Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποια θεωρούνται ασφαλή ανοίγματα δοκών;


 

Recommended Posts

Συναδελφοι, θα ηθελα να σας ρωτησω τα εξης:

A) ποια ειναι ασφαλη ανοιγματα για ισογειο-2οροφο και 6οροφο.

Εχω 2οροφο με 7*7.5 μετρα πλακα σαλονιου και δεν εχω υποστηλωμα στην μεση. Για δυοροφο ειναι μεγαλο? (για 4οροφο ξερω οτι ειναι μεγαλο και το αποφευγω, αλλα εχω δει στην πραξη να γινονται)Πριν το σεισμο του 78 στην Θεσσαλονικη ειχαν ανοιγματα το πολυ 3-4,5 μετρα. μετα το σεισμο και ειδικα μετα το 2000 σταδιακα αρχισαν να μεγαλωνουν τα ανοιγματα και εκει που χρισημοποιουσαμε zoellner πλακες τωρα για τα ιδια ανοιγματα (πανω απο 6,5 μετρα) εχουμε κανονικες συμπαγεις πλακες 18 και 20 εκ. Δεν δοκιμαστηκαν αυτες οι συμπαγεις πλακες σε μεγαλο σεισμο, ετσι δεν ειναι. Στον σεισμο του 78 στη Θεσσαλονικη, δεν ειχαμε καταρευσεις κτιριων (περα απο αυτο που ειχαν αφαιρεσει υποστηλωμα) γιατι τα ανοιγματα ηταν μικρα και υπηρχαν πολλα υποστηλωματα, συμφωνα με παλιους μηχανικους.

Η αποψη σας?

B)Μετα απο αρκετο διαβασμα στο φορουμ, πρεπει υποχρεωτικα να υπαρχουν 1,50 μετρα τοιχια σε 4οροφα(συμπεριλαμβανομενης και πυλωτης) και σε 2,00 απο 4 οροφους και πανω. Συμφωνα με παλαιοτερο φορουμ λετε οτι πρεπει υποχρεωτικα να υπαρχουν τα 1,50 ή τα 2μετρα τοιχια(οχι εσεις, ΕΑΚ-ΕΚΩΣ). Τοτε ποιος ο λογος να κανεις ικανοτικο? Αφου αν εισαι οκ δηλαδη nv>60 δεν κανεις ικανοτικο!(δεν μιλαω για προβλεψεις).

Γ)Σε μονοροφα-δυοροφα πας για 1,20 η 1,50 μετρα τοιχια?Ικανοτικο?

Ευχαριστω πολυ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Α) δεν έχει σημασία ο αριθμός των ορόφων τόσο πολύ. μια πλακά 7*7 είτε είναι στο ισόγειο είτε στον δέκατο όροφο φορτίζει το ίδιο τα περιμετρικά δοκάρια, έχει τα ίδια βέλη βύθισης κτλ. Εαν έχεις και άλλες πλακες εκατέρωθεν που ανακουφίζουν τις ροπές στο άνοιγμα και με ένα κατάλληλο πάχος δεν θα έχεις πρόβλημα.

Β) Εαν έχεις πυλωτή το nv>0.6 είναι υποχρεωτικό. Εαν δεν έχεις πυλωτή και το κτίριο είναι τριώροφο και άνω κάνεις ικανοτικό υποχρεωτικά. Τα τοιχεία για τετραώροφο και άνω για να μετρήσουν στον υπολογισμό του nv θα πρέπει να έχουν μήκος 2 μέτρα και άνω. Αρα στο Β καλά κατάλαβες.

Γ) Τίποτα απο τα δύο. Απλά για να νοίωσεις καλύτερα βάζεις τοιχεία που μειώνει τις μετακινήσεις και κάνει το κτίριο πιο δύσκαμπτο.

Link to comment
Share on other sites

Pano, δεν καταλαβα καλα!!

Πρεπει να εχω σε πυλωτη τοιχια ετσι ωστε nv> 60. Σωστα?

Εαν δεν εχω πυλωτη (οποτε nv αδιαφορο, αλλα καλο ειναι να ειναι >60) γιατι πρεπει να κανω ικανοτικο? Ο ικανοτικος δεν γινεται οταν nv μικροτερο του 60.

 

Το nv δεν μετριεταί μονο στον μαλακο οροφο, που στην περιπτωση αυτη ειναι η πυλωτη? (δεν μιλαω να υπαρχει και αλλος μαλακος οροφος σε καποια σταθμη).

Εγραψες(Εαν δεν έχεις πυλωτή και το κτίριο είναι τριώροφο και άνω κάνεις ικανοτικό υποχρεωτικά.)

Γιατι να γινεται σε ολες τις σταθμες? (Αν καταλαβα καλα)?

Το nv οσο αναιβαινεις μειωνεται. Ετσι ενω στο 1ο οροφο μπορει να ειναι μεγαλυτερο 60 στον 5ο μπορει να πεσει κατω απο 60. Σε αυτη την περιπτωση δεν σε νοιαζει γιατι ο ελεγχος γινεται μονο για Πυλωτη.

Καλα δεν τα λεω ή ειμαι καπου λαθος.

Ειναι σοβαρο!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Πρεπει να εχω σε πυλωτη τοιχια ετσι ωστε nv> 60. Σωστα?

Σωστά.

Εαν δεν εχω πυλωτη (οποτε nv αδιαφορο, αλλα καλο ειναι να ειναι >60) γιατι πρεπει να κανω ικανοτικο?

