Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

σε ένα οικόπεδο Α εντός ορίων οικισμού υπάρχει πρόσβαση μέσω δουλείας διόδου στο όμορρο σε αυτό οικόπεδο Β. Η δουλεία υφίσταται και μέσω συμβολαιογραφικής πράξης χωρίς ωστόσο να αναφέρεται το ακριβές πλάτος της δουλείας. Ο ιδιοκτήτης του Α ισχυρίζεται ότι το πλάτος ανέρχεται ίσα με το φόρτωμα ενός ζώου (περίπου 1,5μ). Μπορεί σήμερα να το αλλάξει ώστε να μπορεί να διέρχεται με αυτοκίνητο στο οικόπεδό του και αν ναι με ποιον τρόπο?

Δημοσιεύτηκε

συνάδελφε evig

κατά την σύσταση δουλείας διόδου ένα απο τα βασικότερα στοιχεία είναι το πλάτος της

σε παλαιότερες συμβολαιογραφικές πράξεις συνήθως το πλάτος ήταν 1,5μ

όπως καταλαβαίνεις πλέον το θέμα δεν είναι τεχνικό αλλά νομικό

οι νόμοι και οι σχετικές διατάξεις κάνουν λόγο για πρόσβαση και επικοινωνία με κοινόχρηστο χώρο χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται και το 'μέσο' επικοινωνίας

νομίζω ότι πρέπει να συζητήσεις το θέμα με δικηγόρο

τα ξαναλέμε

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι έχω κι εγώ μια απορία για τις δουλείες, επιτρέπεται σε εντός σχεδίου περιοχή, σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων η σύσταση δουλείας υπέρ ακίνητου που δεν έχει άλλη πρόσβαση σε κοινόχρηστο χώρο; γιατι εγώ ψαχνοντας βρήκα οτι βάση του άρθρου 25 ν. 1577/1985 έχουμε: 1. Απαγορεύεται η σύσταση δουλειών, οι οποίες συνεπάγονται περιορισμό της δυνατότητας ανέγερσης ή επέκτασης των κτιρίων ή εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

 

Από την απαγόρευση αυτή εξαιρείται η δουλεία διόδου, εφόσον αποτελεί τη μοναδική δίοδο προς κοινόχρηστο χώρο οικοπέδου ή κτιρίου ή αυτοτελούς από πλευράς δόμησης ορόφου. Δικαιοπραξίες που αντιβαίνουν στις διατάξεις της παραγράφου αυτής είναι απολύτως άκυρες.

και απο την πολεοδομία μου είπαν ότι η δουλεία θα πρέπει να υπάρχει προ του 85

τι iσχύει τελικά;

 

Συνάδελφοι κανένας που να γνωρίζει το θέμα;

Δημοσιεύτηκε

Έχεις ήδη γράψει την απάντηση. Εφόσον είναι η μοναδική δουλεία διόδου τότε εξαιρείται της απαγορεύσεως.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε GEORGE KARA

Η δουλεία διόδου για την επικοινωνία οικοπέδων που είναι αποκλεισμένα, εφόσον δεν υπάρχει άλλη δίοδος προς κοινόχρηστη οδό η πλατεία εξακολουθεί να αναγνωρίζεται και δεν καταργείται ακόμη και αν υφίσταται ρυμοτομικό σχέδιο ΕφΑθ 513/1961

Τη διατήρηση της δουλείας δέχεται και το άρθρο 25 του Ν1577/1985 (ΓΟΚ-άρθρο 261 παρ.1 του Κ.Β.Π.Ν.

Μάλιστα σύμφωνα με την 2141/1971 απόφαση του ΣτΕ όπως αναφέρει ο Κώστας Χορομίδης στο βιβλίο « Το δίκαιο της ρυμοτομίας και του Πολεοδομικού σχεδιασμού» συνάγεται ότι η σύσταση δουλείας είναι απο αυτές που διατηρούνται εξαιρετικά και έχει ως αποτέλεσμα την διαίρεση του δουλεύοντος ακινήτου σε τμήματα μη αυτοτελώς οικοδομήσιμα ο δε κύριος του δουλέυοντος μπορεί να ζητήσει την προσκύρωσή του στα όμορα και να συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις η προσκύρωση είναι υποχρεωτική

Δημοσιεύτηκε

Το θέμα είναι παιδιά, εάν εγώ μπορώ να συστήσω δουλεία τώρα και αν δεν υπήρχε πριν ή δεν αναφερόταν σε συμβόλαια με συμβολαιογραφική πράξη; γιατί απο την πολεοδομία μου είπαν οτι μπορώ να το κάνω μόνο με δικαστική απόφαση

Δημοσιεύτηκε

Με βάση την πολεοδομική νομοθεσία μπορεί να συσταθεί δουλεία διόδου, όπως σου είπαν οι συνάδελφοι. Το θέμα, πλέον, εντοπίζεται στο να εξετάσεις αν η δίοδος προς ΚΧ εξασφαλίζεται από το Α ή το Β οικόπεδο. Από το σημείο αυτό αναλαμβάνει ο δικηγόρος και ο συμβ/φος να εξετάσουν αν οι κύριοι των οικοπέδων αυτών δέχονται τη δουλεία.

Σε αρνητική περίπτωση, απομένει η λύση της δικαστικής οδού με αγωγή του αποκλεισμένου κατά του κυρίου ΕΝΟΣ εκ των οικοπέδων που προσφέρουν τη δίοδο.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε το σημαντικότερο είναι οτι μπορεί να συσταθεί εαν δέχονται και η δύο ιδιοκτήτες το πλάτος διόδου...και αν δεν τα βρίσκουνε τότε η υπόθεση πάει δικαστικά! Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε

Μια ερώτηση συνάδελφοι:

Εντός σχεδίου πόλεως υπάρχει δουλεία διόδου από το 1946!Αφορά δύο ιδιοκτησίες Α και Β που έχουν πρόσωπο σε δημοτική οδό 6 και 12 μέτρα αντίστοιχα.Η δουλεία συστάθηκε γιατί μπροστά υπήρχαν ενοικιαζόμενα μαγαζιά και οι οικίες ήταν στο πίσω μέρος των οικοπέδων.Σήμερα ο Β (στον οποίο ανήκει ο διάδρομος) έχει κατεδαφίσει το παλιό κτίσμα και θέλει να οικοδομήσει επί όλης της ιδιοκτησίας του, συμπερ. και του διαδρόμου.Μπορεί?

 

ΥΓ Γνωρίζω με βάση το ΓΟΚ ότι η απαγόρευση σύστασης δουλείας εντός σχεδίου (αλήθεια με ποιο νομοθέτημα καταργήθηκε?) δεν αφορά τις παλαιές δουλείες, ωστόσο τί απαιτείται προκειμένου να οικοδομήσει επί του διαδρόμου?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.