nikoskourtis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23 , 2009 Σε μεταλλικό κτίριο με μεταλλικό σκελετό και πάνελς (λαμαρινα, μονωτικο, λαμαρινα) απαιτείται συλλεκτήριο σύστημα για το ΣΑΠ και αγωγοί καθόδου; Μπορει η μεταλλικη σκεπή και ο μεταλλικός σκελετός να χρησιμοποιηθούν για συλλεκτήριο και σύστημα καθόδου και να γειωθεί το κτίριο στη βάση του; Εννοείται οτι θα εξασφαλιστεί η αγωγιμότητα μεταξύ σκεπής και σκελετού καθώς και όποιες συνδέσεις για αποφυγή ηλεκτρικών τόξων. Το κτίριο είναι σε βενζινάδικο. Στον ίδιο χώρο υπάρχει το γνωστό μεταλλικό υπόστεγο των αντλιών οπότε κι αυτο πιστέυω οτι θελει απλα γείωση στη βάση του αφού ολόκληρο το στέγαστρο είναι μεταλλικό-κολλητό. Για τις υπόγειες δεξαμενες πρεπει να προσέξω κατι ιδιαίτερα;
miltos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24 , 2009 Δες το σχέδιο του ΕΛΟΤ 1197 για την αντικεραυνική προστασία που επισυνάπτω. Έχω αγοράσει και το τελικό πρότυπο αλλά δεν βρήκα αλλαγές. Δες την 2.1.3 Κατ εμέ, αν αποφασίσεις να βάλεις συλλεκτήριο σύστημα πρέπει αυτό και οι αγωγοί καθόδου να απέχουν από τα πανελ όσο ορίζεται από το πρότυπο, ώστε να μην σχηματιστεί τόξο (δηλαδή να μην περάσει ο κεραυνός στα πάνελ) και τρυπήσουν τα πάνελ. EDIT : Δεν μπορώ να επισυνάψω το αρχείο λόγο μεγέθους. Αν θες γράψε το email σου να στο στείλω, ή να το ανεβάσω στα download αν δεν υπάρχει ήδη (δεν το έχω ξανακάνει, πρέπει να κοιτάξω τη διαδικασία πρώτα και δεν προλαβαίνω τώρα).
nikoskourtis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24 , 2009 Καταρχην συνάδελφε ευχαριστω. Το εχω διαβάσει αυτο το προτυπο. Το μόνο συμπέρασμα που βγάζω είναι οτι το πάνελ επειδή δεν εχει πάχος λαμαρίνας ανω των 4mm υπάρχει περίπτωση να τρυπήσει σε ενα πλήγμα. Επειδη αυτο πρεπει να αποφευχθει δεν μπορω να χρησιμοποιησω τη σκεπή ως αποκλειστικό συλλεκτήριο σύστημα. Θα κάνω λοιπον κλωβό. Ο κλωβός όμως θα συνδεθεί αγωγιμα με τη μεταλλική στέγη. Σε αυτη την περίπτωση γιατί ο κεραυνός να "προτιμήσει" τους συλλεκτήριους αγωγούς κι όχι τη στέγη; Στην περίπτωση των κεραμιδιών ο κεραυνός "προτιμάει" το συλλεκτήριο γιατί ειναι πολυ πιο αγώγιμο. Στη δικιά μου περίπτωση δεν θα είναι πιο αγώγιμο το συλλεκτήριο απο τη σκεπή. Αρα γιατι να το προτιμήσει;
ckiriako Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24 , 2009 Θυμαμαι πολυ αχνα απο το μαθημα Η/Μ πεδια οτι το φορτιο "μαζευεται" και "προτιμαει" να βρισκεται σε μερη με μεγαλες και αποτομες μεταβολες γεωμετριας. Ο καθηγητης τοτε μας το ειχε αποδειξει στο πινακα. Ειναι αλληλενδετα δηλαδη η αποτομη μεταβολη στη γεωμετρια μιας διαταξης με την συγκεντρωση φορτιου. Λεπτομερειες δεν θυμαμαι δυστυχως, ουτε εχω εδω τα βιβλια. Μια τυχαια διαταξη, ενα κομματι μεταλλο με μια αιχμη θα αρχισει να κανει σπινθηρισμους απο την αιχμη αυτη. Με την ιδια λογικη ο κεραυνος θα προτιμησει να πεσει στους αγωγους του συλλεκτηριου, αρκει ο καναβος που θα σχηματιζουν οι αγωγοι να μην ειναι υπερβολικα αραιος. Θα επανελθω αν βρω κατι χειροπιαστο να αναφερω.