Δεν είναι ανάγκη να έχεις τότε nv>0.60 σε καλύπτουν εν μέρει οι τοιχοπληρώσεις. Ο ικανοτικός δεν είναι υποχρεωτικός σε κανονικά διώροφα, στον τελευταίο όροφο ενος κτιρίου και στην στάθμη θεμελίωσης.

 

Ο έλεγχος του nv γίνεται συνήθως στη στάθμη 0 (συνήθως) ενώ ο ικανοτικός σε όλες τις στάθμες εκτός απο αυτές που ανέφερα παραπάνω. Άρα καλά τα λες, αν κατι μου διαφεύγει ας με διορθώσει κάποιος συνάδελφος.

Link to comment
Share on other sites

Μεχρι τωρα Panos ηξερα οτι ικανοτικο κανεις οταν δεν εχιες nv μεγαλυτερο του 60. Ασχετα αν θα ηταν καλο να κανεις παντα.

Ασαφη επεξηγηση διαταξεων? Δεν ξερω..... Παντως ειναι σοβαρο!!! Πρεπει να ξεκαθαριστει για ολους μας!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλά νόμιζες. όταν το nv είναι μεγαλύτερο απο 0,60 δεν είναι υποχρεωτικό να κάνεις ικανοτικό. Μόνο όταν δεν σε καλύπτει το nv καταφεύγεις στον ικανοτικό έλεγχο αλλά και αυτός εξαιρείται στις παραπάνω περιπτώσεις που ανέφερα επιγραμματικά.

Link to comment
Share on other sites

Απλά για να νοίωσεις καλύτερα βάζεις τοιχεία που μειώνει τις μετακινήσεις και κάνει το κτίριο πιο δύσκαμπτο.

 

αυτο δεν ειναι πανακεια.εξαρταται από το έδαφος.Τα υψηλα κτιρια(μεγαλη ιδιοπεριοδος) υποφερουν σε μαλακα εδαφη ενω τα χαμηλα σε σκληρα εδαφη.

 

αρα αν εχεις σκληρο εδαφος,προσπαθησε να ειναι σχετικα ευκαμπτο το κτιριο ειδικα αν ειναι χαμηλο (λιγοι οροφοι).

ακολουθει αλλος αυτη την τακτικη?

 

αχ,αυτο το videaki σου με ταξιδεψε σε πραγματικα πολυ ξενοιαστες εποχες...

αργοτερα λεω να δοκιμασω κι εγω ενα τετοιο αλμα... :twisted:

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι δεν έχεις θέσει σωστά την ερώτηση περί "ασφαλών ανοιγμάτων".

 

Παλιότερα οι zoellner πλάκες είχαν πάχος ακόμα και 20cm. Σήμερα τέτοιες πλάκες τις κάνουμε συμπαγείς κι αυτό είναι καλύτερο από πλευράς μείωσης των βελών κάμψης και δημιουργίας ανένδοτων διαφραγμάτων. Απ' την άλλη επιβαρύνουμε την κατασκευή με πρόσθετα φορτία και μάζα.

 

Τη δεκαετία του '70 τα ανοίγματα δεν περιορίζονταν στα 4μ. Το πατρικό μου, άδεια του 1974, είχε ανοίγματα 8*8μ και μάλιστα με φυτευτό υποστύλωμα στο μέσο της πλάκας (χωρίς δοκούς)!

Εκτός από την γνωστή στο Πανελλήνιο κατάρρευση της οικοδομής στην Ιπποδρομίου πολλά κτίρια βγήκαν κόκκινα (πολλές βλάβες - δεν πρέπει να κατοικηθούν μέχρι να επιδιορθωθούν) και κίτρινα (μικρότερες βλάβες που πρέπει όμως οπωσδήποτε να επιδιορθωθούν). Δυστυχώς ο λαός μας ξεχνάει εύκολα, τα προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις κουκουλώθηκαν και φοβάμαι ότι το επόμενο χτύπημα του εγκέλαδου θα είναι καταστροφικό γι αυτά τα κτίρια και όχι μόνο.

 

Πάντως σωστά είπες ότι η υπερστατικότητα που δημιουργούν τα πολλά και πυκνά υποστυλώματα και οι ισχυρές τοιχοποιίες (πρώτη γραμμή άμυνας και κατανάλωσης σεισμικής ενέργειας) έσωσαν την κατάσταση.

Για τις τοιχοποιίες, πιστεύω ότι παλιότερα κατασκευάζοντας πιο ισχυρές λόγω του ότι α) δεν είχαν θερμομόνωση οπότε ήταν μπατικές (οι εξωτερικές) και όχι γλώσσα 9cm - θερμομόνωση 5cm - γλώσσα 7~9cm και β) σφηνώνονταν καλά στη δοκό με λοξή τοποθέτηση της τελευταίας σειράς των τούβλων σ' αντίθεση με τη σημερινή πρακτική.

Link to comment
Share on other sites

Για τα τοιχεια διατομης Γ που επιδιωκω να εχω λογω ευκολοτερης και ορθοτερης αγκυρωσης οπλισμου,το μηκος τοιχειου που περιγραφετε πιο πανω 1,5 η 2,0 μετρα αντιστοιχα ,αφορα τη μεγαλυτερη του διασταση?

 

""β) σφηνώνονταν καλά στη δοκό με λοξή τοποθέτηση της τελευταίας σειράς των τούβλων σ' αντίθεση με τη σημερινή πρακτική""

 

Χαρη,η λοξη τοποθετηση νομιζω οτι ειναι και σημερινη πρακτικη,κανω λαθος?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.