Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ωραίος!

 

Η συμπεριφορά της λυχνίας είναι επαγωγική? Το ρωτώ για να εξηγήσω τα ανεξήγητα που είδα με το πολύμετρο.

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

η λυχνία αίγλης έχει περιοχή με αρνητική αντίσταση, κοίτα και αυτά που έγραψα στο #5

 

 

Παρακαλώ μην κάνετε παράθεση ολόκληρου του προηγούμενου μηνύματος!

ilias

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή αφού αρχίσει να ανάβει το λαμπάκι, αφού γίνει δηλαδή η εκκένωση-διάσπαση, η εμπέδηση της λυχνίας είναι σχεδόν καθαρά ωμική.

Δημοσιεύτηκε

η αρνητική αντίσταση της λυχνίας εμφανίζεται όταν έχει αρχίσει η εκκένωση, πριν την εκκένωση αφού δεν υπάρχει αγωγή η αντίσταση είναι άπειρη. Η επιπλέον αντίσταση μπαίνει σε σειρά με την λυχνία για να σταθεροποιήσει το σημείο λειτουργίας της λυχνίας και να μην καταστραφεί από την υπερβολική αύξηση του ρεύματος (όπως το ballast στις λυχνίες φθορισμού που και αυτές εμφανίζουν αρνητική αντίσταση)

Δημοσιεύτηκε

Κάναμε μερικές μετρήσεις και βρήκαμε ότι το δοκιμαστικό μπορεί να ανάβει ακόμα και στην διάταξη που βλέπετε στο σχήμα. Στην περίπτωση αυτή, (με δύο δοκιμαστικά κατσαβίδια σε σειρά με πρόσθετες αντιστάσεις επιπλέον 2 MΩ), το ρεύμα που περνούσε μέσα από την διάταξη ήταν περίπου 30 μΑ και ήταν ορατά τα λαμπάκαι σε συνθήκες δωματίου. Σε εξωτερικό χώρο μάλλον δεν θα ήταν ορατό.

attachment.php?attachmentid=1855&stc=1&d=1260349248

 

 

 

(Το ξέρω ότι με βάση τα 230 V και τα 30 μΑ, η συνολική αντίσταση προκύπτει περίπου 7,7 ΜΩ και όχι περίπου 4 MΩ, όπως θα έπρεπε αθροίζοντας τις 4 αντιστάσεις, αλλά αυτές ήταν οι μετρήσεις...)

 

 

Ιστορία που μου είπε συνάδελφος.

Πάνε να ελέγξουν μια εσωτερική μονάδα ενός A/C που δεν δούλευε.

Είναι ανεβασμένος σε σκάλα και αφού βγάζει το καπάκι, ζητάει από τον βοηθό το δοκιμαστικό κατσαβίδι που ήταν στο κασελάκι.

Ο βοηθός του το δίνει και ο συνάδελφος το βάζει στην φάση να δει αν υπάρχει τάση στην είσοδο.

Τρώει ένα γερό σουτ (ηλεκτροπληξία) και το δεξί χέρι με το οποίοι κρατούσε το δοκιμαστικό τινάζεται προς το πρόσωπό του (παραλίγο να του βγάλει το μάτι). Το αριστερό του χέρι κρατούσε μία σωλήνα κεντρικής θέρμανσης.

Κατεβαίνει, κακήν κακώς την σκάλα, και προσπαθεί να καταλάβει τι έγινε !

 

 

 

Μετά από λίγο βλέπει ότι το δοκιμαστικό κατσαβίδι (που ήταν πρόσφατα αγορασμένο από ένα κατάστημα εργαλείων) ήταν για 24 V, και όχι για 230 V (που έχουν δοκιμαστεί για τάσεις μέχρι 500 ή 1000 V AC).

To πώς βρέθηκε αυτό το δοκιμαστικό στο κασελάκι με τα εργαλεία είναι άλλη ιστορία...

post-5538-131887231357_thumb.jpg

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

το δοκιμαστικο ΔΕΝ αναβει ή αναβει αμυδρα ισως ετσι ωστε να μην φαινεται όταν 1) δεν υπάρχει καλή γείωση στην εγκατασταση 2) οταν παταμε σε μονομενο πατωμα/σκαλα.σολες παπουτσιων!

Δημοσιεύτηκε

Παντως στην περιπτωση με το 24βολτο δοκιμαστικο παλι λιγα επαθε...Το λαμπακι αυτο ειναι πυρακτωσης και λογικα εχει μια τιμη μερικες δεκαδες Ωμ οποτε ειναι σαν να επιανε την φαση κατευθειαν και επειδη με το αλλο χερι επιανε την σωληνα... αστα, πολυ φτηνα την εβγαλε.

Δημοσιεύτηκε

CostasV, αν εχεις 2 δοκιμαστικα, βαλε το ενα στην φαση και αναψε το. μετα βαλε εναν αλλο να βαλει το δοκιμαστικο πανω σου και να βαλει το δακτυλο πισω.

παλι αναβει το ριμαδι!!!!

γιατι??

Δημοσιεύτηκε

Αυτό που λες, έκανα στο μήνυμα #15, μόνο που πρόσθεσα και δύο αντιστάσεις από 1 ΜΩ (σύνολο 2 ΜΩ) στη σειρά.

 

Ανάβει το δοκιμαστικό, διότι το ελάχιστο ρεύμα που μπορεί να διεγείρει το λαμπάκι και να είναι αντιληπτό σε συνθήκες κλειστού χώρου (και όχι με το φως της ημέρας), είναι 0,03 mA (30 μΑ) περίπου.

 

Οταν είμαστε πάνω σε σκάλα, με μποτάκια ηλεκτρολόγου, και δεν φαίνεται να ανάβει το δοκιμαστικό (όπως λέει ο corsakias), αυτό θα οφείλεται μάλλον στο ότι είναι στο φως της ημέρας παρά στην καλή μόνωση. Καλύτερη μόνωση από 7,7 MΩ δεν νομίζω να προσφέρει η ξύλινη σκάλα με τα μποτάκια ηλεκτρολόγου.

Δημοσιεύτηκε

στην παραπανω συνδεση δεν εχεις παρεμβαλει την αντισταση του δερματος σου αναμεσα στα 2 κατσαβιδια. και σε αυτην την περιπτωση το 2 δοκιμαστικο ειναι παραλληλα με το πρωτο στην γη

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.