Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι,

πρόκειται να αναθέσω μια φωτογραμμετρική μελέτη για μια έκταση περί τα 1.500 στρέμματα, δυστυχώς όμως οι γνώσεις μου πάνω στο αντικείμενο βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Αν κάποιος έχει τη διάθεση να μου πει κάποια βασικά και χρήσιμα θα το εκτιμούσα δεόντως. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται, αλλά και κάποια γραφεία που θα μπορούσα να απευθυνθώ, ίσως...

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

συνάδελφε petroyan

θα πρέπει τα ερωτήματα να γίνουν πιό συγκεκριμένα

γιά αρχή

η μελέτη που θα αναθέσεις είναι φωτογραμμετρική η φωτοερμηνευτική?

δώσε μας λίγα στοιχεία για το αντικείμενο (επίγεια-εναέρια-δορυφορική λήψη τι?)

σε ενδιαφέρει η ακρίβεια που μπορεί να επιτευχθεί?

σε ενδιαφέρει το κόστος?

τα ξαναλέμε

Δημοσιεύτηκε

Είδες όταν δεν ξέρεις...

Η μελέτη πρέπει να είναι εναέρια φωτογραμμετρική.

Με ενδιαφέρει και η ακρίβεια που μπορεί να επιτευχθεί και κάποια τάξη μεγέθους για το κόστος.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε petroyan, πρώτα θα καθορίσεις την απαιτούμενη ακρίβεια σε ΧΥΖ και τον χρόνο λήψης αεροφωτογραφιών που σε ενδιαφέρει, για να δείς τι αφίες διαθέτει η ΓΥΣ και ο ΟΚΧΕ, καθώς και διατιθέμενες κλίμακες.

Η απαιτούμενη ακρίβεια απόδοσης σε ΧΥΖ καθορίζει και την απαιτούμενη κλίμακα αφιών.

Για την εργασία σίγουρα θα προαπαιτηθεί και ο γεωδαιτικός προσδιορισμός 4 - 5 φωτοσταθερών με επιτόπιες μετρήσεις gps στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εργασίες αυτές σίγουρα είναι φθηνότερες από τις αντίστοιχες επίγειες και συνήθως κοστολογούνται με κατ΄αποκοπή τιμή μεταξύ των συμβαλλομένων.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές φυσικά.

Δημοσιεύτηκε

Ένα βασικό ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί, είναι ο λόγος για τον οποίο προτιμάς την απόδοση της συγκεκριμένης έκτασης με φωτογραμμετρική μέθοδο και όχι με επίγεια αποτύπωση. Αν σε ενδιαφέρει η απόδοση της επιφάνειας του εδάφους σε συγκεκριμένη κλίμακα και χρονική περίοδο, πρέπει να ερευνήσεις, πρώτα, αν υπάρχει διαθέσιμη φωτοληψία με αντίστοιχο ύψος πτήσης και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν σε ενδιαφέρει η απόδοση της επιφάνειας σήμερα, και σε συγκεκριμένη κλίμακα, πρέπει να συγκρίνεις το κόστος και την ακρίβεια σε σχέση με την επίγεια μέθοδο.

 

Δύο, ακόμη, βασικοί παράγοντες για την επιλογή σου είναι ότι, 1) η ανάθεση της εργασίας απόδοσης της επιφάνειας του εδάγους, με φωτογραμμετρική μέθοδο, πρέπει να γίνει σε εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο και 2) η διαδικασία είναι διαφορετική εάν ο εργοδότης είναι ιδιώτης ή το δημόσιο.

Δημοσιεύτηκε

Ο συνάδελφος qmd έδωσε σε γενικές γραμμές όσα στοιχεία χρειάζεσαι.

Το θέμα είναι όπως αναφέρει ο συνάδελφος ΜΑΚΑΡ αν χρειάζεσαι την απόδοση του τώρα. Είναι περισσότερο από δεδομένο ότι η ΓΥΣ δε θα έχει πρόσφατες Α/Φ. Βέβαια μπορείς να βρείς Α/Φ πρόσφατες από τα μελετητικά γραφεία που ανέλαβαν την μελέτη παραγωγής ορθοφωτογραφιών του Εθνικού Κτηματολογίου.

Αν βέβαια η έκταση βρίσκεται στις Μαδάρες ή στον Ψηλορείτη τότε δεν έχεις άλλη επιλογή από τη φωτογραμμετρική μέθοδο οπότε θα χρησιμοποιηθούν όποιες Α/Φ είναι διαθέσιμες.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ συνάδελφοι

Όταν ήταν να εγκατασταθεί ΑΗΣ και υπήρξαν αντιδράσεις, η περιοχή προσδιορίστηκε (ευτυχώς off the record) από τον τότε πρωθυπουργό "...στου διαόλου τη μάνα..."

Ο εργοδότης επιμένει σε φωτογραμμετρική μελέτη και όχι σε επίγεια αποτύπωση και σχετικά μεγάλη ακρίβεια. Τι τάξης ακρίβεια μπορεί να επιτευχθεί με φωτογραμμετρία όμως?

Δημοσιεύτηκε

Η ακρίβεια εξαρτάται κυρίως από την κλίμακα των Α/Φ και τη διακριτική τους ικανότητα. Γενικά ισχύει μια σχέση κλίμακας απόδοσης προς κλιμακα Α/Φ 1:4 με 1:5 που μπορεί να γίνει 1:8 αν για τη λήψη των Α/Φ έχει χρησιμοποιηθεί υπερευαίσθητο φιλμ μικρής κοκκομετρίας. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις ψηφιακές λήψεις, αλλά δε γνωρίζω τη σχέση κλίμακας με τις μετρητικές μηχανές που χρησιμοποιούνται.

Δημοσιεύτηκε

Η αναμενόμενη ακρίβεια του φωτογραμμετρικού διαγράμματος υψομετρικά είναι περίπου 1:10000 του ύψους πτήσης της φωτοληψίας από το έδαφος.

Πρακτικά για την ψηφιακή φωτογραμμετρία, από προσωπική εμπειρία σε άλλες ορεινές αντίστοιχες εργασίες ΜΥΗΣ και ΑΗΣ (με αφίες 1:15000 της ΓΥΣ σκαναρισμένες στα 1200dpi) η μέση υψομετρική ακρίβεια ήταν της τάξης του 1.5 έως 2 pixelsize στο έδαφος δλδ 0.30μ έως 0.50μ περίπου.

Η τελική ακρίβεια απόδοσης βέβαια επιρρεάζεται και από το είδος και τη μορφή της φυτοκάλυψης του εδάφους, ποιότητα αφιών κλπ. Φυσικά άν υπάρχουν αφίες 1:8000 η ακρίβεια βελτιώνεται κατά 2 φορές περίπου κ.ο.κ.

Δημοσιεύτηκε

με κλίμακα αφιων 1:15000 μπορώ να παράξω ισουψείς φωτογραμμετρικά σε ισοδιάσταση 1μ τη στιγμή που οι χάρτες ΓΥΣ 1:5000 έχουν ισοδιάσταση 4μ? ή είναι αδόκιμο?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.