Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ μελέτη


saradis1

Recommended Posts

καλημέρα σε όλους.

Αποφάσισα να ασχοληθώ με Η/Μ μελέτες. Θα ήθελα να μου πείτε, εσείς που έχετε πείρα, τι περιλαμβάνει μια Η/Μ μελέτη για να περάσει την πολεοδομία, π.χ διόροφης οικοδομής ή κάτι ανάλογο΄.

Το κόστος μιας η/μ μελέτης βγαίνει απο τις αμοιβές του ΤΕΕ?

Χρησιμοποιώ το μελετικό πακέτο της 4Μ. Πιστεύετε οτι ειναι αρκετά τα αποτελέσματα που βγάζει το πρόγραμμα? χρειάζεται κάτι άλλο?

Θα μπορούσε κάποιος συνάδελφος να μου δώσει μια πρότυπη μελέτη (φυσικά χωρίς ονόματα ή άλλα προσωπικά στοιχεία)?

 

Είμαι νέος στο χώρο και πραγματικά θα εκτιμούσα κάθε συμβουλή ή βοήθεια.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή.

Πρώτον, κοίτα να βρείς βιβλιογραφία με τους κανονισμούς (πχ ΕΛΟΤ HD384 κλπ) και να τους μελετήσεις. Επίσης υπάρχει βιβλιογραφία με υποδείγματα μελετών, για να ξεκινήσεις.

Αλλά καλό είναι να βρείς κάποιον φίλο σου να δείς πράγματα (αν και στις μέρες μας λίγο δύσκολο....)

Οσον αφορά τις αμοιβές οι τιμές καθορίζονται απο το ΤΕΕ, στο οποίο θα πρέπει να ζητήσεις κωδικό.

 

Για το πρόγραμμα της 4Μ.... Εαν ξέρεις τι να κάνεις καλό είναι, εαν όχι τότε ασε...

 

Κουράγιο, θέληση, και διάβασμα (μαζί με τις δημόσιες σχέσεις για να βρίσκεις τις δουλείες). Και πάλι καλή αρχή..

 

ΥΓ.Νομίζω οτι στα downloads εχει κάποια υποδείγματα...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ συνάδελφε gliout για την απάντηση και για τις ευχές. Σαν αρχή θα ξεκινήσω με απλές περιπτώσεις, 2-3 ορόφοι οικίας τις μελέτες για να πάρει έγγριση στη πολεοδομία. Ψάχνω τον ΕΛΟΤ HD384 και δεν τον βρίσκω το νετ. Μήπως το έχεις? Θα ήθελα επίσης και τον κανονισμό εσωτερικών εγκαταστάσεων αν υπάρχει. Δε το βρήκα στα downloads (ελπίζω να είδα καλά).

Μήπως υπάρχει κανένα υπόδειγμα μελέτης ύδρευσης-αποχέτευσης-ηλεκτρολογικά (ή ότι απο όλα αυτά) για κανα απλό σπίτι, έτσι για να δω μήπως λείπει κάτι απο αυτό που θα έκανα εγώ και να πάρω και καμια ιδέα σαν καινούργιος που είμαι?

Link to comment
Share on other sites

Τον ΕΛΟΤ HD384 δεν τον βρίσκεις στο interner διότι δεν είναι δωρεάν, πρέπει να τον αγοράσεις (σε υποχρεώνουν να τον γνωρίζεις, αλλά δεν είναι δωρεάν...πλάκα δεν έχουν;)

 

Αν θέλεις μπορείς να πας σε κάποιο μεγάλο βιβλιοπωλείο και να τον βρεις εκτυπωμένο σε βιβλιαράκι, δεν κοστίζει και πολλά.

 

Εκεί έχει και άλλα βιβλία με υποδείγματα μελετών (αν αξίζουν βέβαια, πρέπει να τα ξεφυλλίσεις μόνος σου, αλλά το κακό είναι ότι πολλά από αυτά έχουν και CD μέσα, οπότε είναι καλυμμένα και με μια προστατευτική ζελατίνα και δεν μπορείς να τα ξεφυλλίσεις...πλάκα δεν έχουν και αυτοί;

 

Αν θέλεις την γνώμη μου να πάρεις ένα βιβλίο του Τουλόγλου "Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Κτιρίων". Λέει με εικόνες και παραδείγματα ότι πρέπει να ισχύει σε μια μελέτη βάση του HD384. Και έχει και υπόδειγμα μελέτης κατά τη γνώμη μου αρκετά πλήρες. Μην λυπηθείς τα λεφτά που έχει.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε reVma ευχαριστώ πολύ. Το βιβλίο που προτείνεις έχει για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις υποδείγματα απ'ότι κατάλαβα και ειναι πολύ χρήσιμο. Για μελέτες ύδρευσης-αποχέτευσης?

Ναι όντως, είναι αστείοι....τόσο αστείοι που καταντά γελοίο κατα τη γνώμη μου.

Πήγα στη πολεοδομία να ρωτήσω τι πρέπει να πληρεί μια η/μ μελέτη ύδρευσης/αποχέτευσης και η απάντηση ήταν "ότι χρειάζεται"¨. πολύ κατατοπιστικό δεν βρίσκετε? γι'αυτό θα ήθελα μια απλή μελέτη απο κάποιο συνάδελφο που του πέρασε στη πολεοδομία έτσι να ρίξω μια ματιά. Αυτό θα με διευκόλυνε πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή πολεοδομία με πολεοδομία διαφέρει, κάνε κατόψεις διαγράμματα και τευχάκια, και από εκεί και πέρα ό,τι άλλο σου ζητήσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλησπερα σε ολους.

εχω ανοιξει το δικο μου γραφειο σαν μηχανολογος μηχανικος τε.

προεκυψε ενας πελατης  που φτιαχνει μαγαζι εστιασης σε παραθαλασσια περιοχη ο οποιος θελει μελετη η/μ που θα περιλαμβανει τα παντα (εξαερισμο, θερμανση-ψυξη, μαγειρεμα,πυροσβεση,ζνχ, φωτισμο, υδραυλικα, ηλεκτρολογικα κ.α.).

καταρχην πως θα υπολογισω το κοστος της μελετης για να του δωσω προσφορα και δευτερον τι χρειαζομαι απο τον αρχιτεκτονα - πολιτικο μηχανικο και επισης τι χρειαζομαι απο προγραμματα?

 

ευχαριστω εκ των προτερων

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.