Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Πράσινο φως για τις εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος (και καθηγήτριας του ΕΜΠ) Ρένας Κλαμπατσέα προεγκρίθηκε η μελέτη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» με Φορέα τον «Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας "Αντώνης Τρίτσης"».

    Όπως αναφέρει η απόφαση, το ΕΧΣ έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη του ως Αστικό Μητροπολιτικό Πάρκο και είναι βασισμένο στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής.  Αυτό που ιδίως ενδιαφέρει σε αυτήν την φάση, της προέγκρισης, του ΕΧΣ είναι οι βασικές κατευθύνσεις που δίνονται και οι οποίες θα πρέπει να εξειδικευτούν σε επόμενη φάση της μελέτης και έγκρισης.

    Ιδίως, το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι με την απόφαση ξεκαθαρίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, ρητά, σε σχέση με τις όποιες συζητήσεις και μελέτες είχαν προηγηθεί. Έτσι η απόφαση του ΥΠΕΝ ορίζει ότι στο ΕΧΣ και άρα στη περιοχή του Πάρκου από τη στιγμή που θα εγκριθεί οριστικά ο νέος σχεδιασμός θα επιτρέπονται μόνο οι εξής χρήσεις:

    Διοίκηση,

    Εκπαίδευση,

    Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις,

    Αθλητικές Εγκαταστάσεις,

    Χώροι συνάθροισης κοινού,

    Γήπεδα στάθμευσης,

    Θρησκευτικοί χώροι,

    Κοινωνική πρόνοια,

    Αναψυκτήρια,

    Βιολογικός καθαρισμός,

    Εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

    Γωνιές ανακύκλωσης- Πράσινα Σημεία,

    Κατασκηνώσεις-Παιδικές Εξοχές,

    Καταλύματα μέχρι 30 κλίνες (Ξενώνας ερευνητών-συνοδή χρήση του Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης),

    Εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων,

    Αστική Γεωργία-Λαχανόκηποι

    Στην απόφαση ορίζεται ότι η οριστικοποίηση του σχεδίου γενικής διάταξης κτιρίων και ελεύθερων χώρων και ο καθορισμός των λοιπών όρων θα αποτελέσουν αντικείμενο της επόμενης φάσης έγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Αυτό που αξίζει αναφοράς, σε σχέση και με την αναφορά εξειδίκευσης σε επόμενη φάση, είναι ότι το ΥΠΕΝ επιλέγει να εξειδικεύσει ειδικά και μόνο το θέμα των καταλυμάτων, ορίζοντας όριο στις 30 κλίνες και μάλιστα εξειδικεύοντας ότι αφορά συγκεκριμένα «Ξενώνα ερευνητών», ο οποίος θα αποτελεί συνοδή χρήση του Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και όχι αυτόνομη χρήση. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται για παράδειγμα με τα «κτίρια συνάθροισης κοινού», γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη η μελέτη σε συγκεκριμένα κτίρια και λεπτομερειακές χρήσεις – ή ότι αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας.

    Επίσης ξεχωριστή σημασία έχει ότι στην απόφαση του ΥΠΕΝ ορίζεται ρητά ότι θα πρέπει να οριοθετηθεί και να προστατευτεί ο «Τεχνητός Υγρότοπος Νερών Πύργου Βασιλίσσης», καθώς αποτελεί ίσως το βασικό περιβαλλοντικό πλεονέκτημα του Πάρκου και τη βάση της μελέτης προστασίας και ανάπτυξης του Πάρκου που προκρίθηκε τα τελευταία χρόνια.

    Το ζήτημα της δόμησης

    Όπως είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο για ένα Πάρκο και μάλιστα Μητροπολιτικό ορίζεται επίσης εξαιρετικά μικρός συντελεστής δόμησης που επιτρέπεται να υλοποιηθεί για όλε στις προηγούμενες χρήσεις, στο 0,025. Δηλαδή στα  περίπου 1200 στρέμματα του Πάρκου θα επιτρέπεται δόμηση 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων περίπου. Σε αυτά βέβαια περιλαμβάνονται και τα τετραγωνικά των υπαρχόντων κτιρίων που κριθεί ότι θα διατηρηθούν και είναι σύμφωνα με το masterplan του Πάρκου για τις δραστηριότητές του στο μέλλον. Σημειώνεται ότι με βάση τη μελέτη του ΕΜΠ (καθώς δεν υπήρχε μέχρι το 2017 πλήρης και αναλυτική καταγραφή των ακινήτων του Πάρκου και του Φορέα) ήδη ο Φορέας διαθέτει στο Πάρκο πενήντα τρία (53) κτίρια, διαφόρων μορφών και δόμησης, όπου έχει ήδη υλοποιηθεί δόμηση (κατά προσέγγιση) 14.000 τετραγωνικών μέτρων και έχουν καλυφθεί περίπου 10 στρέμματα γης, ενώ ακόμη 100 τετραγωνικά καλύπτουν τα 11 υπάρχοντα φυλάκια των εισόδων του Πάρκου. Στα υφιστάμενα τετραγωνικά περιλαμβάνονται τα βασικά κτίρια υποδομής του πάρκου (υποσταθμός ΔΕΗ, αντλιοστάσια, WC κλπ), οι καφετέριες, δύο εκκλησίες (περιλαμβανομένου του μνημείου της εκκλησίας του Αποστόλου Πάυλου) τα κτίρια των Προσκόπων (της εγκατάστασης Πύργος Βασιλίσσης) που αποτελούν βασικό εταίρο του Πάρκου με τους εθελοντές του, το δημοτικό στάδιο Ιλίου, και κυρίως οι εγκαταστάσεις της Εστίας Επιστημών και του Ινστιτούτου Νεολαίας.

    Επομένως με το ΕΧΣ που εγκρίθηκε επιτρέπεται περίπου ο διπλασιασμός της υπάρχουσας δόμησης (όχι της κάλυψης, αυτή θα αποφασιστεί αργότερα), προφανώς για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας. Επειδή η αύξηση της δόμησης που επιτρέπεται είναι εξαιρετικά μεγάλη, οφείλουμε να περιμένουμε να δούμε το τελικό σχέδιο των μελετητών ώστε να κριθεί αν είναι δικαιολογημένη η όχι σε ένα μητροπολιτικό πάρκο.


    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF-a-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.