Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Εντός της ημέρας η σύσταση της “Αριάδνη Interconnector”

    Μόλις πέντε ημέρες χρειάστηκαν για να τεθεί σε εφαρμογή η εντολή της ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ για τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη – Αττική.

    Έτσι, ο Διαχειριστής θα προχωρήσει σήμερα στη σύσταση της Αριάδνη Interconnector, όπως αποκάλυψε πως θα ονομάζεται η εταιρεία ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, στην ομιλία του το Σάββατο στο ενεργειακό συνέδριο του ΥΠΕΝ στη ΔΕΘ.
     
    Μόλις συσταθεί η εταιρεία, η ΡΑΕ θα μπορεί να προχωρήσει στην απόφαση για ανάθεση του έργου στην Αριάδνη Interconnector.

    Κάτι που, σύμφωνα με πηγές της Αρχής, αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.
     
    Την ίδια στιγμή, η λύση που δρομολόγησε η ΡΑΕ για τη διασύνδεση θέτει ένα αρκετά σαφές πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις του Διαχειριστή με τον EuroAsia Interconnector, ο οποίος όπως είναι ήδη γνωστό έχει προβάδισμα συμμετοχής στη SPV, αποκτώντας έως και το 39% των μετοχών από τον ΑΔΜΗΕ.

    Πρώτα από όλα, το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας δεν αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας των δύο πλευρών, όπως ίσχυε στο προηγούμενο καθεστώς.

    Αντίθετα, η απόφαση αυτή «πέρασε» στην αποκλειστική δικαιοδοσία του ΑΔΜΗΕ, με δεδομένο ότι σε πρώτη φάση θα είναι κάτοχος του 100% των μετοχών.

    Έτσι, με δεδομένο πως το αρχικό κεφάλαιο θα είναι 200 εκατ. ευρώ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο EuroAsia θα πρέπει να εισφέρει σε κεφάλαια το ποσό που αναλογεί στο ποσοστό των μετοχών που θα θελήσει να εξαγοράσει.Το ζήτημα που αφορούσε τις παρεμβάσεις των Κινέζων αναφερόταν στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου.

    Αποφάσεις εντός τριμήνου για τη συνεργασία με EuroAsia

    Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της ΡΑΕ, η Αρχή προβλέπει πως οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να γίνουν στη βάση της συμφωνίας μετόχων που έχει ήδη ετοιμάσει ο Διαχειριστής.

    Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που η εν λόγω συμφωνία στηρίχθηκε στο MoU που έχουν συνυπογράψει οι δύο πλευρές από τον περασμένο Οκτώβριο και το οποίο περιλαμβάνει πρόνοιες (όπως π.χ. για τον promoter του έργου) που στην πορεία αμφισβήτησε ο EuroAsia.
    Εξίσου σαφές όμως είναι και το χρονικό όριο που δίνει η ΡΑΕ για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, καθώς ορίζει πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός τριμήνου, δηλαδή πρακτικά έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

    Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, θα είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του ΑΔΜΗΕ τι θα γίνει με το υπόλοιπο ποσοστό (πέραν του 51% που θα είναι η ελάχιστη συμμετοχή του).

    Έτσι, εάν ο EuroAsia δεν εξαγοράσει το 39%, αλλά και για υπόλοιπο 10% που έτσι κι αλλιώς θα απομείνει, ο Διαχειριστής θα μπορεί είτε να το διατηρήσει στην κατοχή του, είτε να προχωρήσει αμέσως μετά σε διεθνή διαγωνισμό για την προσέλκυση ενδιαφερομένων.

    Οι ίδιες πηγές της ΡΑΕ σημειώνουν πως η απόφαση θα περιλαμβάνει ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα και για τα υπόλοιπα στάδια προετοιμασίας του έργου – όπως για την εξεύρεση χρηματοδότησης (π.χ. από το Europe Connecting Facility), η την προκήρυξη των έργων.

