Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

σήμερα εγώ δεν θα γράψω τίποτα. Θα κρατήσω μια μέρα πενθους- σιωπης για τον εργατη που επαθε ηλεκτροπληξια.

  • Like 2
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε
On 8/11/2018 at 12:40 ΠΜ, DIMITRIOU said:

Δεν υπήρχε υποχρέωση τήρησης Ημερολογίου έργου

Παράθεση

1. Για τεχνικά έργα, που εκτελούνται σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους ή έχουν συμβατικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο από αυτόν που αντιστοιχεί σε οικοδομή όγκου 1.000 κυβικών μέτρων (μ²) και εφόσον για την εκτέλεσή τους απαιτείται άδεια από την αρμόδια αρχή, τηρείται ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας.

Γενικά η σωστή τήρηση ημερολογίου στο έργο γλιτώνει από πάρα πολλά μελλοντικά προβλήματα και παρεξηγήσεις. 

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε
On 6/11/2018 at 8:24 ΠΜ, tetris said:

όχι, εκτός κι αν πληρώνεται έξτρα γι αυτό 

η (κατά νόμον) επίβλεψη αφορά στην ορθή εφαρμογή των μελετών και τον έλεγχο τήρησης των προδιαγραφών και κανονισμών

ο μηχανικός θα πάει στο έργο, όσες φορές απαιτηθεί για τη διασφάλιση των ανωτέρω

η καθημερινή επίσκεψη και η σχολαστικότερη επιστασία του (ιδιωτικού)έργου ονομάζεται υψηλή επίβλεψη(ή επιστασία) και αμείβεται επί πλέον της νόμιμης αμοιβής επίβλεψης 

Καλησπέρα,

πελάτισσα που τις έχουμε βγάλει την άδεια και έχουμε πληρωθεί την αμοιβή επίβλεψης, θέλει να προχωρήσει μόνη της την κατασκευή με αυτεπιστασία με ένα 'φίλο' της εργολάβο (υδραυλικό). Τι υποχρεώσεις έχει ο επιβλέπων μηχανικός όταν λέμε ότι πρέπει να τηρηθούν οι προδιαφραφές? ορίζουμε πχ τα μέτρα ασφαλείας και αν δεν γίνουν από τον 'φίλο εργολάβο' δεν υπογράφουμε στο Ημερολογίου έργου, οπότε η ευθύνη μετατίθεται?

Δημοσιεύτηκε

Το ημερολόγιο πρέπει να τηρείται σχολαστικά (μέτρα ασφαλείας, παραλαβή οπλισμού, παραλαβή καλουπιών, σκυροδετήσεις με λήψη δοκιμίων, χρόνοι ωρίμανσης υλικών, εργαζόμενοι στο έργο, καταλληλότητα αδρανών για επιχρίσματα γεμίσματα, έλεγχος σήμανσης CE στα δομικά υλικά, εφαρμογή σχετικών ΕΝ, θερμομονώσεις κλπ)

Στο ημερολόγιο πρέπει να υπογράφει και ο εργολάβος (κανονικά ο μηχανικός του εργολάβου)

Δεν υπάρχει μετάθεση ευθύνης. 

Στο τέλος με υπεύθυνη δήλωση θα φορτωθείς ευθύνες που μπορεί να σκάσουν σε βάθος χρόνου...

 

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν εφαρμόζεται το ημερολόγιο, έχουμε το δικαίωμα παραίτησης και προφανώς και ευθύνης από εκεί και πέρα, σωστά?

Ουσιαστικά ο επιβλέπων θέτει το πως θα γίνουν οι εργασίες και ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να τις υλοποιήσει. Σε περίπτωση που γίνουν εργασίες οι οποίες έχουν υπογραφεί με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και γίνει κάποιο ατήχυμα ή αστοχία, ευθύνη έχουν και οι δύο? αν ναι αυτό σημαίνει ότι και ο επιβλέπων πρέπει να είναι όλη τη μέρα εκεί να βλέπει αν τα μέτρα και οι εργασίες εφαρμόζονται?

Υπάρχει κάποιο υπόδειγμα ημερολογίου με τα στοιχειώδη βήματα για να έχουμε ένα μπούσουλα?

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σας!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μία σύγχυση μεταξύ Ημερολογίου του Έργου και Ημερολογίου Μέτρων Ασφαλείας.

Για να μην κάνουμε το σπασμένο τηλέφωνο, θα συνιστούσα να συζητήσεις το πως συμπληρώνεται το ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας με τους συναδέλφους της Επιθεώρησης Εργασίας, στην οποία θα πας -ούτως ή άλλως- για να δηλώσεις το έργο και να θεωρήσεις το βιβλίο.

Ως προς την ευθύνη:

Δικαίωμα του κυρίου του έργου είναι να προσλάβει οποιαδήποτε συνεργεία θελήσει για να κατασκευάσει το έργο του. Ο επιβλέπων όμως δεν είναι ο εργοταξιάρχης ή ο εργοδηγός του ιδιοκτήτη...

Ο επιβλέπων του έργου είναι υπεύθυνος ή συνυπεύθυνος για ο,τι συμβαίνει στο έργο. Δεν είναι όμως αστυνομικός, ούτε είναι η μαμά του προσωπικού για να τρέχει ολημερίς από πίσω τους, μήπως πατήσουν κανένα καρφί. Δεν είναι εργοταξιάρχης για να οργανώνει το έργο, και δεν είναι εργοδηγός για να πιάνει κουβέντα με τον κάθε εργάτη. Αν δεν θέλεις να χάσεις τον μπούσουλα, θα μιλάς μόνο με τον ιδιοκτήτη, και με τον επικεφαλής του κάθε συνεργείου, που θα σου τον υποδείξει ο ιδιοκτήτης (που τον προσέλαβε).

Αν δεν θέλεις να μπλέξεις με ευθύνες, θα πρέπει να είσαι αυτός που θα εντοπίζει τις ευθύνες των άλλων. Μόλις δεις ότι κάποιος δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες του, ενημερώνεις τον ιδιοκτήτη, που είναι ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, σταματάς το έργο στην ΥΔΟΜ, βαράς και μία παραίτηση, και ξεμπερδεύεις.

Edited by AlexisPap
  • Like 1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Επειδή ο διάολος έχει πολλά ποδάρια κι ο επιβλέπων είναι ο πιο εύκολος στόχος, θα συνιστούσα στους συναδέλφους να προσέχουν ιδιαίτερα το θέμα της τήρησης των μέτρων ασφαλείας. Μια κάποια λύση είναι να δεσμεύεται εγγράφως ο εργολάβος-επικεφαλής του κάθε συνεργείου για την εφαρμογή τους.

  • Like 2
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Στην αυτεπιστασία (και από την στιγμή που δεν υπάρχει εργολαβικό κατατεθειμένο στην εφορία) ο κάθε υπεργολάβος είναι ένας ακόμα εργάτης (μπορεί και τεχνίτης) στις περιοδικές δηλώσεις.

 

 

  • 2 years later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα.

Σε έργο που έχει κάνει άλλος μηχανικός τα αρχιτεκτονικά (και χρονικό προγραμματισμό και τεύχη) θα μπω επιβλέπων. Υπάρχει υποχρέωση να αναλάβω τη γενική επίβλεψη του έργου ή μπορώ να αναλάβω μόνο τα αρχιτεκτονικά? Στην πλατφόρμα του e-adeies Νομίζω δεν δίνει την επίβλεψη αρχιτεκτονικών, αλλά μόνο τη γενική επίβλεψη. Γνωρίζει κάποιος αν γίνεται αυτό και με ποιον τρόπο?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.