Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τετράοδη βάνα τί είναι;


agoratos56

Recommended Posts

εψαξα στο ιντερνετ και δε βρηκα πολλα μπορει να μου πει καποιος την δομη,τι εξυπηρετει ,η τετραοδη βανα...θα το εκτιμουσα αν ηταν λιγο αναλυτικα τα σχολια..ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι ειδικός, αλλά έχοντας εγκαταστήσει τετράοδη βάνα στο σύστημα κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας μου, γνωρίζω ότι, η τρίοδη και η τετράοδη βάνα είναι όργανα ρύθμισης της κυκλοφορίας του νερού στην κεντρική θέρμανση, τα οποία σε συνεργασία με σερβομηχανισμό, που ελέγχεται από εξωτερικούς και εσωτερικούς αισθητήρες θερμοκρασίας, ανοιγοκλείνει τη βάνα, επιτρέποντας να περάσει περισσότερο ή λιγότερο ζεστό νερό στο κύκλωμα, ανάλογα με τη επιθυμητή θερμοκρασία.

 

Με το σύστημα αντιστάθμισης της θερμοκρασίας, όπως λέγεται, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του καυσίμου και σταθερή θερμοκρασία στους χώρους που θερμαίνονται. Ο μηχανισμός δέχεται τις πληροφορίες που στέλνουν οι αισθητήρες και, ανάλογα με ορισμένες παραμέτρους που έχεις προεπιλέξει, ρυθμίζει αφενός τη λειτουργία του καυστήρα αφετέρου την κυκλοφορία του ζεστού νερού, με τη βάνα, έτσι ώστε, όσο η θερμοκρασία του νερού στο κύκλωμα είναι πάνω από συγκεκριμένο όριο, να κλείσει η βάνα την επικοινωνία προς το λέβητα, ώστε να μην αντλείται νερό από αυτόν, και όσο πέφτει η θερμοκρασία του νερού στο κύκλωμα να ανοίγει η βάνα για να το συμπληρώσει με ζεστό νερό.

 

Αφού έγραψα αυτό το κείμενο, αναζήτησα την τετράοδη βάνα στο Google και έβγαλε αρκετά άρθρα για το θέμα αυτό. Πως δεν τα βρήκες εσύ;

Link to comment
Share on other sites

Η τετράοδη βάνα αναμείξεως τοποθετείται αμέσως μετά το λέβητα στη στήλη προσαγωγής και συνδέεται και με την επιστροφή, και για να κάταλάβεις το ρόλο της θα σου πω το εξής παράδειγμα :

Σε μία πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση σε κάθε διαμέρισμα, η ζητούμενη θερμική ισχύς από το λέβητα ποικίλει. Άλλη δηλαδή είναι αν ανοίξει μόνο το ένα διαμέρισμα και άλλη αν ανοίξουν όλα μαζί. Όμως, τα εξαρτήματα του λεβητοστασίου είναι διαστασιολογημένα συνήθως για να καλύπτουν τη μέγιστη ζήτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο λέβητα και καυστήρα όταν λειτουργεί η θέρμανση μόνο μερικών διαμερισμάτων.

Για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας λοιπόν, βάζουμε την τετράοδη βάνα, οπότε μία ποσότητα ζεστού νερού από την προσαγωγή να τη στέλνει απευθείας στην επιστροφή, χωρίς να περνά από τα διαμερίσματα. Έτσι, ο θερμοστάτης στο λέβητα διαβάζει πάντα μεγάλη θερμοκρασία και δεν δίνει εντολή στον καυστήρα να ξεκινήσει, άρα εξοικονόμηση πετρελαίου.

Τώρα, η βάνα αυτή μπορεί να έχει σερβομηχανισμό και να λαμβάνει πληροφορίες αυτόματα για το τί ζήτηση έχουμε ή να είναι χειροκίνητη -ρυθμισμένη σε κάποιο σημείο ανάλογα τη συνηθισμένη ζήτηση σ' αυτή την πολυκατοικία.

Link to comment
Share on other sites

εκανα αναζυτηση στο google και με εβγαζε εταιριες που τηυν πουλανε ...τωρα αμα βρηκες εσυ κατι και σου ειναι ευκολο δωσε μου καποιο λινκ...ευχαριστω γισ τις απαντησει σας

Link to comment
Share on other sites

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις...

Δες τα παρακάτω Link

 

http://makrhs.gr/forum/index.php?topic=88.0

 

http://www.idroefarmogi.gr/category.html?c=4&l=1&title=A%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

 

http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1421

 

Από ότι έχω διαβάσει πάντως, χωρίς να έχω προσωπική πείρα στο θέμα, λένε ότι η αντιστάθμιση έχει οφέλη μόνο αν λειτουργεί ο λέβητας 24h το 24ωρο. Αν η οικοδομή έχει διαμερίσματα όπου όλοι πάνε το πρωί στη δουλειά, λένε πως δεν συμφέρει. Ψάξτε λίγο παραπάνω αφού είναι να ασχοληθείς με αυτό.

Link to comment
Share on other sites

@reVma

κατ' αρχάς, συγχαρητήρια για τη συμπλήρωση των πληροφοριών με τις φωτο, γιατί με τον τρόπο αυτό έδωσες και εικόνα σ' αυτά που είπαμε παραπάνω.

 

Η αντιστάθμιση έχει, γενικά, οφέλη, τα οποία κατατάσσονται αφενός στην οικονομία αφετέρου στις αναπόφευκτες διαφωνίες μεταξύ των ενοίκων για το καθημερινό ωράριο λειτουργίας του λέβητα, για το αν θα λειτουργήσει "σήμερα" το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι 20 βαθμοί κλπ. Από τότε που εγκαταστάθηκε η αντιστάθμιση είτε στη δική μου περίπτωση είτε σε άλλες, που την πρότεινα, σταμάτησαν οι διαφωνίες και διενέξεις γιατί ο διαχειριστής καθορίζει ένα ευρύτερο ωράριο λειτουργίας και ρυθμίζει τις επιθυμητές θερμοκρασίες (συνήθως μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες της προηγούμενης κατάστασης), στην αρχή της χειμερινής περιόδου και δεν ξαναασχολείται με το θέμα γιατί δεν χρειάζεται να τον ενοχλήσει ένοικος. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι, με τις ρυθμίσεις αυτές, επιτυγχάνεται καλλίτερη θέρμανση των χώρων με παράλληλη εξοικονόμηση χρημάτων. Στην προσωπική μου περίπτωση (πριν από 20 χρόνια περίπου), είχα κάνει ανάλυση της δαπάνης και της ωφέλειας, και πείστηκαν, όχι μόνο οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές, οι οποίοι συμφώνησαν να συνεισφέρουν σε τμήμα της δαπάνης (!!!), προσβλέποντας στο όφελος που θα είχαν και, τελικά, δικαιώθηκαν γι' αυτή την επιλογή τους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.