Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλάζουν όλα στην αγορά ακινήτων


ckiriako

Recommended Posts

Σαρωτικές αλλαγές στη αγορά ακινήτων φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και το στίγμα για τη διάρθρωση των κλιμακίων έχει ήδη δοθεί με την κλίμακα της έκτακτης εισφοράς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο για τη μεγάλη ακίνητη περουσία τίθεται στα 400.000 ευρώ, ενώ οι συντελεστές αναμένεται να κυμανθούν από 0,1% ως 1%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

 

Παράλληλα, επανέρχεται και ο φόρος γονικών παροχών και κληρονομιών, με υψηλότερο αφορολόγητο που αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 200.000-300.000 ευρώ και με συντελεστές από 5% έως 10%.

 

 

Στο τραπέζι του διαλόγου έχουν πέσει πολλές προτάσεις, κυρίως για τη διατήρηση του ΕΤΑΚ, με χαμηλούς συντελεστές από 1 τοις χιλίοις για περιουσίες μέχρι 1 εκατ. ευρώ έως 6 τοις χιλίοις για ακίνητη περιουσία άνω των 3 εκατ. ευρώ.

 

Η ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων προτείνει ακόμη την καθιέρωση ελάχιστου μηνιαίου κόστους χρήσης 5 ευρώ/τ.μ. για τα ακίνητα και 2,5 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, προκειμένου να εντοπιστούν κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Για τις εξοχικές κατοικίες, το τεκμήριο θα υπολογίζεται για ένα τρίμηνο.

 

Σύμφωνα με την εισήγηση για καθιέρωση ελάχιστου κόστους χρήσης, ιδιοκτήτης με κύρια κατοικία 300 τ.μ., που διαθέτει και βοηθητικούς χώρους 60 τ.μ. και εξοχικής κατοικίας 150 τ.μ. θα πρέπει να δηλώνει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 22.050 ευρώ.

 

Μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο τον Μάρτιο, έρχονται και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε περιοχές όπως στη Δυτική Αττική, όπου η ψαλίδα μεταξύ της αντικειμενικής τιμής ενός διαμερίσματος και της τιμής πώλησης, είναι τεράστια.

 

Με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο θα επιχειρήσει να αντλήσει μεγαλύτερα έσοδα από τους φόρους μεταβίβασης ή γονικών παροχών, όπως ακόμη και από φόρους στους κατασκευαστές, οι οποίοι εμφανίζουν μόνον αντικειμενικές τιμές.

 

Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, προτίθεται να επιβάλει αντικειμενικές αξίες και σε ακίνητα εκτός σχεδίου, καθώς και σε αγροτεμάχια.

 

Στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, θα ληφθεί υπ' όψιν η τιμή βάσης της περιοχής, η γωνία, αλλά ακόμη και δρόμος που βρίσκεται το συγκεκριμένο οικόπεδο.

 

Για τα αγροτεμάχια, η αντικειμενική τους αξία θα υπολογιστεί με βάση τι προϊόντα παράγουν, αν είναι ποτιστά ή ορεινά και άλλα.

 

Οι αντικειμενικές αυτές αξίες δεν θα χρησιμεύσουν για Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα ισχύσει για τα εντός σχεδίου ακίνητα, αλλά μόνο για τον φόρο μεταβίβασης.

 

Mega TV

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.