Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πληροφοριακό σύστημα σεισμικής επικινδυνότητας κτιρίων απο το ΤΕΕ


Engineering News

Recommended Posts

Παρουσιάστηκε το πληροφοριακό σύστημα σεισμικής επικινδυνότητας των κτιρίων που κατάρτισε το ΤΕΕ και προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους δήμους της χώρας.

 

Η προσεισμική ενίσχυση των κτιρίων μπορεί να συνδυαστεί με επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, ώστε να προκύπτει ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων θωράκισης και βελτίωσης της λειτουργίας κάθε κτιρίου, με χαμηλό κόστος για τους ιδιοκτήτες τονίστηκε από κοινού από το ΤΕΕ και την ΚΕΔΚΕ.

 

Η κοινή αυτή διαπίστωση έγινε στην ειδική εκδήλωση παρουσίασης του πληροφοριακού συστήματος προσεισμικής ενίσχυσης, το οποίο κατάρτισε το ΤΕΕ, με τη συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ) και προσφέρεται δωρεάν από τις αρχές του νέου χρόνου, με τη μορφή DVD, ως ένα χρήσιμο εργαλείο, σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας.

 

Η δυνατότητα που αποκτούν οι 1133 δήμοι της χώρας, με το πληροφοριακό σύστημα που τους προσφέρει το ΤΕΕ, να γνωρίζουν σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου τη σεισμική διακινδύνευση κάθε κτιρίου, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για δημόσια κτίρια και να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για την κατάσταση του ακινήτου τους, ώστε να πράξουν τα δέοντα ειπώθηκε ότι μπορεί να συνδυαστεί με το πρόγραμμα, που προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

 

«Παράλληλα με το «εξοικονομώ κατ΄οίκον» θα μπορούσε με την ενδεικτική ονομασία «ενδυναμώνω κατ΄οίκον» να αναπτυχθεί και ένα παράλληλο πρόγραμμα, ώστε οι δύο αυτές δράσεις να προωθούνται από κοινού με οικονομικά κίνητρα και χαμηλότοκα δάνεια για τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες» ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση, ενώ προστέθηκε από τους ομιλητές η διάσταση ότι δραστηριότητες προσεισμικής ενίσχυσης δημοσίων κτιρίων συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμες δαπάνες από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος μιλώντας στην ειδική εκδήλωση δήλωσε ότι το ΤΕΕ είναι υπερήφανο για τις δράσεις του, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), καθώς αυτές οι δράσεις έχουν όραμα, στόχους και χρονοδιαγράμματα τα οποία τηρούνται με συνέπεια.

 

Για το νέο πληροφοριακό πρόγραμμα με την ονομασία «ανάπτυξης λογισμικού αναπαράστασης του δομικού πλούτου της χώρας και της σεισμικής τρωτότητας σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου» ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι αυτό το πρόγραμμα αξιοποιεί όλο το υπάρχον υλικό της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το σχετικό χαρτογραφικό υλικό, τις ερευνητικές προτάσεις και τις μελέτες του ΤΕΕ, παρέχοντας μια μακροσκοπική εικόνα για κάθε κτίριο, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε την όποια σεισμική επικινδυνότητα του κάθε κτιρίου, με αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα και απομυθοποιώντας τον όποιο κίνδυνο να μελετήσουμε και να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

 

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται συνέχισε ο κ. Αλαβάνος θα μπορεί να απευθύνεται στο μηχανικό του, ο οποίος με τη σειρά θα μπορεί να αξιοποιεί αυτό το υλικό για να καταλάβει αν θα πρέπει να κάνει μια ειδικότερη μελέτη για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα σεισμικότητας υπάρχει.

 

Αυτές οι μελέτες τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ όπως και οι αντίστοιχες μελέτες για επεμβάσεις στα κτίρια για την εξοικονόμηση ενέργειας απευθύνονται ιδίως στους ιδιοκτήτες από τα χαμηλότερα εισοδήματα. Ιδιοκτήτες κυρίως αυτών των κατηγοριών έχουν τα προβλήματα στα σπίτια τους και χρειάζεται συνολική και σωστή αντιμετώπιση για την προστασία τους και τη λειτουργική βελτίωση των κατοικιών τους.

 

Ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Θεοδόσης Π. Τάσσιος μιλώντας για το νέο πληροφοριακό πρόγραμμα τόνισε ότι είναι ένα υλικό ηλεκτρονικό, το οποίο θα δοθεί δωρεάν μέσω του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους. Πρόκειται για δουλειά που έκανε το ΤΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΑΝΤΥΚ, ώστε κάθε δήμαρχος να έχει τη δυνατότητα για να χαράξει μία στρατηγική προσεισμικής ενίσχυσης υφισταμένων κτιρίων μέσα στο δήμο του.

 

Στο πληροφοριακό σύστημα περιλαμβάνονται χάρτες, εξελίξεις σεισμικότητας και διακινδύνευσης ανά περιοχή, ανά γειτονία, πληροφορίες για κάθε σπίτι, πότε χτίστηκε από τι υλικό είναι καμωμένο, αν έχει άλλα υλικά, που να είναι πιθανώς πιο εύτρωτα, πόσους ορόφους έχει, με σκοπό να μπορεί ο δήμος τελικώς ακόμη και να ειδοποιήσει και τους ιδιοκτήτες αν τυχόν έχουν πρόβλημα, ώστε να μπορούν να μπουν πρώτοι στην προσπάθεια για μια προσεισμική ενίσχυση. Είναι προϊόν από την απογραφή κτιρίων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από την απογραφή του 2001 καταγράφονται συνολικά 4,2 εκατομμύρια σπίτια.

