Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Έργα-Υποδομές

    Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

    1636 ειδήσεις in this category

    1. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», εκτιμώμενης αξίας 421 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός μεγάλου αστικού πάρκου που θα λειτουργήσει ως «πνεύμονας πρασίνου» στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δάφνης - Υμηττού, στην Περιφέρεια Αττικής.
      Το έργο θα πραγματοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία για 30 χρόνια του νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων και του αστικού πάρκου.

      Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στην προεπιλογή υποψηφίων βάσει κριτηρίων τεχνικής και χρηματοοικονομικής ικανότητας και η δεύτερη στην υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
      Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή αρμόδια για την ωρίμανση, τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου.
      Η δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ που έχουν προκηρυχθεί ποτέ στη χώρα αλλά και μια εμβληματική επένδυση με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη: συγκέντρωση των κατακερματισμένων υπηρεσιών σε έναν ενιαίο χώρο, εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.
      Λεπτομέρειες της διαγωνιστικής διαδικασίας περιγράφονται στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.
    2. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Οι τρεις μεγάλες παρεμβάσεις, με τις οποίες αλλάζει άρδην ο συγκοινωνιακός χάρτης της Θεσσαλονίκης, βελτιώνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή. «Η αναβάθμιση του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου και η συνέπεια προς τους πολίτες στην εκτέλεσή του, αποτελούν τη θεμελιώδη μας προτεραιότητα», ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές.
      Συγκεκριμένα:
      Το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΟΑΣΘ, το οποίο όπως έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο: Το νέο μοντέλο αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, έχει ως στόχο όχι μόνο την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων του Οργανισμού, αλλά και την πλήρη αναβάθμιση των συγκοινωνιών της πόλης. Το σχέδιο του Υπουργείου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ, εκκρεμότητα που υφίσταται από το 2017 οπότε και έγινε η κρατικοποίησή του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος, σωστός και λειτουργικός Οργανισμός με όρους των επόμενων δεκαετιών. Και αυτό γιατί παρά τη βελτίωση του τελευταίου διαστήματος στην απόδοση του Οργανισμού, εξακολουθεί να υπάρχει λειτουργική αδυναμία, κυρίως λόγω των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του και της δυσκολίας εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου.
      Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός εναρμονισμένος με το Ενωσιακό Δίκαιο και το πλαίσιο που επιτάσσει η βιώσιμη αστική κινητικότητα.
      Την έναρξη λειτουργίας του Μετρό στο τέλος Νοεμβρίου, με άμεση σύνδεση με τα λεωφορεία: Ήδη έχουν ξεκινήσει εντατικές προσπάθειες προκειμένου να συντονιστούν όλοι οι δημόσιοι συγκοινωνιακοί φορείς της πόλης, ώστε να μπορέσουν να εναρμονιστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.
      Η ολοκλήρωση των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον σταθμό της Νέας Ελβετίας, σε συνδυασμό με τον τερματικό σταθμό του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, θα επιτρέψει να προχωρήσει η συνολική αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της πόλης,
      Τον ανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών της πόλης προκειμένου να λειτουργούν πλέον συμπληρωματικά με το μετρό: Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να οριστικοποιηθεί ο νέος κυκλοφοριακός χάρτης.
      Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει ο ΟΣΕΘ, εστιάζει στην απομάκρυνση πολλών γραμμών από το κέντρο της πόλης, που θα εξυπηρετείται από το Μετρό, στην εκ νέου χωροθέτηση της αφετηρίας κάποιων λεωφορείων, έτσι ώστε τα δύο μέσα μαζικής μεταφοράς να λειτουργούν συνδυαστικά. Παράλληλα, δημιουργούνται νέες κάθετες γραμμές που θα συνδέουν συνοικίες της πόλης με τους σταθμούς.
      Στόχος είναι να απελευθερωθεί το κέντρο της πόλεως, αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές από τις οποίες διέρχεται το μετρό, από λεωφορεία, των οποίων άλλωστε η χρήση δεν θα είναι αναγκαία. Τέλος όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν με το ενιαίο εισιτήριο, όπως συμβαίνει και στην Αθήνα, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Το σύστημα των προδιαγραφών του εισιτηρίου του Μετρό έχει επικαιροποιηθεί και είναι πλήρως συμβατό με αυτό της σύγχρονης τεχνολογίας των λεωφορείων.
    3. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Ένα νέο κεφάλαιο στις αστικές μετακινήσεις ανοίγει με την κατασκευή του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου που θα ενώνει τον Πειραιά με τη Βουλιαγμένη. Το φιλόδοξο αυτό έργο αναμένεται να δώσει μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για τις μετακινήσεις στην πόλη, προωθώντας τη βιώσιμη κινητικότητα και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μόλις ολοκληρωθεί οι βόλτες που πολλοί προτιμούν να κάνουν κοντά στη θάλασσα, θα γίνουν σημαντικά ευκολότερες και πιο ευχάριστες.

      Το συνολικό μήκος του έργου «Αστικός Περίπατος» θα είναι 22 χιλιόμετρα. Θα ξεκινάει από το λιμάνι του Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουλιαγμένη, περνώντας μέσα από όλα τα σημαντικά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Θα διαθέτει σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας, με φωτισμό LED και σημάνσεις, ενώ θα υπάρχουν και σταθμοί ξεκούρασης με παγκάκια και στέγαστρα, καθώς και σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά ποδήλατα.
      Πότε θα είναι έτοιμος;
      Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα, η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να γίνει 510 ημέρες μετά από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Υπολογίζεται να είναι όλα έτοιμα κάπου μέσα στο φθινόπωρο του επόμενου έτους. Η κατασκευή έχει χωριστεί όπως είναι λογικό σε τμήματα, καθώς το όλο έργο θα περνά μέσα από τους Δήμους Πειραιά, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

        Το αρχικό τμήμα από το λιμάνι του Πειραιά έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μήκους 4 χιλιομέτρων, θα υλοποιηθεί ξεχωριστά από τον Δήμο Πειραιά. Το κομμάτι από το ΣΕΦ έως τα Ολυμπιακά Ακίνητα, μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου, θα υλοποιηθεί ως μέρος του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Αττικής.
      Ο Δήμος Καλλιθέας θα αναλάβει κομμάτι ποδηλατόδρομου μήκους 365 μέτρων και στη συνέχεια ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου θα έχει το μεγαλύτερο κομμάτι με έκταση 3.752 μέτρα. Ο Δήμος Αλίμου θα αναλάβει 1.563 μέτρα, ενώ ένα επιπλέον τμήμα μήκους 1 χιλιομέτρου θα διέρχεται από τη Μαρίνα Αλίμου. Αυτό εντάσσεται στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου τής από το 2020 Σύμβασης Παραχώρησης ΤΑΙΠΕΔ - Ελληνικού Δημοσίου - ΕΤΑΔ - παραχωρησιούχου Μαρίνα Αλίμου - Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Μονοπρόσωπη Α.Ε., σύμφωνα και με την έγκριση του γενικού σχεδιασμού της Μαρίνας Αλίμου.

      Συνεχίζοντας, θα έχουμε το κομμάτι του Δήμου Ελληνικού (2.817 μέτρα) το οποίο θα χωρίζεται σε δύο τμήματα με μήκος περίπου 1 και 1,7 χιλιόμετρα. Εδώ να πούμε πως 1 χιλιόμετρο θα περνά μέσα από τα ακίνητα της επένδυσης του Ελληνικού, ενώ περίπου 2,5 χιλιόμετρα θα είναι το τμήμα που θα διέρχεται από τον Δήμο Γλυφάδας και υλοποιείται ως μέρος ξεχωριστού έργου με τίτλο «Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Γλυφάδας», με αναθέτουσα αρχή τον Δήμο Γλυφάδας. Από αυτό έχει μείνει ανολοκλήρωτο ένα κομμάτι μόλις 821 μέτρων. Τέλος, στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης «ανήκουν» 2.646 μέτρα.
    4. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Κατά την παρούσα χρονική περίοδο έχει ολοκληρωθεί το 35% του έργου, ενώ το Αεροδρόμιο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις 6 Φεβρουαρίου 2027.
      Επιπλέον, εγκρίθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας από το ΤΑΙΠΕΔ, ως φορέας ωρίμανσης, σχετικά με τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων για το έργο «Δράσεις Ωρίμανσης – Οδικός Χάρτης για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης.
      Στις 11 Ιουνίου 2024, το ΤΑΙΠΕΔ κοινοποίησε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την σύναψη εκτελεστικής σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού και νομικού συμβούλου για το έργο.
      Αντικείμενο αυτής, η πλήρης αποσαφήνιση και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της έκτασης από νομικής και τεχνικής πλευράς, και η δημιουργία ενιαίου τεχνικού και νομικού πλάνου ωρίμανσης.
      Τα παραδοτέα θα καλύπτουν τις ανάγκες εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας/μελέτης εναλλακτικών λύσεων που θα υλοποιηθεί σε επόμενο στάδιο.
      Υποβλήθηκαν, στις 26 Ιουνίου, προσφορές και η Επιτροπή είναι σε διαδικασία αξιολόγησης, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τρεις μήνες.
      Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες στο χώρο της κατασκευής τερματικών σταθμών και θα είναι υψηλών διεθνών προδιαγραφών. Κατασκευάζεται με τη μέθοδο του ΒΙΜ και η κατασκευή του θα αποσπάσει πιστοποίηση κατά LEED. Θα είναι επίσης μαζί με το αεροδρόμιο της Αθήνας τα μοναδικά στην Ελλάδα που θα διαθέτουν φυσούνες αποβίβασης-επιβίβασης αεροσκαφών.
