Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
Στα ιδιωτικά έργα αν είναι με αυτεπιστασία έχει ο ίδιος ευθύνη, διαφορετικά έχει ο μηχανικός.

Όταν δεν γίνεται με αυτεπιστασία, υπάρχει επιστάτης που έχει οριστεί από τον ιδιοκτήτη.

Ο επιβλέπων μηχανικός δεν είναι επιστάτης σε καμία περίπτωση. (Εκτός αν υπάρχει συμφωνία για να αναλάβει και αυτό το ρόλο).

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει εδώ ένα ενδιαφέρον κείμενο http://library.tee.gr/digital/m2009/m2009_koutinas1.pdf

 

Σελίδα 7:

Οι Επιβλέποντες Μηχανικοί οφείλουν να επιβλέπουν τις εργασίες δόμησης, ώστε αυτές να εκτελούνται σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος, του διαγράμματος κάλυψης και της μελέτης που υποβλήθηκε και να υποβάλουν σχετική δήλωση

Συμπερασματικά, ο ευαίσθητος χώρος των Ελλήνων Μελετητών, οι οποίοι ασχολούνται με τα κτιριακά έργα έχει να αντιμετωπίσει τις εξής ευθύνες:

• Σύνταξη Μελετών και Σχεδίων

• Σύνταξη Φακέλου / Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΕ – ΣΑΕ)

• Χρονοδιαγράμματα Κατασκευής

• Σύνταξη Προϋπολογισμού Έργου

• Επίβλεψη Εφαρμογής Μελέτης και Κατασκευής

• Επίβλεψη των φάσεων Κατασκευής και των Μέτρων Ασφαλείας

• Παραλαβή του αποπερατωμένου Έργου

Για τις παραπάνω ευθύνες του είναι υπόλογος έναντι:

• Του ιδιοκτήτη (ΚτΕ)

• Των Υπηρεσιών του Δημοσίου

• Του Εργατοτεχνικού Προσωπικού

• Του Κατασκευαστή

• Διαφόρων “Τρίτων”.

 

 

Βέβαια η νομολογία είναι περίεργο πράγμα στην Ελλάδα, και μοναδική περίπτωση να βρει όντως τον μπελά του ο επιβλέπων μηχανικός είναι εάν πάθει κάτι άνθρωπος.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι

κάπου έχει ξεφύγει το θέμα. Νομίζω ότι την συνολική ευθύνη για το έργο την έχει ο επιβλέπων μηχανικός άσχετα με ποιον τρόπο εκτελείται το έργο. Συμφωνώ ότι πρέπει να συμπληρώνει το ημερολόγιο του έργου και να κάνει τις παρατηρήσεις του όπου πρέπει αλλά όταν τα συνεργεία αρνούνται να συμμορφωθούν η παραίτηση είναι μονόδρομος, αλλοιώς η ευθύνη είναι του μηχανικού.

Η αναγραφή εντολών ή παρατηρήσεων στο ημερολόγιο του έργου είναι η μισή δουλειά, η άλλη μισή είναι να βεβαιωθείς ότι οι εντολές εφαρμόστηκαν.

Π.χ. εάν κατά τον έλεγχο χάραξης διαπιστώσεις ότι μία κολώνα έχει τοποθετηθεί λάθος και το γράψεις στο ημερολόγιο δεν πρέπει πριν τη σκυροδέτηση να ελέγξεις αν η εντολή σου εφαρμόστηκε;

Τώρα αν η αμοιβή επίβλεψης είναι αντίστοιχη με την εργασία που εκτελούμε και τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε είναι μεγάλη ιστορία και χρειάζεται ολόκληρη συζήτηση.

Δημοσιεύτηκε
Νομίζω ότι την συνολική ευθύνη για το έργο την έχει ο επιβλέπων μηχανικός άσχετα με ποιον τρόπο εκτελείται το έργο.

Στα ιδιωτικά έργα έχει και ο ιδιοκτήτης ευθύνη για την ασφάλεια των εργατών.

Δημοσιεύτηκε

Οπως τα λέει ο arcgeo είναι .

Παλιότερα υπήρχε στα έντυπα η δήλωση ανάληψης κατασκευής Ο.Σ. , όταν ο όγκος αυτού ξεπερνούσε τα 150 μ3 .

Ισχύει αυτό σήμερα ?

 

Αν ισχύει και ο ιδιοκτήτης κάνει αυτεπιστασία , τότε έχει ευθύνες ο ίδιος .

 

Οπως έχω ήδη πεί πολλές φορές , εμείς οι μηχανικοί αντί να τσακωνόματε μεταξύ μας έπρεπε να επιδιώξουμε το μεγάλωμα της εργασιακής πίττας .

ΜΗΚΙΕ και παράσταση στις μεταβιβάσεις ακινήτων , θα ήταν μιά καλή αρχή .

 

Είδατε πως ξεσηκώθηκαν οι δικηγόροι γιά αυτό το θέμα , τώρα με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η κυβέρνηση έκανε πίσω .

 

Δυστυχώς οι συλλογικοί φορείς όμως περί άλλων τυρβάζουν .:confused:

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο συνεχίζουμε να υπογράφουμε υπό αυτές τις εξευτελιστικές κατ' εμέ συνθήκες.

Δεν είναι δυνατόν η επίβλεψη των στατικών να έχει τη χαμηλότερη αμοιβή. Γενικώς η αμοιβή των στατικών είναι πολύ χαμηλή, για το μέγεθος των ευθυνών που αναλαμβάνουμε. Πραγματικά, σχεδόν έχω μετανοιώσει που τελείωσα πολιτικός μηχανικός - είναι το πλέον παρεξηγημένο και κακοπληρωμένο επάγγελμα (αν ασχοληθεί κανείς αυστηρά με το αντικείμενο αυτό).

