CostasV Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6 , 2009 Εψαξα στο google να βρώ στοιχεία σχετικά με το πόση αντίσταση μπορεί να παρεμβάλεται ανάμεσα στο δοκιμαστικό (συνηθισμένο για 230 V AC) και την γη, ώστε να ανάβει η λυχνία του δοκιμαστικού, αλλά δεν βρήκα τίποτα. Ισοδύναμα σε πόσα mA ανάβουν. Αν έχει κάποιος δεδομένα, ή καλύτερα αν μπορεί να αναφέρει πηγές στο διαδίκτυο που να δίνουν σχετικές πληροφορίες, ευχαρίστως να τις ακούσουμε. Μπορούμε επίσης να διηγηθούμε ιστορίες τρέλας για τα δοκιμαστικά κατσαβίδια και την χρήση τους. Να αρχίσω με την δική μου ιστορία. Πιτσιρικάς. Ήμουν δεν ήμουν 8-9 χρονών. Εβλεπα τους μεγαλύτερους να βάζουν το δοκιμαστικό στην πρίζα και να ανάβει το λαμπάκι. Αφού έφυγαν οι μεγάλοι, το βάζω στην πρίζα , αλλά δεν άναψε. Δεν θυμάμαι γιατί, αλλά πάντως δεν το έβλεπα να ανάβει. Ισως επειδή ήταν ημέρα και δεν φαινόνταν καλά το λαμπάκι. Πάντως είχα βάλει σκοπό να το κάνει να ανάψει. Βρήκα και άλλα δύο δοκιμαστικά κατσαβίδιο.Το καιρό εκείνο τα δοκιμαστικά είχαν μονωμένο σχεδόν ΜΟΝΟ το τμήμα της λαβής. Βάζω λοιπόν το ένα δοκιμαστικό στην μία τρύπα της πρίζας. Βάζω το άλλο δοκιμαστικό στην άλλη τρύπα της πρίζας. Και βάζω και το τρίτο δοκιμαστικό κάθετα στα δύο άλλα δοκιμαστικά .... Εεεε, επιτέλους, τα έκανα να ανάψουν :shock: (όχι θα μου ξέφευγαν ) Τα λιωμένα κατσαβίδια τα είχα κρατήσει μέχρι πρόσφατα, για να μου θυμίζουν τις ανοησίες μου.
Samdreamth Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6 , 2009 Βρε Κώστα, οι δικοί σου δεν σου έλεγα ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΙΖΕΣ???? Αφού δεν έπαθες τίποτα πάλι καλά... Για το θέμα δεν γνωρίζω. Φαντάζομαι ότι σε κάποιο μαγαζί με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό μπορεί και να ξέρουν (από κανένα prospectus) την ελάχιστη ένταση που πρέπει να έχει το ρεύμα ώστε να ανάψει το λαμπάκι...
aginor Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 μεσα το δοκιμαστικο εχει μια ομικη αντισταση. δες τι τιμη εχει απο τον χρωματικο κωδικα. κανε μια ζημια και εσυ μπορεις! ξαναγινε ο μικρος κωστακης. αν θες μπορουμε να μετρισουμε την ολικη αντισταση με ενα πολυμετρο, αλλα δεν ξερω αν σου κανει.
bill_best Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Το δοκιμαστικό έχει μέσα συνήθως μια λυχνία αίγλης και μια αντίσταση κοντά στο 1ΜΩ (το δικό μου έχει 0,820ΜΩ) και δημιουργεί μια διαρροή της τάξης των λίγων μΑ προς γη μιας και σε σειρά μπαίνει και η αντίσταση του σώματος, των παπουτσιών και του δαπέδου αν η όδευση είναι από εκεί.
nvel Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 αν θες μπορουμε να μετρισουμε την ολικη αντισταση με ενα πολυμετρο, αλλα δεν ξερω αν σου κανει. το πολύμετρο δεν μπορεί να μετρήσει αντίσταση δοκιμαστικού κατσαβιδιού γιατί οι λυχνίες αίγλης αρχίζουν να άγουν πάνω από τα 90V οπότε χρειάζεται megger ρυθμισμένο στα 100-500V.
Samdreamth Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Οπότε, σύμφωνα και με τον νόμο του Ohm I = V/R, αν R = 1MΩ τότε προκύπτει I = 230 μΑ, ενώ αν R = 0.82 MΩ προκύπτει Ι = 280 μΑ.. Το μάθαμε και αυτό....
CostasV Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Η ερώτησή μου ΔΕΝ είναι πόση είναι η αντίσταση του δοκιμαστικού κατσαβιδιού αλλά ... ...πόση αντίσταση μπορεί να παρεμβάλεται ανάμεσα στο δοκιμαστικό (συνηθισμένο για 230 V AC) και την γη, ώστε να ανάβει η λυχνία του δοκιμαστικού. Ισοδύναμα σε πόσα mA (διορθώνω, μΑ) ανάβουν.
bill_best Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Το 280μΑ είναι ας πούμε η νορμάλ τάση λειτουργίας του αφού αν και ο κατασκευαστής δίνει μόνο τα 100V σαν τη μικρότερη τάση λειτουργίας αυτό μπορεί και ανάβει (λιγότερο έντονα φυσικά) ακόμα και με 10μΑ και κάπου στα 610μΑ (δλδ στα 500V) είναι το ονομαστικό ρεύμα λειτουργίας. Άρα η μέγιστη αντίσταση είναι κάπου στα 4-5ΜΩ αφού πάνω απο εκεί θα θες μεγεθυντικό φακό για να δεις αν άναψε.
miltos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Εξερευνούσα με ένα πολύμετρο ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι. Αν θυμάμαι καλά δεν μπόρεσα να μετρήσω αντίσταση. Πήγαν να μετρήσω πτώση τάσης στο κατσαβίδι (με αναμένο λαμπάκι) καιδιάφορες άλλες τάσεις και δεν έβγαλα άκρη. Έπαιρνα μυστήρια αποτελέσματα. Μπορεί να μας πει κανείς 2 λόγια για τη λυχνία αίγλης?
bill_best Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7 , 2009 Οι λαμπτήρες αίγλης μοιάζουν σε μορφή με τους κοινούς λαμπτήρες πυράκτωσης. Ονομάζονται και ενδεικτικές λυχνίες επειδή συνήθως χρησιμοποιούνται ακριβώς ως ενδεικτικές λειτουργίας συσκευών ή σε πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για λαμπτήρες των οποίων τα ηλεκτρόδια έχουν σχήμα σταυρού ή άλλα σχήματα. Οι λαμπτήρες αυτοί περιέχουν μίγματα ευγενών αερίων σε χαμηλή πίεση και δύο ηλεκτρόδια σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Το αέριο που βρίσκεται μεταξύ των ηλεκτροδίων ιονίζεται από το ηλεκτρικό πεδίο που αναπτύσσεται και επιτρέπει έτσι τη διέλευση μέσω αυτού του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στη συνέχεια διατηρεί τον ιονισμό σε χαμηλότερη τάση. Όταν όμως ξεκινά η εκκένωση αυτή, η αντίσταση του αερίου μεταξύ των ηλεκτροδίων είναι πολύ μικρή. Έτσι, απαιτείται μια ωμική αντίσταση, η οποία να περιορίζει την ένταση του ρεύματος. Η αντίσταση αυτή βρίσκεται συνήθως μέσα στη φύσιγγα του λαμπτήρα. Η ισχύς των λαμπτήρων αυτών είναι μικρή, περιοριζόμενη στο 1 Watt περίπου. Πηγή wikipedia.org
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα