slalom Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 , 2010 Κοιτάμε να γίνει σωστή δουλειά, ή να μη παιδευτεί ο μάστορας?
tzouliano Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 , 2010 Το ερώτημα το έθεσα περισσότερο από άποψη φόρτισης και ασφάλειας του καλωδίου ! Δηλαδή με τα τρία 185 mm2 είσαι πιο οριακά από ότι με τα τρία 240 mm2 σε έναν ΜΣ 800kVA ο οποίος δίνει περίπου 1250 Α !
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 , 2010 Υπάρχει ακόμα μια παράμετρος παιδιά. Ο Μ/Σ υπολογίστηκε με βάση το εγκατεστημένο φορτίο ή με βάση τους ετεροχρονισμούς (+ μια προσαύξηση ασφαλείας) ? Διότι αν έχει υπολογιστεί με βάση το εγκατεστημένο φορτίο τότε, για λόγους καθαρά οικονομικούς, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε καλώδια με βάση το εκτιμώμενο μέγιστο φορτίο ζήτησης ετεροχρονισμένο όμως. Δηλαδή αν τα 1250Α είναι το ονομαστικό ρεύμα του Μ/Σ ο οποίος όμως υπολογίστηκε με εγκατεστημένο φορτίο (μερικοί το κάνουν έτσι για να είναι σίγουροι) είναι σχεδόν βέβαιο ότι ουδέποτε το φορτίο του κτιρίου θα τραβήξει 1250Α ταυτοχρόνως. Κατά συνέπεια προκύπτουν μικρότερες διατομές. Αν όμως τα 1250Α είναι το εκτιμώμενο ρεύμα ζήτησης, δηλαδή τα 800 kVA υπολογίστηκαν με βάση τους ετεροχρονισμούς τότε θα διαστασιολογήσουμε για 1250Α.
tzouliano Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7 , 2010 GeorgeS το θεωρώ αντιεπαγγελματικό να διασταλογήσεις έναν Υ/Σ με βάση την εγκαταστημένη ισχύ ! Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα φορτίο σπανίως να λειτουργήσει στο 100 % καθώς επίσης ότι σε καμία εγκατάσταση δεν έχουμε συντελεστή ταυτοχρονισμού ίσο με την μονάδα ! Το κόστος που θα επωμιστεί ο πελάτης ακολουθώντας μία τέτοια τακτική είναι απαράδεκτο χώρια το κόστος που προκύπτει μηνιαίος από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ! Επίσης θεωρώ ότι ούτε η ευκολία με την οποία ο ηλεκτρολόγος μάστορας θα ρίξει (θα δουλέψει) το καλώδιο πρέπει να είναι κριτήριο επιλογής ! Το μόνα κριτήρια τα οποία θε πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας είναι η ασφάλεια της εγκατάστασης και τοοικονομικό κόστος που θα προκύψει για τον πελάτη βραχυπρόθεσμα με την προμήθεια του εξοπλισμού άλλα και μακροπρόθεσμα μέσω του λογαριασμού της ΔΕη που θα καλείται να πληρώσει ! Έχοντας αναφέρει τα παραπάνω και με δεδομένο ότι ο υποσταθμός έχει διαστασιολογηθεί με μία εφεδρεία της τάξης του 30% καθώς επίσης και τον πίνακα 52-Κ2 του HD384 όπου : 1) μέγιστη επιτρεπόμενη φόρτιση για καλώδιο 3//[NYY3x(1x185)] σε επαφή μεταξύ τους 1227 Α 2) μέγιστη επιτρεπόμενη φόρτιση για καλώδιο 3//[NYY3x(1x240)] σε επαφή μεταξύ τους 1455 Α Πιο καλώδιο θα επιλέγατε ?