    5. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Ολοένα και πιο κοντά βρίσκεται η ολοκλήρωση του έργου της υπογειοποίησης μέρους της λεωφόρου Ποσειδώνος στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό, που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
      Όπως έχει ανακοινωθεί από την LAMDA Development, η υπογειοποίηση της λεωφ. Ποσειδώνος θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες σήραγγες στην Ευρώπη, η οποία θα αναβαθμίσει το οδικό δίκτυο της πόλης, διασφαλίζοντας την ταχύτερη διέλευση των οχημάτων, ενώνοντας το παραλιακό μέτωπο με το Πάρκο του Ελληνικού και την πόλη.
      Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί άνω του 80% και η σκυροδέτηση τοίχων στο 60%. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση του 75% της πλάκας βάσης. Με την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος σε μήκος 1,5 χλμ από την παραλία Αλίμου μέχρι το ύψος της μαρίνας Αγίου Κοσμά, θα μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς καταργούνται 6 σηματοδότες και δημιουργούνται 6 λωρίδες κυκλοφορίες (τρεις από την άνοδο και τρεις από την κάθοδο).  
      Το σύνολο της έκτασης που καλύπτει σήμερα η παραλιακή, θα μεταμορφωθεί σε χώρο πρασίνου που θα ενοποιεί το Μητροπολιτικό Πάρκο με την παραλία, ενώ από το σημείο θα διέρχεται δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομος.
      Μέσω της Υπογειοποίησης της Λ. Ποσειδώνος, αναφέρει η εταιρεία, βελτιώνεται το οδικό δίκτυο και διευκολύνεται η πρόσβαση στην παραλία. Το μεγαλύτερο αυτό έργο υποδομών στο Ελληνικό ολοκληρώνεται το 2026.
    6. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Η πορεία εξέλιξης των έργων που υλοποιεί η ΕΡΓΟΣΕ στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, από την Πάτρα μέχρι τον Προμαχώνα και την Ειδομένη, αλλά και αυτών που σχεδιάζει για την επέκταση του δικτύου, με απόλυτη προσήλωση στους όρους ασφάλειας των μεταφορών ήταν το αντικείμενο ενημέρωσης  του υφυπουργού Υποδομών στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ.
      Η υλοποίηση αυτών των έργων, που ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό του βασικού σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕ/Π, αποτελεί προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ΕΡΓΟΣΕ.
      Με νέα συμβασιοποιημένα έργα ύψους 438,5 εκατ. €ολοκληρώνεται η αναβάθμιση 370 χλμ. γραμμών σε σύνολο 920 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου. Αφορούν πρωτίστως σε εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης, τηλεπικοινωνιών και ETCS, τα οποία είναι συμβατά με τα πρότυπα διαλειτουργικότητας των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων. Πρόκειται για τα εξής στον κύριο άξονα:
      Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση ανάπτυξης του Σ.Σ. Αθηνών, ενός έργου που ολοκληρώνει την αναμόρφωση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της πρωτεύουσας και την υπόγεια διασύνδεση με το Μετρό. Κιάτο – Ροδοδάφνη: Βάσει προγραμματισμού εξελίσσεται το έργο εγκατάστασης της ηλεκτροκίνησης στην νέα σιδηροδρομική γραμμή μήκους 70,6 χλμ. που ενώνει το Κιάτο με τη Ροδοδάφνη. Ροδοδάφνη – Ρίο: Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα έργα επιδομής, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ETCS LEVEL 1 σε ένα κομβικό σιδηροδρομικό έργο στην Πελοπόννησο, όπως είναι η νέα διπλή γραμμή μήκους 28,8 χλμ. στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο. Έργο υπογειοποίησης στα Σεπόλια: Συνεχίζεται το έργο της υπογειοποίησης του σιδηροδρομικού διαδρόμου στα Σεπόλια, που αφορά στην κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου, συνολικού μήκους 2,36 χλμ., εκ των οποίων τα 1,5 χλμ. θα είναι πλήρως υπογειοποιημένα. Θεσσαλονίκη – Ειδομένη: Με σταθερά βήματα προχωρά η υλοποίηση του έργου εγκατάστασης σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ETCS LEVEL 1 στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, που συμπεριλαμβάνει την αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες σηματοδότησης. Με την ολοκλήρωση του, αναβαθμίζεται η υφιστάμενη σήμερα ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή που οδηγεί στη Βόρεια Μακεδονία και από κει στην Κεντρική Ευρώπη. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργολαβίες για την αναβάθμιση των δυο κλάδων του ΠΑΘΕ/Π Λάρισα – Βόλος και Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα:
      Λάρισα–Βόλος: Το εν εξελίξει έργο αφορά την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, και ETCS LEVEL 1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή, καθώς και αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σιδηροδρομικός Σταθμός Λατομείου – ΒΙΠΕ – Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου. Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα: Το έργο αφορά στην εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS LEVEL 1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή, που προβλέπει και την κατασκευή νέας παρακαμπτηρίου γραμμής στον σιδηροδρομικό σταθμό Σοφάδων. Η εξέλιξη των εργασιών στους δυο αυτούς κλάδους, συναρτάται άμεσα με τις προγραμματιζόμενες από τον ΟΣΕ εργασίες ανάταξης των γραμμών, οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», που έπληξε την περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2023.
      Παράλληλα όμως, συνεχίζεται και η υλοποίηση όλων των υπολοίπων συμβασιοποιημένων έργων για τοπικές αναβαθμίσεις στο σιδηροδρομικό άξονα ΠΑΘΕ/Π, όπως η εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης στην προαστιακή γραμμή Ισθμού – Λουτρακίου, η νέα σιδηροδρομική στάση στον Νέο Παντελεήμονα Πιερίας, η νέα σιδηροδρομική στάση στο Κρυονέρι Αττικής και η κατασκευή Άνω Διάβασης στην περιοχή Σ.Σ. Δομοκού.
      Στο πλαίσιο, δε, αναβάθμισης του ελληνικού σιδηρόδρομου, η ΕΡΓΟΣΕ ολοκλήρωσε ήδη τα τεύχη δημοπράτησης για ένα πολύ σημαντικό σιδηροδρομικό έργο, που αφορά στην ολοκλήρωση εγκατάστασης του συστήματος ραδιοκάλυψης GSM-R σε όλο το μήκος του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕ/Π (Πάτρα –Αθήνα-Θεσσαλονίκη- Ειδομένη/ Προμαχώνας)
      Συγκεκριμένα, το προς δημοπράτηση έργο, αφορά την εγκατάσταση GSM-R στα υπολειπόμενα τμήματα: Κιάτο – Ρίο, Τιθορέα – Δομοκός, Θεσσαλονίκη – Ειδομένη και στους κύριους κλάδους του ΠΑΘΕ/Π: Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και Λάρισα – Βόλος.
      Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, θα δημιουργηθεί ένα λειτουργικό και ενιαίο σύστημα επικοινωνίας κατά μήκος του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας, που θα είναι απολύτως συμβατό με τα πρότυπα διαλειτουργικότητας των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων.
      Όλα τα έργα που υλοποιεί σήμερα η ΕΡΓΟΣΕ, συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ε.Ε.
    7. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι πέντε (5) επιχειρηματικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο πλαίσιο του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση με σύμβαση παραχώρησης Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής.
      Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα (με αλφαβητικά σειρά):
      1.      ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
      2.      ΓΚΟΛΝΤΑΙΡ ΚΑΡΓΚΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ LOGISTICS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.
      3.      Ένωση Εταιρειών «ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΗΧΟΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ»  - «CALL CENTER ΕΛΛΑΣ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Επικοινωνίας» - «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» - «ΛΕΒΑΝΤΕ ΕΞΠΡΕΣΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» - «PLANNING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» - «Π.ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ»
      4.      ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΙΝΟΓΛΟΥ ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
      5.      FINCOP INFRASTRUCTURE LTD
      H A Φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την προεπιλογή των υποψήφιων που θα συνεχίσουν στη Β Φάση, η οποία αποτελείται από τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και την υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών. 
      Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 35 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου του Δήμου Φυλής.
      Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε και ολοκλήρωσε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση του ακινήτου στο επενδυτικό σχήμα που θα επιλεγεί.
      Το Επιχειρηματικό Πάρκο, επιφάνειας περίπου 437 στρεμμάτων, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, πράσινο και καινοτόμο εθνικό κέντρο μεταφορών και logistics, που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει ριζικά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας.
      Στις προβλεπόμενες χρήσεις γης του ακινήτου περιλαμβάνεται και η ειδική χρήση των τουριστικών καταλυμάτων – ξενοδοχείων, για την ορθή λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.
    8. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Αυτή θα είναι η νέα πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Μια πλατεία στην οποία ο χαρακτήρας της, ως ανοιχτός ενιαίος δημόσιος χώρος, διατηρείται, αλλά ταυτόχρονα γίνεται πιο φιλικός για τους πολίτες στη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών με την προσθήκη ενός συστήματος εκτοξευτήρων υδατονέφωσης – δροσισμού. Σε όλο το μήκος της οδού Αριστοτέλους αλλά και περιμετρικά της πλατείας προστίθεται υψηλή και χαμηλή βλάστηση, με το κεντρικό τμήμα της ελεύθερο. Για να καταλήξει σε μια ανανεωμένη πλατεία επί της οδού Εγνατίας, που μετατρέπεται σε έναν αστικό κήπο με δέντρα στο κέντρο της.
      Επτά μήνες μετά την υποβολή της οριστικής μελέτης στον Δήμο Θεσσαλονίκης από την ομάδα που επικράτησε στον διεθνή διαγωνισμό του 2021, τα σχέδια για την ανάπλαση της σημαντικότερης πλατείας και πεζοδρόμου της Θεσσαλονίκης λαμβάνουν πλέον την οριστική μορφή τους. Προηγήθηκε μια διαδικασία συζήτησης και υποβολής παρατηρήσεων από τον δήμο και τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, μέσα από την οποία, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, δόθηκαν κατευθύνσεις για επιμέρους τροποποιήσεις στην αρχική πρόταση χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της.
      Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν το είδος και τη θέση των δέντρων, αλλά και την αύξηση των επιφανειών χαμηλής βλάστησης (παρτέρια) τόσο στον άξονα όσο και στην πλατεία Αριστοτέλους.
      Κεντρικό στοιχείο στην πρόταση παραμένει μια μεγάλη επιφάνεια (διαστάσεων 57×19 μέτρων) στην καρδιά της πλατείας. «Η πλατεία Αριστοτέλους είναι σημαντικό να παραμείνει κενή, ανοιχτή, ως αστικός δημόσιος χώρος. Αυτό που προτείναμε ήταν σε τμήμα της επιφανείας της να υπάρχουν πίδακες που εκτοξεύουν όχι νερό αλλά υδρατμούς, δημιουργώντας ένα δροσερό νεφέλωμα», εξηγούν οι μελετήτριες Αριάδνη Βοζάνη, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, και η Εβίτα Φανού, υποψήφια διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ. «Το σύστημα αυτό προτείνεται να λειτουργεί ελεγχόμενα κατά τους θερινούς μήνες, βελτιώνοντας το μικροκλίμα. Παράλληλα δημιουργεί έναν πόλο έλξης παιχνιδιού σε μια “ανακλαστική” επιφάνεια, που όταν λειτουργεί καθρεφτίζει τμήμα των κτιρίων που περιβάλλουν την πλατεία».
      Η επιφάνεια αυτή διαχωρίζεται από την υπόλοιπη πλατεία με διαφορετικό υλικό δαπεδόστρωσης (χυτό σκυρόδεμα). Στο υψηλότερο σημείο της πλατείας, σε απόσταση 12 μέτρων από τον δρόμο δημιουργούνται τρία πλατύσκαλα, που μπορούν να λειτουργήσουν και ως χώρος ανάπαυσης. Η διαφορά στάθμης «σβήνει» σταδιακά λόγω της φυσικής κλίσης της πλατείας. Τους αρχιτέκτονες απασχόλησε και η συντήρηση, οι πιθανοί βανδαλισμοί και βλάβες στο σύστημα εκτόξευσης υδρατμών, γι’ αυτό υπέδειξαν την πιο ανθεκτική τεχνολογία.
      Η περιοχή του κεντρικού τμήματος μπορεί να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων (προφανώς όχι με σταθερές κατασκευές, αλλά στηριζόμενες σε έρμα). Δίνεται ωστόσο η δυνατότητα αγκυρώσεων κατασκευών σε δύο σημεία (στο «πέταλο» για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και νότια της επιφάνειας υδατονέφωσης) με κρυφές εγκαταστάσεις σε φρεάτια.
      Αντιθέτως, η πλατεία επί της Εγνατίας (στο άλλο άκρο της περιοχής ανάπλασης) μετατρέπεται σε έναν αστικό κήπο. Οι φοίνικες που είχαν αρχικά επιλεγεί αντικαταστάθηκαν από προύνους λόγω μεγαλύτερης ανθεκτικότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ ενσωματώθηκε και ένα γραμμικό στοιχείο νερού. Η στροφή λεωφορείων που γίνεται σήμερα εκεί θα μεταφερθεί σε άλλο σημείο με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου.
      Αλλαγές στη βλάστηση (σε σχέση με την αρχική πρόταση) υπάρχουν και στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου αντί για φοίνικες επελέγησαν αριές (τύπος βελανιδιάς). Τα δέντρα θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν του κεντρικού τμήματος και σε ικανή απόσταση από τα κτίρια, ώστε να μην κρύβουν τις προσόψεις τους.
      Η οδός Αριστοτέλους, που πεζοδρομημένη ενώνει την πλατεία Αριστοτέλους με την πλατεία επί της Εγνατίας, οργανώνεται λειτουργικά σε ζώνες. Στο κέντρο της βρίσκεται η ζώνη περιπάτου που είναι και η μεγαλύτερη.
      Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική μελέτη τροποποιήθηκε σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα. Ο δήμος ζήτησε να ενταχθούν τόσο επί της οδού Αριστοτέλους όσο και στο «πέταλο» της πλατείας Αριστοτέλους ζώνες τραπεζοκαθισμάτων, τις οποίες στην πλατεία και στο πέταλο Αριστοτέλους οι αρχιτέκτονες διαχωρίζουν με μια ελαφρά ανύψωση ώστε να μην μπορούν να επεκταθούν. Επίσης, η νέα διοίκηση του δήμου ζήτησε πρόσφατα από τους μελετητές οι χώροι των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία να καλύπτονται από πέργκολα με δυνατότητα κλειστού υαλοστασίου. Η αρχική πρόταση των μελετητών (που υποβλήθηκε ήδη στο ΥΠΠΟ) περιλαμβάνει στέγαστρα τύπου μεγάλης ομπρέλας με κεντρική στήριξη και διπλό ύφασμα για κάλυψη, ανθεκτικό για όλες τις καιρικές συνθήκες. Ετσι οι μελετητές θα υποβάλουν συμπληρωματικό φάκελο με την εναλλακτική που ζήτησε ο δήμος, αν και υποστηρίζουν ότι η αρχική τους πρόταση είναι η καταλληλότερη για την πιο εμβληματική πλατεία της πόλης.
      Ποια είναι η συνέχεια; Η μελέτη έχει υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κεντρικής Μακεδονίας του υπουργείου Πολιτισμού. Λόγω της σημασίας της, η οριστική μελέτη θα πρέπει να εγκριθεί και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
      Αντιδράσεις
      «Ο δημόσιος χώρος είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Ακριβώς επειδή συνδέεται με την ατομική και τη συλλογική μνήμη, οποιαδήποτε αλλαγή φέρνει αντιδράσεις. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου όταν σχεδιάζεις έναν δημόσιο χώρο», λέει η κ. Βοζάνη. Οπως εξηγεί, η πρόταση της μελετητικής ομάδας ακολουθεί ορισμένες βασικές αρχές. «Κατ’ αρχάς, να υπάρχει μια αντιληπτική συνέχεια του συνόλου και των βασικών χαράξεων σε όλη την περιοχή επέμβασης και να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη θέαση προς τη θάλασσα. Να αναδειχθεί μια ιδιαίτερη ταυτότητα στις δύο πλατείες, ενώ ο άξονας της οδού Αριστοτέλους να λειτουργεί ως κεντρική αρτηρία περιπάτου, με επιμέρους ζώνες ώστε να επιτρέπονται διαφορετικού ρυθμού κινήσεις και στάσεις, αλλά και να επιτρέπονται οι εγκάρσιες κινήσεις. Ως προς τη δαπεδόστρωση, η πρότασή μας έχει αναφορά σε δύο διαφορετικά υπόβαθρα: τον σύγχρονο αστικό ιστό και τις χαράξεις της πόλης πριν από την πυρκαγιά του 1917, ως “νήματα μνήμης”. Τέλος, εισάγουμε το στοιχείο του νερού με διαφορετικά στοιχεία ανάλογα με την περιοχή της πρότασης και φροντίζουμε να αναδειχθούν οι όψεις των κτιρίων».
      Η πρόταση σκοπίμως δεν είναι ιδιαίτερα παρεμβατική. «Είναι μια ήπια πρόταση σχεδιασμού με συμμετρική οργάνωση του χώρου. Κεντρική πρόθεση είναι ο εντοπισμός και η ανάδειξη των χαρακτηριστικών του δημόσιου χώρου, η διασύνδεσή του με την ευρύτερη πόλη και η αναβάθμιση της εμπειρίας περιπάτου, συναντήσεων και δράσεων που συγκεντρώνει η περιοχή μελέτης και η κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης».
      Τα σχέδια μετά την πυρκαγιά του 1917 και η εξέλιξη
      H πυρκαγιά του 1917, πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και πέντε χρόνια πριν από τη Mικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, αποτελεί ένα γεγονός-ορόσημο στην ιστορία της πόλης. Η πυρκαγιά έκαψε σε 32 ώρες 120 εκτάρια του σημαντικότερου τμήματος του κέντρου, καταστρέφοντας 9.500 κτίσματα, μεταξύ των οποίων μεγάλο αριθμό συναγωγών και την αρχιραββινεία, τζαμιά και χριστιανικούς ναούς.
      Αμέσως μετά την πυρκαγιά, η κυβέρνηση Bενιζέλου συγκρότησε μια επιτροπή, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν ο Γάλλος αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος Eρνέστ Eμπράρ, ο Aγγλος αρχιτέκτονας τοπίου Tόμας Mόσον, ο Γάλλος λοχαγός του μηχανικού Zοζέφ Πλεϊμπέρ, οι αρχιτέκτονες Aριστοτέλης Zάχος και Kωνσταντίνος Kιτσίκης, ο ειδικός λιμενολόγος Aγγελος Γκίνης και ο δήμαρχος της πόλης Kωνσταντίνος Aγγελάκης. Tο σχέδιο που εκπόνησε για τη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Eπιτροπή Σχεδιασμού υπό την καθοδήγηση του Eμπράρ αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μεταφορά των κυρίαρχων σχεδιαστικών απόψεων της εποχής στις τοπικές γεωγραφικές και ιστορικές ιδιομορφίες.
      H καρδιά του κέντρου διαμορφώθηκε με δύο πλατείες συνδεόμενες με μια λεωφόρο κάθετη προς τη θάλασσα, που αφήνει ελεύθερη στο εσωτερικό της πόλης τη θέα προς τον Oλυμπο. H «πολιτική» πλατεία, δίπλα στον χώρο όπου αργότερα ανασκάφηκε η αρχαία αγορά, θα συγκέντρωνε το δημαρχείο, το δικαστικό μέγαρο και τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών. H δεύτερη πλατεία, η σημερινή Aριστοτέλους, τόπος λιανικού εμπορίου και αναψυχής, υπογράμμιζε, σύμφωνα με το πρότυπο της Piazzetta της Bενετίας, το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα. Για τα κτίρια που βρίσκονταν στις δύο πλατείες και στον συνδετικό άξονα επιβλήθηκε το λεγόμενο «νεοβυζαντινό» στυλ, ώστε σε συνδυασμό με τα δημόσια κτίρια να λειτουργήσουν ως ένα μνημειακό σύνολο για την πόλη.
      Οι δύο πλατείες συνδέονταν με τη λεωφόρο Κοινωνίας των Εθνών κάθετη στο παράλιο μέτωπο, τη σημερινή οδό Αριστοτέλους. Στο κέντρο της σημερινής πλατείας Αριστοτέλους προτεινόταν έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα πρότυπα των πλατειών σε πρωτεύουσες της Ευρώπης, ενώ σε επαφή με τη θάλασσα προβλεπόταν ζώνη περιπάτου σε χαμηλότερη στάθμη από τον δρόμο.
      Η τελική μορφή της πλατείας Αριστοτέλους ολοκληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση τη δεκαετία του 1960, όταν ανεγέρθηκαν και τα τελευταία κτίρια που την ορίζουν με λιτότερη μορφολογία των όψεων και αλλαγές στην ογκοπλασία από τα αρχικά σχέδια. Εκτοτε η πλατεία Αριστοτέλους χαρακτηρίζεται από τον κεντρικό κενό χώρο με τα εκατέρωθεν παρτέρια και τις περιοχές τραπεζοκαθισμάτων που σταδιακά μέσα στα χρόνια επεκτάθηκαν μέχρι τις στοές των κτιρίων.
      Οι πληροφορίες προέρχονται από το κείμενο της καθηγήτριας του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Αλέκας Καραδήμου-Γερόλυμπου, «Η Θεσσαλονίκη πριν και μετά από τον Ερνέστ Εμπράρ».
    9. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Την πορεία υλοποίησης του έργου: «Κατασκευή – Αναβάθμιση Οδικής Σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας», επιθεώρησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Κατά την επίσκεψή του στο έργο ο κ. Σταϊκούρας, δήλωσε:
      «Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να δούμε την πρόοδο εργασιών της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσω δύο νέων οδικών τμημάτων:
      1ον. Του τμήματος Βόνιτσας – Λευκάδας, μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων. 2ον. Του τμήματος Άκτιου – Αγίου Νικολάου, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατασκευή του τμήματος Άκτιο – Άγιος Νικόλαος.
      Με την παράδοση σε χρήση αυτού του τμήματος και τη διοχέτευση της κυκλοφορίας των οχημάτων από αυτό, παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών στο τμήμα Βόνιτσα – Άγιος Νικόλαος απρόσκοπτα, καθόσον θα υλοποιούνται εργασίες χωρίς την ταυτόχρονη κυκλοφορία οχημάτων.
      Το τμήμα Άγιος Νικόλαος – Λευκάδα εκτιμάται ότι θα παραδοθεί μέσα στο 2024.
      Ολοκληρώνοντας, ένα ακόμη έργο, που σε συνδυασμό με την – από τον Ιανουάριο του 2024 – παράδοση του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, συνιστούν παρεμβάσεις με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο και μεγάλη κοινωνική ανταποδοτικότητα».
      Τα νέα οδικά τμήματα αντικαθιστούν ή βελτιώνουν ήδη υπάρχοντα τμήματα:
      Τμήμα Α (Βόνιτσα – Λευκάδα): Η αρχή των έργων βρίσκεται στη χ.θ. 0+475. Μέχρι τη χ.θ. 6+400 το έργο αναπτύσσεται στον διάδρομο της υπάρχουσας οδού. Στη συνέχεια η χάραξη παρακάμπτει τον οικισμό του Αγίου Νικολάου μέχρι τη χ.θ. 9+900 ακολουθώντας νέα χάραξη. Από εκεί το έργο αναπτύσσεται ξανά στον διάδρομο της υπάρχουσας οδού μέχρι το τέλος του βελτιώνοντάς τη, περί τη χ.θ. 16+400, στην περιοχή του κάστρου της Αγίας Μαύρας. Τμήμα Β (Άκτιο – Άγιος Νικόλαος): Η αρχή των έργων του τμήματος αυτού βρίσκεται στη χ.θ. 0+375. Μέχρι τη χ.θ. 2+400 προβλέπεται νέα οδός. Στη συνέχεια η χάραξη χρησιμοποιεί τον διάδρομο του υφιστάμενου δρόμου, ωστόσο περισσότερο τον αντικαθιστά παρά τον βελτιώνει μέχρι τη χ.θ. 4+700. Από εκεί προβλέπεται ξανά νέα χάραξη μέχρι να συνδεθεί με τον κλάδο Βόνιτσα – Λευκάδα, περί τη χ.θ. 5+300. Το οδικό έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ.
    10. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Την ένταξη της πράξης με τίτλο “Κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στον Βοτανικό”, με κωδικό ΟΠΣ ΜΙS: 5223614, στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2025 και, ειδικότερα, στον Άξονα Προτεραιότητας «Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κλπ)», υπέγραψε ο Υπουργός ΥΠΕΝ κ. Σκυλακάκης.
      Όπως αναλύεται στην απόφαση, η προτεινόμενη πράξη αφορά την κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στον Βοτανικό. Το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 38.500 θεατών, θα είναι Κατηγορίας 4 (Category 4) κατά UEFA και θα είναι συνολικής δόμησης περίπου 33.677,48 τ.μ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ έγκρισης της ΣΜΠΕ (ΦΕΚ 161 ΑΑΠ/2013). Το γήπεδο θα κατασκευαστεί στην περιοχή Ανάπλασης ΙΙ (τομέας Ανάπλασης Α) του Π.Δ. του 2013 και συγκεκριμένα σε 178 περίπου στρέμματα του ενοποιημένου ΟΤ 45-46-50, του Βοτανικού, όπου εκτός του γηπέδου με τον άμεσα περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευασθούν σε δεύτερη φάση τα υπόλοιπα προβλεπόμενα έργα (Ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, λοιπές εγκαταστάσεις). Ο τομέας Ανάπλασης Α’ σε μεγάλο τμήμα του διασπάται από το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ και τη σχεδιαζόμενη Λεωφόρο Προφήτη Δανιήλ. Αξιοποιήσιμο τμήμα για τη χωροθέτηση του συμπλέγματος του ποδοσφαιρικού γηπέδου και των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του Δήμου Αθηναίων είναι το δυτικό τμήμα, ενώ για τη χρήση του πάρκου και των χώρων αναψυχής και αθλητισμού, καθώς και των υποστηρικτικών αυτών εγκαταστάσεων είναι το ανατολικό συμπεριλαμβανομένου και του ρέματος. Ειδικότερα η περιοχή κατασκευής του γηπέδου οριοθετείται από τις οδούς Αγ. Αννης στα δυτικά και Αγ. Πολυκάρπου στα Βόρεια, στα Νοτιοανατολικά συνορεύει με το ρέμα Προφήτη Δανιήλ και Νότια από ανώνυμη οδό. Το σύνολο του έργου εντάσσεται στο ενιαίο ΟΤ 45-46-50 που επεκτείνεται και ανατολικά του ρέματος.
      Στα πλαίσια κατασκευής του γηπέδου, θα κατασκευαστούν και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 325 θέσεων και θα προβλεφθούν χρήσεις όπως:
      Κύριες αθλητικές δραστηριότητες και βοηθητικές αυτών συμπληρωματικές Χώροι ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής Χώροι εστίασης Εμπορικές χρήσεις Πολυλειτουργικοί χώροι άθλησης και υγιεινής Αθλητικοί Ξενώνες και χώροι φιλοξενίας Χώροι συνάθροισης κοινού Εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων Χώροι εξυπηρέτησης τύπου και μέσων μαζικής ενημέρωσης Συνοπτικά στην πράξη συμπεριλαμβάνονται:
      Το γήπεδο αυτό καθ΄αυτό (θεμελίωση, σκυροδέματα κλπ) Ο αρχιτεκτονικός και όχι μόνο εξοπλισμός του γηπέδου (στέγαστρο, περιμετρικό κέλυφος κλπ). Οι Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του γηπέδου (ύδρευση, αποχέτευση, ασθενή και ισχυρά ρεύματα, λοιπός ηλεκτρολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ) Η κατασκευή της οδού πρόσβασης (ανοιχτό τμήμα και cut&cover με όλον τον εξοπλισμό τους), προς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του γηπέδου, καθώς και ορισμένες προσβάσεις στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου Οι τυχόν αναγκαίες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 115.000.000,00 € και αφορά το ποσό που χρηματοδοτείται ή θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
      Η απόφαση ένταξης: https://ypen.gov.gr/wp-content/uploads/2024/06/ΟΠΣ-ΑΠΟΦΑΣΗ-ΕΝΤΑΞΗΣ-ΓΗΠΕΔΟΥ-ΟΕ.pdf
    11. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. ενημερώνει ότι η 100% θυγατρική εταιρεία LAMDA RIVIERA S.M.S.A. ολοκλήρωσε τη διαδικασία για την ανάθεση κατασκευής του εμπορικού προορισμού Riviera Galleria στην κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, 100% θυγατρική της Metlen Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS).
      Η Riviera Galleria που φέρει την υπογραφή του κορυφαίου, διεθνούς φήμης Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma (Kengo Kuma and Associates) και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το ελληνικό μελετητικό γραφείο ΒΕΤΑPLAN, έχει συνολική επιφάνεια δόμησης περίπου 23.000 τ.μ. Ο νέος εμπορικός προορισμός, που αναπτύσσεται εντός του έργου του Ελληνικού, θα προσφέρει μια πλούσια εμπειρία αγορών, καθώς και εξαιρετικές επιλογές υψηλής γαστρονομίας και ψυχαγωγίας, που θα προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

      Η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ θα αναλάβει την κατασκευή της Riviera Galleria, η οποία αποτελείται από 3 διώροφα κτίρια, τα οποία συνθέτουν ένα κτιριακό συγκρότημα εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών και χώρων αναψυχής, ενώ διαθέτει υπόγειους χώρους βοηθητικών χρήσεων, περιβάλλοντα χώρο καθώς και υπαίθριες θέσεις στάθμευσης. Η διάρκεια της κατασκευής εκτιμάται σε 26 μήνες.
    12. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Προγραμματισμένες πτήσεις με ελικόπτερο, αρχικά μεταξύ Αθήνας και 10 νησιών του Αιγαίου, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Αντίπαρο, την Ίο, την Κέα, την Πάτμο, τη Σίφνο, τις Σπέτσες, την Τήνο και τη Φολέγανδρο, ξεκινά η εταιρεία hoper. Όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για την πρώτη εταιρεία που εισάγει μια νέα επιλογή στις αερομεταφορές, προσφέροντας γρήγορες, άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις από και προς νησιά του Αιγαίου, και κυρίως αυτά που δεν έχουν αεροδρόμιο.
      Η επίσημη παρουσίαση της εταιρείας έγινε στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής από την ιδρυτική ομάδα με επικεφαλής τον CEO της hoper και πρώην CEO της MarineTraffic, Δημήτρη Μέμο, τον CEO της Πλαίσιο, Κώστα Γεράρδο, τον Partner της Saronic Ferries, Γιώργο Παπαϊωαννίδη και τη BORRN, με CEO τη Ματίλντα Νατάν, όπου και παρουσίασαν την καινοτομία και τα οφέλη που φέρνει η νέα αυτή εταιρεία στον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού.
      Η εταιρεία και οι προοπτικές της
      Η hoper δημιουργήθηκε πριν από περίπου 5 χρόνια, ωστόσο, πρόσφατα εισήλθε στο σχήμα, ο γνωστός επιχειρηματίας, Κώστας Γεράρδος, ο οποίος επεκτείνει το αποτύπωμά του πέραν από τον κλάδο του λιανεμπορίου και του Πλαίσιο, στο οποίο κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Σημειώνεται ότι τo μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Η hoper είναι μια εταιρεία, η οποία εκτελεί καθημερινά προγραμματισμένες πτήσεις με ελικόπτερο σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα.
      Ειδικότερα, παρέχει ναυλωμένα δρομολόγια με ελικόπτερο μέχρι 4 ατόμων, εξυπηρετώντας, επί του παρόντος, την Αθήνα καθώς και 10 ελληνικά νησιά του Αιγαίου: τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Αντίπαρο, την Ίο, την Κέα, την Πάτμο, τη Σίφνο, τις Σπέτσες, την Τήνο και τη Φολέγανδρο.
      Η hoper υπόσχεται τη μεταφορά στον επιλεγμένο προορισμό με διάρκεια πτήσεων από 8 λεπτά (πχ. Τήνος -Μύκονος) μέχρι 48 λεπτά (πχ. Αθήνα-Αντίπαρος). Οι πελάτες μπορούν να κλείσουν μεμονωμένες θέσεις απλής ή μετ’ επιστροφής μετάβασης από το site flyhoper.com. Η εταιρεία εισάγει μια νέα επιλογή στις αερομεταφορές, προσφέροντας γρήγορες, άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις από και προς νησιά του Αιγαίου, και κυρίως αυτά που δεν έχουν αεροδρόμιο. Οι τιμές ξεκινούν από 156 ευρώ ανά κατεύθυνση, με μέση τιμή 350 ευρώ.
      Η hoper σχεδιάζει να προσθέτει νέους προορισμούς τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα ξεκινώντας από το φθινόπωρο 2024. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η hoper συνεργάζεται με τους κατά τόπους δήμους για την αναβάθμιση των υφιστάμενων ελικοδρομίων στους προορισμούς που εξυπηρετεί, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών.
      Οι προοπτικές για την εταιρεία προμηνύονται θετικές, όπως τόνισε ο κ. Μέμος, εάν λάβει κανείς υπόψη τη δυναμική του τουρισμού στην χώρα μας αλλά και την αυξημένη ζήτηση που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι ιδιωτικές πτήσεις σε όλη την Ευρώπη. Τόνισε ότι η Hoper φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες και οι τουρίστες μετακινούνται μεταξύ των δημοφιλών προορισμών της Ελλάδας. «Θέλουμε να μοιραστούμε με πολύ περισσότερο κόσμο την εμπειρία της μετακίνησης με ελικόπτερο. Με τη hoper, μετατρέπουμε τις ώρες σε λεπτά, και οι ταξιδιώτες κερδίζουν έως και μια ολόκληρη μέρα διακοπών.
      Είναι μια νέα, μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία που κάνει τις ομορφιές της Ελλάδας πιο προσβάσιμες», τόνισε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Κώστας Γεράρδος ανέφερε ότι η hoper ιδρύθηκε με στόχο να προσφέρει μια νέα διάσταση στις αεροπορικές μετακινήσεις, καθιστώντας τις πιο γρήγορες, πιο ευέλικτες και πιο άνετες. Η υπηρεσία θα καλύψει μια σημαντική ανάγκη, συνδέοντας δημοφιλείς προορισμούς με τρόπο που δεν ήταν μέχρι τώρα εφικτός». Όπως εξήγησε, έχει δημιουργηθεί μια κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι επιλέγουν να μετακινηθούν μέσω ιδιωτικής πτήσης, με κάποιο ελικόπτερο ή τζετ, αντί να επιλέξουν κάποια πτήση της γραμμής, οπότε η συγκεκριμένη αγορά έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Η hoper, με έδρα την Αθήνα, θα λειτουργεί καθημερινά όλο το χρόνο εξυπηρετώντας ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από τη βάση της στο Κορωπί στην Αθήνα, καθώς και από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη προς άλλα νησιά.
    13. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Ένα σημαντικό ακόμα βήμα μέχρι το επόμενο, για την πολυπόθητη και αναγκαία κατασκευή του φράγματος Σέτας – Μανικίων, πραγματοποιήθηκε κατόπιν της σχετικής απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την εκ νέου Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου.
      Συγκεκριεμένα, πρόσφατα εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Οροι του έργου «ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΤΑ – ΜΑΝΙΚΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ», σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συντάχθηκε και υποβλήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Εύβοιας.

      Κατόπιν της ιδιαίτερα σημαντικής αυτής εξέλιξης και της ταυτόχρονης ολοκλήρωσης εκ μέρους της Τεχνικής μας Υπηρεσίας της επικαιροποίησης της Τεχνικής Μελέτης του έργου, αποκτούμε την απαραίτητη ωριμότητα του φακέλου του έργου σε επίπεδο μελετών και εγκρίσεων, και απομένει πλέον το κρίσιμο σκέλος της εξασφάλισης της χρηματοδότησης η οποία αναμένεται να αγγίξει τα €55 εκατ.
      Σκοπός του έργου είναι η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης του συνόλου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου καθώς και της Δ.Ε. Αμαρυνθίων και περιλαμβάνει ουσιαστικά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του λιθόρριπτου φράγματος μέγιστης ωφέλιμης χωρητικότητας 2.600.000 μ3.
      Συγκεκριμένα, μέσα από τη μελέτη προβλέπεται η εκτέλεση των κάτωθι εργασιών:
      · Λιθόρριπτο φράγμα με κεκλιμένο αδιαπέρατο πυρήνα, ύψους 60 μ.
      · Σήραγγα υδροληψίας
      · Εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου ύδατος (διυλιστήρια) δυναμικότητας 38.000 μ3/ημέρα
      · Δίκτυο ύδρευσης συνολικού μήκους 227,6 χλμ. το οποίο θα υδροδοτεί 51 οικισμούς
      · Συνοδά έργα δικτύου: 4 αντλιοστάσια, 47 νέες δεξαμενές ύδρευσης, διαβάσεις ρεμάτων (κάτω από τον πυθμένα ή επικρεμάμενοι αγωγοί σε υφιστάμενες γέφυρες), σώματα αγκύρωσης, φρεάτια δικλείδων, πιεζοθραυστικά φρεάτια και φρεάτια συσκευών ασφαλείας.
    14. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Το επόμενο διάστημα αναμένεται ο διαγωνισμός για τη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των μεταλλικών κατασκευών του Στεγάστρου Καλατράβα, που «φούσκωσε» τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης του ΟΑΚΑ.
      Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο μεγάλος διαγωνισμός για την αποκατάσταση του ΟΑΚΑ, που δρομολογεί η ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο, που χάρη στο διπλό σόου του δημοφιλούς βρετανικού συγκροτήματος Coldplay, το Ολυμπιακό Στάδιο έζησε ξανά στιγμές δόξας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να πατηθεί το κουμπί για την εν λειτουργία αποκατάσταση του πολυσυζητημένου και εμβληματικού Στεγάστρου Καλατράβα.
      Η fast track απομάκρυνση των 5.000 πολυκαρβονικών φύλλων του Στεγάστρου έδωσε το «πράσινο φως», ώστε να ανοίξουν ξανά στο τέλος Απριλίου οι πόρτες του κεντρικού σταδίου για τις εκδηλώσεις που είχαν ήδη κλειδώσει για το φετινό καλοκαίρι, με πρώτο φυσικά το sold out διήμερο των Coldplay. Το έργο της αφαίρεσης, προϋπολογισμού 2,02 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου.
      Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό στάδιο και ποδηλατοδρόμιο είχαν βάλει αιφνιδίως λουκέτο τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξαιτίας ανησυχιών για τη στατικότητα των κατασκευών, που εν συνεχεία δεν επαληθεύτηκαν. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα της εκτεταμένης επιθεώρησης που έγινε στο πλαίσιο του έργου, προϋπολογισμού 1,65 εκατ. ευρώ, δημιούργησαν νέα δεδομένα, επιτρέποντας την εν λειτουργία αποκατάσταση του σταδίου.
      Παράλληλα, όμως, το PPF, που έχει αναλάβει από το 2021 το πρότζεκτ της ανακαίνισης του ΟΑΚΑ, με χρηματοδότηση 43 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οδηγήθηκε σε συνεργασία με το υφυπουργείο Αθλητισμού, στην τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου, προκειμένου να γίνει η στατική και λειτουργική αποκατάσταση των μεταλλικών κατασκευών του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου.
      Προσθήκη που εκτοξεύει τον προϋπολογισμό πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ και τα ορόσημα πια εκτείνονται ως το τέλος του 2025. Ειδικότερα, η διάρκεια της εν λόγω σύμβασης θα είναι 19 μήνες. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται εντός του καλοκαιριού.
      Αναβάθμιση και για τον περιβάλλοντα χώρο
      Σε ώριμη φάση βρίσκεται και το έργο της αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου το Σταδίου. Εντός του καλοκαιριού, αναμένεται η υπογραφή και της σύμβασης για τις δομικές αποκαταστάσεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό θα διαρκέσει 16 μήνες.
      Θα προχωρήσει, επίσης, το επόμενο διάστημα, η κατάρτιση του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου και η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας του ΟΑΚΑ. Σε αυτή, θα αναλυθούν εναλλακτικά σενάρια με προτεινόμενες λύσεις για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί το συγκρότημα.
      Αντίστοιχα στα τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι θα υπογραφεί και η σύμβαση για τις εργασίες συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης για τις δύο εισόδους, το Τείχος των Εθνών και την Αγορά, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, με εξάμηνη διάρκεια.
      Σημειώνεται ότι στις 21 Μαρτίου, το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για την ταχύτερη και ασφαλή επαναλειτουργία του κεντρικού σταδίου, με το ΤΕΕ που ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος του κράτους θα χορηγήσει, μεταξύ άλλων, το πιστοποιητικό στατικής επάρκειας και το πιστοποιητικό ασφαλούς επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων για το κοινό και θα γνωμοδοτήσει επί της ορθής περάτωσης των εργασιών.
    15. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Ο Δήμος Αθηναίων γίνεται πρωτοπόρος στην υλοποίηση καινοτόμων πρακτικών δροσισμού μέσω βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων της πόλης, λαμβάνοντας ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά Βραβεία στον διαγωνισμό Innovative Actions του προγράμματος European Urban Initiative.
      Η πρόταση «Cooling Havens: Water-Powered Neighborhood Cooling and Engagement Stations», με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2028 και προϋπολογισμό 6 εκατομμύρια ευρώ, φιλοδοξεί να μειώσει δραστικά τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στην Αθήνα.
      7 νέοι χώροι δροσισμού
      Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθούν και εγκατασταθούν 7 νέοι χώροι δροσισμού, αξιοποιώντας καινοτόμες λύσεις και πρακτικές διαχείρισης υδατικών πόρων και υλοποίησης πράσινων υποδομών.
      Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
      Νέα πάρκα μεγάλης και μεσαίας έκτασης με βιώσιμη διαχείριση υδατικών πόρων ως κεντρικό άξονα. Αναβάθμιση υφιστάμενων πράσινων υποδομών. Εγκαταστάσεις δροσισμού που θα μειώσουν τη θερμοκρασία στους δημόσιους χώρους κατά 5-7°C τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποθήκευση νερού και αντιμετώπιση πλημμυρών
      Παράλληλα, το έργο θα εγκαταστήσει υποδομές που θα αποθηκεύουν πάνω από το 70% του νερού από έντονες βροχοπτώσεις, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των πλημμυρών.
      Μεταμόρφωση δημόσιων χώρων και εκπαίδευση
      Συνολικά, το έργο θα μεταμορφώσει τουλάχιστον 6 δημόσιους χώρους, προσφέροντας 5.000 τετραγωνικά μέτρα πάρκων δροσισμού.
      Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 6 νέοι εκπαιδευτικοί κόμβοι με άξονα τη βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων, όπου 2.500 άτομα θα εμπλακούν άμεσα σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
      Πέρα από τη δροσιά, μια νέα κουλτούρα
      Οι πρωτοβουλίες αυτές, πέρα από την προσφορά δροσιάς στην πόλη, φιλοδοξούν να ενισχύσουν τη συνείδηση για τη σημασία του νερού.
      Στόχος είναι η προώθηση μιας νέας κουλτούρας γύρω από τη χρήση του στις καθημερινές δραστηριότητες και τον αστικό σχεδιασμό.
      Μια σημαντική διάκριση για την Αθήνα
      Η επιλογή του Δήμου Αθηναίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια σημαντική διάκριση και αναδεικνύει την πρωτοποριακή προσέγγιση του δήμου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.
    16. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον Το έργο προκηρύχθηκε μαζί με την επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα. Δεδομένου ότι η μελλοντική λειτουργία της επέκτασης, καθώς και οι λοιπές τρέχουσες ανάγκες της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. καθιστούν παράλληλα αναγκαία την εξεύρεση και κατασκευή επιπλέον χώρων αμαξοστασίου για την εξυπηρέτηση των συρμών, θα προχωρήσει ταυτόχρονα και η επέκταση του Αμαξοστασίου του Ελαιώνα σε γειτονική όμορη περιοχή εμβαδού περίπου 20 στρεμμάτων.
      Με τη μελλοντική λειτουργία της επέκτασης καθίσταται αναγκαία και η αναβάθμιση/αντικατάσταση ορισμένων Η/Μ Συστημάτων σε μεγάλο τμήμα ή και στο σύνολο των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό, χωρίς την οποία δεν θα είναι δυνατόν η περαιτέρω επέκτασή τους. Για το λόγο αυτό θα αναβαθμιστεί ή θα αντικατασταθεί το σύστημα ψηφιακής μετάδοσης δεδομένων στο σύνολο των σταθμών των Γραμμών 2 & 3. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως αναφέρει η Αττικό Μετρό οι τροποποιήσεις τα συγκεκριμένα συστήματα θα απαιτήσουν νέο εξοπλισμό και λογισμικό τόσο στο Κέντρο Ελέγχου στο Σύνταγμα όσο και τοπικά σε σταθμούς, φρέατια κλπ. Ωστόσο η σύνδεσή τους με τα σημερινά συστήματα έχει προβλεφθεί να γίνει χωρίς καμία διακοπή λειτουργίας των Γραμμών 2 και 3.
      Η επέκταση θα αφορά τη διαδρομή μετά τον Σταθμό «Ανθούπολη» προς την περιοχή του Ιλίου και Αγίου Νικολάου και περαιτέρω μελλοντικά προς τις Αχαρνές και έχει σχεδιασθεί με σκοπό:
      • Την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών των δυτικών προαστίων.
      • Τη μελλοντική αύξηση της δικτύωσης των Γραμμών Μετρό με την πρόβλεψη ανταπόκρισης στον Σταθμό «Ίλιον» με τη μελλοντική επέκταση της Γραμμής 4 προς την Πετρούπολη. Η επέκταση της γραμμής 2 θα είναι συνολικού μήκους περίπου 4 χλμ με τρεις νέους Σταθμούς και τα αντίστοιχα Φρέατα Αερισμού τους. Οι Σταθμοί, οι οποίοι στο σύνολό τους θα έχουν πλευρικές αποβάθρες και θα διαθέτουν μία ή δύο εισόδους, θα έχουν μήκος 110 μ, θα είναι πλήρως προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ και το βάθος τους θα κυμαίνεται περίπου από -22 έως -24 μ.
      Οι νέοι σταθμοί θα είναι οι εξής:
      • Σταθμός «Παλατιανή»: Χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ανδρέα Παπανδρέου και διαθέτει δύο εισόδους εκατέρωθεν της οδού Θηβών.
      • Σταθμός «Ίλιον»: Χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ελαιών, διαθέτει δύο εισόδους εκατέρωθεν της οδού Θηβών και πρόβλεψη σύνδεσης/μετεπιβίβασης επιβατών με τον ομώνυμο Σταθμό της μελλοντικής Επέκτασης της Γραμμής 4 προς Πετρούπολη.
      • Σταθμός «Άγιος Νικόλαος»: Χωροθετείται κάτω από τμήμα της ομώνυμης οδού και τμήμα του διαμορφωμένου χώρου πρασίνου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Παραμυθιάς, Ολύνθου, Ζίτσης και Αγ. Νικολάου.
      Στην Παλατιανή θα κατασκευαστεί και ένας σταθμός μετεπιβίβασης σε παρακείμενο χώρο εφαπτόμενο στον Σταθμό «Παλατιανή» μεταξύ των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Ικονίου με υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων τριών επιπέδων και χωρητικότητας 150 ΙΧ, με άμεση σύνδεση με τον Σταθμό. Στην επιφάνεια, μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του θα διαμορφωθεί Χώρος Μετεπιβίβασης Λεωφορείων. Το τμήμα αυτό της Γραμμής 2 μέχρι την περιοχή του Αγίου Νικολάου εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί τουλάχιστον 67.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής που θα εξυπηρετούνται από τους 3 νέους σταθμούς σε ακτίνα 500 μέτρων από την κατοικία τους υπολογίζεται σε περίπου 42.000 και οι αντίστοιχες εξυπηρετούμενες θέσεις εργασίας σε περίπου 5.000.
      Προϋπολογισμός και χρόνος κατασκευής
      Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 550 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, αλλά η τελική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης θα καθοριστεί κατά το β΄ στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 57 μήνες από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση.
      Μελλοντικές επεκτάσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη
      Έχει διερευνηθεί σε προκαταρκτικό στάδιο στην Αττική η επέκταση της Γραμμής 2 νότια προς Γλυφάδα και η επέκταση του Μετρό προς Καλλιθέα, εξασφαλίζοντας τη σύνδεση του ΚΠΙΣΝ με το δίκτυο του Μετρό. Μελετάται η Επέκταση της Γραμμής 4 δυτικά, από το σταθμό «Άλσος Βεΐκου» προς το Δήμο Πετρούπολης, η οποία θα διέρχεται από τη Νέας Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ομοίως, η Επέκταση της Γραμμής 4 βόρεια, από το σταθμό «Κατεχάκη» προς Μαρούσι, Πεύκη και Λυκόβρυση. Διερευνάται παράλληλα η υπόγεια Επέκταση της Γραμμής 1 βόρεια, από το σταθμό «Κηφισιά», προς Ν. Ερυθραία και την Εθνική Οδό (κόμβος Βαρυμπόμπης).
      Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα, κάτι που είχε να γίνει από το 2000 στην πόλη. Tεκμηριώθηκε για την επόμενη 20ετία η αναγκαιότητα και οι προτεραιότητες όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και των επεκτάσεών τους, δεδομένου του πολύ υψηλότερου κόστους κατασκευής των έργων ΜΕΤΡΟ σε σχέση με τα οδικά έργα (δεκαπλάσιο έως εικοσαπλάσιο).
      Τα έργα που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον είναι δυνατόν να διαμορφώσουν νέες συγκοινωνιακές συνθήκες και υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε άλμα του ποσοστού της Δημόσιας Συγκοινωνίας από 15% σήμερα σε 50% στη Θεσσαλονίκη.
      Το Μετρό θα αναπτυχθεί δυτικά σε δύο κατευθύνσεις, η μία προς Εύοσμο ενώ η άλλη προς το Νοσοκομείο Παπανικολάου. Παράλληλα θα επεκταθεί και προς το αεροδρόμιο, ενώνοντας τη βασική γραμμή με το Mediterranean Cosmos, το Διαβαλκανικό, τη Γεωργική Σχολή και το αεροδρόμιο.
    17. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στο Ελληνικό με στόχο οι κατοικίες και τα έργα υποδομής που περιλάμβάνονται στην α φάση του έργου να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2026.
      Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο τρίτο κατά σειρά, ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία των έργων, της Lamda development, οι πρώτοι όροφοι του Riviera Tower, και των COVE RESIDENCES ήδη είναι ορατοί από την Ποσειδώνος. Σημειώνεται οτι το σύνολο των 167 διαμερίσματων του Riviera Tower που φέρουν την σφραγίδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Foster & Partners όπως και για των 115 COVE RESIDENCES που σχεδιάστηκαν από τους Bobotis+Bobotis Architects και ISV Architects  έχουν ήδη πωληθεί ή έχουν κατατεθεί οι προκαταβολές για την αγορά τους.
      Τόσο ο Riviera Tower όσο και τα Cove Residences θα ολοκληρωθούν εντός του 2026.
      Όσον αφορά στα The Cove Villas ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις, εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες για 12 οικόπεδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας για επιπλέον 7 οικόπεδα.
      Η νέα γειτονιά Little Athens
      Στην νέα γειτονιά του ελληνικού τη Little Athens ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες, με πρώτες τις εκσκαφές για το Park Rise, το κτίριο ύψους 50 μέτρων και 12 ορόφων, που σχεδίασε το διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group (BIG) και θα αποτελείται από 88 πολυτελείς κατοικίες. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο Little Athens σύμφωνα με το πλάνο της Α' Φάσης αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026. 
      H νέα γειτονιά της πόλης του Ελληνικού με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και το Πάρκο, συνολικά θα περιλαμβάνει 1.115 κατοικίες και 115 χώρους που θα εξυπηρετούν καθημερινές της ανάγκες. 
      Αποτελείται από τέσσερα νέα οικιστικά συγκροτήματα, τα Pavillion Terraces και Promenade Heights που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο 314 Architecture Studio, τα Atrium Gardens από το Deda & Architects και τα Trinity Gardens από το Tsolakis Architects. 
      Η Little Athens αποτυπώνει το μοντέλο της «πόλης των 15 λεπτών», όπου οι κάτοικοι μπορούν να έχουν όσα χρειάζονται στην καθημερινότητά τους, ψυχαγωγία, αγορές, άθληση και ευεξία, σε απόσταση μόλις 15 λεπτών. Οι κατοικίες της νέας πόλης διαθέτουν «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης όπως ο κεντρικός έλεγχος και προγραμματισμός όλων των οικιακών συσκευών τους και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειες τους. 
      Μετά την ολοκλήρωση του τεράστιου έργου απορρύπανσης του εδάφους, μπήκαν τα θεμέλια για το The Ellinikon Sports Park, το υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, που θα είναι ένα ακόμα κόσμημα της νέας πόλης του Ελληνικού".
      Συγχρόνως, υπογράφηκε συμφωνία με τη Brook Lane για την ανάπτυξη του Mixed Use Tower στην περιοχή της Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενώ μια ακόμα σημαντική συμφωνία είναι αυτή που υπογράφηκε με τα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, που θα αναπτύξουν και θα λειτουργήσουν εντός του Ελληνικού, το CGS at the Ellinikon. Ένα πρότυπο σχολείο, που θα προσφέρει Εθνικό και Διεθνές Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών.
      Έργα υποδομών
      ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ: οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί κατά 80% και η σκυροδέτηση κατά 60%.
      ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την οριοθέτηση των ρεμάτων που βρίσκονταν για δεκαετίες εγκλωβισμένα κάτω από το πρώην αεροδρόμιο. Συγκεκριμένα στο Ρέμα Τραχώνων έχει ολοκληρωθεί το 95% των εκσκαφών και το 65% των εργασιών σκυροδέτησης. Στο ρέμα Αεροδρομίου ή Ευρυάλης όπως ήταν παλαιότερα γνωστό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες οριοθέτησης. Οι εργασίες στο ρέμα Τραχώνων, εντός του χώρου του αεροδρομίου, θα ολοκληρωθούν το 2024, ενώ στο ρέμα Αεροδρομίου το 2025.
       
    18. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Ο αυτοκινητόδρομος Ε65, που κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ,  έχει μήκος 182,1 χλμ. και είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,397 δις ευρώ περίπου. Διαθέτει την αναγκαία χωρητικότητα, ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συν Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη συνδέοντας την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα.
      Με την παράδοση των νέων τμημάτων του  Ε65 τον Απρίλιο του 2024 , σε κυκλοφορία βρίσκονται 136 χλμ. σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, από Η/Κ με τον αυτοκινητόδρομο  Α.Θ.Ε. (206,5 χλμ.) έως και Α/Κ Καλαμπάκας. Σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα,  το Καρπενήσι, τα Τρίκαλα είναι πλέον προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια, ενώ μια νέα αναπτυξιακή δυναμική θα δοθεί στον κορμό της χώρας.
      Σε αυτά τα 136 χλμ. στη διάθεση κάθε οδηγού βρίσκονται όπως πάντα οι υπηρεσίες οδικής ασφάλειας της Κεντρικής Οδού όπως:
      24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας 4ψήφιος αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργιάς, 1075 Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίησης Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 801 700 7000 Υπό κατασκευή από την ΤΕΡΝΑ, βρίσκονται τα τελευταία 46 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου, στο Βόρειο Τμήμα, που ξεκινούν από τον Α/Κ Καλαμπάκας και θα φθάνουν έως και την Εγνατία Οδό δυτικά των Γρεβενών.  Για την κατασκευή τους λειτουργούν 2 κεντρικές και 2 υποστηρικτές εγκαταστάσεις με 780 άτομα προσωπικό και 440 μηχανήματα έργου και φορτηγά. 
      Βόρειο τμήμα: Το βόρειο τμήμα του Ε65 έχει συνολικό μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. Ευρώ. Η γενική κατασκευαστική πρόοδος του βόρειου τμήματος, βρίσκεται στο 50,895% (στοιχεία Απριλίου 2024). Στο τμήμα αυτό έχουν κατασκευαστεί ήδη αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυο ομβρίων, χωματουργικά και μικρά τεχνικά. Η νέα χάραξη ευνοεί τις συνθήκες ασφάλειας και λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου. Παράλληλα, μειώνει σημαντικά το κόστος κατασκευής, βελτιώνοντας έτσι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
      Τεχνικά Χαρακτηριστικά Βόρειου Τμήματος
      Συνολικό μήκος: 70,5 χλμ. 2 Δίδυμες Σήραγγες (στο 176ο χλμ) και μία σήραγγα μονού κλάδου (στο 137ο χλμ) 2 Τεχνικά Cut & Cover (στο 137ο χλμ. και 138ο χλμ) 23 Γέφυρες 14 Άνω & 40 Κάτω Διαβάσεις 3 αμφίπλευροι Χώροι Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC) 89 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας 6 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Βασιλικής, Καλαμπάκας, Γρεβενών, Οξύνειας, Αγιόφυλλου-Καρπερού και Εγνατίας) 2 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών  (Ράξα Τρικάλων, Αγιόφυλλο – Καρπερό) 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων και 2 Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων 2 Κέντρα Ελέγχου & Συντήρησης (Τρικάλων, Αγιόφυλλου – Καρπερού) 1 Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας & 1 Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων Πρόοδος Κατασκευής Βορείου Τμήματος
      Συνολική πρόοδος κατασκευής 50,895%. Σήραγγες: 86,84% Γέφυρες: 77,69% Ασφαλτικά: 33,00% Χωματουργικά: 46,39% Με την ολοκλήρωσή του, ο αυτοκινητόδρομος Ε65, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά των περιοχών της Θεσσαλίας καθώς και της Δυτικής Μακεδονίας, ενόψει μάλιστα και του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της περιοχής αυτής σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτά τα 182,1 χλμ. σύγχρονου ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας -που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη- με το λιμάνι του Βόλου, ενώ θα μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα δυτικά Βαλκάνια. Η επιρροή στις μεταφορές θα είναι εξαιρετικά σημαντική.
      Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συνολικά το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία Οδό, μέσω του Ε65 θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, από 3 ώρες και 15 λεπτά σήμερα.
      Η διάρκεια των αποστάσεων μετά την ολοκλήρωση του Ε65 Λαμία – Εγνατία Οδός 01:45’ (από 03:15’ σήμερα) Αθήνα – Γρεβενά 04:00’ Αθήνα – Μέτσοβο 04:00’ Αθήνα – Καστοριά 04:35’ Αθήνα – Κοζάνη 04:30’ Αθήνα – Καρπενήσι 03:00’ Αθήνα – Τρίκαλα <03:00‘ Αθήνα – Καρδίτσα 02:35’
    19. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Τα έργα με τη μορφή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και μεγάλοι διαγωνισμοί-ΣΔΙΤ τρέχουν για πολλές και διαφορετικές υποδομές. Τα έργα αυτά έρχονται να προσθέσουν πλούσιο αντικείμενο στην κατασκευαστική βιομηχανία της χώρας και μάλιστα σε μια εποχή που οι κατασκευές δείχνουν να έχουν πάρει τα πάνω τους.
      Όπως όλες οι μέθοδοι υλοποίησης έργων υποδομής, έτσι και τα έργα-ΣΔΙΤ έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Στα μεγάλα θετικά μπορεί κάποιος να βρει την υλοποίηση έργων που δεν μπορούν να τραβήξουν εύκολα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ενώ το ποσό της σύμβασης δεν καταγράφεται στο δημόσιο χρέος. Από την άλλη η συσσώρευση έργων-ΣΔΙΤ δημιουργεί νέες υποχρεώσεις πληρωμών (που κυρίως είναι πληρωμές διαθεσιμότητας) σε βάθος χρόνου.
      Αυτό που μπορεί να πει κανείς για τα έργα με τη μορφή ΣΔΙΤ είναι πως έχουν αλλάξει τη δυναμική των κατασκευών και έχουν σίγουρα επηρεάσει το πως μπορεί τελικά να υλοποιηθεί ένα έργο με την συνεργασία Πολιτείας και Αγοράς. Σήμερα θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε μια ματιά και να δούμε ποιοι είναι οι 15 μεγαλύτεροι διαγωνισμοί-ΣΔΙΤ που τρέχουν στην χώρα.
      1.Νέες Φυλακές Ασπροπύργου 765 εκατ. ευρώ
      Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ). Η περιοχή επέμβασης χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ασπροπύργου Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για την περιοχή του Θριασίου, που οριοθετείται από τα όρη Ποικίλο, Αιγάλεω, Πάρνηθα, Πατέρας και τον κόλπο της Ελευσίνας, στην θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας», σε ακίνητο 100 στρεμάτων, περίπου.
      Η διάρκεια της σύμβασης για το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού έχει υπολογιστεί σε 360 μήνες εκ των οποίων τα πρώτα 3-4 χρόνια θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο του έργου. ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Αναθέτουσα Αρχή είναι το ΤΑΙΠΕΔ.
      2.Θεσσαλονίκη-Έδεσσα με κόστος 444,9 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου με συμμετοχές από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Πρόκειται για την αναβάθμιση του άξονα στον οποίο περιλαμβάνεται η παράκαμψη Χαλκηδόνας. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες.
      3.Διπλό Φράγμα Ταυρωνίτη με κόστος 267,09 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου 2022. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Για το διπλό Φράγμα στον Ταυρωνίτη ποταμό θα πραγματοποιηθούν έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνει την κατασκευή των εξής υποδομών:
      (1) του Φράγματος Ντεριανού (θέση Παπαδιανών) επί του παραπόταμου Ντεριανού του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων,
      (2) του Φράγματος Σεμπρωνιώτη επί του ομώνυμου παραπόταμου του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων κ.α.
      4.Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης με κόστος 255 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2020. Ανάδοχος έχει αναδειχθεί η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στις 2 Πανεπιστημιουπόλεις, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου. Το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί εντός του 2024.
      5.Νέο Πρωτοδικείο Αθηνών με κόστος 254,4 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 2023. Συμμετείχαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ,ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-TEKAΛ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 300 μήνες. Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών κατά μέγιστο για διάστημα εικοσιπέντε (25) ετών.
      6.Δράμα-Αμφίπολη με κόστος 248,5 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου με συμμετοχές από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Περιλαμβάνει την κατασκευή των τμημάτων Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη μήκους ~29.5 χλμ και Μαυρολεύκη – Δράμα μήκους ~13.5 χλμ. και συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία, συντήρηση, χρηματοδότηση του βασικού οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη συνολικού μήκους ~43 χλμ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες.
      7.Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας με κόστος 255,6 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετείχαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Το έργο περιλαμβάνει σύνθετα έργα όπως η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των φραγμάτων Μελισσουδίου, εκτροπής Κυπριανάδων και Καλαμιώτισσας με τα έργα προσαγωγής νερού από τα φράγματα στην κεφαλή των έργων διανομής και τα λοιπά συνοδά τεχνικά έργα.
      8.Φράγμα Ενιπέα Τρικάλων με κόστος 230 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου 2022. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Ο ανάδοχος θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), Δικτύων Διανομής Νερού και λοιπών Συνοδών Έργων.
      9.Μεταφορά-Διανομή Νερού Νέστου στην Πεδιάδα Ξάνθης με κόστος 210 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός είναι στα πρόθυρα εκκίνησης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 300 μήνες. Αφορά αφενός στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Αφετέρου, το έργο αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν το ~22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.
      10.Τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας με κόστος 163 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 και είναι διπλός. Στο πρώτο cluster περιλαμβάνονται έξι ΠΕΚΕΠΠ κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και στο δεύτερο επτά ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ.ε ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η συνολική διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 324 μήνες (27 έτη) εκ των οποίων 24 μήνες κατασκευής και οι υπόλοιποι 300 μήνες (25 χρόνια) λειτουργία και διαχείριση.
      11.Κατασκευή αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ταυρωπού με κόστος 159,6 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου 2022. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος το παρών έδωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ . Η διάρκεια της σύμβασης είναι 25 έτη. Το Αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού, που εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115.000 στρεμμάτων, αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο).
      12. Τα 17 Σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία με κόστος 159,2 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 21 Μαϊου 2021. Ανάδοχο έχει αναδειχθεί το σχήμα ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ. Η διάρκεια του έργου είναι 324 μήνες. Αφορά τον σχεδιασμό και την: κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. Τα κτιριακά συγκροτήματα είναι μοιρασμένα στην Περιφέρεια και συγκεριμένα σε εννέα Δήμους. Το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί εντός του καλοκαιριού.
      13.Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Μακεδονίας με κόστος 148,8 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2021. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ, ΤΕΚΑΛ-JCC (ΛΙΒΑΝΟΣ), ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX. Ειδικότερα, στο αντικείμενο περιλαμβάνεται η λειτουργική ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και η ανέγερση τριών (3) νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, την Έδεσσα και τις Σέρρες, που περιλαμβάνει τα νέα κτίρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τριών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.
      14.Φράγμα Μιναγιώτικο Μεσσηνίας με κόστος 145,08 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου 2022. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος το παρών έδωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 22-25 έτη. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή:
      -του Φράγματος Μιναγιώτικου και άλλων συνοδών έργων.
      15.Νέο Κτίριο Γενικής Γραμματείας Υποδομών με κόστος 139,6 εκατ. ευρώ
      Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Ανάδοχο αναδείχθηκε το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX. H διάρκεια της σύμβασης είναι για 360 μήνες. Το αντικείμενο της Σύμβασης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Υ. του ΥΠ.Υ.ΜΕ. στην οδό Πειραιώς και το οποίο θα σχεδιαστεί με βάση τις «Αρχές» του βιοκλιματικού σχεδιασμού, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια, και θα πρέπει να επιτύχει πιστοποίηση LEED (Silver ή ανώτερο), και 1 πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο.
      Επιπλέον, περιλαμβάνει την ανάπλαση τού περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ο.Σ.Ε. Α.Ε., που διαχειρίζεται η ΓαίαΟ.Σ.Ε. Α.Ε., το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί εντός του 2024.
    20. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Λαυρίου. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν φακέλους Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Α.Ε. μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού (τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή) στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού.
      Ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
      ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε. Κοινοπραξία ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ JET PLAN SHIPPING Co LTD – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. Κοινοπραξία GPH CRUISE PORT FINANCE LTD – PROMARINE S.A. Κοινοπραξία OLYMPIC MARINE S.A. – MSC CRUISES S.A. GULFTAINER COMPANY LTD IOTC INVESTMENTS S.C.S. ISRAEL SHIPYARDS INDUSTRIES LTD Μετά την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού, η οποία αφορά στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
      Η εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου A.E.» (ΟΛΛ Α.Ε.) έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων του Λιμένα Λαυρίου, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο με διάρκεια 60 ετών από την έναρξη ισχύος της (ισχύει μέχρι το έτος 2062).
      Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης ενδέχεται να παραταθεί και, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, πριν από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης για την Υποβολή Προσφορών (Request for Binding Offers) από τους επενδυτές που θα προκριθούν στη B΄ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
      Ο λιμένας του Λαυρίου αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής και, λόγω της εγγύτητάς του με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, προσφέρεται ιδιαίτερα για τουριστική ανάπτυξη, με δραστηριότητες όπως η κρουαζιέρα και ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής.
    21. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Στη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών βρίσκεται πλέον η νέα Γέφυρα Ευήνου, που κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ, αποκαθιστώντας πλέον τη σύνδεση μεταξύ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου στο ύψος του Ευηνοχωρίου, στην παλιά Εθνική Οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων.
      Η νέα Γέφυρα του Ευήνου έχει συνολικό μήκος 242,7 μέτρα και συνολικό πλάτος 13,5 μέτρα (συμπεριλαμβάνοντας και τα πεζοδρόμια), ενώ το κατάστρωμά της είναι πλάτους 7,5 μέτρων. Έχει κατασκευαστεί με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και έχοντας λάβει ειδική μέριμνα για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
       
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.