Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΣΜΕΔΕ και ασφάλιση στο ΙΚΑ


fnkanna

Recommended Posts

Είμαι πολιτικός μηχανικός και αυτό το διάστημα δεν εργάζομαι. Όμως προέκυψε μια δουλειά προσωρινή που απαιτεί την ασφάλισή στο ΙΚΑ.. Ως μηχανικός είμαι στο ΤΣΜΕΔΕ και πληρώνω κανονικά τις υπέρογκες εισφορές μου..Οι αρμόδιοι φορείς στην πόλη μου (ΤΣΜΕΔΕ - ΙΚΑ) δηλώνουν άγνοια!! Μπορεί ο εν λόγω εροδότης να με ασφαλίσει στο ΙΚΑ?? Εγώ πώς πρέπει να κινηθώ?

 

Ευχαριστώ..

Link to comment
Share on other sites

Όχι δε μπορεί να σε ασφαλίσει στο ΙΚΑ. Απαγορεύεται από το νόμο-είσαι ήδη ασφαλισμένη στον φορέα που λέγεται ΤΣΜΕΔΕ. Η δουλειά δε μπορεί να "απαιτεί" ασφάλιση στο ΙΚΑ. Το ταμείο στο οποίο υποχρεωτικά ασφαλίζονται οι μηχανικοί είναι το ΤΣΜΕΔΕ και αυτό είναι αναγκασμένος να σου πληρώνει ο εργοδότης σου, εφόσον σε προσλάβει ακόμα και με εργασιακό αντικείμενο ενελώς άσχετο. Συνήθως αυτά προκύπτουν από παρεμβάσεις των λογιστάδων ορισμένων, των οποίων τελικά η άγνοια είναι πέρα από κάθε φαντασία!

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ακριβώς έτσι tpanag...

εάν είσαι μισθωτός μηχανικός, δηλαδή με σύμβαση αορίστου χρόνου σε κάποια επιχείρηση, τότε είσαι ασφαλισμένος και στο ΕΤΑΑ και στο ΙΚΑ.

Στο ΕΤΑΑ για σύνταξη και υγεία και στο ΙΚΑ για τις παροχές σε χρήμα (επιδόματα ασθενείας, λοχείας, άδειες κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες achille το γνωρίζω. Αλλά υποθέτω ότι δεν συζητάμε για αυτό. Όταν λέει η fnkanna "να την ασφαλίσει εργοδότης στο ΙΚΑ", εγώ καταλαβαίνω ότι εννοεί μόνο στο ΙΚΑ σαν ιδιωτική υπάλληλο, αγνοώντας το ΤΣΜΕΔΕ και το ότι είναι μηχανικός.

Link to comment
Share on other sites

τώρα συζητάμε με υποθέσεις και χωρίς την συμμετοχή του άμεσα ενδιαφερόμενου... αλλά ας έχει...

ο fnkanna αναφέρει ότι είναι ήδη ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ, συνεπώς ασφάλιση μόνο στο ΙΚΑ σημαίνει διαγραφή απο ΤΕΕ, πράγμα ουσιαστικά αδύνατο, γιαυτό έγραψα ότι για παράλληλη ασφάλιση.

Link to comment
Share on other sites

Η απασχόλησή μου στην προκειμένη φάση θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα και τελείως άσχετη με το επάγγελμά μου, ως ιδιωτική υπάλληλος..Πως και πού θα με ασφαλίσει ο εργοδότης? Υπάρχει αυτή η δυνατότητα? Δεν ξέρω τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και απ' ότι φαίνεται ούτε και οι αρμόδιοι υπάλληλοι..

Link to comment
Share on other sites

@achille

Μα το ίδιο πράγμα λέμε τελικά βρε achille. Δε γίνεται. Το ΙΚΑ ούτως ή άλλως θα ζητήσει μάλλον υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι ασφαλισμένη σε άλλο φορέα. Ψευδή δήλωση θα δώσει; Αφού είναι και θα είναι αναγκαστικά και ισοβίως, ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ! Όλα αυτά ξεκινάνε από τους λογιστές τελικά. Επειδή τους αποφεύγουμε, λίγοι και "εκλεκτοί" έχουν πελάτες μηχανικούς. Οι υπόλοιποι τελικά έχουν παντελή άγνοια όσον αφορά και στα εργασιακά και στα φορολογικά μας...

 

@fnkanna

Όχι δε γίνεται πες του αυτό που θέλει. Μπορεί να σε προσλάβει κανονικά, αντί να μπλέξει με το ΙΚΑ όμως, σε εσένα θα πληρώνει τις εισφορές σου (μισθωτού) στο ΤΣΜΕΔΕ (+κάτι "ψιλά" που προβλέπονται στο ΙΚΑ) για όσο καιρό (2 μήνες, 6 μήνες, 5 χρόνια) δουλεύεις για αυτόν. Τους άλλους, μη μηχανικούς, ας τους κάνει ό,τι θέλει. Για σένα ΤΣΜΕΔΕ. Όταν λήξει η εργασιακή σου σχέση μαζί του, απλά επιστρέφεις σε καθεστώς ελ. επαγγελματία στο ΤΣΜΕΔΕ (πληρώνεις τις εισφορές σου και πάλι μόνη σου δηλαδή). Υποψιάζομαι όμως ότι τελικά (αν το επιτρέπει η φύση της δουλειάς και μπορεί) θα σε πάρει με "μπλοκάκι" οπότε δε θα αλλάξει τίποτα για σένα και θα συνεχίσεις να πληρώνεις μόνη σου τις εισφορές σου στο ΤΣΜΕΔΕ και είμαι σίγουρος ότι τελικά θα του στοιχίζεις και λίγοτερα έτσι από όσο ένας "ανειδίκευτος" απλός ιδιωτικός υπάλληλος που θα τον ασφαλίσει στο ΙΚΑ. Για αυτό λέμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα και για τους μηχανικούς και να λήξει επιτέλους αυτό το "νταβατζηλίκι". Μας δημιουργεί πολλά προβλήματα αυτό το καθεστώς της υποχρέωσης προς το ΤΣΜΕΔΕ. Μας γυρίζει μπούμερανγκ τελικά...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Επειδή μου έχει τύχει μια ανάλογη πρόταση, αν κάποιος μπορεί να μου ΄δωσει τα φώτα του:

 

Η πρόταση ελεγε πως θα γίνει πρόσληψη σαν υπάλληλος γραφείου σαν μισθωτός μέσω ΙΚΑ.

 

Παράλληλα, εγώ θα πλήρωνα την εισφορά μου στο ΤΣΜΕΔΕ σαν ελευθερος επαγγελματίας.

 

Σε σχετική ερώτηση μου πως νομίζω πως είναι υποχρεωτικό να γινει η πρόσληψη μεσω ΤΣΜΕΔΕ, μου είπαν πως δεν ειναι υποχρεωτικό.

 

Γνωρίζει κανείς κάτι?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.