Electrical MSc Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7 , 2010 μέγιστη επιτρεπόμενη φόρτιση για καλώδιο 3//[NYY3x(1x240)] σε επαφή μεταξύ τους 1455 Α Το παραπάνω αλλα μην ξεχάσεις και την απόσταση Μ/Σ - ΓΠΧΤ Αν βάλεις τρία ανα φάση στον ουδέτερο θα πρέπει να βάλεις 2 καλώδια. και το τελευταίο μην ξεχάσεις να γειώσες τα καλώδια της ΜΤ μόνο απο την μια πλευρά. Επίσης επετρεψέ μου να διαφωνήσω πλήρως μαζί σου. Είναι αντιδεοντολογικό και επικίνδυνο να μην διαστασιολογήσεις τα κύρια σημεία της εγκατάστασης σύμφωνα με τα ονομαστικά μεγέθη του εξοπλισμού. Ο ΓΠΧΤ και ή παροχή του θα πρέπει να διαστασιολογηθεί με βάση τα ονομαστικά μεγέθη του Μ/Σ, καλύτερα να σου περισσεύει παρά να πάρει φωτιά και να τρέχεις μετά απο κάποια επέκταση που θα κάνει ο ιδιοκτήτης εν αγνοία σου. Εξαλλου έχεις και την ποινική ευθύνη της εγκατάστασης. Για αυτο, για την ασφάλεια του εξοπλισμού αλλά και του ανθρώπου θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός και σε καποία σημεία το οικονομικό μέρος θα πρέπει να έρχεται δεύτερο σε σχέση με το κομμάτι της ασφάλειας.
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8 , 2010 tzouliano, δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτό που λες. Αντιθέτως συμφωνώ απόλυτα. Ομως έχοντας μια εμπειρία 13 χρόνια σχεδόν στις μελέτες μπορώ μετά βεβαιότητας να σου πω ότι υπάρχουν συνάδελφοι που προκειμένου να παραδώσουν σε γρήγορους χρόνους μια μελέτη μεγάλου κτιρίου (τα γνωστά σε όλους deadlines) λόγω της χρονικής πίεσης διαστασιολογούν Μ/Σ σχεδόν κοντά στο εγκατεστημένο φορτίο (ή λίγο χαμηλότερα). Αν τύχει και μετρήσεις καμιά φορά τι ρεύμα τραβά πραγματικά ένα κτίριο (στα πεδία Χ.Τ.) θα δεις ότι πολλές φορές δεν είναι ούτε το 50% του ονομαστικού που μπορεί να δώσει ο Μ/Σ. Γιαυτό ανέφερα αυτή τη παράμετρο.
JOHNATHAN Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2010 Γεια σας φίλοι μου και χρόνια πολλά σε όλους. Το ερώτημα μου είναι το εξής : Στις αναχωρήσεις (Χ.Τ.) ενός ΜΣ 800 kVA τι καλώδιο θα προτιμούσατε να βάλετε 1) 3//[ΝΥΥ 3x(1x240mm²)] + 2//[NYY(1X185mm²)] ή 3//[ΝΥΥ 3x(1x185mm²)] + NYY(1X240mm²)] ??? Βεβαίως είναι δεκτές και άλλες εναλλακτικές προτάσεις ! Συνάδελφε, προτιμούμε συνήθως καλώδια στις αναχωρήσεις απο τους Μ/Σ Μ.Τ. 1Χ... mm2, αναλόγως του μεγέθους του βέβαια, γιατί δουλεύονται πολύ πιό εύκολα απο τους τεχνίτες, και συστημάρονται πιο εύκολα στις κρεβατίνες. Οσο για την διατομή του ουδετέρου να μην ξεχνάμε και τον ΕΛΟΤ ΗD 384, που μας ζητάει διατομή ουδετέροι ίση με την διατομή των αγωγών των φάσεων. Ολα τα κοιτάμε συνάδελφε, και την σωστή δουλειά και την ευκολία του μάστορα και κατά την κατασκευή και μετά στις συντηρήσεις της εγκατάστασης. Επίσης όταν τα καλωδια είναι 1Χ.... mm2, μεταφέρουν περισσότερα Α από ότι όταν είναι 3Χ.... mm2.
sakabla Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22 , 2010 tzouliano ενας μετασχηματιστής 800kva δίνει στην χαμηλή περίπου 1155 Α. Αν λάβεις συντελεστές μειώσεως για θερμοκρασία 35βαθμους κελσίου 0,91 και πολλά γειτνιάζοντα καλώδια 0,88, η ισοδυναμη ένταση που πρέπει να αντέξει το κάλώδιο που θα επιλέξεις γίνεται 1442Α για το ονομαστικό φορτίο του μετασχηματιστή. Απο εκεί και μπορείς να κρίνεις και να βάλεις είτε 3*(1χ240 - ξεπερνάς το όριο για 60Α)ανά φάση είτε 4*(1χ185 όπου καλύπτεις το όριο που έχεις)
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα