Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιο ακριβή η έκδοση οικοδομικών αδειών


PART

Recommended Posts

Η Τ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι προσανατολίζεται στη μείωση και την επανεξέταση των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ ώριμης τεχνολογίας

 

Την υποχρέωση για μία ακόμα μελέτη, ενεργειακού χαρακτήρα αυτή τη φορά, που θα πρέπει να κατατεθεί στην Πολεοδομία για την έκδοση οικοδομικής άδειας ανέγερσης νέου κτιρίου εισάγει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

 

Παράλληλα η υπουργός δήλωσε ότι προσανατολίζεται στη μείωση και την επανεξέταση των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ ώριμης τεχνολογίας.

 

Η μελέτη, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο στο άρθρο 10 για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων, αφορά στην τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική σκοπιμότητα εγκατάστασης τουλάχιστον ενός εκ των εναλλακτικών συστημάτων παροχής ενέργειας, όπως αποκεντρωμένων συστημάτων που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές , συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστημάτων ψύξης ή θέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και γεωθερμικών αντλιών θερμότητας.

 

 

Ειδική μέριμνα

Το μέτρο θα εξειδικευτεί περαιτέρω με το Προεδρικό Διάταγμα για τον Ενεργειακό Κανονισμό των Κτιρίων, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα, μάλλον μετά τα Χριστούγεννα και προβλέπεται να επιβαρύνει οικονομικά τις νέες οικοδομές. Η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα προκειμένου να είναι μικρή η επιβάρυνση σε χρήμα και χρόνο.

 

Το νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση περίπου ένα μήνα.

 

Ειδικότερα για τα κτίρια, προβλέπει ότι ως τις 31/12/2019 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής τους κατανάλωσης με αποκεντρωμένα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ΑΠΕ, σε συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας, σε τηλεθέρμανση, καθώς και σε γεωθερμικές αντλίες.

 

Η υποχρέωση αυτή θα ισχύσει νωρίτερα και συγκεκριμένα ως τις 31/12/2014, για τα κτίρια του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για τα οποία εκτός των άλλων θα γίνει υποχρεωτική η κάλυψη μέρους των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης από ηλιοθερμικά συστήματα. Εκτός από τα νέα κτίρια, το μέτρο θα αφορά και όσα υφίστανται ριζική ανακαίνιση.

 

Το όλο πλέγμα μέτρων είναι σε επεξεργασία και θα εξειδικευτεί με μεταγενέστερες ρυθμίσεις.

 

Οσον αφορά στις επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου είπε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ύψος, η διάρκεια και η σκοπιμότητά τους ειδικά σε έργα ώριμης τεχνολογίας, όπως τα αιολικά πάρκα κ.λπ. Ας σημειωθεί ότι η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη έχει ανακοινώσει τη συνολική αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου.

 

Βασικές αρχές

Aπό τις κυριότερες αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ, οι βασικές αρχές του οποίου είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι :

 

Εκδοση της άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ εντός 2 μηνών από την αίτηση, με βάση τα οικονομοτεχνικά στοιχεία του έργου.

 

Συγχώνευση της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης και της μελέτης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σε μία μελέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συγκεκριμένες προθεσμίες.

 

Η διαδικασία που ακολουθεί ο επενδυτής είναι παράλληλη και όχι σειριακή όπως στο παρελθόν, με στόχο την επιτάχυνση της αδειοδότησης σε 8-10 μήνες από 5-8 χρόνια σήμερα.

 

Αναφερόμενη στο τέλος 3% που πληρώνουν οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ στους δήμους όπου δραστηριοποιούνται, η υπουργός δήλωσε ότι εξετάζεται το 1% να δίδεται στους κατοίκους της περιοχής μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, το 0,5 στο «Πράσινο Ταμείο» και το υπόλοιπο 1,5% στους δήμους.

 

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει αύξηση της εγγυημένης τιμής (feed-in-tariff) για τα μικρά και τα καινοτόμα έργα ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα γεωθερμικά συστήματα κ.λπ. σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Η αύξηση δεν αφορά τα φωτοβολταϊκά και θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

 

Τέλος, η κ. Μπιρμπίλη κάλυψε πλήρως τον υφυπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη σε σχέση με το θέμα που ανέκυψε με την τοποθέτηση του προέδρου της «Κτηματολόγιον ΑΕ», δηλώνοντας ότι ο κ. Μανιάτης δεν είχε καμία σχέση με την επιλογή, η οποία έγινε με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια και ότι η σύζυγος του νέου προέδρου απέσυρε τις μετοχές της και παραιτήθηκε από το ΔΣ εταιρείας στην οποία συμμετείχε και διεκδικούσε έργα από την «Κτηματολόγιον ΑΕ».

 

 

Δεν θα αυξηθεί το τέλος υπέρ των ΑΠΕ

Εως και 40% θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ αν δεν προωθηθούν οι ΑΠΕ τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη

 

 

Η υπουργός Περιβαλλοντος αναφερόμενη στο τέλος υπέρ των ΑΠΕ, το οποίο σήμερα είναι 30 λεπτά/kwh επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το 2010. Ωστόσο από το 2011 και μετά πρέπει να αναμένονται αναπροσαρμογές, καθώς στόχος είναι η εγκατάσταση νέας ισχύος σε έργα ΑΠΕ της τάξης των 800-1.000 MW ετησίως, ως το 2020.

 

Η υπουργός απέφυγε να απαντήσει ποια θα είναι η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών, προκειμένου ο ΔΕΣΜΗΕ να μπορεί να πληρώνει τις υψηλές εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς ενέργειας ΑΠΕ.

 

Δήλωσε ότι η επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από το 2014 και μετά μπορεί να φθάνει το 30%-40% για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, αν δεν προωθηθούν τα ανανεώσιμα.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ :ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

imerisia.gr 9/12/2009

Της Μανταλένας Πίου

Link to comment
Share on other sites

Είναι πιθανό να θέλει να ενισχύσει και τους μηχανολόγους που είναι πράγματι λίγο αδικημένοι από πλευράς αμοιβών στις οικοδομές... :)

Link to comment
Share on other sites

Αυτό βλέπει μόνο ο συντάκτης του άρθρου? Αύξηση του κόστους έκδοσης των οικοδομικών αδειών????

Την μείωση των επιδοτήσεων δεν την βλέπει να την βάλει με παχιά γράμματα????

Πόσο θα αυξήσει δηλαδή αυτή η μελέτη σκοπιμότητας το κόστος της αδείας?

 

Έλεος πλέον με αυτούς τους λαϊκιστές δημοσιογράφους. (*)

 

Και αντιγράφω από την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

«Πράσινες» αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών

Τον ίδιο περίπου τίτλο είχαν και άλλες εφημερίδες.

 

Αυτός ο τίτλος όμως δεν πουλάει....

 

(*) PART, δεν εννοώ εσένα αλλά την κ. Πίου ή τον αρχισυντάκτη της Ημερησίας.

Link to comment
Share on other sites

Όχι άλλες μελέτες στη πολεοδομία! Εδω κοιτάμε να τις ελλατώσουμε και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και εκείνη ταίζει το θηρίο. Μόνο διάγραμμα κάλυψης θα έπρεπε να καταθέτουμε και όψεις. Και οι υπόλοιπες με ευθύνη του μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

Και οι υπόλοιπες με ευθύνη του μηχανικού.

Εδώ διαφωνώ! Όχι άλλες ευθύνες στους μηχανικούς εκτός κι αν δηλώνουν ΚΑΙ κατασκευαστές της οικοδομής! Ελεος πια, σαν κλάδος συντηρούμε την "παράγκα" που έχει στήσει ο κλάδος των οικοδόμων, κατασκευαστών και προμηθευτών υλικών οικοδομής και επωμιζόμαστε τις ευθύνες που τους αναλογούν!

Link to comment
Share on other sites

Μα η ορθή σύνταξη της μελέτης είναι ευθύνη μας.

Και οι ελενκτές στη πολεοδομία εκ των πραγμάτων αδυνατούν να ελενξουν, είτε γιατί δεν έχουν τις γνώσεις είτε γιατι πολύ απλά θα χρειαστεί ξανά επίλυση. (βλ. στατικά).

Link to comment
Share on other sites

Sorry νόμιζα πως αναφέρεσαι στην κατασκευή... Ναι οι μελέτες είναι ευθύνη μας. Η "επίβλεψη" -άλλη μια παγκόσμια πρωτοπορία της Ελλάδας- θα έπρεπε να είναι ευθύνη αλλουνού - δεν με ενδιαφέρει ποιου! Πόσο μάλλον που το ίδιο το κράτος καθορίζει να προασπίζει την αυτεπιστασία-άλλη μια παγκόσμια πρωτοπορία της Ελλάδας!

Link to comment
Share on other sites

............ είτε γιατι πολύ απλά θα χρειαστεί ξανά επίλυση. (βλ. στατικά).

panos ξέρεις πόσοι άσχετοι παίρνουν ένα Fespa π.χ. και "χτυπάνε" (όπως αυτοί λένε!!!!!) στατικά????

Τον αθώο πολίτη ποιος θα τον προστατέψει από αυτούς?

Αν πέσει μια οικοδομή και σκοτωθούν δέκα παιδάκια, τι να την κάνω εγώ την ευθύνη του Μηχανικού, ας πάει και μέσα! Γυρνάει ο χρόνος και η κακιά στιγμή πίσω?

Όπως και να το κάνουμε στις Πολεοδομίες πέρα από γραφειοκρατία και πνεύμα, υπάρχουν και πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι με πραγματικά καλές γνώσεις!

Και αν είναι να υπάρξει μία κακή μελέτη η οποία σε άλλη περίπτωση θα εφαρμόζονταν εν λεύκω, μπορεί έστω και έτσι να σωθεί κάποια κατάσταση!

Αν παραμερίσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας, η καλή μελέτη δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, η κακή ίσως έχει το πρόβλημα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.