Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μιλάω μόνο για Αρχαία Ελλάδα και όχι για τον άλλον αρχαίο κόσμο. Στους άλλους λαούς ήταν res αν ξέρεις τι σημαίνει.

  • Απαντήσεις 139
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

ε δεν αλλάζει τίποτα.διαβασε λιγακι κανένα βιβλιο.και βάλε και το μυαλό σου να δουλέψει.

αν η μοίρα ενός ανθρώπου που εξαγοραζόταν σε εξευτελιστική τιμή και για τον οποιο ο κυριος του ήταν απόλυτα κυριαρχος να τον κάνει ότι θέλει,σκεψου σε τι μοίρα ηταν.αν ήταν δημόσιος υπάλληλος και καλύτερα.σιγά μην επαιρνε και επίδομα υπερωριων και εκτός εδρας.:DΕλεος.:-xνα υπάρχει ενα οριο στο τι λέμε.

Δημοσιεύτηκε

Και όμως ο δούλος στην Ελλάδα μπορούσε να γίνει ελεύθερος αν το ήθελε το ξέρεις αυτό;

Δημοσιεύτηκε

οχι όλοι και όχι αν το ηθελε αυτος.δεν ηταν όλοι οι δουλοι το ιδιο.υπήρχαν κατηγορίες δούλων.η χειρότερη ήταν αυτη που τους εριχναν στο Λαυριο.κυριολεκτικά δεν ξαναέβλεπαν το φως του ηλιου.

Υπήρχαν και δουλοι με πολύ καλύτερη μοιρα.Και μπορούσε σε ωρισμένες περιπτώσεις να γίνει ελευθερος (σε ολο τον αρχαιο κοσμο-οχι μόνο στην Ελλάδα)-το αφεντικό του δηλαδη αν ηθελε.

αυτο ομως δεν αλάζει τίποτα.ήταν στην απολυτη εξουσία του αφεντικού του.που δεν ηταν σπάνιο γεγονός να πετάξει τα παιδιά της δούλας επειδή το εκρινε ασύμφορο οικονομικά οπως πετανε τα γατάκια.αυτή ηταν η κατάσταση.το ότι μπορούσε να γίνει ελευθερος υπο προυποθέσεις

δεν μειώνει σε τίποτα την βαρβαρότητα του θεσμού της δουλείας.

Δημοσιεύτηκε

Αυτοί στο Λαύριο δεν ήταν δούλοι αυτοί ήταν παράνομοι και οι νόμοι τότε ήταν όχι απλώς αυστηροί αλλά απαράδεκτοι, με τα σημερινά δεδομένα, αλλά με αυτούς τους νόμους όμως μεγαλούργησαν.

Δημοσιεύτηκε
.ψαξτο και εσύ λίγο καλύτερα.για να δής οτι οι φασίστες την Σπάρτη την έχουν σαν προτυπο.

 

και? τι μας νοιαζει? το ιδιο που κανεις εσυ καναν και αυτοι. τιποτα δεν καταλαβαν απο εναν διαφορετικο πολιτισμο παρα αυτο που ταιριαζε με την δικη τους κοσμοθεωρια για την συγχρονη εποχη. σε λιγο θα μας πεις οτι εχουν και ευθυνη οι αρχαιοι σπαρτιατες για τα εγκληματα του μεταξα και της χουντας (αυτοι τους ειχαν για "προτυπο")

 

ξαναλεω γιατι η επι μερους κουβεντα ειναι λαθος - γενικο ειναι το θεμα: εσυ που ζεις σε μια κοινωνια διαμορφωμενη μετα απο 300 χρονια ανθρωπιστικων θεωριων και μιας μεγαλης επιρροης του χριστιανισμου περι αγαπης και σεβασμου στον ανθρωπο, κρινεις και κατακρινεις ως "βαρβαρους" καποιους πολιτισμους (δεν στεκομαι στον ελληνικο) επειδη ζουσαν 2 χιλιαδες χρονια πριν με διαφορετικη κοσμοθεωρια.

 

ε τι να πω? για τα ματια τα δικα μας ηταν αγριοι οι ανθρωποι. Συμφωνουμε. Επιναν το αιμα των αντιπαλων τους και κοβαν κεφαλια (στο ελλαντα μεχρι το 1949 κιολας). Επισης σκοτωνανε τους δουλους τους με την ιδια συχνοτητα που σημερα καποιος που εχει μουλαρια τα σκοτωνει (δηλαδη ποτε γιατι ειναι περιουσιακο στοιχειο).

 

Εχεις κατσει να σκεφτεις οτι μεσα σε αυτη την αγριοτητα, την "βαρβαροτητα" που λες εσυ, καθοντουσαν καποιοι ανθρωποι γυρω απο ενα τραπεζι στην αρχαια αθηνα, στην αρχαια αιγυπτο, ακομη και στην περσια, και μεσα απο μια κουβεντα μπήκαν οι βασεις για τον ανθρωπισμο που τοσο σε εκφραζει σημερα?

και το να λες την αρχαιοτητα "βαρβαρικη" μειωνει αυτο το επιτευγμα της αρχαιας ανθρωποτητας?

Δημοσιεύτηκε

να διευκρινίσω και να ξεκαθαρισω κατι-φυσικά δεν καταφέρομαι εναντίον των αρχαίων Ελλήνων-Σπαρτιατών και γενικά εναντίον του αρχαίου κοσμου η μάλλον φυσικά και αναγνωρίζω τα θετικά τους.απο την αλλη καλό ειναι να μην ζούμε με μυθους και να βλεπουμε τα πράγματα όπως ηταν και να βγάζουμε τα σωστα συμπερασματα.

Ουτε λοιπόν ο Χριστιανισμός κατηργησε την δουλεία-ακόμα και τα βυζαντινα μοναστήρια ειχαν τους δούλους τους(καλά βλέπω να "φρικάρουν" παλι καποιοι φανατικοι της Ορθοδοξίας.)

Για την ακρίβεια ακόμη και σημερα θα είχαμε δουλους (και φυσικα υπάρχουν εν μερει)

Ομως στο μεγαλύτερο βαθμό η δουλεία είναι παρελθόν.

Και σαυτό δεν βοήθησε καμια πολιτική θεωρία ουτε καμια θρησκεια.

η Επιστήμη είναι αυτη που κατηργησε την δουλεία,με την εφευρεση των μηχανων.

Στην πραγματικότητα η Επιστήμη είναι ο μόνος συμαχος που εχει ο ανθρωπος εναντια

στις αντιξοοτητες της ζωής.

Και η Επιστήμη χρειάζεται να βλέπει καθαρα,χωρίς παραμορφωτικούς φακους.

Δημοσιεύτηκε

Η επιστήμη εξελίχθηκε στο πέρασμα των αιώνων, με πολλή μελέτη, ανακαλύψεις, συνεργασία, ομαδική δουλειά κτλ. Όμως, ο κύριως στόχος της, δεν ήταν να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, ήταν να έχεις το πάνω χέρι σε πολέμους και συγκρούσεις. Οι υπολογιστές, το ιντερνέτ, τα οχήματα δημιουργήθηκαν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς ώστε να έχεις σαφές πλεονέκτημα στη μάχη. Οι περισσότερες τεχνολογικές ανακαλύψεις οφείλονται στον σκοπό του ανθτώπου να υποτάξει τον άλλο.

Προφανώς, στην εποχή μας, που δόξα το Θεό δεν έχουμε τέτοιους πολέμους όπως παλιά, οι τεχνολογικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις γίνονται με διαφορετικό σκοπό, την εμπορευματοποίηση, και άρα το χρήμα. Άρα όσο ο σκοπός είναι η κυριαρχία και ο πλούτος πάντα θα έχουμε νέες τεχνολογιές, νέα γνώση. Φυσικά είναι καλά όλα αυτά, χαιρόμαστε τους καλούς υπολογιστές, τα γρήγορα αμάξια κτλ, αλλά δυστυχώς πίσω από όλα αυτά, δεν είναι η βελτίωση του τρόπου ζωής, αλλά το χρήμα και η εξουσία.

Δημοσιεύτηκε

προς το παρών μίλησα για τα αποτελέσματα της Επιστήμης,που βόηθησε να καταργηθεί η δουλεία.Τωρα οσον αφορα τον κινητήριο μοχλο ,δεν διαφωνω σε οσα λες,όμως συμπληρώνω οτι δεν είναι μονο αυτά.Είναι και η προσωπική ικανοποιηση-η φιλοδοξία-η δοξα.Βεβαια για να είμαι πληρης με αυτα που έχω διαπιστώσει,πιστέυω ότι το ανθρώπινο γονίδιο "παραγει" τους εφευρετες,δηλαδη οπως στις μελισες υπαρχει διαχωρισμος,ετσι υπάρχει και στον ανθρωπο.Ετσι αλλοι είναι γενημενοι για χειρωνακτικη εργασια,αλλοι για πνευματική,αλλοι προορίζοντε για διαφορες δουλειες και μια μερίδα

προορίζεται να γινουν εφευρετες.Αυτοι οτι και να τους κάνεις θα εφευρουν,γιατί είναι γενημενοι γιαυτο.Απλα μπορει αυτοι που θα τους χρηματοδοτήσουν να εχουν τα διαφορα κίνητρα κλπ κλπ

παρε παραδειγμα τον Αρχιμήδη και το "μη μου τους κυκλους ταρατε"

ο πραγματικος εφευρετης δινει και την ζωή του για την εφευρεση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.