 

Το προϊόν αυτό, που θα πάρει ο κάθε δήμαρχος είναι χρησιμοποιήσιμο και για άλλες δουλειές. Για παράδειγμα μπορεί να δει τα ρέματα του, τα δημόσια κτίρια και την σεισμική τους επικινδυνότητα ώστε να παρέμβει σε αυτά αναλόγως. Υπάρχει ένα πολύτιμο πυκνό υλικό, το οποίο προσφέρεται προς το υπουργείο Εσωτερικών, που δαπάνησε χρήματα για αυτό το σκοπό, το οποίο μέσω των δήμων προσφέρεται στους πολίτες, ώστε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

 

Ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ ο Δήμαρχος Ρέντη, κ. Γεώργιος Ιωακειμίδης σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πράγματι μέχρι τώρα δείξει χαμηλή ανταπόκριση σε προγράμματα και δραστηριότητες προσεισμικής ενίσχυσης των κτιρίων, ακόμη και σημαντικών δημοσίων κτιρίων, που έχει ο κάθε δήμος στην περιοχή του. Απέδωσε το γεγονός στην έλλειψη πόρων και κυρίως στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα ο κάθε δήμος στην πραγματικότητα να μην προλαβαίνει να αντιμετωπίσει πέρα από τα τρέχοντα.

 

Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ είπε ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο το πληροφοριακό σύστημα, που προσφέρει το ΤΕΕ στους δήμους και τόνισε ότι η μόνη λύση για να μην πάει αυτή η δουλεία χαμένη, όπως παλαιότερα οι μικροζωνικές μελέτες, που έμειναν στα ράφια των ΟΤΑ είναι να συνδυαστεί με το παράλληλο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων, στη βάση κοινών μελετών και κινήτρων από την πολιτεία για κάθε κτίριο και κάθε ιδιοκτήτη.

 

Ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ κ Σταύρος Αναγνωστόπουλος χαιρετίζοντας τις εργασίες της εκδήλωσης τόνισε ότι το πρόγραμμα που ολοκλήρωσε το ΤΕΕ, προσφέροντας ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο στους δήμους και τους πολίτες για την προσεισμική ενίσχυση των κτιρίων κόστισε λίγες χιλιάδες ευρώ και στηλίτευσε ως παράδειγμα κακής διαχείρισης ότι παράλληλα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης δαπανήθηκε κονδύλι 9,5 εκατομμυρίων ευρώ για εξ αποστάσεως κατάρτιση εκπαιδευτικών για την σεισμική προστασία, όταν για αυτό το σκοπό υπάρχει ο ΟΑΣΠ και μπορεί να προσφέρει σχετική εκπαίδευση και επιμόρφωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, βουλευτής ΝΔ Αθανάσιος Νάκος ο οποίος μίλησε για τη σημασία της προσπάθειας του ΤΕΕ στον τομέα της προσεισμικής ενίσχυσης των κτιρίων και τόνισε ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τα κονδύλια του «Θησέας», καθώς αποτελεί μια πολύτιμη προσφορά για τους δήμους και τους πολίτες. Τόνισε την ανάγκη να θωρακιστούν τα παλαιά κτίρια, προ του 1978, καθώς στη συνέχεια οι κανονισμοί και οι τεχνολογίες κατασκευών εξελίχθηκαν και πρότεινε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των δημοσίων κοινόχρηστων κτιρίων.

 

Λογισμικό αναπαράστασης του δομικού πλούτου

 

Το νέο πρόγραμμα «ανάπτυξης λογισμικού αναπαράστασης του δομικού πλούτου της χώρας και της σεισμικής τρωτότητας σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου» παρουσίασε ο συντονιστής του κ. Βύρωνας Νάκος, Καθηγητής ΕΜΠ Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, σημειώνοντας ότι στο εύχρηστο ηλεκτρονικό υλικό που θα λάβει δωρεάν ο κάθε δήμος για τη χάραξη της αντισεισμικής στρατηγικής, περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δυνατότητες:

 

Πλήρεις πολεοδομικοί χάρτες, με επιλεκτική αναφορά σε οποιοδήποτε οικοδομικό τετράγωνο

 

Πληροφορίες (ανά οικοδομικό τετράγωνο) για τα σεισμικώς κρίσιμα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε κτιρίου: υλικό κατασκευής, αριθμός ορόφων, έτος κατασκευής, χρήση κ.ά., από τα οποία εξαρτάται η σεισμική διακινδύνευση του κάθε κτιρίου.

 

Δείκτες (π.χ. μέγιστος μέσος όρος κλπ.) σεισμικής διακινδύνευσης ανά οικοδομικό τετράγωνο.

 

Έτσι, οι τοπικές κοινωνίες θα διαθέτουν τώρα τις απαιτούμενες βασικές πληροφορίες, ώστε να έχουν μια προεκτίμηση της συνολικής και τοπικής διακινδύνευσης, να μπορούν να επιλέξουν με εύκολο τρόπο κτίρια για τα οποία θα αναζητήσουν τα μέσα υλοποίησης προσεισμικών ενισχύσεων κλπ.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι τρία εκατομμύρια κτίρια στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, έχουν κτιστεί με τους παλαιούς ανεπαρκείς Κανονισμούς και επομένως παρουσιάζουν στατιστικώς μεγαλύτερη σεισμική διακινδύνευση, σε σύγκριση με νεότερα κτίσματα.

 

Η συνεχής προσπάθεια για την προσεισμική ενίσχυση εκείνων των κτιρίων, συνιστά στόχο μεγάλης Εθνικής σημασίας - ιδίως για εκείνα τα κτίρια που είναι ιδιαιτέρως εύτρωτα, αλλά και για τα κτίρια μεγάλης κοινωνικής σημασίας.

 

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ κ. Νίκος Τσελέπης.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.