nikoskourtis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2009 Δεκαδες μετρα δε γινεται να απεχουν οι 2 γειωσεις στην περιπτωση μου. Επιπλεον βρηκα οτι οι γειώσεις πρεπει ολες να συνδεονται μεταξύ τους. http://www.pratiria.gr/%CE%9D%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1/%CE%94%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%82/tabid/231/Default.aspx?PageContentID=27
CostasV Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28 , 2009 Η διασύνδεση όλων των συστημάτων γείωσης, είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται μόλις τα τελευταία ... 10 χρόνια περίπου. Πριν, υπήρχαν οδηγίες για ξεχωριστά συστήματα, αλλού η γείωση του αλεξικέραυνου, αλλού η γείωση των ισχυρών ρευμάτων και αλλού η γείωση των σημάτων. Τώρα που τα κάνανε όλα σε κοινή γείωση, εντάξει. Να πω ότι έχει βάση η ενοποίηση για όλες τις υπέργειες εγκαταστάσεις. Αλλά να συνδέουμε ΚΑΙ τις υπόγειες εγκαταστάσεις στην κοινή γείωση του αλεξικέραυνου, αυτό δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν ειδικό! Και μην μου πείτε ότι αυτοί που έγραψαν τον νόμο είναι ειδικοί Διότι και αν υποθέσουμε ότι είναι, άντε βρες τους να σου πουν το γιατί και το πώς;
miltos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Ένα μεγάλο αρνητικό των κανονισμών είνει ότι λένε κάτι χωρίς να το εξηγούν. Πως να το εφαρμόσω αυτό, τη στιγμή που δεν το καταλαβαίνω και δεν γνωρίζω τη σκοπιμότητά του. Είναι αυτό που λέμε τυφλοσούρτης.
CostasV Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Και στο ΦΕΚ (22 Ιουνίου 2009) για Καθορισμός τρόπου εγκατάστασης και τοποθέτησης δεξαμενών υγραερίου (LPG), με χωρητικότητα μέχρι 18 m3 εντός πρατηρίων υγραερίου μικτών ή αμιγών. σελ 5 από 12, γράφει στην παράγραφο 1.6 Γείωση δεξαμενής και εγκατάστασης υγραερίου ... Απαγορεύεται η χρήση του συστήματος γείωσης της εγκατάσταση υγραερίου για την γείωση άλλων εγκαταστάσεων ή συνδέσεων αλεξικέραυνων. Σε δεξαμενές με καθοδική προστασία, η γείωση δεξαμενής υγραερίου δεν επιτρέπεται να συνθεθεί με την θεμελιακή γέιωση, ενώ σε όλα τα σημεία που αυτή συνδέεται με τις σωληνογραμμές κτλ, θα πρέπει να παρεμβάλλεται κατάλληλων προδιαγραφών μονωτικός σύνδεσμος (διηλεκτρικό) καθώς και κατάλληλα μονωτικά υλικά. Δεν απαιτείται αντικεραυνική προστασία. -------------------- Αυτό είναι το καλό με τους νόμους στην Ελλάδα. Εχεις τόσους ώστε να μπορείς να διαλέξεις ποιόν θέλεις να εφαρμόσεις
nikoskourtis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Απο επιστημονικη αποψη ποιο ειναι το σωστο και γιατι; Αν κάνουμε μια κοινη γειώση, ολες οι εγκαταστασεις θα εχουν κοινο δυναμικο. Σε αυτη την περιπτωση τι θα γινει αν πέσει ενας κεραυνος; Αν εχουμε ξεχωριστες γειωσεις και πεσει ενας κεραυνος δεν υπαρχει κινδυνος μεταξυ 2 ξεχωστιστα γειωμενων συστηματων στον ιδιο χωρο, να δημιουργηθει διάσπαση;
miltos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Ναι, αν έχουμε δύο αντικείμενα με ξεχωριστές γειώσεις στον ίδιο χώρο υπάρχει κίνδυνος, αφού θα έχουν διαφορετικό δυναμικό. Τι γίνεται στην παρακάτω περίπτωση: Ένας μεταλλικός ιστός φωτισμού βρίσκεται σε απόσταση από τη γείωση του ΣΑΠ, αλλά είναι συνδεδεμένος με αυτή. Πέφτει κεραυνός και κάποιος φουκαράς ας υποθέσουμε ότι εκείνη τη στιγμή ακουμπάει τον ιστό. Δεν θα ήταν καλύτερο να μην είναι συνδεδεμένος ο ιστός με τη γείωση του ΣΑΠ?