    Επίσης, επαναλαμβάνουν πως η Αρχή έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της Κομισιόν ώστε το σκέλος της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική να συνεχίσει να υπάγεται στο καθεστώς PCI, όπως και το σύνολο του έργου που προωθεί ο EuroAsia για τη διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

    www.worldenergynews.gr

    Tί αναφέρει άλλο σχετικό ρεπορτάζ

    Για το ίδιο θέμα, το energypress.gr αναφέρει:

    “Σήμερα κιόλας ιδρύεται από τον ΑΔΜΗΕ η ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού “‘Αριάδνη Interconnection”, για την χρηματοδότηση και κατασκευή του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

    Ταυτόχρονα η ΡΑΕ θα πάρει σήμερα – κατά πάσα πιθανότητα – απόφαση για την επίσημη ανάθεση στην εταιρεία του συγκεκριμένου έργου, με όρους σαφώς καθορισμένους. Καθορισμένη είναι επίσης η συνολική διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα του έργου, όπως αποτυπώνονται σε «οδικό χάρτη» που έχει διαμορφώσει η ΡΑΕ και παραδώσει στον ΑΔΜΗΕ, με προβλέψεις, για παράδειγμα, για την εξεύρεση χρηματοδότησης (π.χ. από το Europe Connecting Facility), η την προκήρυξη των έργων.

    Όπως έχει γράψει το energypress, το αρχικό κεφάλαιο της «Αριάδνη Interconnection» που ιδρύεται σήμερα ως θυγατρική 100% του ΑΔΜΗΕ, είναι 200 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα είναι ο φορέας υλοποίησης του ελληνικού τμήματος του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

    Μέσα σε τρείς μήνες, μέχρι δηλαδή τις 10 Δεκεμβρίου, θα πρέπει ο Euroasia Interconnector  να αποφασίσει εάν θα αξιοποιήσει τη δεσμευτική δυνατότητα που έχει να συμμετάσχει κατά 39% (ή και με μικρότερο ποσοστό αν κάτι τέτοιο επιθυμεί ή μπορεί να χρηματοδοτήσει). Οι όροι είναι εκείνοι που περιλαμβάνονταν στην τελευταία συμφωνία μετόχων (SHA) που βρισκόταν στο τραπέζι όταν ναυάγησαν οι μεταξύ των δύο πλευρών διαπραγματεύσεις.

    Για το υπόλοιπο 10% (ή παραπάνω αν ο Euroasia συμμετάσχει με ποσοστό μικρότερο του 39%) ο ΑΔΜΗΕ έχει τη δυνατότητα (και όχι την υποχρέωση) να πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτών – διαχειριστών που θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του έργου κατά το ανάλογο ποσοστό. Αυτό θα κριθεί στην πραγματικότητα από το αν και κατά πόσον ο ΑΔΜΗΕ χρειάζεται χρηματοδοτική ενίσχυση για το έργο.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Μάνος Μανουσάκης, «διατηρώντας πλειοψηφικό ποσοστό τουλάχιστον 51%,  ο ΑΔΜΗΕ περιμένει να δει εάν θα εμφανιστούν αξιόπιστοι εταίροι που θα διεκδικήσουν μειοψηφικά ποσοστά, καταθέτοντας τα ποσά που τους αντιστοιχούν στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο και σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι διαθέτει την χρηματοοικονομική επάρκεια να έχει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στην υπό σύσταση εταιρεία».

    Ως γνωστόν ενδιαφέρον έχουν ήδη δείξει ο Διαχειριστής του Βελγίου Elia και ο αντίστοιχος Γαλλικός RTE. Το αν θα συμμετάσχουν μαζί με τον Euroasia στο πλαίσιο του 39% ή για το 10% ή με άλλον τρόπο, είναι ακόμα ασαφές.

    Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να προλάβει την υλοποίηση του έργου μέχρι το 2022 έχει προχωρήσει ήδη σε σειρά εργασιών, για τις οποίες έχει ενημερώσει αναλυτικά και την ΡΑΕ. Ενδεικτικά, οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, οι μελέτες χάραξης των οδεύσεων των Γραμμών Μεταφοράς και οι απαραίτητες προμελέτες χωροθέτησης έχουν ολοκληρωθεί. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)  θα κατατεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός των ερχόμενων εβδομάδων, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται  η μελέτη Κόστους-Οφέλους και η αναλυτική έρευνα βυθού. Οι απαραίτητες μελέτες για την λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση και των δυο διασυνδέσεων (με Πελοπόννησο και Αττική) βρίσκονται σε τελικό στάδιο”.


    Πηγή: https://neadrasis.gr/ellada/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%BD%CE%B7/




    Edited by Engineer


    ΝΙΚΟΣΤΡΙ

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.