 

Edit: Θα ήθελα να προσθέσω μία απορία που με βασανίζει τον τελευταίο καιρό. Τα διάφορα ημερολόγια, οι εργολάβοι τα υπογράφουν; Αναφέρονται κάπου ονομαστικά, με τον αρ. Δελτ. Ταυτ. τους; Υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις, όπως εμεις; Μόνον έτσι θα είναι σοβαροί στη δουλειά τους. Προσωπικά το κυνηγάω σε κάθε μου δουλειά, ΠΡΙΝ σφραγίσω σεντόνια κλπ, υπεύθυνες δηλώσεις από ιδιοκτήτη και εργολάβο (αν είναι γνωστός), πάντα πληρωμή της επίβλεψης στο τέλος, είσπραξη μικρού ποσοστού στην αρχή για την περίπτωση παραίτησης στη μέση του έργου. Αν ο κάθε μηχανικός είναι αυστηρός και τυπικός, θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν και οι ιδιοκτήτες και οι εργολάβοι (αλλά και να μας σεβαστούν περισσότερο πιστεύω). Γιατί αν περιμένουμε το ΤΕΕ...

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι

‘Όπως ανέφερα παραπάνω το θέμα της ευθύνης του επιβλέποντα μηχανικού είναι μεγάλη ιστορία. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος κλάδος με τόσο ασαφή και εκτεταμένα όρια ευθύνης. Δυστυχώς ότι και αν συμβεί σε ένα έργο ο επιβλέπων μηχανικός είναι ο πρώτος υπαίτιος. Αν ψάξετε λίγο για την ευθύνη του επιβλέποντα θα τρελαθείτε.

Π.χ. παλιότερα (δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα) ο επιβλέπων μηχανικός ήταν υπεύθυνος για την προέλευση των υλικών που χρησιμοποιούσε. Στο πολυτεχνείο μας είχαν αναφέρει την περίπτωση μηχανικού που κατηγορήθηκε επειδή η άμμος που του προμήθευε η μάντρα προέρχονταν από παράνομη αμμοληψία.

Επίσης συνάδελφος ταλαιπωρήθηκε επί χρόνια στα δικαστήρια διότι σε οικοδομή που σταμάτησαν οι εργασίες για οικονομικούς λόγους του ιδιοκτήτη και η οποία είχε περιφραχθεί κανονικά, 4 χρόνια μετά τη διακοπή εργασιών μπήκαν κάποια παιδιά να παίξουν και το ένα έπεσε από τον 1ο όροφο και τραυματίστηκε.

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα.

Η ύπαρξη υπεργολάβων δεν μετριάζει την ευθύνη του επιβλέποντα παρά μόνον αν αποδεδειγμένα ο υπεργολάβος δεν ακολούθησε τις εντολές του(προσοχή: ακόμα κι αυτό έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια, αν δώσουμε εντολή προφορικά ή εγγράφως και δεν τηρηθεί πρέπει να διατάξουμε διακοπή εργασιών αλλιώς δεν μας καλύπτει ούτε η έγγραφη εντολή).

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Έχουμε δύο περιπτώσεις κατασκευής έργου και αντίστοιχα αρμοδιοτήτων επιβλέποντα.

 

1. Με συμβολαιογραφική πράξη γενικός εργολάβος έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου και την ασφάλιση του προσωπικού.

Εκεί ο μηχανικός έχει ρόλο ελεκτή και πιστοποιητή εργασιών και υλικών. Επίσης ελέγχει σε γενικές γραμμές την ασφάλεια του έργου και των εργαζομέων.

Αμοίβεται τουλάχιστον με την ελάχιστη αμοιβή επίβλεψης.

 

2. Με αυτεπιστασία (που λέει και το ΙΚΑ στην αναγγελεία του έργου) από τον ιδιοκτήτη και με υπεργολάβους.

Εκεί απαιτείται η σχεδόν καθημερινή παρουσία του επιβλέποντα.

Έλεγχος όσων εργάζονται καθημερινά στην οικοδομή (πρέπει όλοι να είναι ασφαλισμένοι - φανταστείται τι έχει να γίνει σε περίπτωση ατυχήματος ανασφάλιστου...)

Έλεγχος προμηθευτών.

Έλεγχος για κακοτεχνίες από άτεχνους μαστόρους.

Μιλάμε για έναν άνθρωπο που θα παίζει το ρόλο της διοίκησης του έργου, του εργοδηγού, του υπεύθυνου ασφαλείας και του τελικού πιστοποιητή πως όλα γίνονται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες.

Ο ιδιοκτήτης είναι απλώς ο χρηματοδότης (αφού δεν είναι μηχανικός άλωστε)

Η αμοιβή σε αυτή την περίπτωση είναι σε ποσοστό επί του κοστολογίου του έργου (12 με 15%). Η νομοθεσία ορίζει ως ελάχιστη την τετραπλάσια της περίπτωσης (1).

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοί!! Τι γίνεται σε περίπτωση που ταυτόχρονα πέφτουν μπετά στις δύο οικοδομές? Την έβαψες? Δεν μπορείς να βρίσκεσαι και στα δυο.

Δημοσιεύτηκε

@KPARA

 

Αυτά τα σκέφτεται κάποιος από πριν και φροντίζει να ''μοιράσει'' κάποια επίβλεψη με συνάδελφο της εμπιστοσύνης του.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.