεραιών να καλύπτει όλη την τοποθεσία ( Αντίστοιχη λογική με την κινητή τηλεφωνία)

 

Επίσης ενημερωτικά υπάρχει το WiMax http://el.wikipedia.org/wiki/WiMAX που ποιάνει πολλαααα χιλιόμετρα , νομίζω είχα διαβάσει στι στο παρελθόν η Ελλάδα μάλιστα ηταν να προκηρύξει άδεις για WiMax για να καλυφθούν τοποθεσίες που δεν γίνεται/αξίζει μέσω adsl αλλά δεν γνωρίζω την συνέχεις

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και αν έχει κυψέλη και δεν υπερβαίνει την επιτρεπόμενη ισχύ, είναι παράνομος φορολογικά και νομικά καθώς για να παρέχει πρόσβαση στο ίντερνετ σε τρίτους πρέπει να έχει την αντίστοιχη άδεια και από την ΕΕΤΤ, και από τον Internet provider του.

Link to comment
Share on other sites

Είναι νόμιμο να εκπέμπει σε συγκεκριμένες συχνότητες (2.4GHz και 5GHz) εφόσον τηρεί τα όρια εκπομπής (100mW και 1W) αντίστοιχα. Δεν μπορεί όμως να "πουλάει internet" γιατί αυτές οι συχνότητες προορίζονται για ερασιτεχνική χρήση.

Το ότι το σήμα του φτάνει στα 2,5χλμ. δεν σημαίνει αυτομάτως ότι παραβιάζει το όριο εκπομπής. Συνδέσεις μπορούν να γίνουν και στα 10χλμ.,αν υπάρχει οπτική επαφή, χωρίς να παραβιάζεται το όριο εκπομπής.

Στην Αθήνα και πολλές πόλεις τις Ελλάδας υπάρχουν οργανωμένα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δεις το site του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου Αθηνών.

http://www.awmn.net

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.