miltos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24 , 2009 Χωρίς να έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να το υποστηρίξω, θεωρώ απίθανο να πέσει ο κεραυνός πάνω σε έναν κάναβο 5x5m που απέχει 5-10cm από το μεταλλικό και γειωμένο πάνελ. Νομίζω ότι στο βιβλίο του Ντοκόπουλου αναφέρεται ότι σύμφωνα με κάποιον γερμανικό κανονισμό πρέπει να απέχει ο κάναβος από τη στέγη, αν δε θέλουμε αυτή να πάθει ζημιά από τον κεραυνό.
leontas Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24 , 2009 Καλησπέρα και απο εμένα. απο εμπειρία σε Η/Μ φυσικού αερίου, σε μεταλική κατασκευή μπήκε κλοβός γειωμένος πάνω στα Η που με τη σειρά τους γειώνονται στην θεμελιακη.
nikoskourtis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25 , 2009 Για υπόγειες δεξαμενές καυσίμων τι αντικεραυνική προστασία προτείνετε;
CostasV Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25 , 2009 Με κάθε επιφύλαξη, διότι δεν έχω κάνει παρόμοιο έργο. Νομίζω ότι η μόνη προστασία υπόγειων εγκαταστάσεων από κεραυνικά πλήγματα, είναι η καλή γαλβανική απομόνωσή τους από τις υπέργειες εγκαταστάσεις. Δηλαδή θα πρέπει να τοποθετηθεί ειδική φλάντζα απομόνωσης στις σωλήνες που συνδέουν την υπόγεια δεξαμενή με τις αντλίες και τα εξαεριστικά. Και επίσης να μπούν και μονωτικά στις βίδες που χρησιμοποιύνται στις αντίστοιχες φλαντζωτές συνδέσεις. Στα καλώδια που τυχόν συνδέουν όργανα στην υπόγεια δεξαμενή με υπέργεια συστήματα, θα πρέπει να τοποθετηθούν αντικεραυνικά εξαρτήματα (SPD, surge protection device).
nikoskourtis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26 , 2009 Η γείωση των δεξαμενών με τη γείωση του κτιρίου θα πρεπει να είναι κοινή ή αμομονωμένες.
CostasV Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26 , 2009 Εφόσον οι υπόγειες δεξαμενές είναι γαλβανικά απομονωνμένες (για την προστασία από κεραυνικά πλήγματα) από τις υπέργειες εγκαταστάσεις, ΔΕΝ πρέπει να συνδέονται (οι υπόγειες δεξαμενές) με την γείωση του κτιρίου. Η γαλβαινική αυτή απομόνωση των υπόγειων από τις υπέργειες εγκαταστάσεις θα πρέπει να πληρεί κάποιος προδιαγραφές : - μηχανική αντοχής - αντοχής σε τάση κάποιων δεκάδων χιλιάδων βολτ αλλά δεν έχω πρόχειρο το σχετικό πρότυπο. Τώρα, εάν οι υπόγειες δεξαμενές έχουν δικό τους αποκλέιστικό σύστημα γείωσης (π.χ με καθοδική προστασία) για λειτουργικούς λόγους, αυτό το σύστημα γείωσης θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την κοινή γείωση και το δε ηλεκτρόδιο γείωσης αυτής της ανεξάρτητης γείωσης να απέχει αρκετά δεκάδες μέτρα από το ηλεκτρόδιο γείωσης του κτιρίου όπου θα διοχετεύονται τυχόν κεραυνοί. Τα παραπάνω, πάλι με επιφύλαξη.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα