Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιο αρχιτεκτονικό λογισμικό ΒΙΜ;


Recommended Posts

Πράγματι τα προγράμματα φιλοσοφίας ΒΙΜ είναι πιο δύσκολα στην εκμάθηση και ένας λόγος γι αυτό είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες προέρχονται από την σχολή autocad.

Αλλά, και το έχω ξαναπεί κάπου εδώ στο φόρουμ, πιστεύω ότι αν δεν το δεις το θέμα κοντόφθαλμα, και αποφασίσεις να ξεβολευφτείς απο το autocad που το ξέρεις και έχεις συνηθίσει την φιλοσοφία του, στο τέλος θα βγεις κερδισμένος. Νομίζω οι νέοι συνάδελφοι θα ήταν καλύτερο να ξεκινάνε από ένα πρόγραμμα ΒΙΜ και μετά στο autocad.

Ακούγεται παράξενο, είναι σαν να λέμε μάθε πρώτα κινέζικα και μετά τα αγγλικά, αλλά το πιστεύω αυτό που λέω.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 179
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ανοίξατε πάλι ένα μεγάλο θέμα που έχει συζητηθεί αλλά θα ξανασυζητιέται αναγκαστικά.

Είμαι αρχιτέκτονας και δουλεύω από παλιά σε Autocad με Cadware.

Συμφωνώ με τον myri οτι κανένα μεγάλο γραφείο δεν δουλεύει BIM.

 

Τα προγράμματα BIM, για να κάνουν όλα αυτά τα ωραία, θα πρέπει να τα τροφοδοτήσουμε με όλη τη κατασκευαστική λεπτομέρεια σε επίπεδο 3D. Πόσο εύκολο είναι αυτό και πόσο χρονοβόρο?? Όταν ξεκινάς ένα θέμα σε επίπεδο προμελέτης, σίγουρα δεν έχεις λύσει τα κατασκευαστικά θέματα, τα οποία θα λυθούν στη μελέτη εφαρμογής. Πως μπορείς να τα βάλεις όλα από την αρχή στο BIM, ώστε να σου δίνει σωστές τομές κλπ?

Επίσης, αν πρόκειται να πάρεις πρόγραμμα BIM για να το χρησιμοποιείς σαν Autocad, τότε καλύτερα να δουλέψεις στο Autocad.

Πιστεύω οτι η ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης του αρχιτέκτονα αργεί. Τα προγράμματα BIM είναι ένα μεταβατικό στάδιο. Εξελικτικά θα αποκτήσουν κάποια άλλη μορφή στο μέλλον ώστε να είναι πιο κοντά στις καθημερινές μας ανάγκες. Είναι ακόμα νωρίς!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Τ-911,

Σήμερα είναι νωρίς, αύριο όμως θα είναι αργά.

Και για του λόγου το αληθές ρίχνε μια ματιά κάπου-κάπου στις αγγελίες του ενημερωτικού δελτίου του ΤΕΕ και θα καταλάβεις πρός τα που πάει η ''μόδα''. 'Ολο και περισσότερα μεγάλα γραφεία ζητάνε γνώστες προγραμμάτων ΒΙΜ σήμερα.

Το cadware είναι καλό αλλά κάθεται πάνω στο autocad.

Με το autocad πάλι κεντάς, είναι για όλα, αλλά γίνεσαι μοδίστρα στο τέλος με τις σταυροβελονιές που ρίχνεις.

'Ολοι ξέρουμε ότι από την στιγμή που βγήκαν οι ραπτομηχανές, όσες μοδίστρες δεν υιοθέτησαν τότε την ''νέα'' τεχνολογία, μείνανε και ανύπανδρες, τους έμεινε και η δακτυλίθρα στο χέρι αμανάτι!

Link to comment
Share on other sites

Τα προγράμματα BIM, για να κάνουν όλα αυτά τα ωραία, θα πρέπει να τα τροφοδοτήσουμε με όλη τη κατασκευαστική λεπτομέρεια σε επίπεδο 3D. Πόσο εύκολο είναι αυτό και πόσο χρονοβόρο?? Όταν ξεκινάς ένα θέμα σε επίπεδο προμελέτης, σίγουρα δεν έχεις λύσει τα κατασκευαστικά θέματα, τα οποία θα λυθούν στη μελέτη εφαρμογής. Πως μπορείς να τα βάλεις όλα από την αρχή στο BIM, ώστε να σου δίνει σωστές τομές κλπ?

SIRADRAB, γλαφυρά αυτά που γράφεις αλλά δεν απαντούν στις παραπάνω ερωτήσεις.

Πιο γρήγορα τρέχεις με τα πόδια παρά με δεκανίκια.

Link to comment
Share on other sites

Ως παλαιότερος χρήστης Cadware, κατόπιν Revit, κ' τώρα archicad, μπορώ να σου απαντήσω πως στο χρόνο που ήθελα να στήσω ένα μοντέλο στο cadware και να κάνω παραγωγή και επεξεργασία όψεων-τομών, μπορώ να στήσω ένα παρόμοιας πολυπλοκότητας μοντέλο στο archicad, και να έχω το πλεονέκτημα, αν χρειαστεί, να μπορώ να έχω αυτόματα νέες όψεις-τομές σε κάθε αλλαγή, λίστες υλικών, και ποιοτικό φωτορεαλισμό με ένα κλικ.

Για μενα η δυνατότητα να μπορείς να παράγεις αυτόματα, χωρίς καμμία επεξεργασία, ένα σχέδιο σαν αυτό που επισυνάπτω, από τη φάση της μελέτης, να το δεί και ο πελάτης και να καταλάβει πέντε πράγματα, απλά δεν συγκρίνεται.

 

Τώρα αν θέλεις να συγκρίνεις το χρόνο που απαιτείται να στήσεις ένα μοντέλο BIM με υδραυλικά, Η-Μ, υλικά, κλπ, με το χρόνο που απαιτείται να στήσεις ένα "γυμνό" μοντέλο σε οποιοδήποτε add on στο Autocad, απλά συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.

 

Στο τέλος, κανείς δεν σε υποχρεώνει να κάνεις χρήση όλων των δυνατοτήτων ενός τέτοιου προγράμματος σε "καθημερινή" βάση. Είναι ωραίο όμως να υπάρχουν τη μία φορά που θα τις χρειαστείς.

t_02_building_section__autoreb_669.pdf

Link to comment
Share on other sites

Τελικά paktomene ισχύει αυτό που λένε οτι για κάθε προιόν υπάρχει και ο αντίστοιχος χρήστης που το χρειάζεται.

Δεν θεωρώ άχρηστα τα BIM. Το πόσο χρήσιμα είναι σε κάποιον, εξαρτάται από τον τρόπο που δουλεύει, δηλαδή από τις ανάγκες του. Γιαυτό δεν μπορούμε να κάνουμε αφορισμούς οτι τα μεν είναι άχρηστα και τα άλλα είναι το μέλλον, ή το αντίστροφο.

Το καλύτερο θα ήταν να κατανοήσει κανείς τι ακριβώς μπορεί να του προσφέρει το κάθε πρόγραμμα και στη συνέχεια να αποφασίσει με βάσει τις ανάγκες του, εφόσον τις έχει ξεκαθαρίσει.

Μερικές φορές όμως κάποιοι παραπληροφορούν άθελά τους και παρασύρουν άλλους.

Είναι απείρως περισσότεροι είναι αυτοί που άφησαν το Revit για να γυρίσουν στο Autocad, παρά το αντίστροφο. Και αυτό συμβαίνει επειδή παραπληροφορούνται.

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο σίγουρα είναι οτι δεν υπάρχει λογισμικό που να κάνει τη δουλειά για σένα. Και αντίστροφα, αν ξέρεις τη δουλειά, μπορείς να την κάνεις με οποιοδήποτε λογισμικό.... Ακόμα και σκέτο Autocad.

 

Οπως είπες, είναι θέμα αναγκών του καθένα, και συνάρτηση του εργασιακού του περιβάλλοντος (σχέσεις με άλλες ειδικότητες, δυνατότητα ανάδρασης από αυτές σε ένα μοντέλο κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Κατέβασα το trial version του Archicad και σαν χρήστης Autocad που το αντικρίζω πρώτη φορά μου φαίνεται πολύ διαφορετικό. Φαντάζομαι δηλαδή πως κάποιος νέος χρήστης θα χρειαστεί πολύ δουλειά να μάθει ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα.

 

Αυτό που με προβληματίζει όμως δεν είναι μόνο αυτό. Αναρωτιέμαι τελικά το επίπεδο ελευθερίας που σου δίνει αυτό το πρόγραμμα να σχεδιάσεις αυτό που θές όπως το θές. (?!)

 

Το σχέδιο του paktomenos είναι ένα καλό παράδειγμα. Καλή η τομή και κατατοπιστική για ένα πελάτη αλλά σε ιδανικές καταστάσεις δεν θα τη σχεδίαζε ποτέ έτσι ένας αρχιτέκτονας. (στις τομές και ενώσεις διαφορετικών υλικών, εσ. διαρρύθμισης,κλπ) Αναρωτιέμαι δηλαδή μήπως δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα αυτά στα σχέδια ή αν ναι, πόσο χρόνο και προσπάθεια θα απαιτούσε?

 

Ένα άλλο παράδειγμα- Αυτά τα έτοιμα στοιχεία όπως οι σκάλες, για παράδειγμα, ωραία τοποθετούνται εάν ταιριάζουν απόλυτα με τη γεωμετρία του κτιρίου και την αισθητική αντίληψή σου όμως, πόσο εύκολα μπορείς να φτιάξεις μια σκάλα στα δικά σου μέτρα και σταθμά? Μήπως και εδω καταλήγει κανείς να "κεντάει" εκεί που δε το περιμένει? Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε τις γνώμες και κάποιων αρχιτεκτόνων που χρησιμοποιούν Archicad.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Τ-911,

Η απάντησή μου εμπεριέχεται σε αυτά που ανέφερε ο paktomenos νωρίτερα, οπότε περιττεύει.

Το αν τρέχεις πιο γρήγορα με τα πόδια ή με τα δεκανίκια, είναι ένας προβληματισμός πράγματι αλλά προυποθέτει σαφή διαχωρισμό των μεν απ' τα δε, ανάλογα και με τις ανάγκες και τις διαθέσεις αναζήτησης του καθενός.

Δεν λέω ότι το autocad και τα συναφή καταργούναται, ειδικά για το autocad είναι σαν τα κλειδιά-πασπαρτού, κάνει τα πάντα, πρέπει να το ξέρεις, το θεωρώ δεδομένο, είναι σαν τα αγγλικά.

Link to comment
Share on other sites

Οι εταιρείες γυρνάνε σε τεχνολογίες (BIM). Θυμάμαι όταν είχαν βγει οι πρώτες CAD εφαρμογές που όλοι έλεγαν χαρτί και πάλι χαρτί, άντε τελικά ψώνισαν ένα Autocad και κάνουν οτι έκαναν στο χαρτί στο Autocad. Δεν ξέρω που οφείλετε η δυσκολία μας για αλλαγή και εξέλιξη αλλά σίγουρα με αυτόν τον τρόπο μένουμε πίσω. Βέβαια στις ΗΠΑ μαθαίνουν προγραμματισμό από το γυμνάσιο... :cry:

 

Το τι έχει ειπωθεί εδώ δεν λέγεται, αλλά ας σχολιάσω μερικά...

1. Το Revit δεν εκτυπώνει σε μεγάλο χαρτί.

Ουδέν σχόλιο.

2. Στην ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλο γραφείο που να δουλεύει BIM

BOBOTIS - Archicad

3. H τεχνολογία ΒΙΜ δεν προχωράει και ο κόσμος γυρίζει στο AutoCAD.

1900 Revit firms

4. To Revit δεν κάνει καλό φωτορεαλισμό.

Τραπεζαρία

 

Επειδή όμως το θέμα είναι ποιό BIM? kai o paktomenos δήλωσε ότι έχει περάσει από CADware σε Revit και τελικά σε Archicad, μπορείς να μας κατατοπίσεις λίγο για την πορεία σου.... :?:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.