CostasV Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Απο επιστημονικη αποψη ποιο ειναι το σωστο και γιατι; Αν κάνουμε μια κοινη γειώση, ολες οι εγκαταστασεις θα εχουν κοινο δυναμικο. Σε αυτη την περιπτωση τι θα γινει αν πέσει ενας κεραυνος; Αν εχουμε ξεχωριστες γειωσεις και πεσει ενας κεραυνος δεν υπαρχει κινδυνος μεταξυ 2 ξεχωστιστα γειωμενων συστηματων στον ιδιο χωρο, να δημιουργηθει διάσπαση; Για τις υπέργειες εγκαταστάσεις, η τρέχουσα επιστημονική άποψη είναι να είναι όλες οι γειώσεις αλληλοσυνδεδεμένες. Στην περίπτωσή σου όμως έχεις υπόγειες δεξαμενές με ιδιαίτερο σύστημα γείωσης για καθοδική προστσσία (εάν και εφόσον απαιτείται) . Το να συνδέσεις το σύστημα καθοδικής προστασίας στην κοινή γείωση, ΔΕΝ μπορώ να το καταλάβω. Οι υπόγειες δεξαμενές εφόσον είναι μέσα στην γη, αργά ή γρήγορα, εάν δεν επιβάλλεται άλλη εξωτερική τάση από σύστημα καθοδικής προστασίας, παίρνουν το φυσικό δυναμικό του χάλυβα (λόγω μικρών ατελειών στην αντιαβρωτική μόνωση) στην γη. Αν δεν υπάρχει καθοδική προστασία, και συνδεθούν οι δεξαμενές με την κοινή γείωση τότε ανάλογα με το υλικό του ηλεκτρόδιο γείωσης, θα έχουμε φαινόμενα διάβρωσης είτε του ηλεκτροδίου, είτε της δεξαμενής. Αμ υπάρχει καθοδική προστασία, και συνδεθούν οι δεξαμενές με την κοινή γείωση, τότε το δυναμικό των δεξαμενών σε σχέση με την γη, θα ανεβοκατεβαίνει εξαρτώμενο από το δυναμικό του ηλεκτροδίου γείωσης. Και αυτό δεν είναι καλό. Διαφορές της τάξης των +- 20 mV είναι σημαντικές για καθοδική προστασία. Και αν τυχόν πέσει και κανένας κεραυνός, θα καταστρέψει σίγουρα μέρος της αντιδιαβρωτικής μόνωσης της δεξαμενής, καθώς κάποιο μέρος του κεραυνού θα διοχετευθεί από το τοίχωμα της δεξαμενής προς το έδαφος. Κίνδυνος ανάφλεξης εντός της δεξαμενής όπου το κλάσμα των ατμών καυσίμου είναι σχεδόν 100%, δεν θεωρείται πιθανή.
miltos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Αν δεν υπάρχει καθοδική προστασία, και συνδεθούν οι δεξαμενές με την κοινή γείωση τότε ανάλογα με το υλικό του ηλεκτρόδιο γείωσης, θα έχουμε φαινόμενα διάβρωσης είτε του ηλεκτροδίου, είτε της δεξαμενής. Αν συνδεθεί η γείωση της δεξαμενής με τη γείωση του ΣΑΠ μέσω σπινθιριστή, στην ουσία αυτές οι γειώσεις είναι ασύνδετες και δεν μπορεί να επηρεάσει ηλεκτρολυτικά η μία την άλλη. Αν χτυπήσει κεραυνός, τότε ο σπινθιριστής θα συνδέσει αγώγιμα τις γειώσεις.
CostasV Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Σϋμφωνοι. Η τοποθέτηση σπινθηριστή (spark gap) θα λύσει το πρόβλημα της αγώγιμης σύνδεσης. Αλλά γιατί να προσπαθούμε να μεταδόσουμε τμήμα της τεράστιας ισχύος (η κατά μέσο όρο ,μέγιστη στιγμιαία ισχύς ενός κεραυνού είναι περίπου 1000 GW, συγκριτικκά η ΔΕΗ έχει συνολικά εγκατεστημένη ισχύ περίπου 12 GW ) του κεραυνού στις δεξαμενές; Με ό,τι αρνητικό αυτό συναπάγεται για την ποιότητα της μόνωσης των δεξαμενών μετά τον κεραυνό; Δεν ξέρω, αλλά απλώς ρωτώ.
nikoskourtis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29 , 2009 Τι γίνεται στην παρακάτω περίπτωση: Ένας μεταλλικός ιστός φωτισμού βρίσκεται σε απόσταση από τη γείωση του ΣΑΠ, αλλά είναι συνδεδεμένος με αυτή. Πέφτει κεραυνός και κάποιος φουκαράς ας υποθέσουμε ότι εκείνη τη στιγμή ακουμπάει τον ιστό. Δεν θα ήταν καλύτερο να μην είναι συνδεδεμένος ο ιστός με τη γείωση του ΣΑΠ? Με βαση το βιβλιο της καθηγητριας μου Ε.Πυργιώτη, σε πτώση κεραυνού κοντά σε άνθρωπο ή ζώο υπάρχει η πιθανότητα, λόγω της ροής του ρεύματος κεραυνού στη γύρω απ τον κεραυνό περιοχή, να δημιουργηθεί μια μεγαλη διαφορά δυναμικού ανάμεσα στα πόδια του ανθρώπου ή του ζώου. Συνέπεια μπορει να είναι ο θάνατος ή η παράλυση των κατω ακρων. Αυτά έχουν παρατηρηθεί στην πράξη. Μαλιστα επειδη η διαφορα δυναμικου εξαρταται απο το ανοιγμα των ποδιων, τα μεγαλα ζωα κινδυνευουν περισσοτερο. Συνεπώς milto υπάρχει και η αντιθετη αποψη. Αν δηλαδη εχω ανεξαρτητες γειώσεις ο μεταλλικός ιστός που λες μπορει να έχει τεραστια διαφορα δυναμικου απο τα πόδια του ανθρώπου αφου ο ιστος θα εχει το δυναμικο της γειωσης στην οποια ειναι συνδεμενος (η γειωση αυτη μπορει να βρισκεται μακρια οποτε να εχει δυναμικο μηδεν), ενω εκει που παταει ο ανθρωπος, στη βαση του ιστου, θα υπαρχει ενα μεγαλο δυναμικο απο τη διοχετευση του ρευματος κεραυνου. Αντιθετα αν ολες οι γειωσεις είναι ισοδυναμικες τοτε υπογεια στο οικοπεδο δημιουργειται μια "πιο ισοδυναμικη" περιοχη με μικρες διακυμανσεις στο δυναμικο και κυριως ομαλες διακυμανσεις.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα